تاریخ انتشار: ۰۹:۴۰ - ۱۹ تير ۱۳۹۹
گزارشی از آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات کرونا

۱۶۰ هزار واحد صنفی آسیب دیده از کرونا در صف وام

تاکنون ۳۷۰ هزار واحد صنفی، خدماتی، صنایع دستی و تولیدی کارگاهی برای دریافت وام کرونا ثبت‌نام کردند. ازاین رو در طرح اعطای تسهیلات به صاحبان کسب‌وکار آسیب‌دیده ناشی از ویروس کرونا، حدود ۱۶۰ هزار واحد کسب‌وکار، به شبکه بانکی کشور معرفی شده‌اند که ۱۲ هزار و ۷۰۰ واحد آن صنفی هستند.
۱۶۰ هزار واحد صنفی آسیب دیده از کرونا در صف وام
اقتصاد۲۴-  تاکنون ۳۷۰ هزار واحد صنفی، خدماتی، صنایع دستی و تولیدی کارگاهی برای دریافت وام کرونا ثبت‌نام کردند. ازاین رو در طرح اعطای تسهیلات به صاحبان کسب‌وکار آسیب‌دیده ناشی از ویروس کرونا، حدود ۱۶۰ هزار واحد کسب‌وکار، به شبکه بانکی کشور معرفی شده‌اند که ۱۲ هزار و ۷۰۰ واحد آن صنفی هستند.
 
از کل میزان ثبت‌نام‌کنندگان ۱۲۰ هزار واحد صنفی، تولیدی کارگاهی و صنایع دستی است و ۱۶۰ هزار ثبت‌نام‌کننده در زمره رانندگان تاکسی، اتوبوس و آژانس‌ها هستند ومابقی سایر صنوف را شامل می‌شود. البته پیش‌بینی شده بود که یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد صنفی که بیمه هستند برای تسهیلات کرونا ثبت‌نام کنند، اما به جهت بازپرداخت بالا و شرایط مالی بدی که خیلی از واحد‌های صنفی مشمول دارند از این طرح حمایتی ستاد ملی مقابله با کرونا استقبال نشد. در این میان تصمیم گرفته شد که واحد‌های صنفی فاقد بیمه هم بتوانند از تسهیلات کرونایی برخوردار شوند؛ تمام این واحد‌ها تا ۲۵ تیرماه برای ثبت‌نام در سایت کارا فرصت دارند.
بیشتر بخوانید:۸۰ درصد اصناف در دوران کرونا خسارت خوردند
طبق آخرین اعداد و ارقامی که در پرداخت تسهیلات واحد صنفی وجود دارد، ۱۳ هزار و ۵۰۰ واحد صنفی در سامانه کارا ثبت‌نام کرده بودند که ۱۲ هزار و ۷۰۰ فقره پرونده نهایی و به بانک رفته است و طی این مدت از تعداد مجموعه‌هایی که به بانک‌های عامل مراجعه کردند تنها به ارزش ۲۳ میلیارد ریال وام کرونایی پرداخت شده است. این در حالی است که بودجه منظور شده برای این بخش ۹ هزار میلیارد ریال بوده است. دو هفته‌ای است که پرداخت وام کرونا آغاز شده است، در هفته اول خیلی از واحد‌ها به خاطر محدودیت‌ها و سایر مشکلات نتوانستند به وام‌ها دسترسی پیدا کنند، اما از روز یکشنبه هفته جاری روند پرداخت تسهیلات به‌صورت صددرصدی افزایش یافته است و اتاق اصناف و وزارت صمت امیدوار هستند که واحد‌های صنفی بیشتری برای ثبت‌نام اقدام کنند.
 
خیلی از واحد‌های صنفی امیدی به دریافت تسهیلات کرونایی ندارند و حتی رؤسای اتحادیه‌ها هم در گفتگو‌هایی که با روزنامه ایران داشتند به پرداخت وام خوشبین نیستند و برخی از آن‌ها اظهار می‌کنند که اگر پرونده واحد‌های صنفی برای پرداخت تسهیلات از ستاد ملی مقابله با کرونا هم عبور کند، بانک‌ها با سختگیری‌هایی که دارند، نمی‌گذارند واحد‌های صنفی آسیب دیده از کرونا وام دریافت کنند. از طرفی برخی از آن‌ها می‌گویند وامی که برای صنوف در نظر گرفته شده با توجه به صدمه مالی که واحد‌های صنفی دیدند مناسب نیست و باید نرخ سود کمتری لحاظ می‌شد.
 
برخی دیگر از نگاه‌ها هم این گونه است که سیاستگذاران تصور می‌کردند کرونا در همان ابتدای سال خواهد بود و بعد از آن ویروس کرونایی وجود نخواهد داشت؛ حال که قرار است ایران و سایر کشور‌ها در ماه‌های متمادی با این ویروس دست به گریبان باشند دولت بودجه برای تخصیص وام به واحد‌های آسیب پذیر ندارد به همین دلیل بانک‌های عامل سنگ‌اندازی می‌کنند.
 
