محمد آیتی، اقتصاد۲۴- چندین ماه از شیوع بیماری کرونا در دنیا میگذرد و تمام کشورهای دنیا با تنظیم و الزام نکات بهداشتی موثر، با اعمال محدودیتهای مختلف و بکارگیری قرنطینههای خانگی در کنترل این ویروس دست بهکار شدند.
بهرغم اینکه ایران در تحریمهای سختی قرار دارد و درمان این بیماران مخارج سنگینی را بر دوش دولت و وزارت بهداشت و درمان قرار داده است، اما همچنان تلاش بر این است که کمبود بودجه در این بخش باعث عدمتابآوری سیستم درمانی در مقابله با ویروس نشود.
ایران جزو کشورهایی بود که بنا به آمار و ارقام توانست تا حد قابل ملاحظهای در کنترل ویروس موفق عمل کند، اما تعجیل در بازگشاییها که آن هم ریشه در مسائل اقتصادی داشت خیلی زود کشور را درگیر موج دوم این ویروس کرد و پرسش اصلی این است که اعمال محدودیتها و سپس بازگشاییها باید به چه صورتی انجام شود که کشور کمترین آسیب را ببیند؟
محمدعلی محسنیبندپی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با اقتصاد۲۴ درباره تاثیر اعمال محدودیتها در موج دوم کرونا و اینکه راهکار اساسی برای مقابله با کرونا ویروس چیست؟ گفت: برای کنترل کرونا تدبیر جدی لازم است. قرنطینه و سختگیری دوهفتهای و آزادکردن دو ماهه راهکار جدی برای کنترل این ویروس منحوس نیست.
بیشتر بخوانید: بازار داغ تست کرونا درب منزل/ تستی که بهای آن بیش از حداقل دستمزد ۹۹ است
وی افزود: باید همه دستگاههای اجرایی با تولیگری وزارت بهداشت برنامه «پیشگیری مبتنی بر جامعه» را انجام دهند. نه تنها وزارت بهداشت و درمان، بلکه حاکمیت برای کنترل این قضیه قادر به محدودکردن و قرنطینهکردن مردم برای مدت زمان طولانی نیست، زیرا اقتصاد ایران، مردممحوراست، یعنی کار بر دوش خود مردم است. بنابراین وزارت بهداشت و درمان بخش عمده هزینهها و بودجه کرونا را باید برای پیشگیری در درون جامعه اختصاص دهد و از اینرو میباید مناطق پرخطر را شناسایی کند. برخی از قسمتها ناگزیر به تجمع درون جامعه هستند، یعنی تجمع بیش از ۱۰ نفر. مثلاً تجمع در مترو یکی از این مکانها است، حال اگر قرار باشد سیستم مترو به مانند ایام قبل از کرونا فعال باشد ما روند مثبتی را در راه کنترل ویروس در پیش نگرفتیم.
نماینده نوشهر و چالوس اظهار داشت: اقتصاد و معیشت مردم برای همه مهم است، ولی کاش حواسمان باشد که اگر در راه مبارزه با ویروس درست عمل نکنیم، خواسته یا ناخواسته داریم منابع کشور را در این راه خرج میکنیم و این در درازمدت لطمه بزرگی به اقتصاد کشور خواهد زد.
وی با اشاره به بکارگیری برخی از راهکارها برای قطع زنجیره شیوع کرونا گفت: در گام اول، حضور کارشناسان بهداشت و درمان، استفاده از ظرفیت بسیج، استفاده از پتانسیل وزارت کشور برای آگاهیرساندن مردم در صحنه و در مناطق پرخطر و دوم، ارائه رایگان و یا کمهزینه ماسک و دستکش توسط دولت به مردم و رعایت اصولی پروتکلهای پیشگیری، تاثیر فوقالعادهای در کنترل ویروس دارد. همه باید خود را موظف به پیشگیری بدانیم، زیرا همین که فردی مبتلا به کرونا شد، سیستم بهداشت و درمان را درگیر خود خواهد کرد. از طرفی، اگر میخواهیم در سالی که بهنام «جهش تولید» مزین شده موفق باشیم، چارهای جز رعایت مسائل بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی در کنار کار و تحرک نداریم. البته این مهم زمانی تحقق میپذیرد که سیاستهای وضعشده دولت، علمی و مورد حمایت مردم باشد و در کنار آن، روند آموزشهای همگانی، همیشگی باشد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پایان گفت: در مجموع سیاستهای کوتاهمدت برای مهار ویروس کووید-۱۹ بیفایده است و باید برای کنترل آن، برنامه بلندمدت داشته باشیم. قرنطینه دو هفتهای ممکن است برای دو هفته آمار را کاهش دهد، اما بعد از آن، مجدداً این بیماری افزایش خواهد داشت و ریسک ابتلا بالا میرود. با درک شرایط اقتصادی و سلامت مردم، بهترین راه این است که در جامعه حضور پیدا کنیم، نقاط پرخطر را شناسایی کرده و بیماری را در همان نقاط پرخطر کنترل کنیم. ما الان اجازه میدهیم مناطق پرخطر، افراد را مبتلا کند و بعد خدمات درمانی گرانقیمت را ارائه میدهیم که گاهی با همین خدمات، فرد جان خود را از دست میدهد.