اقتصاد۲۴- سهام عدالت و نحوه مدیریت آن یکی از پرسشهای این روزهای مردم جامعه است؛ در این گزارش به چند پرسش مهم در این رابطه پاسخ داده شد.
نحوه پرداخت سود سهام عدالت از سبد سهام ترکیبی ۶۰ شرکت بورسی و فرابورسی است و برای هر نفر از مجموع پورتفوی سهام عدالت مبلغ یک میلیون تومان و کمتر از این رقم سهام اختصاص داده شده است؛
بنابراین سهام عدالت متعلق به شرکت خاصی نیست و مجموع سبد سهام در درصدی از ۶۰ شرکت دولتی تعریف شده که سود و زیان شرکتهای مذکور به صورت علی السویه بین سهامداران تقسیم میشود.
یک) ارزش سهام عدالت چه تغییراتی داشته است؟
ارزش سهام عدالت به صورت مقطعی در حال افزایش است و پیشبینیها نشان میدهد این سهام نسبت به سال ۹۲ بیش از ده برابر افزایش بها داشته است.
دو) چطور سهام عدالت را بفروشیم؟
در حال حاضرامکان فروش فقط ۳۰درصد سهام عدالت از هفته اول خردادماه فراهم شده، اما کارشناسان معتقدند؛ نگهداری این سهام در بلندمدت به صرفه است و توصیه میشود کسانی که نیاز ضروری دارند برای فروش اقدام کنند.
سهام عدالت لزوما برای فروختن نیست، بلکه برای نگهداری بلند مدت است و این امکان فروش به منزله تشویق افراد به فروش نیست بلکه تسهیلات و امکاناتی برای افراد است و این امکان فروش برای همیشه وجود خواهد داشت و مشمولان سهام عدالت قادر خواهند بود تمامی حقوق و منافع مالکانه خود را به عنوان سهامدار اعمال کنند.
کلیه دارندگان سهام عدالت که قصد فروش قسمتی از سهام خود را دارند، میتوانند به شعب بانکهایی که قبلا در آن دارای حساب بانکی بوده و شماره شبای آن حساب را به سازمان خصوصیسازی معرفی کردهاند، مراجعه و با تکمیل فرمهای مربوط نسبت به تکمیل سفارش فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت خود و تعهدنامه مربوطه، اقدام کنند و امکان آزادسازی سهام هم از ۱۰ خرداد امکانپذیر خواهد بود.
بیشتربخوانید:
چنانچه افراد قصد فروش این سهام را دارند، میتوانند با دو روش سفارش یکجای فروش با اعطای اختیار به شبکه بانکی به شعب بانکها مراجعه کنند یا اینکه از روز دهم خردادماه جاری در دفاتر شرکتهای کارگزاری حضور یابند و به انتخاب خود تا سقف ۳۰ درصد از سهامشان را به فروش برسانند.
سه) تفاوت روش مستقیم و غیرمستقیم در مدیریت سهام چیست؟
مشمولین سهام عدالت تا ساعت ۲۴ پانزدهم خردادماه فرصت دارند تا با مراجعه به درگاه اینترنتی SAMANESE.IR روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کنند.
در واقع افرادی که میخواهند به صورت غیرمستقیم سهام عدالت خود را مدیریت کنند، نیازی به مراجعه به سایت مذکور یا انجام هیچ اقدامی ندارند. افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی محدودیت فروش ندارند، اما ابتدا شرکتهای سرمایهگذاری استانی باید در بورس پذیرفته شوند.
این سهام از دهم خرداد به بعد بر اساس شرایط بازار به صورت یکجا یا به صورت تدریجی از طریق کارگزاری و با رعایت مصالح مشمولان سهام عدالت به فروش خواهد رفت و وجوه آن به حساب افراد واریز میشود. حدود ۱۰ میلیون نفر روش مستقیم را انتخاب کردهاند و اگر روش مستقیم انتخاب نشود، فرض سامانه بر روش غیرمستقیم است.
چهار) روش مستقیم و غیرمستقیم چیست؟
حسین ایمنیخواه نائب رییس هیئت مدیره کانون شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت به باشگاه خبرنگاران جوان گفته به عنوان مثال فردی که برگه سهام ۵۳۰ هزار تومانی دارد، ۲۰ سهم از شرکت ایران خودرو، از شرکت دیگر ۴۰ سهم و از یک بانک ۱۰۰ سهم به او تعلق میگیرد. به دلیل اینکه سهام خرد است فردی که اطلاعات کافی از بورس دارد اگر روش مستقیم را انتخاب کند میتواند ارزش سهام خود را حفظ کند، اما فردی که از بورس اطلاعات کافی ندارد در روش مستقیم ممکن است سهام خود را از دست داده و زیان کند. در هر دو روش فرد مالک سهام است. در روش غیر مستقیم سهام فرد در تمام شرکتها در شرکت سرمایهگذاری استانی تجمیع میشود.
امینی خواه گفته زمانی که فرد روش مستقیم را انتخاب میکند، خودش اقدام به خرید و فروش سهام میکند، اما در روش غیر مستقیم شرکتهای سرمایهگذاری استانی، سهام را میفروشند و هیچ محدودیتی وجود ندارد.
پنج) چطور برای سهام عدالت کد بورسی بگیریم؟
مشمولان توجه داشته باشند که زمانی که روش مستقیم را انتخاب میکنند، سهمهای شرکتهایی که در سبد سهام عدالت وجود دارد، روی کد بورسی آنها مینشیند. بر این اساس اگر مشمول کد بورسی هم ندارد، با انتخاب روش مستقیم، کد بورسی به صورت خودکار برای فرد صادر خواهد شد.
شش) آیا افرادی که دارای کد بورسی هستند، نیاز به مراجعه به شعب بانکی دارند؟
خیر، نیازی به مراجعه به شعب بانکی نیست. افرادی که کد بورسی دارند، از ۱۵ خرداد میتوانند سبد سهام عدالت خود را که متشکل از ۳۶ شرکت بورسی است، مشاهده کنند و میزان دارایی خود در هر سهم و هر نماد را به جزئیات داشته باشند.
هفت) چه افرادی باید به بانک مراجعه کنند؟
سهامدارانی که قصد فروش ۳۰ درصد از سهام خود را دارند ابتدا باید در سامانه سهام عدالت روش مستقیم را انتخاب کرده و سپس جهت فروش به شعب بانکی که شماره شبای آن حساب را در سامانه معرفی کردهاند مراجعه و با تکمیل فرمهای مربوط نسبت به تکمیل سفارش فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت خود و تعهدنامه مربوطه اقدام کنند. بر این اساس اطلاعات افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، در اختیار بانکهای عامل قرار میگیرد.
هشت) تفاوت سهمهای ۵۳۰ هزار تومانی با ۴۹۰ هزار تومانی در چیست؟
علت این اختلاف ۴۰ هزار تومانی، سود شرکتهای سهام عدالت در یکی از مقاطع است. این سود برای برخی واریز شد، اما برای برخی خوش شانستر به جای واریز به حساب، به مقدار سهام عدالت آنها افزوده شد.
نه) اگر سهامداری برای روش مدیریت به سامانه سهام عدالت مراجعه نکرده باشد، چه اتفاقی میافتد؟
سهامدارانی که به سامانه سهام عدالت مراجعه نکنند، به صورت خودکار روش غیرمستقیم برای آنها انتخاب میشود. این دسته از سهامداران میتوانند با مراجعه به بانک مربوطه که قبلا شبای حساب آن بانک را جهت دریافت سود معرفی کردهاند نسبت به ثبت سفارش فروش سهام خود در شرکت سرمایهگذاری استانی اقدام کنند و موضوع فروش سهام این افراد به برگزاری مجمع و افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهگذاری استانی و پذیرش آنها در بازار سرمایه موکول میشود.
ده) آیا میتوان سهام عدالت را وکالتی واگذار کرد؟
امکان آن وجود دارد، اما احتمال زیان افرادی که اقدام به این کار میکنند زیاد است لذا مردم به راحتی سهام عدالت خود را از دست ندهند و به افراد سودجو اعتماد نکنند.
یازده) سرنوشت سهام عدالت فوت شدگان چه میشود؟
از ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از افراد فوت شدند که سهام عدالت بیش از ۲۰ هزار نفر به وراث منتقل شد. وراث میتوانند با مراجعه به سایت شرکت سپرده گذاری به صورت آنلاین از طریق میز خدمت، گواهی حصر وراثت را در سامانه بارگذاری کنند و شرکت سپردهگذاری بعد از استعلام مدارک، سهام عدالت را بین وراث تقسیم میکند.
دوازده) مهلت مراجعه به بانک تا چه زمانی است؟
مهلت مراجعه مشمولان سهام عدالت به بانکها برای فروش یکجای ۳۰ درصد از سهامشان از ۱۰ به ۱۵ خردادماه جاری افزایش یافت و بانکها موظف هستند ظرف سه روز سفارشها را تجمیع و از طریق کارگزار منتخب خود در بازار سرمایه به فروش برسانند و وجه حاصله را به حساب دارندگان سهام عدالت یا متقاضیان فروش واریز کنند.
سیزده) آیا امکان لغو تصمیم از غیرمستقیم به مستقیم وجود دارد؟
امکان لغو تصمیم از روش مستقیم به غیرمستقیم وجود ندارد و مشمولان این سهام باید در انتخاب این روش دقت کافی را داشته باشند.
منبع: رویداد24