اما جمشید گلپور، سرپرست مرکز اصناف و امور بازرگانان وزارت صنعت، معدن و تجارت که نماینده وزارت صمت در ستاد ملی مقابله با کرونا است به «ایران» می‌گوید: «توقفی در پرداخت تسهیلات کرونایی وجود ندارد و تمام واحد‌های صنفی و کارگاه‌های تولیدی که از شیوع ویروس کرونا آسیب دیدند و وضعیت آن‌ها مورد رصد قرار گرفته است، مشمول تسهیلات می‌شوند.»
 
سایت بانک مرکزی هم به نقل از اکبر کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی نوشته بود که صاحبان کسب‌وکار آسیب دیده ناشی از شیوع ویروس کرونا، از طریق سامانه کارا به شبکه بانکی کشور معرفی شده‌اند که لازم است در پرداخت تسهیلات ستاد ملی مقابله با کرونا به این واحد‌ها تسریع و تسهیل شود. او گفته بود:
 
«پیش‌بینی می‌شود در روز‌های آتی پرداخت تسهیلات به صاحبان کسب‌وکار با رشد قابل توجهی روبه‌رو شود.»

منتظر وام هستیم

رضا صفری که کارگاه تولیدی کوچک پوشاک دارد، به «ایران» می‌گوید: «از زمانی‌که در سایت سامانه تسهیلات کرونا ثبت‌نام کرده‌ام هنوز هیچ وامی دریافت نکرده‌ام و معلوم نیست چه زمان پرداخت وام صورت می‌گیرد، ما و خیلی از مجموعه‌های مشابه در انتظار وام هستیم تا بتوانیم چرخ کارگاه خود را بچرخانیم. اگر دولت نمی‌تواند وام دهد حداقل بسته‌های حمایتی در نظر بگیرد.» در حال حاضر تعداد ۱۴ رسته کسب وکار‌های آسیب دیده از کرونا و همچنین توزیع بخشی (سهم وزارت صنعت، معدن و تجارت معادل ۷۷۰۷ میلیارد تومان) و استانی مشخص شده‌اند.


۱۳ هزار صنف به بانک می‌روند

سرپرست مرکز اصناف و امور بازرگانان وزارت صمت می‌گوید: «طبق آخرین آمار‌ها و بررسی‌های صورت گرفته حدود ۱۳ هزار پرونده اصناف به بانک‌ها رفته است و برای دریافت تسهیلات معرفی شدند.»
او با بیان اینکه بانک‌ها مکلف به پرداخت تسهیلات به واحد‌های صنفی هستند و به هیچ عنوان نمی‌توانند به آن بی‌توجهی کنند، اظهارداشت: «بانک مرکزی تیمی را در نظر گرفته که بر نحوه پرداخت وام کرونا نظارت کند، هیچ بانکی اجازه ندارد متقاضی را معطل یا از ارائه تسهیلات امتناع کند.»

تذکر به بانک‌ها داده می‌شود

گلپور گفت: «زمان برای پرداخت تسهیلات تعیین شده و بانک باید با سرعت وضعیت وام واحد‌های صنفی را تعیین تکلیف کند در غیر این‌صورت در ارزیابی‌ها به بانک عامل تذکر داده می‌شود. به هر ترتیب در روز‌های اول پرداخت وام ممکن است چالش‌هایی وجود داشته باشد، اما بانک‌ها باید با سرعت عمل کنند. در این میان باید بگویم که اگر واحد صنفی با تعلل بانک عامل مواجه شد، می‌تواند در سایت کارا اعلام کند تا موضوع به‌صورت ویژه مورد پیگیری قرار گیرد.»
 
نماینده وزارت صمت در ستاد ملی مقابله با کرونا می‌گوید: «ضرب الاجل برای پرداخت تسهیلات کرونا وجود دارد لذا متقاضیان و ثبت‌نام‌کنندگان خیالشان راحت باشد چرا که دولت بر این موضوع نظارت دارد و هیچ چشمپوشی بر کم کاری‌ها نخواهیم داشت.»

میزان پرداختی‌های کرونا

در واحد‌های صنفی که مشمول بیمه هستند، پرداخت تسهیلات براساس لیست شاغلین در واحد کسب و کار به‌صورت مرحله‌ای و به ازای هر شاغل دارای پرونده تأمین اجتماعی است. برای واحد‌های کسب و کار به ازای هر شاغل ۱۲۰ میلیون ریال که ۷۰ درصد بابت هزینه دستمزد و ۳۰ درصد برای سایر هزینه‌های عملیاتی مرتبط است در نظر گرفته شده است. برای واحد‌های کسب و کار در رسته‌های تعطیل شده، به ازای هر شاغل ۱۶۰ میلیون ریال که ۵۰ درصد بابت هزینه دستمزد و ۵۰ درصد بابت سایر هزینه‌های عملیاتی است.
 
