اقتصاد۲۴- تصمیمگیری و سیاستگذاریهای مالی و اقتصادی سالهای اخیر در کنار فشار بیسابقه تحریمها علیه ایران باعث بهوجود آمدن چالشهای شدیدی در حوزه اقتصادی کشور شده است و تورم همراه با رکود، نشان از این دارد که باید بسیاری از روندها تغییر پیدا کند.
بهروز محبی نجمآبادی، منتخب مردم سبزوار در مجلس یازدهم در گفتوگو با اقتصاد۲۴ درباره راه برونرفت و نجات اقتصاد ایران از رکود و تورم سالهای اخیر گفت: ۱۰ سال است که نامگذاری سالها توسط مقام معظم رهبری از جنس اقتصاد است و این یعنی نفر اول کشور، دغدغه اقتصادی را در یک دهه اخیر دارای بالاترین اولویت میداند.
وی افزود: راه نجات اقتصاد، تولید و اشتغال مولد است و برای این کار نیاز است که بازار درست و واقعی برای تولید در داخل و خارج تعریف شود. در گام دوم انقلاب، مقام معظم رهبری فرمودند ما ۶۰۰ میلیون نفر همسایه در اطراف خود داریم که میتوانیم با مبادلات اقتصادی، موجب پیشرفت و پویایی اقتصاد در جامعه شویم. از اینرو ضرورت دارد که ارتباط درستی را به لحاظ اقتصادی با همسایگان خود برقرار کنیم که اگر این روند گام به گام و به مرور صورت بگیرد نتایج مثبت آن بر همگان ثابت خواهد شد.
بیشتر بخوانید: راه ایران برای جذب سرمایه خارجی دشوارتر شد
این چهره سیاسی اصولگرا اظهار داشت: مسئله مهم دیگر، دیپلماسی اقتصادی است. این که واقعاً چرا سفرا و کاردارهای ما در خارج از کشور برای تولیدات داخلی کشور تدابیر اساسی و یا نقشه راه ندارند بسیار جای تعجب است. به نظر میرسد بحث تولید با توجه به ظرفیتهایی که وجود دارد مهجور مانده است و باید بدانیم که ما حق نداریم بیش از این زمان را از دست دهیم.
محبی نجمآبادی یادآور شد: ما سالهاست که بحث آمایش را در کشور مطرح میکنیم، اما هیچگاه نتوانستیم از این موضوع بهدرستی استفاده کنیم. سندهای ارزشمندی داریم، ولی در حوزه عملکردی کاملاً دچار مشکل هستیم.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر پژوهشکدههایی تشکیل شد تا درباره مشکلات کشور کار کنند. مجلس هم باید در همین راستا سعی و تلاش کند، یعنی قوه مقننه باید تلاش کند که روند اقتصادی نظم و نسق پیدا کند و روالهای کاری تسهیل شود. بهعنوان مثال، سرمایهگذاری در یک منطقه مستلزم این است که فرد سرمایهگذار بیش از ۲۰ مجوز را بگیرد در نتیجه این رویکرد نادرست، سرمایهگذار خسته و بیانگیزه میشود و ضرورت دارد که این مدل هرچه سریعتر تغییر پیدا کند. باید فضایی ایجاد کرد تا سرمایهگذار که قرار است به چرخیدن چرخهای اقتصادی کشور کمک کند امیدوار شود و با آرامش و امنیت کامل برنامه اقتصادی خود را به مرحله اجرا دربیاورد. این مسیر اگر بهدرستی طی شود، مفاسد و زمینههای سوء استفاده هم از بین میرود.
محبی نجمآبادی تصریح کرد: مجلس آینده باید بحث شفافیت را در زمینه قوانین، اجرا و صرف بودجهها، بهصورت جدی پیگیری کند. ما میتوانیم با یک برنامهریزی زمانبندیشده و تعامل همه دستگاهها به آن نتایجی که مقام معظم رهبری انتظار دارند، برسیم و انشاالله این تحرک باعث جهش اقتصادی هم خواهد شد.
نماینده منتخب مردم سبزوار گفت: باید بدانیم که ما در زمان خاصی هستیم که باید به تکنولوژی و فنون پیشرفته توجه ویژه کنیم؛ بهخصوص شرکتهای دانشبنیان باید از این دوران تئوری و نظرات جسته و گریخته رها شده و با استفاده از پژوهشکدهها بهصورت پایلوت وارد دوران عملی و اجرا شوند و با رفع اشکالات زمینهای، کشور را از این وضع نه چندان مناسب اقتصادی نجات دهیم.
محبینجمآبادی با تاکید بر حمایت از تولیدات داخلی بیان کرد: متاسفانه بهخاطر قوانین دست و پا گیر، قیمت محصولات تولید داخلی نسبت به وارداتی بیش از ٣٥ درصد گرانتر تمام میشود، بنابراین مجلس یازدهم حتماً باید در این قضیه ورود پیدا کند و ضرورت دارد به این موارد توجه خاص شود، یعنی باید قوانین محکمی وضع شود و همچنین میدان را برای سرمایهگذار باز کرد.
وی افزود: کسانی که در بخشهای تولیدات داخلی فعالیت میکنند توجه داشته باشند که باید هزینههای تمامشده را پایین بیاورند و از ابزارهای مختلف استفاده کنند تا هم کیفیت را بالا برده و هم هزینهها منطقیتر شوند. از طرفی دیگر، قطعاً با تعرفههایی که دولتها برای کالاهای خارجیشان وضع میکنند زمینههای رشد و تولیدات داخلی خودشان را هم فراهم میکنند و نباید نگاه وارداتی داشت، چون پیشرفت در اعتماد به تولیدکننده داخلی است. از طرفی، ما نیز باید نگاهمان به تولید داخلی همراه با توجیه اقتصادی باشد و اگر دیدیم تولید یک محصول مقرون به صرفه نیست در آن تجدیدنظر کنیم و روی مزایای نسبی تولید فعالیت کنیم. ما میتوانیم تولیدات خوب با قیمت تمامشده پایین داشته باشیم تا با مدل خارجی خود رقابت کند.
محبینجمآبادی در پایان با اشاره به منافات نداشتن مواضع سیاسی با توسعه تولیدات داخلی بیان کرد: ما باید با همسایگان خود در تعامل باشیم و روابط خوبی را با آنها برقرار کنیم. بر اساس اطلاعات موجود، ما در بازارهای بینالمللی روز، حتی نسبت به کشور همسایه ترکیه، بسیار ضعیف عمل کردیم. متاسفانه حتی شرکتهای فروشنده خوبی هم در استانها و شهرستانهای خود نداریم که بتوانند رابطه قویای با دیپلماتها و سفرای ایران در کشورهای دیگر داشته باشد تا آنها بتوانند در کشورهای دیگر بازاریابی کنند؛ بنابراین ما باید در موضع سیاسی و اقتصادی خود بالانسی بهوجود بیاوریم تا دچار مشکل نشویم. ارتباطهای سیاسی و اقتصادی با همسایگان میباید بر اساس عزت، حکمت و مصلحت باشد و در این بستر، تولیدکنندگان ما هم بهتر میتوانند نقشآفرینی کنند.