![همبستگی دولت و بخش خصوصی برای نجات کسب و کارهای آسیب دیده سلاح ورزی](/files/fa/news/1398/12/13/29332_824.jpeg)
اقتصاد ۲۴- رکود اقتصادی ناشی از تحریمها کم بود و حالا کرونا ضربه دیگری بر اقتصاد و به خصوص کسب و کارها وارد کرده است. سایه وضعیت ناشی از پدیده کرونا در چنین ایامی آنچنان بر بازار، به خصوص بازار و کسبوکار در کشور و برخی استانها مانند تهران و قم، سنگین شده که وضعیت فعالیتهای اصناف را در آستانه سال نو دچار رکود و کسادی شدید کرده است.
با ادامه این روند، اما باید منتظر ورشکستگی بیشتر واحدهای صنفی باشیم به طوری که تا چند ماه دیگر بسیاری از مغازهها کرکرههای خود را پایین خواهند کشید. از این رو در حال حاضر اگرچه از سوی مقامات دولتی پیشنهاداتی برای کمک به اصناف مطرح شده، اما باید این پیشنهادات به صورت جدی پیگیری شود.
در همین زمینه عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته در اینستاگرام خود نوشت: «در جلسه شورای پول و اعتبار برای حمایت از کسب و کارها، خصوصا فعالیت های خرد که به دلیل شرایط ناشی از کرونا دچار مشکل مالی شده اند تصمیماتی اتحاذ شد. اقساط تسهیلات کسب و کارها و کلیه اشخاص، طی ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت بدون وضع جریمه به زمان انتهای اقساط منتقل شد. کلیه بانکها موظف هستند بر اساس مصادیق اعلامی دولت مساعدت لازم را به عمل آوردند.»
اما در این میان حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در صفحه شخصی خود از راه اندازی ستاد بررسی اثرات مخرب کرونا بر کسب و کارها خبر داد و از مردم خواست تا اگر در این زمینه پیشنهادی داشته باشند به وی پیام دهند.
از سوی دیگر، اما به تازگی وزارت صمت برای کاهش آسیب وارد شده به اصناف پیشنهاداتی را مطرح کرد و رییس کل بانک مرکزی نیز به مدیران بانکی دستور داد تعامل لازم را در این خصوص به عمل آورند که در همین زمینه تعویق دو ماهه اقساط و تعهدات بانکی برای کسب و کارها قرار است اجرایی شود.
بخش خصوصی در کنار دولت و حاکمیت
در همین زمینه حسین سلاحورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به اقدامات دولت و بخش خصوصی در این خصوص گفت: دولت بر اساس مصوبه هیئت دولت یک کارگروه متشکل از آثار اقتصادی کرونا تشکیل شده داده است و اتاق بازرگانی هم به عنوان نماینده بخش خصوصی در این کارگروه حضور دارد.
وی افزود: همچنین در اتاق بازرگانی هم یک ستاد برای شناسایی تبعات کرونا بر کسب و کارها تشکیل شده است و ارائه راه حلهای حمایتی از کسب و کارها در دستور کار قرار دارد.
نایب رئیس اتاق بازگانی ایران ادامه داد: همین طور کمپینی به نام «نفس» راه اندازی شده است تا با این دست اقدامات هم توان بخش خصوصی برای کمک به تامین برخی تجهیزات و ابزارهای پیشگیری از این بیماری به کار بسته شود و هم در قالب تشکیل کارگروههایی آثار و تبعات این ویروس بر کسب و کارها شناسایی شود تا پیشنهادها و راه حلهایی را به دولت و حاکمیت ارائه کند تا اقدامات کوتاه مدت صورت پذیرد.
وی افزود: این کمپین قرار است با بسیج بخش خصوصی بتواند ضمن مقابله با این بیماری، راهکاری را برای کمک به واحدهای تولیدی به کار گیرد.
۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی متاثر از کرونا
سلاح ورزی همچنین با اشاره به تبعات این ویروس بر اقتصاد و کسب و کارها گفت: طیف گستردهای از کسب و کارها به خصوص در بخش خدمات، کارشان به واسطه کرونا تعطیل شده است و برخی مشاغل در خطر از بین رفتن هستند؛ بنابراین دولت مجموعهای از حمایتهای خود اعم از تامین اجتماعی، مالیاتی و یا امهال تعهدات بانکی کسب و کارها در نظر بگیرد تا آنها بتوانند ادامه حیات داده و از این بحران عبور کنند.
وی با بیان اینکه بخش عمدهای از تولید ناخالص داخلی مربوط به بخش خدمات است، اظهار کرد: از یک طرف به دلیل مسائل قرنطینهای، بسیاری از مرزهای ما بسته شده است هرچند که مذاکرات فشردهای انجام و پروتکلهایی نیز تدوین و موازین بهداشتی نیز انجام میشود تا صادرات، تداوم و امکان تامین ارز وجود داشته باشد.
نایب رئیس اتاق بازگانی ایران با اعلام اینکه برآورد عددی دقیقی از میزان خسارت کرونا به اقتصاد و کسب و کار نداریم، اظهار کرد: اما حدود ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) از بخش خدمات است و عمدهترین مجرای درآمد ارزی کشور از تامین ارزهای صادراتی غیر نفتی صورت میگیرد که این ویروس تبعات جدی برای این بخشها داشته است.
سلاح ورزی یادآور شد: امیدواریم یک همبستگی ملی شکل بگیرد تا از این بحران عبور کنیم. کمپینی تحت عنوان «نفس» در سراسر اتاقهای بازرگانی کشور راه افتاده است که تشکلها هم در تلاش هستند تا نیازهای بخش درمان و نیازها مراقبتی را تامین کنند.