برای پرداخت وام هم شرایط اینگونه است که نرخ سود تسهیلات در قالب عقد مرابحه با سود ۱۲ درصد و زمان پرداخت حداکثر تا تیرماه و مدت بازپرداخت با احتساب دوره تنفس ۲۴ ماه از ابتدای مهرماه سال‌جاری است. قرار شده بانک مرکزی نسبت به تأمین حداقل مبلغ ۴۹۰ هزار میلیارد ریال منابع مالی مورد نیاز اقدام کند.

مشکل پیامک حل شد

گلپور گفت: «واحد‌های صنفی نگرانی برای دریافت وام نداشته باشند، ستاد ملی مقابله با کرونا با تمام قوا وارد این بخش شده است و بر اساس اعتبار تعیین شده تخصیص تسهیلات صورت می‌گیرد؛ به‌طور قطع اگر ارسال پیامک به مشمولان با مشکل مواجه نشده بود اکنون تعداد زیادی از واحد‌های صنفی وام دریافت کرده بودند.»
او درباره صنایع و برخورداری آن‌ها از تسهیلات کرونا، افزود: «واحد‌های صنعتی به خاطر آنکه آسیب جدی از شیوع ویروس کرونا ندیدند مشمول تسهیلات نشدند؛ در حال حاضر بخش خدمات و اصناف در اولویت حمایت دولت قرار گرفتند.»

بسته‌های حمایتی جدید می‌آید

سرپرست مرکز اصناف و امور بازرگانان وزارت صمت می‌گوید: «از آنجا که کرونا در ماه‌های آینده با کشورمان خواهد بود، می‌خواهیم بسته‌های حمایتی دیگری هم در نظر بگیریم که عمدتاً اعتباری نیست؛ کمیته اقتصادی بررسی ناشی از آسیب‌های کرونا می‌خواهد بسته‌های حمایتی را در نظر بگیرد که در پی آن فعالیت واحد صنفی و تجاری رونق بگیرد.»
 
او گفت: «ستاد ملی مقابله با کرونا برای هرگونه حمایت از واحد‌های صنفی مشتاق است و تمام سعی خود را می‌کند تا مشکلات آن‌ها را با تسهیل قوانین و تسریع در ارائه خدمات و امکانات کمتر کند.»
 
یکی از رانندگان آژانس که در منطقه ۱۳ تهران فعال است، به «ایران» گفت: «از اردیبهشت ماه برای دریافت وام کرونا در سایت کارا ثبت‌نام کرده‌ام، ولی تاکنون هیچ پیامکی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال نشده است؛ حتی چندین مرتبه به‌صورت حضوری مراجعه کرده‌ام، ولی هیچ جوابی دریافت نکرده‌ام.»
 
او ادامه داد: «آژانس‌ها به خاطر شیوع کرونا بشدت آسیب مالی دیدند لذا از سیاستگذاران می‌خواهیم که نسبت به پرداخت تسهیلات به این صنف مساعدت بیشتری داشته باشند.»

واحد‌های صنفی فاقد بیمه در لیست حمایت مالی

 
نکته دیگری که گلپور به آن اشاره کرد و مورد نقد صنف پوشاک است، تأخیر در تعیین افراد برای دریافت وام است. او گفت: «مشکلات در ارسال پیامک به متقاضیان و یکسری از مسائل زیرساختی باعث شد که ثبت‌نام‌ها با تأخیر انجام شود، اما با حل مشکلات ثبت‌نام‌ها سرعت گرفته است، از طرفی در گام دوم سیاست‌های حمایتی از واحد‌های صنفی تصمیم گرفته شد که واحد‌های صنفی فاقد بیمه هم در لیست دریافت‌کنندگان وام قرار گیرند.» سرپرست مرکز اصناف و امور بازرگانان وزارت صمت می‌گوید: «آنگونه که پیش‌بینی کردیم ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار واحد صنفی فاقد بیمه در ثبت‌نام‌های جدید شرکت خواهند کرد؛ اگر ستاد ملی مقابله با کرونا گروه‌های جدید را وارد فرآیند پرداخت وام می‌کند بدون شک برای آن اعتبار مالی در نظر گرفته شده است؛ در مرحله اول که واحد‌های دارای بیمه لحاظ شده بودند بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار واحد مشمول شدند.» او ادامه داد: «در واحد‌های صنفی که بیمه هستند به طور متوسط تا دو نیروی کار مشمول وام کرونا (در کل ۳ میلیون واحد صنفی برای حمایت معرفی شدند که شامل یک نفر مدیر واحد صنفی و دو کارگر است) می‌شوند و البته در صنوفی (مانند دارندگان تالار) که بیش از ۵۰ کارگر داشتند هم گزینه‌ای لحاظ شده بود تا بتوانند ثبت‌نام کنند، اما در واحد‌های صنفی فاقد بیمه هنوز نیروی کار دیده نشده و تنها ملاک مدیر واحد صنفی است؛ تصور می‌کنم در آینده بتوان این افراد را هم مانند واحد‌های صنفی دارای بیمه دید.»
منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند