اقتصاد۲۴ - پایتخت لبنان، پنج روز پس از حادثه انفجار بیروت به صحنه گسترده اعتراضات عمومی تبدیل شده است. هزاران نفر از مردم معترض و خشمگین لبنان روز گذشته وارد خیابانهای این کشور شدند و اعتراض خود را از وضعیت این کشور ابراز و خواستار محاکمه مسئولان دخیل در حادثه انفجار بندر بیروت شدند. آمریکا از این اعتراضات حمایت کرده است. فرانسه نیز خواستار کمک همه جانبه و گسترده به بیروت برای بازسازی این کشور شده است.
اعتراضات لبنان به خاطر چیست؟
هزاران نفر از مردم خشمگین بیروت با حضور در جریان اعتراضات لبنان با عنوان «روز حساب» در واکنش به انفجار بندر پایتخت لبنان، شعار دادند و اعلام کردند که از میادین خارج نمیشویم. معترضان در جریان این اعتراضات طنابهای دار مسئولان را در میادین حمل میکردند، نسبت به سلاح حزبالله اعتراض کردند و خواستار محاکمه مسئولان انفجار شدند. معترضان روز گذشته در جریان این اعتراضات وارد ساختمانهای چند وزارتخانه شدند. در جریان این درگیریها یک نیروی امنیتی لبنان کشته شد و صدها نفر دیگر زخمی شدند.
فعالان مجازی از طریق شبکههای اجتماعی دعوت به حضور در اعتراضات «روز حساب» کردند، قرار است این اعتراضات امروز یکشنبه نیز ادامه داشته باشد. روز گذشته درگیریهای شدیدی میان معترضان و نیروهای امنیتی در میدان شهدا و خیابان عازاریه ایجاد شد. درگیریهایی نیز میان معترضان و نیروهای امنیتی در محل پارلمان لبنان رخ داد که منجر به شلیک گاز اشکآور شد. معترضان در جریان این درگیریها به سمت نیروهای امنیتی سنگ پرتاب میکردند.
گروه دیگری از معترضان به ساختمانهای وزارت اقتصاد، محیط زیست و بانکهای این کشور در بیروت حمله کردند. عده دیگری از معترضان نیز اقدام به پرت کردن مدارک و اسناد این وزارتخانهها از طبقات بالا به پایین کردند. از سوی دیگر، پس از ورود ارتش معترضان مقر وزارت خارجه این کشور در شرق بیروت را ترک کردند.
یکی از معترضان که خواست نامش فاش نشود درباره حضور در این اعتراضات گفت: آمدهایم تا با بازماندگان انفجار ابراز همدردی کنیم، در کنارشان بایستیم و خشم خود را از آنچه اتفاق افتاد ابراز کنیم. اتفاقات بسیاری در کشور رخ داده است، فشار سیاسی وجود دارد و دولت کاری انجام نمیدهد و به کشور اجازه حرکت نمیدهند. یک معترض دیگر درباره علت حضورش در این اعتراضات به خبرگزاری آناتولی ترکیه گفت: «آمدهایم تا حق شهدا را مطالبه کنیم.»
یک معترض دیگر در حالی که اشک میریخت نیز گفت: امروز روز طناب دار است. از میادین و خیابانها بیرون نمیرویم، این میادین برای ما هستند یا حکومت کنار میرود یا ما از خیابانها بیرون نمیرویم. پارلمان و دولت را ساقط میکنیم، دولت پاک میخواهیم، مردم به کمک نیاز دارند و آنها سمتهای خود را ترک نمیکنند.
ندیم ۳۵ ساله که در جریان اعتراضات وارد مقر وزارت خارجه این کشور شده بود، به خبرگزاری فرانسه میگوید: این نخستین پیروزی ما است، آنها را در خانههایشان و زندگی روزمره شان دنبال میکنیم و اجازه نمیدهیم نفس بکشند. مجرم هستند و باید محاکمه شوند، آنها باعث انفجار بندر بیروت شدند.
معترضان در جریان اعتراضات روز گذشته شعارهای بسیاری از جمله «مردم خواستار سقوط حکومت هستند» و «انتقام انتقام تا سقوط نظام» و «جان و خونمان فدای بیروت» سردادند.
بیشتر بخوانید: نخستین تظاهرات اعتراضی ضد دولتی در بیروت
خیابانهای بیروت در حالی به صحنه اعتراضات گسترده مردمی تبدیل شده است که «حسان دیاب» نخستوزیر این کشور خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی شده است. وی در یک کنفرانس خبری گفت: نمیپذیریم که این بحران بدون محاکمه مسئولان آن بگذرد. هم اکنون ۲۰ نفر در موضوع انفجار بندر بیروت به عنوان متهم حضور دارند.
برآورد ۳ میلیارد دلاری خسارات انفجار بندر بیروت
تحلیلگران و منابعی در بخش بیمه در لبنان اعلام کردند که خسارات ناشی از انفجار در بندر بیروت در حدود ۳ میلیارد دلار تخمین زده میشود. رقمی که برابر با خسارات ناشی از انفجار بندر تیانجین در چین در سال ۲۰۱۵ میلادی است.
انفجار سهشنبه شب در بیروت، بزرگترین انفجار در تاریخ این کشور بود که در اثر آن ۱۵۴ نفر کشته و بیش از ۶ هزار نفر زخمی شدند. بخش زیادی از شهر بیروت در نتیجه این انفجار تخریب شد. مقامات لبنانی میگویند که در اثر این انفجار خسارتهای اقتصادی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار بر لبنان تحمیل شده است. ۶ میلیون نفر در بیروت زندگی میکنند.
اجرای طرح مارشال در لبنان
یک نماینده پارلمان فرانسه خواستار اجرای طرح مارشال در لبنان شد. «ناتالی گولیه» با انتشار یادداشتی در روزنامه هاف پست این کشور نوشت: لبنان امروز نیازمند طرحی همانند طرح مارشال است.
طرح مارشال، طرحی اقتصادی است که پس از پایان جنگ جهانی دوم برای بازسازی اروپا از سوی ژنرال مارشال ارائه شد. این طرح نخست عملیات فوری اسکان هزاران نفر از کسانی که همه چیز خود را از دست داده بودند را هدف قرار داده و سپس بر کمکهای مالی بر اساس نقشه راه مورد توافق مردم بیروت و مقامات لبنان به صورت شفاف و با حضور ناظران خارجی متمرکز میشود. این نماینده پارلمان فرانسه همچنین خواستار ایجاد هیئت مستقل بازسازی در لبنان شد.
منبع: رویداد24