تاریخ انتشار: ۱۳:۱۶ - ۱۸ خرداد ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

فرار مالیاتی موسسات خیریه به پایان خود نزدیک شد؟/ جنبه سیاسی مبارزه با فساد قوی‌تر از جنبه نظارتی آن

مرتضی افقه می‌گوید: یکی از بدترین کار‌ها این است که زیر سایه کار خیر، فرار مالیاتی و یا اقدامات دیگری صورت بگیرد. فساد این گروه از افراد ضربه بیشتری به طبقه کم درآمد جامعه می‌زند چرا که باعث بی اعتمادی مردم به همه موسسات خیریه‌ای می‌شود که صادقانه مشغول خدمت رسانی به اقشار آسیب پذیر جامعه هستند.

فرار مالیاتی موسسات خیریه

 
اقتصاد۲۴ در شرایط معیشتی و اقتصادی ایران که با انواع مشکلات اعم از بیکاری و کم درآمدی روبرو است، کار خیر کردن می‌تواند به کاهش درد‌های طبقه ضعیف جامعه کمک کند؛ اما اگر این کار خیر تحت عنوان موسسات خیریه به کار‌های خلاف یا پولشویی اقدام کند دو جرم مرتکب شده یک دزدی و دیگری از بین بردن اعتماد اجتماعی برای کار خیر. متاسفانه طی سال‌های گذشته گزارش‌هایی از این نوع فساد به گوش رسیده است.

در این بین برخی موسساتی را دایر کرده و در زمینه‌های بی‌ربط نسبت به فلسفه وجودی خیریه، فعالیت خود را پنهان کرده اند. افزایش تعداد موسسات و عدم نظارت جامع، دقیق و مستمر بر نحوه فعالیت این موسسات سبب‌ساز گسترش و عمق یافتن تخلفات در این حوزه خواهد شد، موضوعی که به اعتبار دیگر بنیاد‌های فعال و دلسوز و متعهد در امور حمایتی ضربه می‌زند.

برخی از آن‌ها اقدام به جمع‌آوری کمک‌های مردمی می‌کنند، اما وجوه دریافتی از مردم برای نیازمندان درست محاسبه و هزینه نمی‌شود. در این میان هستند برخی که طی سال‌های گذشته تحت پوشش این اسم قابل احترام، اقدام به کار‌هایی کرده‌اند که ظاهرا به پولشویی شبیه است و سبب سلب اعتماد عمومی شده‌اند.

در این میان، اما سازمان امور مالیاتی طی روز‌های گذشته در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: مؤسسات خیریه و عام المنفعه چنانچه اطلاعات افراد تحت حمایت را در سامانه وزارت رفاه درج نکنند، مشمول مالیات بر درآمد می‌شوند.
 


سوءاستفاده از خلاء‌های قانونی


پیش از این به بهانه معافیت‌های مالیاتی موسسات خیریه، گاهاً عده‌ای با تاسیس این نوع از موسسات از پرداخت مالیات سرباز می‌زدند. برخی از این موسسه‌ها که عنوان خیریه دارند، اما فعالیت‌های اقتصادی خاصی انجام می‌دهند، از بانک مرکزی مجوز رسمی فعالیت ندارند؛ بنابراین این امکان را دارند که با عدم پاسخ‌گویی به مراجع پولی کشور، اقدام به پولشویی کنند. بنابر آمار، تعداد موسسات خیریه‌ای که بدون گزارش مالی فعالیت می‌کنند، بیش از ۷ هزار موسسه گزارش شده است.

مرتضی افقه استاد دانشگاه و اقتصاددان در این زمینه به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: متاسفانه سال هاست که بستر فساد در ابعاد مختلف جامعه رواج پیدا کرده است، کسانی که خیلی تقیدی به هموطنان نداشتند و به دنبال منافع خود هستند و گاهی از خلاء‌های قانونی و یا کمبود‌ها و ضعف‌های ساختار اداری سوء استفاده کردند؛ بنابراین در این فضا سیاستگذار ناچار می‌شود برای جلوگیری از این سوءاستفاده‌ها برخی اقداماتی را انجام دهد.

افقه با تاکید بر اینکه یکی از بدترین کار‌ها این است که زیر سایه کار خیر، فرار مالیاتی و یا اقدامات دیگری صورت بگیرد، گفت: فساد این گروه از افراد ضربه بیشتری به طبقه کم درآمد جامعه می‌زند چرا که باعث بی اعتمادی مردم به همه موسسات خیریه‌ای می‌شود که صادقانه مشغول خدمت رسانی به اقشار آسیب پذیر جامعه هستند.
 
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر واقعاً گزارش‌هایی دال بر اینکه از این دست تخلفات و فرار‌های مالیاتی در موسسات خیریه داده می‌شود باید با نظارت بیشتر و البته وضع قوانین جدید جلوی سوءاستفاده آن‌ها گرفته شود. به نظر می‌رسد حتی به لحاظ حقوقی شاید لازم باشد تخلفات این گروه از افراد مستحق مجازات سنگینی باشد.
 
افقه یادآور شد: در شرایطی که به دلایل مختلف از جمله بی تدبیری ها، فشار‌های خارجی و سوء استفاده‌های زیاد، بخشی از جامعه به زیر خط فقر رفته‌اند، اینگونه سوءاستفاده‌ها باعث می‌شود افرادی که واقعاً به دنبال کار خیر هستند نیز تحت فشار قرار بگیرند.


عزمی برای مقابله با دانه درشت‌ها نیست


همچنین افقه در پاسخ به این سوال که برای جلوگیری از فساد در اقتصاد چه راهکار عملیاتی وجود دارد؟ گفت: مشکل اینجاست که سیاستگذار ابزار‌های قوی و مسلط در اقتصاد ندارد، ساختار‌های اداری، اجرایی و نیروی انسانی که باید نظارت کنند، ضعیف هستند. این به دلیل آن است که سیستم انتخاب و انتصاب مدیران و کارکنان بر اساس شایستگی نیست بنابراین نظارت هم متاثر از این روابط فسادی قرار می‌گیرد.
 
وی تاکیدکرد: اگر دستگاه‌های نظارتی در هر سه قوه دقت بیشتری داشته باشند جلوگیری از فرار‌های مالیاتی کار دشواری نیست، به خصوص اینکه در حال حاضر ابزار‌های نوین به کمک جمع آوری دقیق اطلاعات می‌آیند.
 
این استاد دانشگاه با بیان اینکه به نظر می‌رسد تا به امروز چندان عزمی برای برخورد با فساد دانه درشت‌ها نبوده است، اظهار کرد: گاهاً برخورد‌هایی هم که صورت گرفته نشان می‌دهد که جنبه‌های سیاسی آن قوی‌تر از جنبه‌های نظارتی آن بوده است. به نظرم پیدا کردن دانه درشت‌ها کار چندان سختی نیست.


نیاز به انقلاب مالیاتی داریم


بی تردید مالیات‌ستانی از درآمد‌های مشکوک و یا غیر مولد در اقتصاد می‌تواند نقطه عطفی برای اقتصاد باشد، اما این مهم تا چه اندازه قابل تحقق است؟ پیش از این مسعود دانشمند رئیس خانه اقتصاد در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه نیاز به انقلاب مالیاتی داریم، گفت: قانون مالیات ما باید تغییر کند و همه کسانی که در این کشور اعم از حقیقی و حقوقی زندگی می‌کنند باید اظهارنامه مالیاتی پر کنند.

وی افزود: از مقامات، تجار، بازرگانان و تا مردم، همه باید اظهارنامه مالیاتی پر کنند و تشخیص معافیت مالیاتی بر عهده سازمان امور مالیاتی باشد. در حال حاضر این کار بر عهده مردم است و هر کس با استدلالی ممکن است خود را معاف از مالیات کند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پمپ گازوییل اتوبوس‌های دوطبقه تهران حدود ۶۰ سال پیش

عکس/ آخرین تصویر از صادق هدایت در فرودگاه مهرآباد ۷۵ سال پیش

عکس/ زیبایی دریاچه سد سردشت در ابتدای بهار

عکسی کمیاب از یک کتابفروشی قاجاری حدود ۱۰۵ سال پیش

عکس/ صف یک فروشگاه پوشاک ۹۹۵ تومنی حدود ۳۵ سال پیش

عکس/ صندلی‌های طبقه دوم آزادی هم کنده شد!

عکس/ نمایی دیدنی از خیابان ناصرخسرو برفی ۶۰ سال پیش

عکس/ کلاهخود خاص و زیبای بازمانده از ۲۲۰۰ سال پیش و دوره اشکانیان

عکس/ دو زمین لرزه پیاپی صبح امروز در تهران

عکس/ فرح دیبا ۵۴ سال پیش در دفتر کار اختصاصی‌اش

عکس/ نمایی دیدنی از دروازه باغ ملی، شهربانی و وزارت عدلیه در تهران ۷۰ سال پیش

عکس/ ایرج قادری و بهمن مفید ۵۰ سال پیش در فیلم رفیق

عکس/ نگاهی به تصویر آغا محمدخان قاجار ۲۸۳ سال پس از تولدش

عکس/ نمایی از آرامگاه ابن سینا ۷۰ سال پیش در همدان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دعای روز چهاردهم ماه مبارک رمضان + معنی و تفسیر

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

راز عمرِ ۱۱۷ ساله پیرترین زن جهان

رفع نفخ شکم با مصرف این ماده غذایی

این میوه برای سلامت دندان ضرر دارد

آیا سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال خطرناک است؟

این میوه‌ها سرشار از شکر هستند

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۵ اسفند ۱۴۰۳/ خریداران دلار سردرگم شدند

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۵ اسفند ۱۴۰۳/ قیمت طلا در سقف تاریخی

شیرینی هلال پسته شیک و خوشمزه

نقشه راه اقتصادی بلندپروازانه چین برای سال ۲۰۲۵/ وعده ایجاد بازار بازتر برای سرمایه گذاری 

کشف جسد مثله شده‌ مردی در یک بزرگراه تهران

فیلم/واکنش وزیر نفت به تحریم شدنش

جزئیات موافقت حماس برای آزاد کردن گروه جدیدی از اسرا

فیلم/ آیا کار‌های میلاد کرمی، بلاگر ارتفاع، واقعا خطرناک است؟

مازیار زارع: پرسپولیس برخلاف قبل چندان موقعیت نداشت

جدول لیگ برتر بعد از برد پرسپولیس مقابل ملوان

عکس/لاریجانی و سردار قاآنی در مراسم گرامیداشت شهیدان باکری

فیلم/گل دوم پرسپولیس به ملوان توسط دورسون دقیقه ۶۶

علت زلزله امروز تهران مشخص شد

کارشناسی داوری پرسپولیس-ملوان؛ اخراج یا پنالتی؟

اختتامیه شیرین پرسپولیس در ۱۴۰۳؛ موقتا در صدر

جواد یحیوی: خودم را تسلیم پلیس کردم

ناگفته‌های روحانی از ماجرای خرید اس ۳۰۰ از روسیه

پیش بینی بورس فردا شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳

چرا هر روز روی اعصاب مردم می‌روید؟

جمله مشترک دو امام جمعه درباره امکان دستیابی به سلاح هسته‌ای

ترکیه مدعی بازداشت ۵ مظنون به جاسوسی برای ایران شد

حسین موسویان: قرار بود به اقتصاد اول منطقه تبدیل شویم

عکس/آلودگی هوای تهران از ارتفاعات توچال

فیلم/گل اول پرسپولیس توسط علیپور در دقیقه ۱۶

فیلم/ضیافت افطار زلنسکی

انتقاد شدید آیت الله نوری همدانی از صداوسیما

مرد شماره ۲ داعش در عراق به هلاکت رسید

آیت الله محقق داماد: مگر هر واجبی باید در قانون بیاید؟

قالیباف: کالابرگ هر ماه پرداخت خواهد شد

عکس/ آهو خردمند در جوانی و تغییر چهره اش در ۸۲ سالگی

مقصد ثروتمندان برای زندگی ابدی کجاست؟

سقوط پاراگلایدر تفریحی در دریاچه مهارلو شیراز

احتمال بالای خداحافظی زودهنگام با طارمی در اینتر

حمایت علم الهدی از تجمعات مقابل مجلس

آمار پرسپولیس در بازی‌های خانگی این فصل

کانال‌های ایتا برای تجمع غیرقانونی مسدود شد

غایبان قطعی استقلال مقابل ذوب آهن در اصفهان

اسامی محصولات آرایشی غیرمجاز اعلام شد

تهرانی‌ها منتظر هوای گرم