اقتصاد۲۴- هادی قوامی کسری بودجه دولت را مهمترین مساله کشور عنوان و خاطرنشان کرد: دولت ماهیانه ۲۷ هزار میلیارد تومان هزینه جاری دارد و در فروردین ماه سال جاری توانسته ۷۰۰۰ میلیارد تومان مالیات بگیرد. در حالیکه اگر با همین شرایط جلو برویم با توجه به اینکه فعالیتهای اقتصادی هم تحت تاثیر قرار گرفتند نهایتا ۸۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول خواهد شد و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کسری داریم. البته حالت خوش بینانه این است که شیوع کرونا از بین برود که در آن صورت هم ۱۴۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی وصول میشود و باز هم ۴۰ هزار میلیارد تومان کسری داریم که این عدد هنگفتی از نظر کسری درآمد مالیاتی است.
این نماینده مجلس با اشاره به پیش بینی فروش یک میلیون بشکه نفت به قیمت ۵۰ دلار در بودجه یادآور شد: ما ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی داشتیم که با شرایط فعلی و به حاشیه رفتن نفت به نظر میرسد ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان از این محل کسری داشته باشیم و احتمالا مجموعا ۱۸۰ هزار میلیارد کسری بودجه خواهیم داشت و بر این اساس اولویت اصلی نحوه جبران این کسری است.
قوامی یادآور شد: ممکن است اعتبارات مربوط به پروژههای عمرانی کمتر تخصیص یابد ولی در مورد هزینههای جاری نمیتوان تخصیص آن را کم کرد، به خصوص که ۹۰ درصد این مبالغ اجتناب ناپذیر است. لذا جبران آن مسئله مهمی است و باید به راهکارهایی در این زمینه بیندیشیم.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به پیش بینی درآمد گمرکی ۲۴ هزار میلیارد تومانی در بودجه تصریح کرد: در حال حاضر مرزها حالت نیمه فعال دارد و بخش زیادی از صادرات ما به عراق و کشورهای پیرامونی با چالش مواجه است. از سویی ارز لازم برای تامین واردات هم دچار مسئله است. یک سری اتفاقات سخت پیش روی کشور است و باید چاره جویی کنیم تا راههای تامین آن از کانالهای مختلف بررسی شود.
بیشتر بخوانید: برنامهریزی دولت برای زندگی اقشار آسیبدیده از کرونا
وی اضافه کرد: دولت و مجلس میتوانند اقدامی در حوزه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم داشته باشند و شیوههایی را جایگزین کنند مثل مالیات بر مجموع درآمد یا مالیات بر عایدی سرمایه که این کمک میکند فعالیتهای غیر مولد هزینه دار شود. از سویی باید برخی از معافیتهای مالیاتی که تعداد آن کم نیست را هم برداریم و از این طریق بخشی از درآمد مالیاتی را افزایش دهیم. این کاری است که مجلس میتواند در این مسیر کمک کند.
نماینده مردم اسفراین در مجلس با تاکید بر ضرورت تامین مالی بنگاهها خاطرنشان کرد: در حال حاضر دو میلیون و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در دست مردم است که میتوان از آن استفاده کرد. بانک مرکزی میتواند حساب ویژه تولید را در نظر بگیرد و از این محل به بنگاهها کمک کند که با هزینه کم تامین مالیشان را انجام دهند. همچنین با توجه به اینکه در سال جهش تولید هستیم، ما باید بازار داخل را در خدمت تولید داخل قرار دهیم که همین باعث میشود اشتغال و تولید افزایش یابد.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خاطرنشان کرد: راههای دیگری هم وجود دارد. چرا که به هر حال منابع ما متنوع است. یکی از مهمترین کارها این است که اقتصاد دولتی باید به نفع اقتصاد خصوصی تضعیف شود. در این صورت و با مناسب کردن فضای کسب و کار، افزایش تولید و اشتغال و کنترل تورم را شاهد خواهیم بود و این امر آثار وضعی مثبتی بر اقتصاد دارد که تا حدی کسری بودجه را کنترل میکند.
قوامی در پایان اظهار کرد: آمار ارائه شده درباره مبتلایان کرونا در برخی استانها نشان میدهد فاصله گذاری اجتماعی به درستی رعایت نشده و ما نگران موج دوم شیوع این بیماری هستیم، به خصوص که گفته میشود آنفلوآنزایی که آبان ماه و یا در زمستان شیوع مییابد ممکن است این مسئله را تشدید کند.
منبع: ایسنا