تاریخ انتشار: ۰۹:۱۸ - ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۹

تشدید همسرآزاری سنتی به دلیل کرونا

جامعه‌شناس و کارشناس بهزیستی گفت: به نظر می‌رسد شیوع کرونا سبب ظهور عوامل جدید در بروز یا تشدید آسیب‌های سنتی همسرآزاری شده و خشونت علیه زنان در شرایط بروز انواع بحران‌ها و فجایع طبیعی و انسان ساخت افزایش معناداری می‌یابد.
تشدید همسرآزاری
 
اقتصاد۲۴- رضا جعفری سدهی روز دوشنبه افزود: گزارش ها از کشورهایی مانند چین، بریتانیا، آمریکا و بسیاری از کشورها، نشان دهنده افزایش موارد خشونت خانگی از زمان شروع بحران است. به طور مثال، آمار خشونت خانگی گزارش شده به پلیس جانگ ژو استان هوبی چین در فوریه ۲۰۲۰ در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته، سه برابر بیشتر بوده است.


کرونا چگونه می تواند خشونت علیه زنان را تشدید کند؟


این جامعه شناس اضافه کرد: یکی از علل مهم در بروز خشونت‌های خانگی کاهش سرمایه اجتماعی مانند کاهش ارتباطات و دید و بازدیدها بین اعضای خانواده، فامیل و دوستان است. انزوای اجتماعی از یک سو موجب مغفول ماندن خشونت از سوی سایرین و کاهش احتمال گزارش به نهادهای حمایتی می شود و از سوی دیگر باعث محروم شدن خانواده های آسیب پذیر از حمایت مادی و معنوی سایرین می شود.

جعفری سدهی افزود: بنابراین طرح فاصله گذاری اجتماعی و افزایش انزوای اجتماعی خانواده ها، موجب افزایش موارد خشونت و پنهان شدن خشونت‌ها از چشم ناظرین قانونی و رسمی می شود.

وی ادامه داد: زنان، فشار و بار اضافی بیشتری را در مقایسه با مردان در زمینه مراقبت از کودکان و سایر اعضای خانواده، طی دوران شیوع کرونا تحمل می کنند. تعطیلی مدارس و سایر مراکز تفریحی و ورزشی، بار مسئولیتی زنان را تشدید می کند. به ویژه در جوامعی که مرزهای نفوذ ناپذیری در تفکیک نقش های سنتی مبتنی بر جنسیت وجود دارد.

بیشتر بخوانید: راهکار‌هایی برای حفظ سلامت روان در روز‌های کرونایی

این کارشناس بهزیستی اظهار داشت: شیوع کرونا موجب ایجاد و تشدید بحران‌های اقتصادی مانند تعطیلی و نیمه تعطیلی مراکز تولیدی، خدماتی، تفریحی و آموزشی و متعاقبا افزایش بیکاری و کاهش درآمد و اختلال در معیشت بسیاری از افراد مانند زنان سرپرست خانوار، زنان کارگر و مزدبگیر روزانه به ویژه در مشاغل غیر رسمی شده است.شیوع کرونا موجب ایجاد و تشدید بحران‌های اقتصادی مانند تعطیلی و نیمه تعطیلی مراکز تولیدی، خدماتی، تفریحی و آموزشی و متعاقبا افزایش بیکاری و کاهش درآمد و اختلال در معیشت بسیاری از افراد مانند زنان سرپرست خانوار، زنان کارگر و مزدبگیر روزانه به ویژه در مشاغل غیر رسمی شده است.

جعفری سدهی افزود: این موضوع می تواند سطح دسترسی به منابع و فرصت‌ها برای تامین نیازها و احتمال بقای خود و خانواده را کاهش و همزمان سطح استرس و نگرانی و اضطراب را افزایش دهد. بدیهی است دسترسی کمتر به منابع، میزان ریسک آزار اقتصادی و سایر اشکال خشونت علیه زنان را زیاد می کند.

