اقتصاد ۲۴ - بازارهای نفت، وابسته به تقاضای چین برای نفت هستند. تقاضای نفت مهمترین عامل تغییر قیمت آن در ۲۰۱۹ بود. تصور کاهش تقاضا از طرف دومین مصرف کننده بزرگ نفت در جهان حتی از خطرات ژئوپلیتیکی مثل حمله به تاسیسات نفتی عربستان در سپتامبر و توقف تولید نفت لیبی هم تأثیر بیشتری دارد.
قیمت نفت برنت از روز سهشنبه هفته گذشته بهدنبال افزایش نگرانیها از شیوع ویروس کرونا در چین در مسیر کاهشی قرار گرفته و طی این مدت بیش از ۵ درصد افت را به ثبت رسانده است.
بیشترین میزان نفتی که چین مصرف میکند وارداتی است و این همان چیزی است که در بازار تاثیر میگذارد. این در حالی است که کرونا بر میزان سفرها، مسافرتهای هوایی و زمینی، تاثیر منفی خواهد گذاشت و ممکن است به تعطیلی نهادهای مرتبط با اقتصاد این کشور منجر شود، بنابراین کاهش مصرف نفت، قابل پیش بینی بوده و این موضوع، بر قیمت نفت در جهت نزولی اثر گذاشته است.
به گزارش بلومبرگ، گسترش ویروس کرونا در چین که هم اکنون تهدید بزرگ بین المللی به حساب میآید، توانسته است تقاضای جهانی نفت را ۲۶۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد و مفهوم آن این است که قیمت نفت در بازارهای جهانی، امکان کاهش حدود سه دلاری را دارد
.
مشکلات ناشی از افزایش مازاد عرضه نفت
مصرف نفت چین در ۲۰۱۸، به میزان ۱۳.۵ میلیون بشکه در روز بود که بسیار کمتر از ۲۰.۵ میلیون بشکه در روز نفت مصرف شده در آمریکا در همان سال است. پس چرا چین اینقدر اهمیت دارد؟ مطمئناً تقاضای آمریکا بیشتر از چین بازارها را تحت تاثیر قرار میدهد. ولی میدانیم این رشد تقاضای نفت است که قیمتها را تغییر میدهد و رشد تقاضای نفت چین به همراه هند بسیار بیشتر از آمریکاست. در واقع رشد تقاضای سالانه نفت چین ۵.۵ درصد است در حالی که تقاضای نفت آمریکا ۰.۵ درصد در سال رشد دارد.
تهدیدهای بسیاری برای نفت جهانی از همان ابتدای ۲۰۲۰ پیشبینی میشد. کارلوس آلبرتو دی کاسا، تحلیلگر ارشد شرکت «اکتیو ترید» در یادداشتی نوشت: در چند روز گذشته قیمت نفت تحت تاثیر شیوع این بیماری کاهش پیدا کرده است، زیرا سرمایهگذاران احتمال مازاد عرضه در چند ماه آینده را پیش بینی میکنند به خصوص که آمار هفتگی اخیر هم رشد ذخایر بنزین آمریکا را نشان داد.
قیمت نفت پس از گزارش شرکت خدمات انرژی "بیکرهیوز" که نشان داد شمار دکلهای حفاری نفت آمریکا در هفته منتهی به ۲۴ ژانویه، سه حلقه افزایش پیدا کرده و به ۶۷۶ حلقه رسیده است، پایین ماند. شمار دکلهای حفاری در مدت مشابه سال گذشته ۸۶۲ حلقه بود.
تشدید نگرانیها در بازار جهانی نفت
سعید ساویز، کارشناس حوزه نفت و انرژی با اشاره به شیوع کرونا در بزرگترین کشور مصرف کننده نفت به تبعات این بیماری بر قیمت نفت جهانی اشاره کرد و به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: عرضه و تقاضا همواره تعیین کننده قیمت نفت در بازار جهانی بوده است. در حالی که شرایط کنونی بازار به دلیل مازاد عرضه با تنش روبرو شده است، اتفاقات زیادی طی این مدت لرزه به بازار جهانی نفت انداخته است.
چین بزرگترین اقتصاد و دومین مصرف کننده سوخت در جهان را به خود اختصاص داده است، از این رو کاهش مصرف و میزان خرید نفت این کشور تاثیر منفی بر روند بازار نفت جهانی خواهد داشت.
ساویز ادامه داد: این روزها بزرگترین مصرف کننده نفت در جهان امروز به دلیل گسترش کرونا ناگزیر به تخلیه برخی شهرها و لغو پروازها شده که همین موضوع تجارت را با مشکل روبرو کرده است چرا که امنیت و سلامت تجار سایر کشورها در چین تهدید میشود و در حال حاضر، بازرگانان در حال خروج از این کشور هستند و انتظار تعطیلی مقطعی اقتصاد چین بیشتر میشود. در همین خصوص مصرف نفت به مراتب در چین کاهش مییابد.
کارشناس حوزه نفت و انرژی با توجه به موقعیت اقتصادی چین به عنوان خریدار بزرگ در بازار نفت پیش بینی کرد: ادامه گسترش کرونا، شاخص های اقتصادی چین را با کاهش مواجه خواهد کرد و این نمیتواند برای صادرکنندگان و تولید کنندگان نفت خبر خوبی باشد. هر تکانی در بازار چین، فروشندگان نفت را نگرانتر میکند.
ساویز ادامه داد: هر مسئله و موضوعی که باعث تنش در اقتصاد چین شود، بر روی میزان تقاضا و قیمت طلای سیاه در بازار جهانی تاثیر گذارخواهد بود.
کارشناس حوزه نفت و انرژی در پاسخ سوال دیگر خبرنگار اقتصاد ۲۴ مبنی بر پیش بینی برای بازار نفت، گفت: باید منتظر بود تا ببینیم دامنه این ویروس تا چه حدی میتواند بر اقتصاد و تعطیلی آن تاثیرگذار باشد. اگر این روند افزایشی باشد قطعا بر روی بازار نفت بیش از این تاثیر خواهد گذاشت و این موضوع کاهش قیمت اقتصاد نفتی کشورها را تحت شعاع قرار میدهد.
ساویز در پایان با تاکید بر اینکه اتفاقاتی که بتواند بر اقتصاد چین تاثیر داشته باشد، اقتصاد و صنایع کشورهای نفتی را نیز دچار اخلال خواهد کرد. البته ناگفته نماند در این رویداد تنها بازار نفت متضرر نخواهد شد بلکه به طور زنجیره وار تمام بخشها را به مشکل میکشاند.