تاریخ انتشار: ۱۸:۱۶ - ۲۰ تير ۱۳۹۹

دو روی سکه بازگشت ارزهای صادراتی

برگشت ارزهای صادراتی موضوعی است که بانک مرکزی و صادرکنندگان را به هم پیوند می‌زند اما از آنجا که گفته می‌شود ارزهای بازنگشته متعلق به صادرکنندگان بخش خصوصی است و دولتی‌ها تعهدات خود را رفع کرده‌اند، رفع تعهدات ارزی این دو را مقابل یکدیگر قرار داده که در این بین لازم است بدانیم چرا دولت بر بازگشت ارزها اصرار دارد و چرا بخش خصوصی از این رویه گلایه دارد؟
ارزهای صادراتی
 
اقتصاد۲۴- بانک مرکزی برای بازگشت ارز‌های صادراتی، از دو سال پیش به دلیل اینکه هرگونه کوتاهی در این زمینه از سوی صادرکنندگان می‌تواند تاثیرات منفی بر بازار ارز بگذارد، یکسری تعهدات ارزی در نظر گرفته تا طبق آن در زمان مشخصی تمام ارز‌های خارج شده از کشور به داخل بازگردد. این روز‌ها که بازار ارز درگیر التهاب و نوسان است، از سوی مسئولان دوای ثبات این بازار بازگشت ارز‌های صادراتی خوانده می‌شود.
این موضوع آن قدر مورد توجه و اهمیت قرار گرفت که برای اطمینان حاصل کردن از برگشت هر چه سریع‌تر این نوع ارز‌ها تا مهلت قانونی (پایان تیر ماه) یک سری اقدامات تنبیهی از جمله انتشار اسامی متخلفان در این زمینه از مجرای رسانه‌ها و ابطال کد‌های بازرگانی تعیین شد که به تازگی نیز همتی خبر داد که از دوشنبه (۱۶ تیرماه) صادرکنندگانی که تاکنون به تعهد خود در بازگشت ارز ایفا نکرده‌اند، در لیست‌های ۱۰ نفره باید درباه نحوه ایفای تعهدات خود توضیح دهند.

طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی از کل میزان صادرات غیرنفی صورت گرفته در دو سال گذشته، معادل ۲۲ میلیارد دلار ارز آن بازنگشته و صادرکنندگان عمده کشور که پتروشیمی‌ها و صنایع فولاد هستند، ارز خود را بازگرده‌اند. حال این سوال در ذهن مطرح می‌شود که دلیل اهمیت این بازگشت چیست و چه نفع و فوایدی برای اقتصاد دارد؟

بازگشت ارز‌های صادراتی چه نفع اقتصادی دارد؟

با توجه به اینکه براثر تحریم‌ها درآمد‌های نفتی و گازی به شدت کاهش یافته و اقتصاد کشور از "اقتصاد نفتی به سمت "اقتصاد پایه غیرنفتی" حرکت کرده، لازم است منابع ارزی حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی بازگردانده و صرف تأمین نیاز‌های وارداتی کالا و خدمات کشور شود. علاوه براین، طبق اعلام بانک مرکزی از ۱۹ هزار و ۱۷۶ صادرکننده طی دو سال گذشته، ۱۶ هزار و ۴۳۵ نفر از آن‌ها با اجرای تعهدات صادراتی خود نسبت به برگشت ۵.۷ میلیارد یورو ارز به چرخه اقتصادی کشور اقدام کردند که به عبارت دیگر، حدود ۲۲ میلیارد یورو طی دوره مد نظر توسط این گروه از صادرکنندگان به چرخه تجاری کشور بازنگشته است.
بیشتر بخوانید: حبس ارز‌های صادراتی

از میزان ارز بازنگشته به کشور معادل ۵‏.۲ میلیارد یورو آن مربوط به صادرات ریالی کشور‌های عراق و افغانستان بوده که بنا به اعلام بانک مرکزی، اصرار اتاق بازرگانی بر تعدیل ۲۰ درصد ارزش پایه صادراتی، لحاظ ضریبی برای هزینه‌های تحریم، نقل و انتقالات و تبدیلات ارزی و واردات بدون انتقال ارز موضوعیتی ندارد و عمده بازگشت ارز توسط تعداد معدودی از صادرکنندگان (شرکت‌های پتروشیمی، ایمیدرو و فرآورده‌های نفتی) انجام شده و با احتساب ۵.۲ میلیارد یورو کوتاژ‌های (مرحله ثبت اظهارنامه واردات یا صادرات کالا درگمرک) صادراتی عراق و افغانستان صادرکنندگان عمدتاً خصوصی سالانه به طور متوسط تنها ۶.۱ میلیارد یورو به چرخه رسمی تجاری کشور در شرایط حساس کنونی و جنگ اقتصادی وارد کرده‌اند و اتاق بازرگانی نیز در چارچوب راهبرد عدم برگشت ارز به چرخه رسمی با صدور کارت‌های اجاره‌ای مشارکت کرده است.

دولت با بخش خصوصی و شرکت‌های دولتی یکسان رفتار کند

این درحالی است که گفته رئیس جمهوری مبنی تعلق داشتن ارز به دولت با واکنش فعالان اقتصادی و بخش خصوصی مواجه شد و حسین سلاح ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی معتقد است که این گفته در تعارض و مغایرت با حقوق مالکیت افراد است و می‌تواند تاثیر نامطلوبی بر سرمایه گذاری و رشد اقتصادی بگذارد. همچنین، توقع دولت از بخش خصوصی در این موضوع باید متناسب با شرکت‌های دولتی مانند پتروشیمی‌ها باشد و به همان میزان نیز از بخش خصوصی انتظار داشته باشند.

دلیل مهم بازگشت ارز‌های صادراتی

با توجه به اینکه تأمین مالی نیاز‌های قاچاق کالا، خروج سرمایه و واردات کالا‌های غیرمجاز از محل ارز حاصل از صادرات و ارز آنان که در بازار غیررسمی عرضه شده، صورت گرفته؛ در حالیکه واحد‌های تولیدی نیازمند واردات مواد اولیه، کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای برای حفظ تولید و اشتغال هستند و تعداد کثیری از کالا‌های اساسی و دارو نیز باید از محل منابع ارزی حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی تأمین شود، این موضوع یکی از دلایل بازگشت مهم بازگشت ارز اعلام شده است.
علاوه براین، بانک مرکزی اعلام کرده که اقدامات متعدد و حمایتی کافی طی سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ شامل تمدید مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات به مدت شش ماه تا پایان دی ماه ۱۳۹۸، تنوع در روش‌های بازگشت ارز حاصل از صادرات، پذیرش و اخذ کامل و ۱۰۰ درصدی معافیت‌های مالیاتی و ارزش افزوده متعلقه صرفاً با بازگشت ۷۰ درصد ارز حاصل از صادرات و تعدیل ۲۰ درصد ارزش پایه صادراتی، عدم ایجاد محدودیت در استهلاک اظهارنامه‌های صادراتی سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ انجام داده است.

با وجود آنکه آخرین مدل طراحی شده از سوی بانک مرکزی با تایید بخش خصوصی همراه شد و سال گذشته بخش قابل توجهی از تعهدات بدون اختلاف به کشور بازگشت، اما با توجه به مشکلات ایجاد شده تحت تاثیر کرونا، صادرکنندگان در بازگشت بخشی از ارزهایشان با مشکل مواجه شدند. محمد لاهوتی – رئیس کنفدراسیون صادرات ایران – در این باره به ایسنا گفته بود که در ماه‌های گذشته با توجه به محدودیت تردد در مرز‌های مشترک و کاهش آمار صادرات و دشوار شدن تجارت، عملا سرعت بازگشت ارز به کشور کاهش یافته و این فرایند دشوار شده است و همین موضوع باعث شده بانک مرکزی و دولت تاکید دوباره‌ای بر اجرای ابزار‌های نظارتی و برخورد با برخی متخلفان داشته باشند که اتاق بازرگانی خواستار تمدید مهلت رفع تعهدات ارزی شد، اما به نظر می‌رسد که بانک مرکزی با این تمدید مهلت موافقت نکرده است.

تاثیر نرخ ارز صادراتی در نیما بر بازگشت آن‌ها

یک موضوع حائز اهمیت دیگر در زمینه بازگشت ارز‌های صادراتی نرخ خرید و فروش ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما است که بانک مرکزی می‌گوید این امر، به صورت توافقی بین صادرکنندگان، واردکنندگان و کارگزاران بازار بوده و هیچ‌گونه دخالتی در تعیین نرخ ندارد و محدودیتی نیز روی نرخ خرید و فروش وجود ندارد. همچنین، این بانک نرخ ارز خرید و فروش خود را داشته و اعلام می‌کند.

با توجه به اینکه، بانک مرکزی موافق واردات بدون انتقال ارز نیست، اما موافق مکانیزم تأمین نیاز‌های ارزی وارداتی از منابع غیرصادراتی پس از تعیین منشأ ارز است، این بانک اعلام می‌کند که نرخی به عنوان سنا، نیما و ... وجود نداشته و فقط نرخ اسکناس و حواله وجود دارد، زیرا بر اساس مصوبات هیأت وزیران و شورای عالی هماهنگی اقتصادی و قوانین پولی و بانکی و سایر مقررات مربوطه، این بانک نسبت به اعلام نرخ فروش ارز‌ها از طریق سامانه معاملات الکترونیکی ایران (ETS) برای بانک‌ها، دستگاه‌های اجرایی و همچنین تارنمای www.sana.rate برای عموم به صورت اسکناس و حواله اقدام می‌کند.

علاوه براین، بازگشت ارز‌های صادراتی و به خصوص چگونگی برخورد با متخلفان در این حوزه با واکنش عده‌ای از کارشناسان اقتصادی هم همراه بود که به اعتقاد آن‌ها برخورد‌هایی همچون انتشار اسامی متخلفان و تعلیق کارت‌های بازرگانی آن‌ها سینگال‌های منفی به بازار ارز منتقل می‌کنند و می‌توان با استفاده از روش‌های دیگری همچون گفتگو، اخذ مالیات از صادرکنندگان و لغو معافیت‌های صادراتی، کسانی که ارز‌های خود را بازنگردانده‌اند را ملزم به بازگشت کرد.
 
منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران