اکرم جدیدیممتاز، اقتصاد۲۴- پس از ارائه لایحه بودجه سال ۹۹ توسط دولت به مجلس و بررسی چند هفتهای اعضای کمیسیون تلفیق، صحن مجلس به کلیات این لایحه رای نداد و لایحه دوباره به کمیسیون تلفیق برگشت، اما شیوع ویروس کرونا مانع از بررسی مجدد لایحه بودجه در صحن علنی مجلس شد و از اینرو و به اذن رهبری نظر کمیسیون تلفیق بهعنوان نظر مجلس به شورای نگهبان ارجاع شد که در نهایت نیز این بودجه توسط این شورا تایید و توسط رئیس مجلس به رئیس جمهوری ابلاغ شد.
اما از آنجایی که ویروس کرونا بهعنوان یک بحران پس از ارائه لایحه بودجه توسط دولت به مجلس ارائه شد، هیچگاه ردیف بودجه خاصی برای این موضوع درنظر گرفته نشد. حال سوال اینجاست که اگر این ویروس تا چند ماه دیگر از کشور رخت نبندد و از یک سو اقتصاد مملکت را به مانند یک ماه گذشته به چالش بکشاند و از سوی دیگر، هزینه زندگی مردم را بالا ببرد چه باید کرد و آیا دولت تصمیم خواهد گرفت که در سال پشرو این معضل را در قالب اصلاحیه بودجه به مجلس ارائه کند یا خیر؟
در همین خصوص، سیدمحمدجواد ابطحی، نماینده خمینیشهر در گفتوگو با اقتصاد۲۴ درباره راهکارهای جبرانی معیشتی مردم در دوران ویروس کرونا و حمایتهایی که نیاز است آنها دریافت کنند گفت: یکی از مشکلاتی که در شیوع اپیدمی کرونا گریبانگیر مردم ایران شده است، بحث کسب و کارهای آزاد و افرادی است که درآمد ثابت ندارند؛ چه کارگران کارخانههای بزرگ و کارگران فصلی و چه حتی کشاورزان و مردم عادی. اکنون این اقشار تحت فشارهای مالی و معیشتی قرار دارند و از طرفی، کسانی که زیر خط فقر هستند نیازمند شدید کمکهای دولت برای اداره زندگی خود هستند. یک کارمند دولتی درآمد ثابت خود را کم یا زیاد دارد، اما مشاغل آزاد و بسیاری از مغازههایی که تعطیل یا نیمهتعطیل شدند چگونه باید زندگیشان را اداره کنند؟
بیشتر بخوانید: بودجه ۹۹ نیاز به اصلاحات کرونایی دارد
وی با تاکید بر اینکه در بودجه تصویب شده سال ۹۹ هیچگونه پیشبینی برای این موضوع نشده است، بر اقدام قطعی دولت در این خصوص تاکید کرد و گفت: دولت باید یک طرح بهعنوان متمم یا اصلاح بودجه یا حتی لایحهای را برای جبران این خسارت در برنامههای فوری خود قرار دهد. البته بهطور کامل نمیتوان این خسارتها را ترمیم کرد، اما طرح کمکرسانی باید حداقل به حدی باشد که این افراد را سرپا نگه دارد و اختصاص کمک معیشتی به چند دهک پایین جامعه، آن هم بهصورت محدود خیلی کارساز نیست.
عضو کمیسیون آموزش مجلس تصریح کرد: با شرایط بهوجود آمده هم نیمکره شمالی و هم نیمکره جنوبی درگیر این اپیدمی است و گرم شدن هوا و رفتن این ویروس تنها حدسهایی است که زده میشود و نمیتوان با قاطعیت گفت چقدر این شیوع طول خواهد کشید. معتقدم در این مورد باید پیشبینی یک یا دو ساله داشته باشیم. در موضوع تسویه ۱۲ هزار میلیارد بدهی تامین اجتماعی به وزارت بهداشت، دولت ثابت کرد اگر بخواهد میتواند اقدامات سریع و بهموقع داشته باشد که امیدوارم این رویکرد در این بخش هم به واقعیت تبدیل شود.
ابطحی در پایان نسبت به تصمیمگیری احتمالی مجلس آینده در این خصوص ابراز امیدواری کرد و گفت: بهنظرم مجلس آینده بهتر میتواند در این مسائل کمککننده باشد، زیرا روحیه افراد انتخابشده انقلابی و ولایی است. تفکرات کمیسیون اقتصادی مجلس دهم وابسته به دولت و نئولیبرالیستی است. آنها دیدگاه اسلامی آنچنانکه مدنظر قرآن، اهل بیت و مقام معظم رهبری است را نداشتند و به همین جهت، طرحهایی که در بخشهای مختلف ارائه میشد را رد میکردند. انشاالله در این زمینه با وضع قوانین مناسب و اصلاح قوانین دست و پا گیر، تحولات مناسبی اتفاق بیفتد تا ضرر زیادی متوجه هیچ قشری نشود.