وی ادامه داد: کرونا به ویژه الزام به ماندن در خانه، در طرح فاصله گذاری اجتماعی ممکن است سبب شود مردان محدودیت‌هایی را برای اعمال قدرت و کنترل بر همسران خود جهت کاهش دسترسی به خدمات، حمایت‌های روانی - اجتماعی، شبکه های رسمی و غیر رسمی اعمال کنند که این پدیده ضمن آنکه خود نوعی از خشونت غیر مستقیم بر زنان تلقی می شود باعث مخفی ماندن و خاموش شدن صدای کمک خواهی زنان در موارد تجربه خشونت می شود.

این جامعه شناس گفت: مرتکبان خشونت ممکن است میزان دسترسی زنان به اطلاعات و اقلام بهداشتی مانند مواد شوینده و ضد عفونی کننده مانند صابون، ماسک و دستکش را محدود کنند.

جعفری سدهی افزود: کرونا و الزام به ماندن در خانه توسط همسران، سبب تشدید اختلافات سنتی و بازشدن پرونده مشکلات حل نشده، افزایش حساسیت نسبت به کمبودها و نقایص جزیی در روابط زوجین و در شرایط حاد در صورت فقر آگاهی و فقدان مهارت‌های زندگی زناشویی جهت حل تعارض و مدیریت خشم باعث خشونت‌های خانگی شده و به ویژه در خانواده های دچار طلاق عاطفی، این خشونت ها تشدید می شود.

وی ادامه داد: کرونا به دلیل ویژگی‌هایی مانند ناشناختگی، ابعاد پدیده، عدم تعیین و قطعیت شیوه های پیشگیری و درمان اختلال در روند متعارف و معمول زندگی اجتماعی، بیکاری، کاهش درآمدها و سایر عوامل تهدید کننده سلامت و کیفیت زندگی سبب ایجاد اختلالات روانی مانند استرس، اضطراب، وسواس، خشم و پرخاشگری می شود.

این کارشناس بهزیستی با بیان اینکه در چنین شرایطی احتمال اینکه تعدادی از افراد ناآگاه به جای استفاده از شیوه های منطقی مانند کاهش استرس متوسل به شیوه های غیرمعمول مانند مصرف مواد مخدر و الکل شوند، افزایش می یابد، افزود: این عامل می تواند سبب کاهش قدرت کنترل تکانه ها و تنش ها و در نهایت توسل به خشونت و بدرفتاری جهت حل تعارضات و مشکلات در روابط خانوادگی شود.

جعفری سدهی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از متغیرهایی تعیین کننده در بروز و تشدید همسر آزاری، ناآگاهی زوجین درباره داشتن رابطه زناشویی و حدود مرتبط با آن در شرایط شیوع کرونا و ترس از احتمال ابتلا به آن در صورت داشتن رابطه و احتمال بروز اختلاف نظر بین زوجین است که این عامل می تواند باعث ایجاد تنش و خشونت در بین همسران شود.

وی ادامه داد: مسکوت ماندن و حالت تعلیقی موضوع ارجاع و پیگیری امور مربوط به طلاق در طرح فاصله گذاری اجتماعی یکی از عواملی است که درصورت عدم اتخاذ تدابیر لازم به ویژه بین زوجین دارای سابقه خشونت می تواند منجر به بروز و تشدید خشونت‌های حاد شود.

این جامعه شناس گفت: با توجه به این مباحث، به نظر می رسد، بازنگری و مهندسی مجدد طرح های مداخلاتی و حمایتی اعم از شیوه های دسترسی به افراد آسیب پذیر و آسیب دیده اجتماعی، ساماندهی و اسکان زنان و فرزندان خشونت دیده در پناهگاه‌ها و خانه های امن، آموزش و آگاه سازی زوجین در زمینه شیوه های حل تعارض و تنش‌ها و مدیریت خشم با بهره گیری از تکنولوژی نوین ارتباطی و فضای مجازی، فعال کردن شبکه های غیر رسمی نظارت، مراقبت و حمایت اجتماعی در طرح فاصله گذاری اجتماعی و مهمتر از همه تقویت حس مسئولیت پذیری اجتماعی از سوی آحاد جامعه از ضرورت‌های اجتناب ناپذیر محسوب می شود.

جعفری سدهی تصریح کرد: در غیر این صورت، باید شاهد افزایش آمار قربانیان خشونت در چهاردیواری خانه به عنوان فضای خصوصی دور از چشم اغیار بود.
 

