تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۲ نظر
ابهامات و واقعیت‌های قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با دو کارشناس اقتصادی و نفتی؛

بازار ایران به بازار مطلق اجناس بنجل چینی تبدیل می‌شود؟/ ایران شریک استراتژیک نیاز دارد

صاحبنظران درباره طرح قرارداد ۲۵ ساله همکاری‌های ایران و چین معتقدند؛ هرچند کشور به دلیل تحریم‌ها در شرایطی است که نیاز به یک شریک تجاری مطمئن برای فروش نفت خود نیاز دارد، اما باید با در نظر گرفتن اهداف بلند مدت، این قرارداد را تا حد امکان به نفع منافع ملی هدایت کرد.
قرارداد ایران و چین
اقتصاد۲۴- اوایل تیر ماه امسال بود که رسانه‌ها، خبر تصویب پیش نویس طرح یک قرارداد بلند مدت با چین به نام «برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های جامع ایران و چین» در هیئت دولت را منتشر کردند.
 
حسن روحانی در توصیف این طرح گفته است: این همکاری، زمینه‌ای برای مشارکت ایران و چین در پروژه‌های اساسی و زیرساخت‌های توسعه‌ای از جمله طرح بزرگ کمربند ـ راه است و فرصتی برای جلب سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف اقتصادی از جمله صنعت، گردشگری، فناوری اطلاعات و ارتباطات خواهد بود.

سخنگوی دولت نیز این طرح را «اثبات کننده شکست‌های آمریکا و سیاست‌های این کشور برای منزوی کردن ایران و قطع ارتباط ایران با جامعه بین‌المللی و عزم جمهوری اسلامی بر توسعه روابط با دیگر کشورها» دانسته و گفت: این راهبرد با اتخاذ رویکرد برد - برد و تاکید بر سیاست‌های متوازن برای تأمین منافع متقابل، نوید بخش همکاری‌های طولانی مدت هم هست.
 
هفته پیش بود که وزیر نفت درباره قرارداد ۲۵ ساله با چین و مذاکره با وزارت نفت برای توسعه میادین نیز گفت: اولا قرارداد با چین مطرح نیست یک موافقتنامه کلی است. آنچه مربوط به نفت است با قاطعیت می‌گویم نه چینی‌ها از ما امتیازی خواسته‌اند و نه ما امتیازی داده‌ایم بلکه موضوع مربوط به همکاری درازمدت در توسعه میادین نفتی و گازی، پالایشی، پتروشیمی و خطوط لوله خواهد بود.


شرایط یکسانی برای انعقاد قرارداد وجود ندارد

 
صاحبنظران در این عرصه نظرات مختلفی را نسبت به این تفاهم نامه دارند. مرتضی افقه از جمله این اقتصاددانان است که با اشاره به اینکه از نظر اقتصادی قرارداد بلندمدت بین ایران و چین نمی‌تواند، معامله‌ای برد-برد برای طرفین باشد، در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: هرچند هنوز مفاد و شرایط این قرارداد آن هم در بخش فروش نفت به طور شفاف بیان نشده است، اما تاریخچه قرارداد‌های ایران با سایر کشور‌ها طی چند سال گذشته تاکنون؛ بیانگر این موضوع است که قطعا کشوری که با ایران تفاهم نامه‌ای را به امضا می‌رساند بسیار متنفع خواهدشد!

این اقتصاددان افزود: با توجه به اینکه ما سه سال است که در تنگنای اقتصادی قرار گرفته ایم، به طور قطع شرایط یکسانی برای انعقاد قرارداد وجود ندارد، از سوی دیگر در چنین شرایطی چین نیز از وضعیت ما آگاه است و به طور قطع امتیازات بیشتری را نسبت به گذشته طلب خواهد کرد.
 
افقه در پاسخ به این سوال که نفع ایران در این قرارداد چگونه پیش بینی می‌شود؟ گفت: فروش نفت به چین با دردسر‌های کمتری انجام می‌گیرد، اما در مقابل بازار‌های ایران از کالا‌های چینی آن هم نه کالای درجه یک، بلکه درجه سه یا چهار اشباع خواهد شد.
 
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه هنوز اقتصاد کشور وابستگی کامل به فروش نفت و ارز حاصل از آن دارد، گفت: همین موضوع باعث می‌شود که تحت هر شرایطی با توجه به تشدید تحریم‌های نفتی، این محصول را با هر قیمتی به بازار جهانی بفرستند از اینرو این تفاهم نامه فرصتی برای عرضه نفت ایران بشمار می‌آید.
 
افقه با اشاره به اینکه هنوز جزئیات این قرارداد در ابهام است گفت: هرچند موضوع کلی قرارداد از سوی مقامات بازگو شده، اما باید جزئیات این تفاهم نامه نیز شرح داده شود، آن زمان است که متوجه خواهیم شد نفت را با چه شرایطی به فروش می‌رسانیم و آیا می‌تواند محرک اقتصاد باشد یا خیر؟.


چین مشتری استراتژیک نفتی ایران

 
اما محمدعلی خطیبی نماینده اسبق ایران در اوپک در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به اینکه در دنیای فعلی کشور‌ها به شرکای استراتژیک نیاز دارند یعنی شرکایی که بتوانند با آن‌ها منافع بلند مدت داشته باشند گفت: با توجه به مشکلاتی که ایران با آمریکایی‌ها و برخی کشور‌های اروپایی دارد وجود یک شریک راهبردی و قوی که تحت تاثیر مشکلات و اختلاف موجود قرار نگیرد بسیار مهم است و این نیاز را البته چینی‌ها هم دارند، زیرا چینی‌ها پیشنهاد قرارداد ۲۵ ساله را ۶ سال پیش به ایران دادند که متاسفانه در ۶ سال گذشته این موضوع چندان جدی گرفته نشد.
 
خطیبی ادامه داد: در دنیای فعلی کشور ما به عنوان یک کشور تولیدکننده نفت باید با کشور‌های مصرف کننده ارتباط راهبردی داشته باشیم. با توجه به اینکه چین یکی از بزرگترین واردکننده‌های نفت در جهان است چنانچه چینی‌ها با ما قرارداد راهبردی داشته باشند حتی در شرایط تحریم، می‌تواند خرید نفت خود را از ایران ادامه دهد.
 
این کارشناس اقتصاد نفت گفت: کشوری که ۱۱ میلیون بشکه نفت نفت مصرف دارد ممکن است خرید ۱ میلیون بشکه برایش اهمیتی نداشته باشد، اما برای ما و در شرایط فعلی فروش یک میلیون بشکه نفت بسیار با اهمیت است.

خطیبی تصریح کرد: البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که باید این قرارداد درست و با دقت بسته شود، اما در عین حال با تمامی اوصاف ما نیاز داریم تا با کشور‌هایی که به آمریکا وابسته نیستند و قدرتمندند و می‌توانند شرکای خوبی برای ما باشند، همکاری کنیم.

نماینده اسبق ایران در اوپک تصریح کرد: بر اساس پیش بینی‌ها در چند سال آینده چین به بزرگترین قدرت اقتصادی جهان تبدیل خواهد شد، بنابراین داشتن کشوری مانند چین در کنار ایران می‌تواند بسیار مهم و مفید باشد.

خطیبی ادامه داد: توافق و قرارداد با کشوری مانند چین که نیاز زیادی به نفت و گاز دارد و نمی‌خواهد نیاز خود را از کشور‌هایی تامین کند که به آمریکا وابسته هستند و ممکن است با اشاره آمریکا برای واردات نفت و گاز این کشور مشکلاتی ایجاد کنند، خوب است.
 
وی در پاسخ به این سوالی درباره تاثیر پُر شدن ذخایر نفتی چین با توجه به اینکه خرید نفت از ایران را نیز ادامه می‌دهد، گفت: نباید به این مشکلات کوتاه مدت توجه کرد، زیرا بحث، بحث بلند مدت است و موضوع یک شراکت راهبردی است که می‌تواند در تامین نیاز‌های ما کمک کند.
 
به گفته نماینده اسبق ایران در اوپک، زمانی هم که مخازن نفتی چین پُر باشد به دلیل اینکه این کشور از جمعیت بالایی برخوردار است و اقتصاد پویایی دارد، همچنان خرید نفت ضروری است و هیچ علتی نمی‌تواند مانع آن شود.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حقیقت تلخ
1
0
سه‌شنبه ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
بگذارید من آب پاکی رو روی دستتان بریزم ، آمریکا بخاطر ثروت بیش از اندازه و احتمام عربستان در دشمنی با ایران و ایرانی و سود فوق العاده زیاد و دست و دل بازی خارج از تصور سعودیها پاشنه را کشیده و مصمم است برای دست یافتن به دلارهای سعودی هر خواسته آنها در رابطه با ایران را برآورده کند و دقت کنید گفتم دشمنی سعودیها با ایران و ایرانی و ربطی هم به جمهوری اسلامی ندارد و برای سعودها فرقی هم ندارد در ایران قدرت در دست کی هست ، عربستان میخواهد هر طور شده کار نیمه کاره ۱۴۰۰ سال پیش را تمام کند و ایران را به یک کشور عرب سنی تبدیل کرده و یا کلاً نابود کرده و به چندین کشور کوچک تجزیه نماید طوری که دیگر هیچ خطر ایدئولوژیک و استراتژیکی برای آنها نداشته باشد ، پس با تمام امکانات و ثروت خود در حمایت از تجزیه طلبان کوتاه نمی آید و آمریکا را هم با ارقام نجومی به عنوان یک مزدور سیاسی و نظامی استخدام کرده تا پرونده ایران را برای همیشه ببندد ، در این شرایط راههای پیش پای ملت ما خیلی زیاد نیست ، میتوانیم با ذلت به خواسته سعودیها تن داده و بصورت کامل از زبان و فرهنگ و مذهب و ... خود دست کشیده و به خواسته سعودیها تن دهیم ، میتوانیم از تمامیت ارضی کشور چشم پوشی کرده و به تجزیه ایران رضاست دهیم ، میتوانیم راه رهایی یا مرگ را انتخاب و وارد یک جنگ تمام عیار شویم ، میتوانیم همین تحریمها و مشکلات اقتصادی را برای سالیان سال تحمل کنیم ، میتوانیم مشکلات را دور بزنیم و با کشورهایی مانند چین قراردادهایی امضا کنیم تا اندکی از فشارهای آمریکا بکاهیم که البته باید امتیازهایی هم داد و از برخی منافع هم چشم پوشی کرد وگرنه هیچکس عاشق چشم و ابروی ما ایرانیها نیست که خودش را با سیاستهای کشوری مثل آمریکا درگیر کند ، ولی وقتی فکر کنید هزینه و ضرر ما در این ماجرا بسیار کمتر از زیان گاوهای شیرده سعودی است
ناشناس
0
0
جمعه ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
این قرارداد تا زمانی از سوی چین حمایت میشه که این کشور مثلا همیشه ارتباط تجاری خودشون با آمریکا و اروپا حفظ کرده باش هشدار زمانی برسه که کشورهای غربی پابه پای آمریکا چین و کالای چینی رو به خاطر ایران تحریم کنن آیا اون موقع چین حاضر میشه به ارتباط 25 ساله با ایران پایبند بمونه یا نه اینکه امروز گفته میشه چین دارد تبدیل به اقتصاد اول دنیا میشه بنظرم به خاطر ارتباطاتی که با کشورها دارد والا چین هم مثل برخی از کشورها یک کشور معمولی محسوب میشه
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جدول واریز سود سهام عدالت منتشر شد

در دولت رئیسی پخمگان جای نخبگان را گرفتند/ دولت چاق و بی‌ثمر، نتيجه افزایش بی‌رویه کارمندان و کاهش بهره‌وری

چگونه در بورس موفق شویم؟

زمان اعلام نتایج آزمون دکتری ۱۴۰۴

عکس/ پیام ارتش فدای ملت روی دیوارنگاره میدان ولیعصر

آیا مبادلات سهام عدالت در کوتاه مدت ممکن است؟

فیلم/ حرکت دیدنی زائر آمریکایی غیرمسلمان در اربعین

اطلاعیه مهم فرابورس برای سهامداران

فیلم/ سیستانی‌ها در محاصره ریزگرد‌های بی‌پایان و بی‌آبی

کارگران دیگر نمی‌توانند گوشت بخرند

واکسن ایرانی HPV بی‏‌صدا جمع شد

خرید بزرگ پرسپولیس چه کسی است؟

فیلم/ صحنه جالب از تشویق پوتین توسط ترامپ

ظریف: زمان تغییر پارادایم فرا رسیده است

بررسی رویکرد‌های تخریبی علیه رییس‌جمهور و دولت

فیلم/ اسکورت پوتین با جنگنده‌های اف ۳۵

اینفوگرافی/ فروش هفتگی سینمای ایران در هفته سوم مرداد

نتیجه دیدار ترامپ و پوتین؛ سخنانی امیدوارانه، اما بدون نتیجه در آلاسکا

چشیدن میوه ممنوعه به سبک طالبان/ گردشگری زنان در افغانستان از اعمال محدودیت‌های متحجرانه تا سفیدشویی

شروع آتشین بورس در هفته آخر مرداد + عکس

اینفوگرافی/ ۴ کشور عربی در فهرست برترین کشورها برای خرید مسکن

یک پرونده محرمانه از لاریجانی و جلیلی تا شمخانی

سفر‌های لاریجانی و معمای بازتعریف نفوذ/ نقش ایران در تحولات خاورمیانه و نظم نوین منطقه‌ای چیست؟

فریم به فریم از دیدار جنجالی پوتین و ترامپ در آلاسکا

خاموشی نور در خانه و حذف از بازار برق منطقه

عرضه بیش از یک میلیون و ۲۰۸ هزار تن محصول در بورس کالا

آسیای میانه هدف جدید توافق‌های ابراهیم/ عادی‌سازی رابطه با اسرائیل ابزار ترامپ برای نفوذ در شمال ایران

جاده کندوان یک‌طرفه شد

صدور حکم متجاوز سریالی موتورسوار در تهران+ عکس

دو راهی رئیس جمهوری برای رفع فیلترینگ/ چهره‌های جدیدی به صف مخالفان فیلترینگ پیوسته‌اند

سقوط بازار سرمایه تا چه زمانی ادامه دارد؟

شهادت مامور انتظامی در درگیری مسلحانه

ثبت رکورد تازه در رکود تورمی

پیش بینی بورس امروز شنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۴

اتهام جدید FATF به نیروی قدس و حزب‌الله لبنان

ابلاغ بخشنامه پاداش پایان خدمت بازنشستگان

جزئیات جدید از زمان واریز یارانه نقدی مرداد

فیلم/ ترامپ نشست با پوتین را ۱۰ از ۱۰ ارزیابی کرد

پیش بینی هفته پرنوسان برای بازار دلار

قیمت نفت کاهشی شد

فیلم/ ادای احترام پوتین به خلبانان دفن شده شوروی در آلاسکا

برنامه قطعی برق تهران امروز شنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۴+ جدول

فیلم/ سخنان ترامپ پس از دیدار با پوتین

ثبات قیمت طلا در سایه نشست آلاسکا

ایران‌خودرو زیر تیغ تعزیرات

از نیما تا تالار دوم؛ سردرگمی در سیاست‌های ارزی

معوقات فروردین قصه ناتمام یک مطالبه قدیمی

بازار خودرو در شوک جهش قیمت‌ها+ جدول

پشت پرده گرانی لبنیات چیست؟

زمان جدید واریز حقوق بازنشستگان اعلام شد