تاریخ انتشار: ۰۵:۵۵ - ۰۶ خرداد ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ از معماری در مناطق آزاد گزارش می‌دهد/۲/؛

بررسی وضعیت معماری و شهرسازی در منطقه آزاد کیش/ معماری کیش نیازمند بروزرسانی

جزیره کیش، نگین خلیج فارس زمانی بنا بود به یک مقصد گردشگری بین المللی تبدیل شود و آن موقع کمتر اثری از زندگی شهری در دیگر مناطق حوزه خلیج فارس نبود، اما همین جزیره بی نظیر امروز روند کندی در ایجاد نمونه های شهرسازی و معماری جدید و جاذب دارد که باید با توجه به برند منطقه، توجه بیشتری به این موضوع صورت گیرد.
معماری و شهرسازی
 
ساجده رحیمی*، اقتصاد۲۴- معماری، کالبد روایتگر تاریخ و فرهنگ یک سرزمین است. امروزه در کنار این هنر، هنر شهرسازی نیز دارای اهمیت فراوانی در محدوده‌ای گسترده‌تر شده و این دو در کنار هم توانسته اند فضای شهر‌ها را در طول زمان به جایی برای زندگی بهتر و جذابیت‌های بیشتر و ایجاد حس‌هایی مانند حس تعلق تبدیل کنند.

به کارگیری این دو هنر در هر کشوری دارای خصوصیاتی مخصوص به آن کشور و به طور خاص، یک شهر و دیار می‌شود و تا جایی پیش می‌رود که هنرمندان و معماران زیادی برای ایجاد هویت و جذابیت‌های بصری و گرد آوردن افراد تلاش می‌کنند و امروز این معماری و شهرسازی در کنار هم می‌توانند به دیده شدن یک کشور، شهر یا یک محیط کمک شایانی کنند.

در گزارش قبلی به موضوع اهمیت طراحی شهری و معماری در مناطق آزاد پرداختیم و با اشاره به معماری کشور عمان و به طور خاص منطقه آزاد مسقط، آن را با منطقه آزاد چابهار در کشور خودمان مقایسه کردیم و گفتیم که معماری چابهار بعضا به دلیل تنوع در ساخت می‌تواند با نگاهی نو حتی از بسیاری از کشور‌های خاورمیانه سرتر باشد و با به کارگیری اصول شهرسازی در آن می‌تواند به سرعت مسیر جذب گردشگر و حتی سرمایه گذار را طی کند و توسعه اقتصادی را برای چابهار، استان و کشور به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید: اهمیت هنر معماری و شهرسازی در مناطق آزاد/ پتانسیل منطقه آزاد چابهار برای تبدیل شدن به قطب معماری منطقه
همینطور به این موضوع اشاره کردیم که زمانی اهمیت معماری و شهرسازی و نگاهی نو به آن‌ها مهمتر می‌شود که بدانیم در سال‌های اخیر، برخی از کشور‌های نوپا و فاقد پیشینه غنی فرهنگی و معماری- عموما در حوزه خلیج فارس- با تقلید از الگو‌های غربی و حتی معماری سنتی و بومی کشور‌های دیگر از جمله ایران، شهر‌های بزرگی ساخته و اقدام به خلق جاذبه‌های فراوان گردشگری کرده اند.

امروز در این گزارش به معماری و شهرسازی جزیره کیش می‌پردازیم، جزیره‌ای که از بسیاری جهات به مناطق اقتصادی و آزاد امارات نزدیک‌تر است. جزیره کیش، نگین خلیج فارس زمانی بنا بود به یک مقصد گردشگری بین المللی تبدیل شود و کمتر اثری از زندگی شهری در دیگر مناطق حوزه خلیج فارس نبود، اما متاسفانه امروز مجبور به مقایسه معماری آن با شهر‌های خودمان هستیم چرا که به دلایل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... فاصله شهر‌های امارات و مناطق آزاد آن از شهر‌ها و مناطق آزاد ایران زیاد شده و بعضا آنها موفقیت‌های بسیاری در تجارت و ... دارند.
 
دبی

کیش از سال‌های دور مسیر معماری و شهرسازی مدرن و منحصر به خود را برگزید و هنوز نوع شهرسازی آن در دیگر شهر‌های ایران یافت نمی‌شود.

متخصصان معماری معتقدند ابنیه کیش به طور کلی به چهار گروه مختلف دسته بندی می‌شود. اولین دسته آن شامل ساختمان‌های سنتی در بافت روستایی است که از فرم حیاط مرکزی پیروی می‌کنند و عموما ساخت و مصالحی ساده دارند اما گروه دوم، متعلق به دوران حکومت پهلوی دوم است زمانی که رویکرد توسعه این جزیره با هدف تبدیل آن به مقصد اول گردشگری خاورمیانه و رقابت با مقاصد گردشگری تراز اول جهان بوده است و در این زمان که در دهه ۴۰ و ۵۰ خورشیدی بود خانه‌ها و ساختمان‌ها با تکنولوژی جدید و با فرمی مدرن ساخته می‌شدند. در دهه چهل بود که کاخ زمستانی شاه در این جزیره ساخته شد و به موازات آن از ترکیب تفریح و دریا و صخره و ساحل ماسه‌ای برای خلق منظره‌های شهرسازی در اطراف کاخ شاه استفاده شد.

در دوران پهلوی همانطور که اشاره شد بنا‌های مدرن و جدیدی در کیش ساخته شد که بسیاری از آن‌ها هنوز در جزیره وجود دارند؛ هتل شایان، ساختمان ساحل کیش (کازینو کیش)، بازار فرانسه، کاخ زمستانی شماره یک (کاخ کیش الیت)، کاخ شماره دو (کاخ مرجان)، کاخ نخست وزیری (ساختمان امور زنان) مجموعه ویلا‌های ارم و دلفین و فردوس، مجموعه هتل و ویلا‌های آبادگران، سیمرغ و تاپ رز، ساختمان اداری بازار فرانسه (ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی)، مجموعه مسکونی کمپ معمار، ساختمان بانک ملی، فرودگاه کیش، پاویون اختصاصی و هتل گلدیس از جمله این بناها هستند.
 
هتل شایان

اما گروه سوم ساختمان‌هایی را شامل می‌شود که پس از انقلاب و با ادامه توجه به جذب گردشگری را شامل می‌شد و در این زمان بود که بازار‌های متعددی با سبک معماری مدرن و بعضا با نمای شیشه‌ای و با وسعت زیاد ساخته شد.

گروه چهارم که با ساخت برج‌های مسکونی بلند مرتبه در نواحی ساحلی همراه بود با شروع ساخت منطقه جدید مسکونی به نام نوبنیاد توسعه پیدا کرد و به عنوان رویکرد غالب برج سازی در سواحل دریا مورد توجه قرار گرفت و تاکنون نیز ادامه دارد. امروز مراکز تفریحی، گردشگری و اقامتی زیادی را در حال ساخت مشاهده می‌کنیم که نشان می‌دهد این روند در کیش همچنان ادامه دارد، اما شاید نیاز به رویکردی نو در نگاه به شهرسازی باشد و برای جذب گردشگران و سرمایه گذاران از سراسر دنیا نیاز به ایجاد جذابیت‌های بیشتر و بدون تقلید از کشور‌های همسایه باشد، راهی که از سال‌ها پیش در نظر گرفته بود.
 
کیش

دبی در نزدیکی جزیره کیش، شهری بندری است که در آنسوی آب‌های خلیج فارس و در جنوب ایران قرار دارد و امروز به عنوان پایتخت تجارتی امارات به حساب می‌آید. این شهر به دلیل برخورداری از امکانات و جاذبه‌های فراوان و جذاب از محبوب‌ترین مقصد‌های گردشگری در سطح جهان محسوب می‌شود؛ زیرا با سفر به این شهر می‌توان هیجان، شادی، تفریح، خرید، طعم‌های بی‌نظیر و ... را در این شهر شگفت‌انگیز تجربه کرد.

در حقیقت ساخت و ساز در دبی بسیار سریع‌تر از کشور‌های غربی پیش رفت و این به دلیل وجود نیروی کار ارزانی بود که از کشور‌های آسیایی به آن می‌آمدند و از آنجا که استراتژی امیرنشین دبی برای سرازیری دلار به امارات متحده توسعه گردشگری در دبی بود، ساخت و ساز‌های مدرن و شهرسازی پر سرعتی وارد دبی شد.

در معماری شهر‌ها و مناطق آزاد امارات، استفاده از الگو‌های هندسی مدرن و اسلامی مدنظر است و در برخی موارد ترکیبی از معماری شهر‌های مختلف جهان به کار بسته می‌شود تا معماری جدیدی را ایجاد کرده و گردشگران و کسانی که تصمیم به مهاجرت و زندگی در آن دارند، را به آن جذب کند، همانطور که در گزارش قبل اشاره شد در یکی از محلات دبی ترکیب معماری یزد و ونیز ایتالیا به کار گرفته شده است. نمونه موفق استفاده از الگو‌های هندسی اسلامی مسجد نور دبی است، دراین بنا استفاده از الگو‌های هندسی اسلامی به نحو زیبایی استفاده شده است. این مسجد جهت برگزاری نماز‌های روزانه، نماز جمعه و همچنین نماز‌های عید با ظرفیت ۷۵۰۰ نفر طراحی شده است. این نمونه از آن جهت ذکر شد که در نظر داشته باشیم معماری در کشور‌های حاشیه خلیج فارس فراتر از استفاده از برج‌ها و معماری مدرن رفته است و امروز رویکردی جدید به شهر شده است و از عناصری مانند آب و نور و... بیشتر در معماری استفاده می‌شود.
 
مسجد نور دبی

علاوه بر نمونه‌های موفق بسیار در دبی، منطقه جمیرا یکی از مهمترین و شناخته شده‌ترین نقاط گردشگری شهر دبی است. گاردن سیتی جمیرا نیز بخشی از جمیرای معروف است که شامل ۱۲ قسمت مجزا می‌شود و به عنوان بزرگترین جزیره و شهر ساحلی دنیا در حال احداث است. قرار است ارتباط بین مناطق ۱۲ گانه از طریق کانال آبی مرکزی برقرار شود. همچنین امکانات حمل و نقل عمومی مانند قایق، دوچرخه و اتوبوس برای جابجایی در اختیار مسافران (به صورت شبانه روزی) است. از آنجا که در این منطقه قرار است باغ گیاه شناسی بزرگ و زیبایی احداث شود، محل‌هایی برای تردد و پیاده روی گردشگران در نظر گرفته اند که چشم اندازی رویایی دارد. این یکی از نمونه‌های اهمیت دادن به شهرسازی در این کشور است که به تازگی و با به کارگیری معماران و شهرسازانی از سراسر جهان و بعضا معماران ایرانی و مسلمانان توانسته از سرزمینی بی آب و علف، مناظری با شکوه و خاص بسازد و حتی اقدام به ساخت شهرهای طراحی شده به خصوص در زمینه شهرهای اقتصادی و تجاری کند، مانند شهر اینترنتی که از صفر تا صد توسط مهندسان برنامه ریزی و در حال ساخت است.

بیشتر بخوانید: با شهر اینترنتی دبی ، اولین منطقه آزاد خاص تجارت الکترونیکی در جهان آشنا شوید
منطقه آزاد کیش، ظرفیت‌ها و توانایی‌های بسیاری دارد و تاکنون توانسته استعداد خود را در جذب گردشگر و حتی سرمایه گذار نشان دهد، اما نباید فراموش کنیم که اگر مدام به فکر به روزرسانی معماری و شهرسازی کیش و ایجاد فرصت‌های جدید در کیش نباشیم، به زودی این مقصد همیشه شیرین برای گردشگران ایرانی، جای خود را به مقاصد دیگر می‌دهد.
 
امروز کیش هویت معماری و شهرسازی خودش را دارد و برخلاف دبی به دنبال ایجاد هویت با معماری نیست بنابراین نیمی از مسیر را طی کرده و می تواند حتی موفقیت بیشتری داشته باشد.
 
جزیره کیش

معماری سنتی ایران می‌تواند در کیش اصالت مجددی پیدا کند و با طراحی و برنامه ریزی درست می‌توان شهرک‌های توریستی و تفریحی بسیار جذابی در جزیره ساخت و سرمایه گذاران را به آن‌ها جذب کرد نکته مهم این است که کیش باید با برند خود حرف‌های بیشتری برای گفتن داشته باشد.
 
*کارشناس ارشد شهرسازی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

خاورمیانه و این بار نبرد کریدور‌ها/ چگونه ایران در ۷ محور و کریدور دور خورد؟/ حتی مسیر افغانستان به ترکیه نیز ایران را دور زده است

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تغییر چهره خبرنگار صداوسیما

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

دم مسیحایی دلار نیما به بازار سرمایه/ پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان تیر

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلمی از دختر ابراهیم رئیسی که وایرال شد

بهترین فیلم های تاریخ سینمای هند

فیلم/ رقص مایکل جکسونی حامد آهنگی و یوسف صیادی جنجالی شد

لئوناردو دی کاپریو کیست؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/پاسخ خلاقانه یک دانش‌آموز به سوال امتحان ریاضی

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن

رییس جمهور دنبال حیا است نه رای

حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها اطراف زاهدان/ ۲ تروریست کشته شدند

فیلم/لایی الحاجی دیوف به امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه

۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد

عکس/سانسور کراوات غلامرضا تختی در بنر‌های شهرداری تهران

وزارت خارجه هند: خدمه هندی کشتی توقیف شده توسط ایران با انجام تعهدات آزاد می‌شوند

وضعیت ترسناک تابستان ۱۴۰۳

نگرانی آمریکایی‌ها درباره ریاست‌جمهوری مجدد بایدن

الحوثی: در ۲۰۲ روز، ۱۰۲ کشتی هدف قرار گرفتند

تحریم مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

پریسا صالحی کیست و چرا به زندان احضار شد؟

حکم اعدام توماج صالحی لغو می‌شود؟

پیشنهاد هلندی برای مهدی قایدی

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدید نظر کنید

طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می‌شود

خاطره منشوری فریدون زندی از وحید هاشمیان!

در واگذاری سرخابی‌ها، کدام تیم سود کرد؟ کدام تیم ضرر؟

فرهاد مجیدی مهمان مخصوص فینال لیگ قهرمانان آسیا

سریال جدید مهران مدیری خبرساز شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف

پارلمان اروپا قطعنامه ضد ایران صادر کرد

بکارگیری منشی‌های خانم ممنوع شد!

تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟

اینفوگرافی/ مردم کدام کشورها بیشتر کتاب می‌خوانند؟

کدام مناطق ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟

بهترین زمان نوشیدن قهوه

فیلم/راز‌هایی از تایتانیک که هرگز نمی دانستید

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

این زنان در دام «پیج اینستاگرام مادر» افتادند

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلم/ پسر ناصر عبداللهی جا پای پدرش گذاشت

تقویت پلکانی حقوق کارگران با فرمول ۵۷+۶۰

رقم نهایی حقوق بازنشستگان مشخص شد

رشد ۶۴ درصدی منابع بانک سینا در دو سال گذشته

همه دارندگان کارت ملی بخوانند

استایل بهاری مرجانه گلچین حسابی سر و صدا کرد + عکس

آخرین خبر از وضعیت بیماری ترانه علیدوستی

در سال ۱۴۰۳ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم نباشید

میتسوبیشی با لباس رنو در ایران + عکس

کاهش فاصله ازدواج و فرزندآوری در ایران

علت ریزش قیمت سکه/ طلا زیر پای سکه را خالی کرد؟

علت گرانی پیاز مشخص شد

خبر خوب درباره رتبه بندی معلمان

فیلم/ دستور تخلیه یک روستا بخاطر شکسته شدن سد!

درخواست هادی چوپان برای بخشش توماج صالحی+ عکس