"مکانیسم ماشه" برای مدت نامعین تعلیق شده است
رئیس جمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره درباره فعال شدن مکانیسم ماشه توسط طرفهای اروپایی برجام و احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل طی چند هفته آینده، گفت: ظرف چند هفته آینده هیچ اتفاقی نمی افتد. یعنی آنچه که مورد بحث هست، این است که در برجام تعهداتی داریم و تعهداتی طرف مقابل دارد.
روحانی گفت: طرف مقابل عمدتا به خاطر خروج آمریکا و مقداری هم به خاطر بی عملی خودشان، نتوانست به تعهدات خود انجام دهند. ما هم ناچار شدیم در پنج مرحله تعهداتمان را متقابلا کاهش بدهیم. در واقع امروز ما در فعالیت هستهای، چه در زمینه تحقیق و توسعه و چه در زمینه غنی سازی، به تعهد برجامی مقید نیستیم و در چارچوب آژانس بین المللی کار خود را انجام میدهیم.
وی افزود: سه کشور اروپایی بر مبنای بند ۳۶ برجام به دنبال روند ماشه رفتند. بعد ما استدلال کردیم روندی که شما انتخاب کردید با بند ۳۶ در برجام نمیخواند. آقای بورل که به تهران آمدند، من به طور مفصل برای وی توضیح دادم که چرا از لحاظ حقوقی شما نمیتوانید از این ماده استفاده کنید.
روحانی اظهارداشت: ذهن من این بود که او هم با این استدلال موافق بود و لااقل چیزی نگفت و مخالفتی نکرد. به او توضیح دادم که ماده ۳۶ به روشنی می گوید که ۱+۵ باید این اقدامات را انجام بدهد. بنابراین شما اول باید بروید آمریکا را به برجام برگردانید تا ۱+۵ مجددا تشکیل شود و بعد ببینیم که باید چه کرد و او در این زمینه پاسخی نداشت.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: من به آقای بورل همچنین توضیح دادم که استفاده از ماده ۳۶ به نفع هیچ کدام از طرفین نیست. آن ها هم به خوبی میدانند پایان قصه چه خواهد شد و من هم در یک نامه صریح به سران اروپا نوشتهام که پایان این قصه چه خواهد شد. بنابراین به نظر من دنبال این قصه نخواهند رفت و آقای بورل هم در ملاقات با من گفت برای مدت نامعین ما این روند را تعلیق کردیم. یعنی برای طولانی مدت ما فعلاً تعلیق کردیم، تا بعدها باهم بنشینیم و ببینیم باید چه کار کنیم.
روحانی تصریح کرد: بنابراین فعلاً نه مکانیسم ماشه ای در کار خواهد بود، نه در هفتههای آینده حتی ماههای آینده خبری خواهد بود. ما به فعالیتهای هستهای خودمان ادامه می دهیم، البته تحت نظارت آژانس که همچنان ادامه خواهد داشت.
وی گفت: امیدواریم اروپایی ها بتوانند راه حلی پیدا بکنند که بتوانیم باهم تفاهم کنیم و آنها بتوانند به تعهدات خودشان در برجام برگردند تا ما هم به تعهدات خود در برجام به طور کامل برگردیم. در این زمینه قولهایی اروپایی کمابیش به ما دادهاند که در این زمینه تلاش میکنند و امیدواریم به نتیجه برسند.
آمار کشته شدگان آبان ماه در اختیار پزشکی قانونی است
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار مجله نیویورکر درباره ابهامات شمار جانباختگان حوادث آبانماه، گفت: در این حادثه رسانه های خارجی اغراق و مبالغه عجیب و غریبی کردند و عددهای عجیب و غریبی اعلام کردند. اول یک عددی را اعلام کردند بعد به آنها چیزی گفته نشد همینطور روزانه عدد را صد نفر صدنفر بالا بردند تا از هزار هم عبور کرد.
وی ادامه داد: این اعداد کاملا نادرست است. از ابتدا هم گفته بودم در این زمینه مشخص شود آنهایی که از نیروهای خودی و بسیجی و انتظامی یا مردم عادی هستند یا عابری که در حال عبور بوده است که کشته شدند کاملا مشخص شود و آنهایی که به یک مرکز نظامی تهاجم کردند آنها تفکیک شود به مردم اعلام شود.
رییس جمهوری گفت: این که چند نفر کشته شدند آمار آن در اختیار پزشکی قانونی کشور است اگر برای پزشکی قانونی همه ابعاد روشن است که قاعدتا در این مدت روشن باشد آنها میتوانند این مساله را اعلام کنند و مشکلی نیست. ولی آمار واقعی آنچه تاکنون اطلاع داریم و اعلام شده با آماری که در رسانهها اعلام میشود فاصله خیلی زیادی دارد.
در ماجرای FATF مجمع یک طرف دعواست
در ادامه نشست خبری خبرنگار ایرنا از رییس جمهوری سوال کرد: مهلت اقدام ویژه مالی رو به پایان است مجمع تشخیص مصلحت نظام هنوز پاسخ شفافی به دو لایحه پالرمو و CFT نداده است. از نظر دولت تصویب این دو لایحه منتفی است؟ در صورت ورود ایران به لیست سیاه FATF دولت چه تدابیری در نظر گرفته است.
