تاریخ انتشار: ۱۳:۱۳ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تشریح شد؛

آقای تورم لطفاً کنترل شوید!/ ریشه‌های افزایش قیمت، جایی خارج از بانک مرکزی است

یک تحلیلگر اقتصادی می‌گوید: دلیل اصلی رشد نقدینگی به کسری بودجه بر می‌گردد، بنابراین ریشه اصلی تورم از جایی خارج از بانک مرکزی است؛ بنابراین اگر قرار است تورم کنترل شود این رئیس بانک مرکزی است که باید به رئیس جمهوری برای کاهش تورم نامه بزند.
کنترل دستوری تورم
 
ژوبین صفاری، اقتصاد۲۴- «حسن روحانی رئیس‌جمهور در گفتگو با رئیس کل بانک مرکزی ضمن دریافت گزارش آخرین وضعیت روند تامین ارز واردات کالا‌های اساسی و ضروری کشور، بر تلاش مضاعف بانک مرکزی و سایر دستگاه‌های اجرایی برای کنترل تورم تاکید کرد. روحانی به عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی دستور داد با استفاده از همه ظرفیت‌ها و ابزار حقوقی و همکاری وزارت امور خارجه تلاش برای دسترسی به منابع ارزی خود در بانک‌های خارجی را تداوم بخشد.»

این خبری بود که چند روز پیش در رسانه‌ها منتشر شد. دستور رئیس جمهوری برای کنترل تورم. موضوعی که البته با واکنش‌هایی از سوی اقتصاددانان همراه شد. حسین سلاح ورزی نائب رئیس اتاق بازرگانی در این خصوص نوشت: «دستور رئیس جمهوری به بانک مرکزی اگر به معنای تلاش برای سرکوب قیمت‌ها از طریق توزیع ارز ارزان باشد، تنها به ایجاد رانت و فساد منتهی می‌شود. اگر هدف واقعاً کنترل تورم است به جای دستور به بانک مرکزی، دولت باید با کنترل هزینه‌ای عمومی از دست اندازی به نظم پولی کشور اجتناب کند.»

بیشتر بخوانید: هدف تورمی رونمایی شد

با این حال، اما به نظر می‌رسد علیرغم تلاش‌هایی که وزرای کاربلد دولت یازدهم در ایجاد نظم پولی و مالی در اقتصاد انجام دادند، در دولت دوازدهم همچنان کنترل تورم با شیوه‌های تجربه شده دستوری در ادوار گذشته همراه است، شیوه‌هایی که بار‌ها شکست خورده است و دوباره تجربه می‌شود. گو اینکه ساز و کار‌های اقتصادی را می‌توان با دستور اصلاح کرد.
در این زمینه، اما سعید مسگری تحلیلگر مسائل اقتصادی معتقد است کنترل تورم جایی خارج از بانک مرکزی باید رخ دهد.

مقصر تورم در اقتصاد کجاست؟


سعید مسگری در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه قبل از بررسی هر مسئله‌ای ابتدا باید ببینیم چه شد که این دستور از سوی رئیس جمهوری صادر شد، اظهار می‌کند: در سال ۹۷ یک شوک تورمی شکل گرفت که در سال ۹۸ با فروکش کردن شوک ارزی، ثبات نسبی در بازار‌ها حاکم شد اما با آغاز سال ۹۹ باز هم تورم روند صعودی به خود گرفت که همین مسئله باعث احساس خطر رئیس جمهوری برای دستور به بانک مرکزی برای کاهش تورم بود.

این اقتصاددان می‌افزاید: نکته قابل توجه این است که سال گذشته تورم مواد خوراکی افزایش پیدا کرد در حالی که امسال تورم مواد غیر خوراکی مانند لوازم خانگی تورم بیشتری داشت. اما باید دید این تورم چگونه شکل گرفته است؟

وی تصریح می‌کند: نرخ رشد نقدینگی همواره در اقتصاد ایران بالا بوده و در دوره‌های مختلف بین ۲۰ تا ۲۵ درصد بوده است.

مسگری تاکید می‌کند: هرچند آماری از سال گذشته منتشر نشده است، اما ظاهرا نرخ رشد نقدینگی در سال گذشته ۸ درصد بیشتر از متوسط رشد سالانه بوده است که این مسئله ناشی از رشد کسری بودجه بوده است اما قاعدتاً این میزان رشد نقدینگی نمی‌تواند به عنوان عامل اصلی تورم باشد.


انتظارات تورمی زیر سایه کاهش چشم انداز مثبت


مسگری معتقد است، انتظار تورمی است که باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود. وی می‌گوید: مردم در سال ۹۷ و ۹۸ تجربه‌ای کسب کردند که به این نتیجه رسیده اند که دولت با کسری بودجه‌ای مواجه است که کرونا آن را تشدید کرده است. از طرفی امید به چشم انداز مثبتی که سال گذشته در خصوص کاهش تنش‌ها و احتمال مذاکره در مردم وجود داشت امسال از بین رفته است.

این کارشناس اقتصادی اظهار می‌کند: بنابراین مردم امیدی به رفع تحریم‌ها یا احتمال تغییرات روابط دیپلماتیک ندارند. از طرفی معافیت‌های تحریم‌های نفتی هم تمدید نشد و انتظاری از فروش نفت نیز وجود ندارد. همچنین fatf نیز به نتیجه نرسید و این‌ها همه باعث شد تا مردم به این نتیجه برسند که شرایط دشواری در اقتصاد حاکم است و همه این مسائل باعث به وجود آمدن انتظارات تورمی و افزایش قیمت‌ها در بازار شد.
 
مسگری تصریح می‌کند: انتظارات تورمی یعنی اینکه مردم پول خود را تبدیل به کالا‌های بادوام کنند و پول اصطلاحاً داغ شود و خرید‌های مردم جلوتر و سریع‌تر رخ دهد.


رئیس بانک مرکزی باید به رئیس جمهور دستور کنترل تورم دهد


این تحلیلگر اقتصادی می‌گوید: به طور کلی ریشه اصلی تورم رشد بالای نقدینگی است، اما تا زمانی که انتظارات تورمی نباشد و با توجه به شرایط اقتصادی ایران، نقدینگی به شکل شبه پول خود را نشان می‌دهد و به چرخش در نمی‌آید. در این دو سال سهم پول از نقدینگی افزایش پیدا کرده و در بازار‌ها چرخیده است و باعث شده تورم افزایش پیدا کند.

مسگری می‌افزاید: دلیل اصلی رشد نقدینگی هم به کسری بودجه بر می‌گردد بنابراین ریشه اصلی تورم از جایی خارج از بانک مرکزی است؛ بنابراین اگر قرار است تورم کنترل شود این رئیس بانک مرکزی است که باید به رئیس جمهوری برای کاهش تورم نامه بزند، چون ریشه تورم در جایی خارج از بانک مرکزی است که نخست به رشد بالای نقدینگی ناشی از کسری بودجه دولت و دوم انتظارات تورمی برمی گردد.


کنترل قیمت و ارز ارزان رانت ایجاد می‌کند


وی می‌گوید: دولت اگر می‌خواهد تورم را کنترل کند نخست باید انتظارات تورمی در جامعه را کنترل کند و در مرحله بعد کسری بودجه را از راه‌های کمتر تورم زا جبران کند.

مسگری تصریح می‌کند: اینکه رئیس جمهوری دستور بدهد تورم کنترل شود تنها سرکوب قیمت‌ها را به ذهن متبادر می‌کند که این روش‌ها تنها تسکین دهنده‌های کوتاه مدتی برای اقتصاد به حساب می‌آیند که حتی در مواردی می‌تواند مشکل ساز شود.

این اقتصاددان ادامه می‌دهد: اینکه دولت مجدداً ارز ارزان را دوباره به برخی بدهد که باعث ایجاد فساد و رانت مجدد خواهد شد و وزارت صمت بخواهد با کنترل و سرکوب قیمت بازار را کنترل کند بیشتر باعث تورم در آینده خواهد شد.

مسگری یادآور می‌شود: شاید این شیوه‌ها در کوتاه مدت برای مدتی بازار را آرام کند، اما در نهایت منفذ‌های رانت، فساد و افزایش قیمت را برای مدت زمانی دوباره گسترده خواهد کرد؛ بنابراین هیچ ابزاری برای کنترل تورم جز کاهش انتظارات تورمی و تامین کسری بودجه با ابزار‌های غیر تورمی وجود ندارد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ درگیری شجاع و رامین به رختکن کشیده شد

شهادت یک کودک به‌علت انفجار مهمات عمل‌نکرد جنگ در لرستان

فیلم/ تنبیه شخصی وزیر نیرو برای یک شهروند متخلف

تیراندازی به راننده تاکسی در لاهیجان؛ ماجرا چه بود؟

مهدی یوسفی قهرمان کشتی آزاد جوانان جهان شد

جریمۀ نانوایان متخلف ۱۰ برابر می‌شود

عکس/ برگه امتحان دانش‌آموزان مردودی سوژه شد

فیلم/ برق در نشست خبری استاندار گلستان هم قطع شد!

عکس/ تیتر جنجالی یک روزنامه درباره اقدام اخیر جبهه اصلاحات

واکنش کوثری به فعال‌سازی مکانیسم ماشه علیه ایران

اعلام زمان پرداخت معوقات بازنشستگان

فیلم/ ادعای کارشناس تلویزیون: زائران ایرانی به غزه رفتند

عکس/ ژست صمیمانه تنابنده و رامبد جوان در یک مراسم

عکس/ صحنه وحشتناک از سینما رکس سوخته آبادان در ۲۸ مرداد ۱۳۵۷

ماکرون، پوتین را تهدید کرد

شوک بزرگ ایتالیایی‌ها به مهدی طارمی

مراسم قرعه کشی لیگ برتر فوتسال زنان

ترکیب استقلال و تراکتور برای دیدار امشب

فیلم/ حرکات صورت نخست‌وزیر ایتالیا سوژه دیدار ترامپ و سران اروپا

عکس/ ابراز ارادت مجری عشق ابدی به عمو قلقلی

فیلم/ تبریک روز جهانی عکاس توسط رئیس‌جمهور

فیلم/ بقایای شاهکار شهرداری تهران در میدان آزادی

راهنمای خرید شمش طلا برای سرمایه‌گذاری

افزایش قیمت سنگک تا ۵۰ هزار تومان

مایکروسافت کوپایلت چیست و چه مزیت رقابتی دارد؟

دستگیری یک دندانپزشک قلابی در رشت

فیلم/ ادعای عراقچی درباره تضمین امنیت ایران از سوی ارمنستان

گواهی شرم؛ روایت دخترانی که پیش از ازدواج مجبور به گرفتن برگه تأیید دوشیزگی شده‌اند

فیلم/ خودرو گلر تیم داماش آتش گرفت!

اروپا چقدر از انرژی های تجدیدپذیر استفاده می‌کند؟ + اینفوگرافی

معامله ۱۲۲ کیلوگرم شمش نقره در بورس کالا

هشدار شاخص پرتو فرابنفش طی دو روز آینده

عکسی عجیب از حضور اروپایی‌ها در کاخ سفید

عکس/ تعرفه نهایی واردات خودرو اعلام شد

برنامه غذایی کوتاه مدت برای درمان فقر آهن

مذاکره دوباره پرسپولیس با یک لژیونر

فداکاری بزرگ عالیشاه و خدابنده‌لو برای پرسپولیس

تاکید عارف بر استفاده از هوش مصنوعی

فیلم/ روایت تاسف‌بار از تعطیلی بخش‌های بیمارستانی به دلیل کمبود پرستار

ویتامین دی مانع از پیشرفت دیابت می‌شود؟

تعطیلی شنبه امتحانات دانشجویان را لغو کرد

ورود مالک پرسپولیس به ماجرای قرارداد بازیکنان

عکس/ یک لژیونر رسماً به پرسپولیس پیوست

۳۰۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز داریم

مشکل بزرگ استقلال پابرجاست

حذف ۱۸ میلیون ایرانی از فهرست یارانه‌بگیران

ماجرای حذف سرباز هخامنشی از لباس پرسپولیس

ادعای تشکیل ارتش ۱۵۰ هزار نفری علیه جولانی

افزایش قیمت طلا و سکه در پایان ماه صفر

عکس/ ژست عجیب منوچهر هادی با کیک تولد فانتزی اش

عکس/ تیپ اروپایی حمیرای سریال شهرزاد و بازیگر زیرخاکی با جلیقه طرحدار