اقتصاد ۲۴ - درحالیکه در صنایع مختلف تولیدکنندگان تمام تلاش خود را برای ادامه روند تولید محصولاتشان به کار بستهاند، موانع ریز و درشت بسیاری، سر راهشان سنگاندازی میکند.
امروز انگیزه تولید در بین تولیدکنندگان کاهش یافته و سرمایه گذاران رغبتی در مشارکت ندارند. درحالی که تولید یک کالای ضروری، یا در کشوری دیگر صورت میگیرد یا باید آن را در داخل تولید کرد. اگر این کالا وجود داشته باشد، مقامات باید در حفظ، مدرنیزه کردن و توسعه آن بکوشند و اگر این کالا تولید نمیشود، شرایط و امکانات باید طوری ترتیب داده و تنظیم شوند که سرمایهگذار بتواند تولید کالا یا کشت محصولی را به آسانی با تسهیلات بانکی شروع کند.
متاسفانه در ایران، شروع یک فعالیت اقتصادی فوقالعاده مشکل است و سدهای متعددی در برابر سرمایهگذار دیده میشود؛ چنانکه طبق آمار موسسات جهانی در رتبهبندی کشورها از نظر سهولت شروع کسبوکار، ایران در اواخر جدول قرار دارد.
همچنین در حفظ و توسعه بخشهای مختلف صنعتی، نه تنها مسوولان نتوانستهاند اقدامات موثری انجام دهند، بلکه بر عکس، در چند سال اخیر تعدادی از رشتههای گوناگون صنایع؛ مثل نساجی، چرمسازی، صنایع قند و شکر کوچک و کوچکتر شده و دچار گرفتاریها و مشکلات زیادی شده اند.
توجه ویژه به تولید
رهبر انقلاب در پیام نوروزی امسال خود، سال ۹۹ را سال «جهش تولید» نامگذاری کردند و با تاکید بر نیاز قطعی کشور به تولید، خطاب به دستاندرکاران تاکید کردند: جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به وجود آید.
در همین رابطه عبدالوهاب سهل آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ با توجه به اهمیت نام سال جاری و اجرای آن به برخی موانع تحقق این مهم اشاره کرد و گفت: کشور اگر از لحاظ اقتصادی تقویت نشود مشکلات زیادتری ایجاد می شود و «جهش تولید» محقق نخواهد شد چرا که امروز شیوع کرونا نیز به کمک رکود آمده تا تولید را زمین گیر کند اما دولتمردان با تدابیر به موقع می توانند از این حادثه جلوگیری کنند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تاکید کرد: برای تحقق «جهش تولید» باید دیوار قوانین زائد که سالهاست مقابل فعالان اقتصادی چیده شده برای تسریع در تولید برچیده شود.
وی با تاکید بر اینکه اقتصاد یا به فروش منابع نفتی یا به تولید وابسته است و امروز وابستگی به درآمدهای نفتی به دلیل تحریم ها و فشارهای آن کاهش یافته است، گفت: دیگر چشم امید اقتصاد به نفت نیست و باید تمام توان، خرج توسعه و تقویت تولید و هدایت صنایع مختلف کشور به ارزآوری شود.
سهل آبادی با تاکید بر اینکه موانع گذشته همچنان بر سر راه تولید باقی مانده است گفت: تاجران و فعالان اقتصادی و مبتکران این عرصه در کشور همواره در تلاش بودند و هستند اما هر بازاری را که در کشوری به دست آوردند، نتوانستند حفظ و نگهداری کنند چرا که از طرف مقامات مربوط حمایت کافی نشدند.
این مقام مسئول ادامه داد: تولیدکنندگان نقش مهمی در اقتصاد هر کشوری دارند، اما امروز با مشکلات جدی و عدیدهای در ایران مواجه هستند. باید برای تحقق «جهش تولید» اعتماد از دست رفته را به تولیدکننده و صنعتگر برگردانیم.
اصلیترین موانع تولید در کشور
وی تصریح کرد: بیثباتی سیاستها، قوانین، مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار از اولین و اصلیترین موانع تولید در کشور است که به نوعی سرمایهگذاران و افرادی را که به انگیزه تولید وارد بازار کسبوکار میشوند، دچار ناامیدی و بیانگیزگی میکند.
سهل آبادی با توجه به مشکلاتی که هنوز گریبان صنعت و تولید را گرفته و مانع جدی توسعه شده است گفت: بروکراسی اداری موجود برای اخذ مجوز کسبوکار و نیز نوسانات و بی تدبیری در دریافت مالیاتهای سنگین از تولیدکننده در شرایط سخت اقتصادی را میتوان مانع بزرگ دیگری در مسیر تولید دانست.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران به تغییرات غیرقابل پیشبینی نرخ ارز و همچنین قیمت مواد اولیه و محصولات، اشاره کرد و گفت: موضوع نگران کننده نوسانات نرخ ارز، تولیدکنندهها و مردم را دچار مشکلات متعددی کرده است، در نتیجه هزینه تمام شده واحدهای صنعتی خسارت های جبران ناپذیری را برجای خواهد گذاشت.
سهل آبادی در پایان با تاکید بر اینکه قوانین دست وپاگیر فعلی نمیگذارد فعالان صنعتی و اقتصادی «جهش تولید» را در سال جاری محقق کنند گفت: راه عبور از بحران اقتصادی تنها از مسیر بهبود فضای کسب و کار آن هم با ایجاد بستر مطمئن برای تولیدکنندگان میگذرد، در غیر این نمیتوان در شرایط کنونی و با توجه به کاهش وابستگی اقتصاد به نفت، به توسعه تولید امیدوار شد.