روحانی گفت: دعای ما این است که مجلس آینده که تشکیل می شود، مجلس و دولت با هماهنگی بیشتری با هم کار کنند. به عنوان رییس دولت جای تاسف است که لوایح متعددی را ما به مجلس دادیم و برخی در آن جا مورد بررسی قرار نگرفت و برخی موارد بررسی قرار گرفت، به عنوان مثال لایحه جامع انتخابات که ماهها دولت روی آن کار کرد و شاید بگوییم بیش از یک سال وزارت کشور روی آن کار کرد و لایحه خیلی خوبی بود و دلمان میخواست این لایحه ماهها پیش تصویب میشد و این انتخابات هم برمبنای آن لایحه برگزار شود متاسفانه آن کنار رفت و امروز با مشکلاتی مواجه هستیم.
رییس جمهوری افزود: ما سه لایحه مهم برای مساله شفافیت، تعارض منافع و مبارزه با فساد دادیم که هنوز در مرحله رسیدگی نهایی اند.
وی ادامه داد: دو لایحه بسیار مهم دیگر یکی پالرمو که مبارزه با جرایم سازمان یافته از لحاظ مالی و لایحه دیگری الحاق به کنوانسیونی برای مبارزه با مسایل مالی تروریسم بود که به مجلس ارایه دادیم. این دو را دولت تصویب کرد و به مجلس ارایه کرد و تقریبا در مجلس تصویب شد و شورای نگهبان هم تقریبا در یک مورد که مساله مهمی نبود و حل و فصل شد و در موردی هم می توانست با مجلس تفاهم و حل شود نظر داد.
رییس جمهوری اضافه کرد: متاسفانه با روال معمولی که میشناختیم این لایحه به مجمع نرفت. روال معمول این است که لایحهای که دولت به مجلس می فرستد، مجلس بررسی و تصویب می کند و بعد به شورای نگهبان می فرستد. شورای نگهبان اگر ایراد گرفت و مجلس آن ایراد شورای نگهبان را به مصلحت ندید و قبول نکرد آن زمان این لایحه و قانون را برای مجمع می فرستد که مجمع در مورد مصلحت بین مجلس و شورای نگهبان داوری کند.
روحانی یادآور شد: چیزی دیگری اخیرا مرسوم شده است که قدیم این روند کمتر بود و آن این بود که گروهی در مجمع به عنوان ناظر یا هیات نظارت یا هیات عالی نظارت بگویند لایحه ای که دولت فرستاده یا حتی مجلس تصویب کرده است با مصوبات مجمع یعنی با سیاستهای کلی که مجمع تصویب کرده نمیخواند. این روند در قانون گذاری خیلی سابقه طولانی ندارد، این اواخر راه افتاده است یعنی مجمع که بنا بود اختلافات بین مجلس و شورای نگهبان را حل و فصل کند، خودش هم یک طرف دعوا شد.
وی اضافه کرد: الان بعضی موارد را مجمع میگوید نه، شورای نگهبان میگوید من قبول دارم، مجلس میگوید من قبول دارم مجمع میگوید نه اینجای آن با سیاست کلی که من قبلا تصویب کردم در منافات است. به هر حال به این صورت درآمده است و این دو لایحه گرفتار این روند شده است. دلمان می خواست این لوایح را که دولت به مجلس فرستاده و مدتها روی آن فکر و بررسی کرده است و چارچوبهای روشن برای آن گذاشته است و به مصلحت کشور است و مجلس هم به مصلحت دیده است و شورای نگهبان ایراداتی گرفته است.
روحانی افزود: حضرت امام (ره) بیانی دارد که حقوقدانها به آن مراجعه کنند در آغاز تشکیل مجمع قبل از اصلاح قانون اساسی که امام (ه) دستور دادند، امام(ره) آنجا میگوید که اگر چیزی را دولت گفت مصلحت کشور است و لازم است و رفت در کمیسیون مجلس همین تشخیص را داد و مجلس هم همین را تشخیص داد. این برای مصلحت کافی است و نیازی به چیزی ندارد ولی برای احتیاط بیشتر جمعی را تعیین می کنم که اگر بین شورای نگهبان و مجلس اختلاف افتاد نظر بدهند و حل کنند. این اصل تاسیس مجمع است که به بیانات امام توجه کنید که بعد هم در اصلاح قانون اساسی جزو اصول قانون اساسی شد.
لوایح FATF در پیچ و خم مجمع گرفتار شده است
رییس جمهوری گفت: از آن چیزی که امروز پیش آمده است متاسفم. دیگر از توان دولت خارج است و آنقدر در این زمینه مکاتبه کردیم، نامه نوشتیم، حضورا چند بار خدمت رهبر معظم انقلاب صحبت کردم، ایشان صریحا به من فرمودند نسبت به لوایح دولت نظر مخالفی ندارم و بنابراین لوایحی که دولت تهیه کرده رهبری با آن مخالف نبوده و گفته من نظر مخالف ندارم. ولی در مجمع در این پیچ و خم گرفتار شده است.
وی افزود: اما این که گروه ویژه اقدام مالی چه نظری خواهد داد و چه مشکلاتی پیش میآید، ما امیدواریم و همه تلاشمان را انجام می دهیم که ما به لیست سیاه برنگردیم.اگر هم چنین باشد باز دولت تلاش خودش را ادامه خواهد داد. ما در لیست سیاه بودیم دولت یازدهم بود که از لیست سیاه درآورد یعنی ما کاری کردیم که از لیست سیاه درآمدیم و آوردیم به تعلیق که حل شود و به سمت حل نهایی می رفتیم. متاسفانه باز داریم بر میگردیم که البته امیدواریم برنگردیم. البته اگر برگشتیم باز تمام توانمان را برای حل و فصل مساله به کار میگیریم.
روحانی گفت: البته در شرایط امروز ما روابط بانکی آنچنانی با دنیا نداریم که بگوییم مشکلی برای ما پیش میآید اما برای آینده بسیار مهم است. شرایط بانکی که همیشه اینطور نمیماند و باید از آن عبور کنیم. وقتی از آن عبور میکنیم خیلی مهم است چرا که مساله FATF مساله یک کشور و دو کشور نیست و تقریبا همه کشورهای دنیا قبول کردند و یا در لیست سفید یا در لیست خاکستری هستند و در جایی هستند نسبت به تعهداتشان عمل میکنند و تنها یک کشور است که در لیست سیاه است و آن کره شمالی است. ما هم در لیست سیاه بودیم که دولت یازدهم از لیست سیاه آن را درآورد. امیدواریم باز هم کسانی که مسوول این کار هستند تلاش کنند که این مسایل حل و فصل شود.
اگر به اعتراض مردم گوش نکنیم حتما گوش ما ایراد دارد
رییس جمهوری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه در پاسخ به اعتراض مردم با لبخند عبور کردید اما از شورای نگهبان انتقاد می کنید، چه زمانی می خواهید صدای اعتراضات بشنوید و آیا دولت در سالهای پایانی ارادهای برای مطالبات مردم دارد یا نه، با لبخندی پاسخ داد که نمیدانم اشکال شما به روند کار دولت بود یا لبخند بنده.
وی افزود: اینکه مردم مشکل دارند حتما اینطور است و اینکه زندگی مردم طبق مراد و مطلوب شان نیست هم درست است. دلیل آن این است کشور ما با یک تحریم بیسابقه در تاریخ مواجه شده است. یعنی نه تنها در ایران بلکه در دنیا هم تقریباً بیسابقه است که یک کشوری نتواند یک فعالیت بانکی در دنیا داشته باشد و برای صادرات این همه مشکلات داشته باشد به ویژه برای صادرات انرژی. بنابراین وقتی فشار وارد می شود حتما تاثیرگذار است و از اثرش نمیتوانیم فرار کنیم.
روحانی افزود: در سال ۹۵ رشد اقتصادی ما ۱۲.۵ درصد بود و بالاترین رشد اقتصادی دنیا را داشتهایم و در دنیا اول بودیم، به دلیل اینکه شرایط شرایطی بود که برجام اجرا شد و توانستیم این روابط بانکی با دنیا برقرار کنیم. صادرات نفت ما یک مرتبه از یک میلیون بشکه به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه افزایش یافت.
رییس دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: اینکه شما میگویید دولت امروز اعتراض مردم را گوش نمیکند باید بگویم چرا ما گوش نمی کنیم حتما گوش می کنیم؛ اگر گوش نکنیم گوش ما حتما ایراد دارد. کشور مال مردم است آنها ولی نعمت ما هستند و مشروعیت ما از مردم است.
یک ریال از پول بنزین برای مخارج دولت استفاده نمیشود
وی اضافه کرد: اگر گرانی بنزین باعث اعتراض شد چرا صبح جمعه خبری نبود ظهر جمعه خبری نبود. از وقتی که برخی خواستند شکاف حاکمیتی را القا کنند یعنی از شنبه این اعتراضات شروع شد. اینکه دولت در برابر این فشارها چه کرده است تاکید می کنم دولت امروز یک ریال از پول بنزین را برای مخارج دولت استفاده نمیکند. کل اضافه درآمد بنزین به ۶۰ میلیون مردمی که اعلام شد، داده میشود.
روحانی گفت: آمار تورم نقطه به نقطه ما در چند ماه پیش ۵۲ بوده که امروز ۲۶ اعلام شده یعنی تورم نقطه به نقطه ۵۲ به ۲۶ تبدیل شد. تورم دوازده ماهه هم طبق آخرین آمار ۳۸ شده است. دولت این کار را کرد، مردم این کار را کردند، اینکه بخش کشاورزی ما رشد پیدا کرده به این دلیل است که کشاورزی فعالیت میکند دولت هم دارد کمک می کند. اینکه در بخش صنعت رشد داشتیم بخاطر این است صنعتگران کار میکنند و دولت کمک میکند.
رییس جمهوری با طرح این پرسش که منظور از ناکارآمدی دولت چیست، مقایسه دولتها در شرایط تحریم و غیرتحریم را کار آسانی دانست و گفت: مصرف گاز ۶۰۰ میلیون متر مکعب در روز است و قبل از این دولت کل تولید گاز ۶۲۰ میلیون متر مکعب بود. تولید از ۶۲۰ میلیون متر مکعب به یک میلیارد به هزار میلیون میرسد آیا دولت ناکارآمد است؟ تولید پتروشیمی دوبرابر می شود و از ۵۶ میلیون به بیش از ۱۰۰ میلیون تن یعنی دوبرابر می رسد آیا این ناکارآمدی دولت است؟ اینکه تولید بنزین ما بیش از دو برابر شده و این خود کفاییهایی که حاصل شده و تحولاتی که در بحث سلامت در همه روستاها و همه بخشها ایجاد شده است آیا به معنای ناکارآمدی دولت است؟
وی افزود: این کلمه ناکارآمدی که دوستان رقیب ما به کار میبرند به اعتقاد من جمله دقیقی نیست. باید به ما کمک کنند در شرایطی که ما در فشار آمریکا و فشار بینالمللی که آمریکاییها مسبب آن هستند. حتما دولت به تنهایی موفقیت نخواهد داشت؛ قوه قضاییه تنها هم همینطور است.
روحانی خاطرنشان کرد: اینکه گفتید من از شورای نگهبان انتقاد میکنم، اسم شورای نگهبان را شما آوردید. من گفتم نظارت و نظارت بخشی از شورای نگهبان است اینکه بگویید یک کارمند وزارت راه و شهرسازی و بگویند دولت. شما می فرمایید انتقاد اشکال دارد آن وقت باید انتقاد را تعطیل کنیم.
به عنوان مسوول اجرای قانون اساسی موظف هستم انتقاد کنم
رییس جمهوری یادآور شد: بنده به عنوان رئیس جمهوری موظف هستم برای مسئولیت اجرای قانون اساسی، انتقاد کنم. در اجرای قانون اساسی یک نفر در کشور مسئول است و آن هم رییس جمهوری است. قانون متولی دارد وزارت کشور، گاهی قوه قضاییه. متولی قانون اساسی چه کسی است چه کسی جز دولت بالای سر قانون اساسی می ایستد و دولت بالاتر از ناظر، مسئول اجرای آن است. جایی که میبینم قانون اساسی نقض می شود باید به مردم اطلاع بدهم. اگر این انتقاد هم قابل قبول نیست خب باشد این را هم تعطیل می کنیم.
روند مذاکرات سوچی موفق بوده است
رییس جمهوری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا از نظر ایران روند مذاکرات سوچی ادامه خواهد یافت و نتیجهای خواهد داشت، و اینکه در شرایطی کنونی سوریه، آیا ایران ایده جدیدی برای حل بحران سوریه دارد، اظهار داشت: به اعتقاد من روند سوچی، از لحاظ سیاسی روند بسیار مهمی است و در واقع در منطقه از همان آغاز در سطوح مختلفی که این مذاکرات وجود داشته است، روند موفقی بوده است و حتی در سطح سران سه کشور هم بوده و باز هم این سطح سران ادامه خواهد یافت.
روحانی بیان کرد: به نظر من ما توافق سوچی و روند سوچی را نباید کنار بگذاریم و من خیلی دلم میخواهد که دولت ترکیه به همان توافقاتی که با هم داشتیم احترام بگذارد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: آقای اردوغان در همه جلسات به صراحت بر دو نکته تاکید کرد؛ اول اینکه، کل سوریه یکپارچگی، انسجام و وحدت سوریه حفظ شود و همه سرزمین سوریه باید تحت حاکمیت دولت سوریه باشد و دوم مبارزه با تروریسم که مورد توافق همه ما بوده و امیدواریم هر دو را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: اینکه ادلب استانی از استانهای سوریه است و ما باید با تروریسم و تروریستها در آنجا بجنگیم. اینکه ترکیه مدعی است که این جنگ منتهی میشود به اینکه عدهای به ترکیه پناهنده شده و وارد خاک این کشور شوند دلیل نمیشود که یک کشوری از حاکمیت خودش و از مبارزه به حق خودش و از سرزمین خودش بگذرد به دلیل اینکه وقتی میخواهد با تروریستها مبارزه کند عدهای ممکن است پناهنده شوند و دیگران بیایند و به ترکیه کمک کنند.
رییس جمهوری گفت: اگر هم عدهای پناهنده شوند بعدا که امنیت برقرار شد همه برمیگردند. راهش این نیست که ما این مسیر را فراموش کنیم. من امیدوارم بتوانیم باز هم همکاری سه کشور را در روند آستانه ادامه دهیم.
دولت چین در مبارزه با کرونا مسوولانه عمل کرده است
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار چینی درباره اقدامات پیشگیری دولت چین در مبارزه با ویروس کرونا و همچنین چشم انداز روابط ایران و چین گفت: ما بسیار متاسف هستیم که مردم عزیز چین گرفتار این ویروس ناخوانده شده اند، این مهمان ناخوانده که در ووهان و جاهای دیگر مردم را در فشار قرار داده است؛ حادثه مهمی است و دولت چین هم برای مردم خود و هم مردم دنیا احساس مسئولیت کرده و اطلاع رسانی به موقع و تلاش پیگیری دارد؛ البته دولتهای دیگر هر کدام طبق مسئوولیت خود برای مبارزه با این ویروس تلاش میکنند.
روحانی تاکید کرد: در این حادثه بسیار تلخ که هم برای مردم چین و هم مردم سایر کشورها کمابیش پیش آمده است، همه باید همدیگر را یاری کنیم تا از مساله عبور کنیم.
وی در خصوص روابط ایران و چین گفت: رابطه ما با چین همواره خوب بوده و در این شرایط تحریم و فشار سخت که بر مردم ایران وارد شده، دولت چین روابط دوستانه خود را حفظ کرده است، ما در بخشهای مختلف با چین ارتباط داریم مخصوصا در زمینه حفظ برجام، مذاکرات بین المللی، شورای امنیت و دیگر مسائلی که لازم است در کنار هم باشیم، چین و روسیه روابط بسیار خوبی با ایران داشته و آن را حفظ کرده اند؛ ما همچنان میخواهیم که این رابطه را با چین ادامه دهیم.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهار نظر مقامات آمریکایی مبنی بر نمایشی بودن و از پیش مشخص بودن انتخابات در ایران گفت: این حرف نادرست و غلطی است؛ در جمهوری اسلامی ایران در ۴۱ سال تعداد ۳۶ انتخابات را انجام داده ایم. روز جمعه نیز سی و هفتمین انتخابات برگزار میشود و به طور متوسط هر یک سال و چند ماه انتخابات ملی داشته ایم و همه مردم پا صندوق آرا آمدهاند.
روحانی ادامه داد: شاید ما تنها کشوری هستیم که بعد از انقلاب با فاصله بسیار کوتاهی مردم را به پای صندوق انتخابات دعوت کردیم من سراغ ندارم انقلابی در کشوری اتفاق افتاده باشد و ۴۷ روز بعد مردم را به پای صندوق آرا فراخوانده باشد.
وی گفت: در سال ۵۸ قانون اساسی بعد از تصویب به رای مردم گذاشته شد و انتخابات ریاست جمهوری و سپس مجلس شورای اسلامی برگزار شد؛ همه این روندها را در سال اول پیروزی انقلاب مشاهده میکنیم و همه نهادها اعم از مجلس، دولت و ...تا اوائل سال ۵۹ تشکیل شد.
انتخابات ما واقعی است
رییس جمهوری تاکید کرد: انتخابات ما واقعی است و مردم با آزادی کامل پای صندوق آرا میروند؛ انتخابات ما در امنیت کامل برگزار شده است و هیچ مساله ای در این زمینه نداشتیم و امیدواریم در شرایط امروز رقابت را هم در حوزههایی که رقابت وجود دارد وجاهایی که رقابت در آنها کمتر است، شاهد باشیم و مردم پای صندوق آرا بیایند.
روحانی خاطرنشان کرد: حضور مردم پاسخ بسیار خوبی به آمریکایی ها است و حتما در تضعیف دشمن و تقویت ما تاثیر گذار خواهد بود؛ امیدواریم انتخابات پرشوری داشته باشیم.
در ادامه خبرنگاری از رییس جمهوری پرسید: قبل از اینکه اعلام نتایج بررسی صلاحیتها اعلام شود شما مشخصاً چند بار بر اهمیت این موضوع که میتواند انتخابات پرشور را رقم بزند تاکید کردید. امروز هم در صحبتهایتان چند مرتبه مطرح کردید که به عنوان مجری قانون اساسی این اختیار را داشتید و الزام بود که در رابطه با رویه بررسی صلاحیتها تذکراتی را بدهید. شما به عنوان مجری قانون اساسی در رابطه با صحبت با شورای نگهبان چه اقداماتی انجام دادید؟ در زمان تجدیدنظرها و بعد از اعلام بررسی صلاحیتها و اینکه شما بر انتخابات تاکید و عنوان کردید که قبل از ۲۲ بهمن، اگر رژیم شاه انتخابات برگزار میکرد ممکن بود که اصلاً انقلابی اتفاق نیفتد. این صحبت شما به نوعی تعبیر شد به فروکاستن اهداف انقلاب ۵۷؟
روحانی اظهارداشت: بحث من در سخنرانی ۲۲ بهمن این بود که اگر رژیم سابق به نظر مردم توجه میکرد و حاضر میشد از مردم سوال کند و حاضر میشد که مردم در روند انتخاب نظر خودشان را اعلام کنند، و اگر رژیم سابق میگفت که ما مردم را به یک همهپرسی دعوت میکنیم. آیا شما نظام سلطنت را میخواهید یا نظام غیرسلطنت. و دو سه سوال به صورت همه پرسی مطرح میکردند و میگفتند یکی را انتخاب کنید به اعتقاد من نه نیازی به انقلاب بود. آن دولت خودش تسلیم نظر مردم میشد و مردم میگفتند چه چیزی میخواهند.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: انقلاب مردم در سایه یک انتخاب بود. یعنی مردم در یک دو راهی بین یک حکومت فاسد و یک حکومت آینده مردمسالار در این انتخاب حکومت مردمسالار را انتخاب کردند.
رییس جمهوری بیان کرد: وقتی انقلاب پیروز شد یکی از آثار مهم انقلاب این بود که در هر موضوع لازم، مردم در انتخابات شرکت کنند. خود جمهوری اسلامی ایران و نظام محصول انتخابات است یعنی مردم در ۱۰ و ۱۱ فروردین به جمهوری اسلامی رای دادند.
روحانی خاطرنشان کرد: قانون اساسی که امروز پایه نظام است و همه چیز بر مبنای آن است محصول انتخابات است. دولت محصول انتخابات است. رهبری محصول انتخابات است. مجلس شورای اسلامی محصول انتخابات است. هرچه ما داریم محصول انتخابات است.
رییس دولت دوازدهم یادآور شد: اگر رژیم گذشته میگفت من در برابر مردم تسلیم هستم و مردم بیایند و در یک انتخابات آزاد هر اقدامی که میخواهند انجام دهند در آن صورت اگر این مردم گفتند نظام سلطنت مشروطه باشد من میمانم و اگر گفتند نباشد من همانجا عذرخواهی میکنم و کنار میروم. رژیم گذشته این کار را نکرد و انتخابات را زیر پا گذاشت، نظر مردم را زیر پا گذاشت و در برابر مردم قلدری کرد.
انقلاب ما انتخاب دقیق ملت ایران بود
روحانی گفت: انقلاب ما نتیجه یک انتخاب دقیق ملت ایران بود و بر مبنای آن انتخاب، مردم میان امام (ره) و راه امام (ره) و راه شاه این راه را انتخاب کردند. پس آنها انتخاب کردند و با انتخاب بود که به انقلاب رسیدند. انقلاب کردند برای اینکه انتخاب در همه جایی که لازم است زنده بماند. بر این مبنا، سخن ما این است که انتخابات برای ما یک اهمیت ویژه و فراوانی دارد.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه در انتخاباتی که پیشروی ما هست ما چه اقدامی انجام میدهیم، اظهار داشت: من وقتی در یک سخنرانی عمومی صحبت میکنم مردم باید بدانند که اقدامات قبلی من موثر واقع نشده و اگر موثر واقع میشد نیازی نبود که من در سخنرانی چیزی بگویم. هر وقت مردم دیدند که من در سخنرانی به یک مساله مهم اشاره کردم، پیشاپیش بدانند که من اقداماتی را که لازم بوده را انجام دادهام و به ثمر نرسیده است.
رییس دولت تدبیر و امید بیان کرد: با هر کسی که لازم بوده صحبت کنم و با هر جا که لازم بوده که بنویسم من نوشتهام و پیام فرستادهام و صحبت کردهام. وقتی دیدم که به نتیجه نرسیدم ناچارم بیایم و به مردم بگویم که من چنین نقدی را دارم و اگر نگویم به مردم خیانت کردم و من حاضر نیستم به ملت خودم خیانت کنم.
وی ادامه داد: اینکه من در هر جایی که صحبت میکنم سوابق قبلی را هم بگویم و مثلا بگویم که به چه کسی نامه نوشتم، کجا صحبت کردم، در چه جلسه بحث کردم، مثلا در شورای عالی امنیت ملی چقدر بحث کردیم بعد شورای عالی امنیت ملی یک نماینده را نزد شورای نگهبان فرستاد. و من همه اینها را یکی یکی توضیح بدهم و بگویم که چه زمانی به شورای نگهبان نامه نوشتم آنها چه زمانی به من جواب دادند. همه اینها اقدامات معمولی من است. اینها اقدامات قانونی و دائمی من است. من باید اقدام کنم و این کار را انجام میدهم. یک جایی هم لازم میدانم این حرفم، نظرم و نقدم را به مردم بگویم. فکر میکنم وقتی اعلام عمومی میکنم تاثیر دارد کما اینکه تأثیر داشت. صحبتهای من و نقد من تاثیر داشت. حالا ممکن است ما در آن نقطه مطلوب نباشیم ولی به هر حال شرایط ما بهتر شد.
سه گزینه پیش روی مردم در انتخابات
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: الان مردم ما در برابر این سه گزینه یعنی انتخاب مطلوب، انتخاب محدود و بدون انتخاب قرار دارند. انتخاب مطلوب ممکن است نباشد. یعنی از نظر برخیها این انتخاب ممکن است مطلوب باشد و از نظر برخی مطلوب نباشد. اگر مطلوب نبود، آیا انتخاب محدود را هم کنار بگذاریم؟
روحانی یادآور شد: یعنی بنا بود من بین ۱۰۰ نفر، دو نفر را انتخاب کنم حالا بین ناچارم بین ۵۰، دو نفر را انتخاب کنید، آیا رها کنم. انتخاب من محدود شده از۱۰۰ به ۵۰ آمده است. ولی انتخاب من از بین نرفته بلکه انتخاب محدود شده است. حالا به جای انتخاب محدود من انتخابات را کنار بگذارم و قهر کنم و بگویم که در انتخابات شرکت نمیکنند اینگونه که ضرر میکنم.
رییس دولت تدبیر و امید در پاسخ به سوال شبکه تلویزیونی ای بی سی نیوز در پاسخ به این که دو روز پیش روزنامه نیویورک تایمز به مذاکرات محرمانه بین ایران و امارات اشاره کرد و دیروز هم در یکی از پنل کنفرانس امنیتی مونیخ فکر می کنم که نماینده ترکیه بود که گفت فرد یا مقاماتی در امارات از آمریکا خواستند حمله نظامی به ایران نکند مذاکرات ایران و امارات را تایید می کنید اگر بله محتوای مذاکرات چه بوده است آیا از درخواست امارات از آمریکا اطلاع داشتید، گفت: آنچه که می دانیم کشورهای منطقه تنها امارات هم نبوده چند کشور دیگر هم بودند که آمریکا را از اینکه در منطقه شاهد یک جنگ باشند، برحذر داشتند.
روحانی افزود: این می تواند به طور طبیعی درست باشد دنبال سند این خبر هم نباید بگردیم. جنگ در منطقه به ضرر همه است. فرق نمی کند هیچ کشوری نفع نمی برد و آن ها چون در لبه جنوبی خلیج فارس هستند اگر در این آبراه جنگ رخ بدهد بسیار خطرناک است و خیلی طبیعی است که مخالف جنگ باشند.
وی اظهار داشت: ما هم مخالف جنگ هستیم و فکر میکنم آمریکاییها هم دنبال جنگ نیستند علامتهایی که ما تاکنون داریم این است که آمریکاییها میدانند جنگ چه ضررهایی برایشان دارد مخصوصا که ترامپ دنبال این هست که در انتخابات بعدی موفق شود و بر همین مبنا همه کارهایش را طراحی می کند و می داند جنگ شانس انتخابات را از بین خواهد برد.
هیچ وقت مذاکرات ما با امارات قطع نبوده است
رییس دولت تدبیر و امید گفت:اینکه ما با امارات در حال مذاکره بودیم یا هستیم آنچه من به یاد دارم هیچ وقت مذاکرات ما با امارات قطع نبوده ردههای آن فرق میکرده. همیشه ما با امارات رابطه داشتیم این روابط هم در سطح سرویسها با هم گفتوگو میکردهاند هم در سطح مقامات سیاسی و همانطور که نسبت به کل منطقه امیدواریم، امیدواریم که این مذاکرات به نتیجه ثبات و صلح و حسن همجواری بین ایران و همسایگانش بینجامد.
در ادامه نشست خبری خبرنگار شبکه فرانس ۲۴ سوال کرد: تحلیلها و مواضع جنابعالی و تیم سیاسی رسانه ای شما در دو سال اخیر گویای آن است که تلاش دارید ایران بدون تحریم را به دولت بعدی در سال ۱۴۰۰ بسپارید شما تا کنون با پارلمانی که عموماً با شما همراه بوده موفق به این کار نشده اید حالا پیشبینیها و ظواهر تحولات نشان میدهد که در یک سال پایانی ریاست جمهوری باید با پارلمانی کار کنید که اکثریت آن را اصولگرایانی تشکیل میدهند که به صراحت با بسیاری از سیاستهای شما مخالفت میکنند یکی از ادله اینکه مجلس آینده در دست اصولگرایان خواهد بود شاید همان ۴۴ حوزه غیررقابتی باشد که شما دقایقی پیش به آن اشاره فرمودید آقای رییس جمهوری آیا هنوز امیدوار هستید که ایران بدون تحریم به دولت بعدی در سال ۱۴۰۰ تحویل خواهد داد؟
روحانی گفت: حتما ناامید نیستم به هر حال کار سختی است من دولت را در حال تحریم تحویل گرفتم یعنی زمانی دولت را تحویل گرفتم که در تحریم بودیم البته تحریم آن زمان کمتر بود. ما آن زمان که دولت را تحویل گرفتیم ۹۰۰ هزار بشکه در روز نفت می فروختیم و شرایطی بود که خیلی امید نبود که در مذاکرات موفق شویم.
وی اضافه کرد: بعضی از دوستان ما هم این را خوشبینی میدانستند که ما با کشور ۱+۵ بنشینیم مذاکره کنیم به نتیجه برسیم ولی ما با امیدواری کار را دنبال کردیم و به نتیجه رسیدیم کمی دیرتر از آنچه که پیشبینی میکردیم پیشبینی من این بود که در سال ۹۳ ما به نتیجه برسیم شد این شد سال ۹۴ با تأخیر مواجه شدیم و دلایل آن نمی خواهم بگویم که دلایلش چه بود به هر حال به این نتیجه رسیدیم که مطلوب ما بود.
رییس جمهوری تصریح کرد: در ادامه کار به یک دولت نااهل در آمریکا این دولت تنها نسبت با ما نااهل نیست نسبت به تمدن بشریت نا اهل است شما ببینید در همه کشورها با دوستانش با چین با اتحادیه اروپا با مکزیک هر کشوری ببینید روابط چگونه است یک شرایط خاصی با یک حکومت خاص روی کار آمده است.
روحانی ادامه داد: در این شرایط آنها آمدند از این توافق خارج شدند و تحریم حداکثری را برای ما اعمال کردند با هدف هایی که حتماً به این هدفها نرسیدند و نخواهند رسید اما اینکه آیا ما تا پایان دولت موفق می شویم تحریم را بشکنیم یا ناموفق خواهیم بود ما تلاشمان را رها نخواهیم کرد و نه امیدم از بین رفته و نه تلاشم را متوقف کردم هیچ وقت در هیچ زمانی تلاش خود را متوقف نکردم.
هر کس راهی نشان داده از فرصت استفاده کردم
رییس جمهوری گفت: هر کس آمده است راهی را نشان داده و پنجره را باز کرده من از این فرصت استفاده کردم البته میفهمم در این شرایط بسیار سخت و بسیار پیچیده است اما در عین حال در همین شرایط تحریم ما وارد یک اتحادیه اقتصادی شدیم یعنی به تور آسیا وارد شدیم و الان داریم با آنها تجارت میکنیم.
روحانی خاطر نشان کرد: روند خوبی هم در تجارت بین آنها وجود دارد و در همین روند تحریم با کشورهایی برای سرمایه گذاری مذاکره میکنیم حالا بعضی از موارد موفق بوده و برخی ناموفق بوده است و در همین شرایطی که هست ما تلاش میکنیم اگر طرح صلح هرمز ما یعنی امید، اسم طرح صلح امید است یعنی هرمز یعنی امیدواریم که با منطقه مسائل را حل کنیم با دنیا هم ناامید نیستیم مسائل خود را حل می کنیم.
وی با بیان اینکه زود است از الان درباره مجلس بعدی قضاوت کنیم، گفت: من کاری ندارم به اینکه چه جناحی در مجلس سرکار می آید اصولگراست، اصلاحطلب و اعتدالگرا ست یا چیزی بینابین اینها هست. توقع من این است اینکه دولت با مجلس در مصالح ملی و منافع ملی بتوانیم با هم کار کنیم لوایح مهمی به همین مجلس فرستادیم.
رییس جمهوری گفت: بیش از دو سال تلاش است می کنیم وزارت بازرگانی تشکیل بدهیم و میدانیم که این وزارتخانه چقدر برای کشور ضروری است و می دانیم در شرایط تحریم یک وزارت صنعت و معدن و تجارت نمیتواند یک نفره اداره بکند لایحه ای با دو فوریت به مجلس فرستادیم که مجلس تصویب کرد و شورای نگهبان ایراد مختصری گرفت، برگشت. این در مجلس متوقف شده خب مشکل داریم من هم به مردم بگویم وزارت بازرگانی من تایید نشده است.
داور ما و مجلس بعدی قانون اساسی است
روحانی خاطر نشان کرد: می دانم این وزارتخانه اگر تشکیل میشد به نفع مردم بود و اگر لایحه جامع انتخاباتی که ما به مجلس دادیم تصویب میشد به نفع انتخابات بود اما به هر حال مجلس حقوقی واختیاراتی دارد. مجلس آینده هم حقوق و اختیاراتی دارد ما نسبت به مجلس آینده هر فرم و شکلی باشد اگر اکثریت قاطع اصولگرا باشند یا تعدادی به هر حال غیراصولگرا باشد به هر شکلی مجلس آینده باشد داور بین ما قانون اساسی است یعنی مبنای ما قانون اساسی است.
وی اظهارداشت: امیدواریم مجلس آینده هم به قانون اساسی متعهد باشد دولت هم به قانون اساسی متعهد باشد و اگر هر دو به قانون اساسی متحد باشیم به نظر من راه برای ما وجود دارد اما اینکه با مجلس بعدی راه برای پایان تحریم سخت تر بشود به نظر من کمی زود است که اکنون قضاوت کنیم.
بهترین راه این است پای صندوق انتخابات برویم
رییس جمهوری اضافه کرد: شاید این مثالی را که میخواهم عنوان کنم مثال زیبایی نباشد مثلا شما پولی دادهاید و قرار است کارخانه به شما ماشین بدهد بعد میگوید این کارخانه بنا بوده ۳۰ رنگ عرضه کند ولی حالا ۲۲ رنگ عرضه کرده است پس من نمیروم انتخاب کنم. آن کارخانه ماشینی را به دلخواه خودش برای شما میفرستد.
روحانی بیان کرد: آیا اینگونه خوب است که شما در خانه باشید و آن کارخانه ماشینی را با رنگی که میخواهد و روی دستش مانده برای شما بفرستد؟ خب بیایید لااقل میان آن ۲۰ رایی را که ما میخواهیم انتخاب کنید. ممکن است انتخابات مطلوب و صددرصد ما نباشد، ممکن است در فرآیندها ما یک نظری داشته باشیم، ولی باید به پای صندوق رای برویم و میان اینها انتخاب کنیم.
رییس جمهوری عنوان داشت: به اعتقاد من امروز بهترین راه این است که ما به پای صندوق انتخابات برویم و رای خودمان را به صندوق بریزیم.
یک مقدار نقدینگی در کشور طبیعی است
روحانی در پاسخ به سوال دیگری درباره افزایش نقدینگی و دستور سال گذشته رهبر انقلاب برای تشکیل کمیته ای برای کنترل نقدینگی اظهار داشت: این که نقدینگی ۲۵ درصد بوده که متوسط ۵۰ ساله است و دولتهای قبل هم این رقم ها را داشتیم. ولی نقدینگی همیشه خیلی بد نیست.
وی یادآورشد: بانک مرکزی اعلام کرده نقدینگی ۲۸ درصد ست که از متوسط بالاتر است و گفته که این افزایش بر مبنای افزایش ذخایرخالص بانک مرکزی است این نقدینگی بد نیست نقدینگی اگر برای خالص داراییهای بانک مرکزی باشد مشکلی ایجاد نمی کند.
رییس جمهوری تصریح کرد: این حرف درست است که باید نقدینگی را کنترل کنیم نقدینگی را بدهی دولت یا بانکها درست می کنند و اضافه برداشت میکنند این موضوع تبدیل به نقدینگی می شود یک مقدار نقدینگی طبیعی است وقتی یک ثروتی دارید سال آینده ۲۲ درصد بیشتر میشود، هیچ وقت نیست که نقدینگی بالا نرود تا ۲۵ درصد هم طبیعی است.