تاریخ انتشار: ۰۹:۴۲ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۸

نتیجه انتخابات مجلس چه خواهد بود؟

هنگامی که صحبت از نتیجه انتخابات است نظرات متفاوتی مطرح می‌شود. مرعشی در این باره می‌گوید: «به نظر می‌رسد در این انتخابات، یک لیست رأی قاطع نمی‌آورد و ترکیبی از دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب به مجلس راه خواهند یافت. اما فکر نمی‌کنم جبهه پایداری بتواند بیشترین رأی را به دست آورد.»

نتیجه انتخابات مجلس

اقتصاد ۲۴- دوم اسفند ماه موعد برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است. اما کمتر از هفت روز مانده به آن، انتظار برای لیست‌های جدید و نوظهور پایان نیافته است؛ آنچه در غیاب احزاب کارآمد آفت انتخابات ایران است. تشکل‌هایی فصلی و موقت که به وقت انتخابات متولد می‌شوند و پس از آن به خواب می‌روند.

این بار هم قرار است تا از هر دو جریان، لیست‌های چندگانه با اشتراکاتی که به تنوع طعنه می‌زند با هم رقابت کنند. لیست‌هایی که در اصولگرایان محصول تفرقه است و در اصلاح‌طلبان چاره ناگزیر رد صلاحیت‌ها. چنانچه در شرایطی که چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبی با تیغ رد صلاحیت‌ها از انتخابات کناره و شاید دراندیشه راهی نو برای ترمیم اعتماد از دست رفته مردم و احیای اصلاح‌طلبی هستند، احزابی چند به میدان آمدند تا شاید رد پایی از اصلاحات در این انتخابات باقی گذارند. سوی دیگر در اردوگاه اصولگرایان صدای چند لیست، وحدت را به سکوت خوانده است.

در چنین وضعیتی که تعدد لیست‌ها در حال ظهور و بروز است و مشارکت مردمی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد پیش بینی نتیجه انتخابات مجلس یازدهم به ویژه در تهران به پرسشی جدی بدل شده است.

این پرسش را در گفتگو با تنی چند از فعالین سیاسی متعلق به هر دو جریان سیاسی در میان گذاشتیم، اما گویا دل تعدادی از فعالان سیاسی چندان از این انتخابات خوش نیست که دل خوش سیری چند، از مهدی چمران عضو شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب گرفته که در پاسخ به این پرسش گفت: پیشگو نیست که اگر پیشگویی می‌دانست و بلد بود خیلی کار‌ها می‌کرد و باید چند روز دیگر صبر کرد تا نتیجه را به چشم دید یا حمید رسایی که برای چندمین بار گفت: با فرارو اصلاً حرف نمی‌زند یا قاسم میرزایی نکو که گفت: هر چه بگوید موضع کنونی را تقویت می‌کند و بهتر است چیزی نگوید.

اما حسین مرعشی که این روز‌ها فهرست انتخاباتی حزب متبوعش کارگزاران سازندگی با واکنش‌های چندی مواجه شده است با رویی گشاده، پذیرای ما شد و گفت که اهل پیشگویی نیست و افزود: هنوز انتخابات در تهران به شرایط مورد نیاز خود نزدیک نشده است.

از نظر کسانی، چون مرعشی فعلاً سخت‌ترین کار پیش روی مسئولان نظام و فعالان سیاسی، قانع کردن مردم برای حضور در انتخابات است. آنچه که از سوی علی تاجرنیا دیگر فعال سیاسی اصلاح‌طلب به شکلی دیگر تکرار شد. چنانچه او نیز نتیجه انتخابات را به مشارکت مردم در انتخابات وابسته دانست.

اما هنگامی که صحبت از نتیجه انتخابات است نظرات متفاوتی مطرح می‌شود. مرعشی در این باره می‌گوید: «به نظر می‌رسد در این انتخابات، یک لیست رأی قاطع نمی‌آورد و ترکیبی از دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب به مجلس راه خواهند یافت. اما فکر نمی‌کنم جبهه پایداری بتواند بیشترین رأی را به دست آورد.»

او در پاسخ به پرسشی که در رقابت میان اصولگرایان تندرو و میانه به نظر شما چه کسی در این انتخابات برنده است؛ نیز اظهار کرد: در شرایط کنونی من به جز لیست کارگزاران سازندگی غیرتندرویی درصحنه نمی‌بینم. همچنین از نظر وی، با حضور اکثریت، اقلیت پیروز می‌شود.

ولی تاجرنیا برخلاف او، لیست نامزد‌های کارگزاران سازندگی را در انداز‌ه‌ای ندانست که بتواند آرای مردمی را به خود جلب کند. او در این باره اظهار کرد: با این‌که من یک نیروی سیاسی هستم غیر از ۵ نفر از این لیست را نمی‌شناسم، تکلیف بیست و پنج نفردیگر هم مشخص است.

همچنین تاجرنیا درباره پیش‌بینی نتیجه انتخابات بر این نظر است که در تهران میان لیست‌های اصولگرایان با اصلاح‌طلبان تفاوتی وجود دارد که همین بر نتیجه انتخابات نیز تأثیر می‌گذارد.

از این منظر اصولگرایان در تأیید نامزد‌های خود با مشکل مواجه نشدند و تعدد لیست‌های شان به اختلافات درونی آنان بازمی‌گردد که ناشی از حضور در لیست و به نوعی گرفتن مسئولیت در پارلمان است. اما اصلاح‌طلبان با رد صلاحیت چهره‌های شاخص و برتر خود مواجه شدند؛ بنابراین بدنه اصلی اصلاح‌طلبان در انتخابات لیستی ارائه نمی‌کند.

به گفته تاجرنیا، آن تشکل‌های اصلاح‌طلبی هم که در این انتخابات، لیست ارائه می‌کنند به لحاظ اجتماعی از ضعیف‌ترین پایگاه در میان اصلاح‌طلبان برخوردار هستند. او افزود: طبیعی است وقتی از سطح پایین وارد عرصه می‌شویم اختلاف دیدگاه بیشتر خواهد شد.

از این منظر اگر روند انتخابات همچنان به همین سو برود و مشارکت مردم در انتخابات پایین باشد لیست‌های متعدد از تشکل‌های مختلف وابسته به هر دو جریان رأی می‌آورند که به نظر تاجرنیا شبیه آنچه خواهد بود که در مجلس پنجم رخ داده است.

هر چند به گفته او، نتیجه انتخابات الزاما به این سمت نخواهد رفت. اما به نظر می‌رسد با تداوم روند کنونی، بیش از چهار پنجم مجلس به اصولگرایان تعلق خواهد داشت.

او اظهار کرد: «با توجه به رد صلاحیت اصلاح‌طلبان در برخی حوزه‌های انتخابیه از جمله تهران، چند نفرنام آشنا و بیشتر افراد غیرآشنا نامزد شدند بنابراین ممکن است چندین نفر از سرلیست‌های متعدد در مجلس حضور پیدا کنند.»

این در حالی است که تجربه انتخابات گذشته نشان می‌دهد در میان لیست‌های متعدد، رقابت اصلی میان دو لیست اصلی جریان دارد. آنچه از سوی تاجرنیا نیز مورد تأکید قرار گرفت که در میان اصولگرایان و اصلاح‌طلبان، یک لیست از اقبال بیشتری برخوردار خواهد شد.

هر چند وی لیست اصلاح‌طلبان را بی‌رمق خواند و گفت: مطرح شدن این لیست نیز به شرایط اقتصادی وابسته است و هر لیستی از منابع بیشتری برخوردار باشد زمینه بیشتری برای معرفی خود به مردم در اختیار دارد.

به گفته او، انتخابات پیش رو ملغمه‌ای از لیست‌های متعدد خواهد بود، اما صف آرایی نهایی بین دو لیست شکل می‌گیرد، اما از این میان او بر خلاف مرعشی می‌گوید طیف تندروتر اصولگرایان، گوی سبقت را از رقیب سنتی در بدنه اصولگریان می‌رباید و پیشتاز می‌شود. گمانه‌ای که پیش از این نیز از سوی سید عبدالواحد موسوی لاری، عضو ارشد مجمع روحانیون مبارز به گونه دیگری اظهار شده بود این‌که اصلاح‌طلبان در این انتخابات، شانس کمی دارند و احتمالاً اقلیت محدودی از مجلس آینده را در اختیار خواهند داشت.

این گمانه زنی‌ها در صورتی است که کاهش مشارکت در انتخابات و سرخوردگی بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان از انتخابات موجب افزایش رأی و ریختن آرای اصلاح‌طلبان به سبد رأی اصولگرایان نخواهد شد. آنچه بار‌ها از سوی فعالین سیاسی اصلاح‌طلب و حتی اصولگرا، چون ناصر ایمانی به آن اشاره شده است.

تاجرنیا نیز با تأکید بر این امر گفت: این انتخابات به گونه‌ای نیست که کاهش رأی اصلاح طلبان موجب افزایش رأی اصولگرایان شود. از نظر او مجلس آینده تلفیقی از جبهه پایداری و دیگر تندرو‌ها خواهد بود که در غیاب اصولگرایان سنتی که در عمل کنار گذاشته شدند، پیشتاز شدند. هر چند از این منظر اصلاح‌طلبان نیز سهمی ناچیز در مجلس خواهند داشت.

با این حال، چنانچه تاجرنیا نیز می‌گوید هنگامی که مشارکت در انتخابات پایین است، رقابت‌ها خیلی حساس و نزدیک می‌شوند. نزدیکی که شاید شگفتی‌های سیاست در ایران را دامنگیر این رقابت کند. انگار چمران، راست گفته بود باید چند روز صبر کرد و منتظر بود و دید که پس از مرحله نظارت، این بار صندوق‌های انتخابات چه رقم می‌زنند!

 
منبع: فرارو
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس / پورمحمدی گفت که سر قرار می رود

عکس/ قالیباف همه جا با سیسمونی شناخته شد

عکس/ خانواده شهید تندگویان حمایت از قالیباف را تکذیب کرد

عکس/ پاسخ تند مشاور وزیر روحانی به سخنان قاضی زاده هاشمی

عکس / واکنش خبرنگاران به وعده‌های خیالی و توهمی زاکانی و قاضی زا‌ده هاشمی

عکس/ یادآوری به قاضی زاده هاشمی؛ شلیک گاز اشک آور به تجمع جانبازان

عکس/ دروغ دوباره سعید جلیلی درباره صادرات نفت ایران

عکس/ چت جی بی تی هم وعده های زاکانی را خیالی دانست

عکس/ آیا ‌ظریف وزیر خارجه پورمحمدی هم هست؟

عکس/ معاون رئیسی در زمان حمله به سفارت انگلستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خیال خام قالیباف برای بیرون کشیدن دولت از اقتصاد/ واگذاری هر شرکت دولتی یعنی جمع کردن سفره هزاران ذی‌نفع

معرفی یک رژیم غذایی موثر برای مبتلایان به دیابت نوع ۲

عکس/استایل زیبای نعیمه نظام‌دوست در کنسرت بهنام بانی

عکس/تیپ شیک مائده سریال زخم‌کاری در یک مراسم رسمی

عکس/سلفی جواد عزتی و خانم بازیگر در پشت‌صحنه زخم کاری

حساسیت دلار به انتخاب رئیس جمهور آینده بالا رفت/ دولت بعدی نباید با حراج سکه به بازار جهت دهد/ مردم وعده طلایی زاکانی را شوخی می‌دانند

تصویری از زوج بی‌حاشیه سینمای ایران که وایرال شد

فیلم/حضور پزشکیان بر مزار شهید وطن سردار سلیمانی

اینفوگرافی/در آخرین مناظره انتخاباتی چه کسی مورد توجه بود؟

عکس/حمایت نماینده سیلی زن از قالیباف

عکس/این خوش سلیقگی کار کیست؟!

عکس /مهدوی‌کیا مهمان ویژه مراسم فیفا

عکس/توئیت انتخاباتی دختر سردار سلیمانی

محدودیت تازه و خبرساز برای مسافران حج

رئیس موسسه مصباح یزدی: جلیلی گزینه ماست

عکس/کنایه مهاجرانی به اشتباه دوباره قاضی‌زاده

تحریم‌های سفت و سخت و جدید آمریکا علیه ایران

فیلم/ظریف: اجازه نخواهیم داد اقلیت بر اکثریت حکومت کند

عکس/کنایه سنگین محمد فاضلی به نامزد‌های پوششی

عکس / لباس متفاوت قالیباف برای حضور در تبریز!

اکانت منتسب به جلیلی: مصمم ایستاده‌ام / طعنه آذری جهرمی: مگر اکانت فیک هم می‌تواند محکم بایستد؟

مشاور جلیلی: «دکتر» انصراف نخواهد داد

لورکوزن قیمت سردار آزمون را مشخص کرد

عکس /حاشیه مناظره؛ قاضی‌زاده هاشمی یک برنامه اقتصادی خود را خط زد!

جدیدترین خبر درباره افزایش ۹۰ درصدی حقوق بازنشستگان

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳

عکس/توهین وحید یامین‌پور به پزشکیان

پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۶ تیر۱۴۰۳

عکس/ یک حامی پزشکیان در جشن غدیر آزادی

عکس/چهره جلیلی در لحظه دریافت عیدی، سوژه شده است

عکس/ قاب معنادار و پُربازتابی که امروز از زاکانی شکار شد

فیلم/پیام سیدمحمدخاتمی درباره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳

عباس عبدی: پزشکیان قویترین تیم سیاست خارجی از جمله ظریف را در اختیار دارد

عکس/بازیگرانی که در فصل جدید پایتخت حذف شدند

عکس/فرزندان مصباح یزدی از سعید جلیلی حمایت کردند؟

پزشکیان: تا اختلافات را حل نکنیم معضلات را نمی‌توانیم برداریم

عکس/ کاندیدای زینب سلیمانی با این توییت لو رفت

فیلم/پورمحمدی: برخی وعده‌هایی که داده شد روی زمین قابل تحقق نیست

مجموعه صحت‌سنجی «خبر فکتیار» سخنان «قاضی‌زاده‌هاشمی» را نادرست و صحبت‌های «آذری‌جهرمی» را تایید کرد

دلار از خط قرمز سیاست‌گذار عبور کرد

روحانی: دولت سیزدهم هنوز به رشد اقتصادی اواخر دولت دوازدهم نرسیده

ممنوعیت فروش طلای دست دوم شامل مردم هم خواهد شد؟

حسن روحانی: در طول ۸ سال شاخص بورس بیش از ۲۰ برابر شد

بیانیه حمایت اقتصاددانان از دکتر مسعود پزشکیان

رضا گلزار هم در شهرت به گرد پای این آقا نمی‌رسد

پزشکیان: آمده‌ام مردم را از تنگنای تحریم برهانم

فیلم / نامزد‌ها جلوی دوربین ژست گرفتند

زاکانی: پزشکیان از افراد گردن‌کلفت دفاع می‌کند

اعتراض داریوش خواننده قبل از انقلاب به یک سریال نمایش خانگی

قالیباف در مناظره آخر درباره فساد چای دبش چه گفت؟