تاریخچه همسرآزاری


این کارشناس بهزیستی گفت: خشونت نسبت به همسران به ویژه از نوع زن آزاری، قدمتی به اندازه تشکیل خانواده دارد. قربانی کردن دختران در معابد بابل، زنده به گور کردن دختران در بین اعراب قبل از اسلام، برخی خشونت های تاریخی خانگی در کشورهای اروپایی و آمریکایی و حتی غذا دادن کمتر و بهره مندی کمتر دختران و زنان از خدمات آموزشی و درمانی در بسیاری از کشورهای جهان، مصادیق و نمونه هایی بارز از بدرفتاری با دختران و زنان در طول تاریخ است.

جعفری سدهی افزود: اگر خشونت خانگی را خشونتی بدانیم که از سوی اعضای خانواده که ارتباط نزدیکی با هم دارند و با هم زندگی می کنند صورت می گیرد، در آن صورت بدرفتاری شریک زندگی یکی از اشکال خشونت خانگی است.

وی خاطرنشان کرد: طبق گزارش سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت، یک سوم زنان دنیا توسط شوهرانشان مورد بدرفتاری قرار می گیرند که این میزان در کشورهای در حال توسعه به مراتب بیشتر است. طبق گزارش سازمان متحد ملل و سازمان جهانی بهداشت، یک سوم زنان دنیا توسط شوهران خود مورد بدرفتاری قرار می گیرند که این میزان در کشورهای در حال توسعه به مراتب بیشتر است.

جعفری سدهی تصریح کرد: قربانی شدن یک میلیون و سیصد هزار نفر در جهان به انواع خشونت‌های خانگی و اختصاص دو و نیم درصد از مرگ و میرهای جهانی ناشی از خشونت‌های خانگی و قرار دادن آن به عنوان چهارمین علت مرگ در جهان حکایت از این واقعیت دارد که برخلاف تصورات اولیه، خانواده مکانی امن و محیطی سرشار از جنب و جوش و صمیمیت و محبت برای اعضای آن و به تعبیر تافلر ضربه گیر بسیاری از نابسامانی‌ها و فشارهای بیرون از خانواده نیست بلکه زنان و کودکان در همه کشورهای جهان و در مرزهای فراتر از قومیت ، مذهب، سطوح تحصیلی و درآمد در معرض انواع خشونت هستند.

کارشناس بهزیستی یادآور شد: شیوع و فراگیری جهانی کرونا و پاندمیک شدن آن، سبب تغییر شکل و ماهیت بسیاری از آسیب های اجتماعی و علل بروز آن شده به نحوی که در بسیاری از حوزه ها براساس شدت و گستره این مساله، نیازمند بازاندیشی به معنی حساس شدن، بررسی و ارزیابی مجدد تاثیر پذیری حوزه فعالیت‌های اجتماعی همچنین تجدید نظر مداوم در روش‌ها و نگرش‌ها براساس اطلاعات و دانش های نوین متاثر از این بحران به عنوان یک راهبرد اساسی جهت مدیریت بهینه و همه جانبه آن هستیم.

جعفری سدهی افزود: در غیر این صورت، این امر موجب تحلیل غلط و مخدوش وقایع و پدیده های اجتماعی، سیاستگذاری‌ها و برنامه ریزی‌های نادرست، طراحی نامناسب مدل‌های مداخلاتی و حمایتی از افراد و گروه‌های آسیب پذیر و در نهایت افزایش و شدت بروز آسیب‌های اجتماعی و هزینه های مرتبط به آن بر جامعه می شود.

وی ادامه داد: بنابراین همه عوامل سنتی منجر به همسر آزاری مانند وجود نابرابری جنسیتی، حاکمیت نگاه مردسالارانه و زن ستیزانه، پذیرش فرهنگی بدرفتاری علیه زنان، نگاه مالکانه و دارایی محور به زنان و کودکان و قائل شدن حریم خصوصی خانواده و ممانعت از ورود نیروهای رسمی به آن در صورت بروز تنش باید لحاظ شود چراکه به نظر می رسد شیوع کرونا سبب ظهور عوامل عوامل جدید در بروز یا تشدید آسیب‌های سنتی همسر آزاری شده است.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان