مهرشاد نبی، اقتصاد۲۴ - در حالی دولت آمریکا پتروشیمی ایران را مورد تحریم قرار داده است که دولت با همراهی بخش خصوصی به دنبال راهکارهای متعددی برای بی اثر کردن این تحریم ها است، اما امروز شرایط کرونا بازار نفت را برهم ریخته و در ادامه آن وضعیت بازار صادرات محصولات پتروشیمی را تهدید کرده است. موارد یاد شده تاثیرات بسزایی در فعالیتهای تجاری و اقتصادی صنعت پتروشیمی دارند.
به غیر از تحریم و کرونا، نبود برنامه جامع صادراتی در صنعت پتروشیمی با در نظر گرفتن بازارهای استراتژیک یکی از اهداف گمشده است. از این رو به نظر میرسد با بازاریابی بازارهای جدید در دنیا که حاضرند قیمتهای بهتری برای کالاهای پتروشیمی بپردازند نباید از دید فعالان این صنعت دور بماند و این فرصت شاید به سختی برای کشوری مثل ایران حاصل شود.
زیان فرآوردههای نفتی از کرونا
«کاهش تقاضای نفت، افت قیمت فرآوردههای نفتی و پتروشیمی را در بازارهای جهانی رقم زده است». سید حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با تاکید بر این موضوع، به اهمیت صادرات فرآوردههای نفتی و پتروشیمی اشاره کرد و به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: حفظ و توسعه بازار از اهدافی است که شاید تاکنون در خصوص آن اقداماتی صورت گرفته باشد، اما هنوز به نقطه ایده آل نرسیده است.
به گفته سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی، صادرات محصولات پتروشیمی و نفتی، ایران امروز متاثر از کاهش قیمت نفت و تقاضای آن شده است، اما با تغییر احتمالی در کاهش تولید نفت عربستان و روسیه، احتمال بازگشت بازار صادراتی این محصولات برای ایران وجود دارد.
حسینی ادامه داد: امروز تاثیر پذیری بازار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی از جنگ قیمتی برای کشورهای تولید کننده مانند ایران شدت گرفته است چراکه کاهش قیمت نفت جهانی و تاثیر گذاری آن بر قیمت و تقاضای فرآوردههای نفتی و پتروشیمی به بحران جدی تبدیل شده است. اگر کاهش قیمت در بازار نفت ادامه داشته باشد، قطعا ایران در ادامه مسیر حرکت خود به عنوان یکی از صادرکنندگان برتر این محصولات با مشکل درآمد حاصل از محل صادرات این محصولات روبرو خواهد شد.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ادامه داد: هرچند در شرایط تحریم نمیشود آمار شفاف و دقیقی بیان کرد، اما میتوان اذعان داشت که افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در سال ۹۸ بیش از هر چیز مربوط به بهرهبرداری از واحدهای جدید پتروشیمی در ایران است.
وی تصریح کرد: پلیمرها، محصولات شیمیایی و انواع گازها حوزههایی است که در مورد صادرات محصولات نفتی ارزآوری بالایی را برای کشور به همراه دارد.
حسینی در ادامه با تاکید بر اینکه سالانه رقمی معادل هفت میلیارد دلار شامل صادرات فرآوردههای نفتی مانند گازوئیل، بنزین، مازوت و انواع هیدروکربور نصیب کشور میشود، گفت: این ارقام نشان میدهد که ارزآوری قابل توجه محصولات نفتی برای اقتصاد کشور حائز اهمیت است. حالا با توجه به کاهش قیمت نفت احتمال کاهش این ارزآوری دور از انتظار نیست.
این فعال در حوزه صادرات فرآوردههای نفتی تصریح کرد: تنها راهکار نجات از این شرایط افزایش قیمت نفت جهانی است که در این صورت میتوانیم با وجود تحریمهای نفتی به صادرات محصولات نفتی و پتروشیمی امیدوار شد.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر تاثیر کرونا بر بازار صادرات محصولات نفتی و پتروشیمی گفت: قطعا این شرایط به دلیل کاهش تقاضای نفت بر صنایع پایین دستی آن نیز اثر داشته است، تعطیلی برخی واحدهای نفتی و پتروشیمی در چین و افت تقاضا، مشکل کاهش قیمت محصولات را به همراه داشته است.
حسینی یادآور شد: ایران نیز از تبعات کاهش تقاضای نفت و قیمت محصولات در بازار جهانی بی نصیب نمانده است و صادرات محصولات پتروشیمی حتی به کشورهای همسایه نیز با مشکل جدی روبرو شده است.
به گفته سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در صورت عدم افزایش قیمت نفت جهانی، باید کاهش قیمت فرآوردههای نفتی و پتروشیمی با دستیابی به بازارهای جدید جبران شود تا کمی از تبعات عدم تحقق نفت ۵۰ دلاری در بودجه کاهش یابد.