تاریخ انتشار: ۱۱:۲۴ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۹

رونمایی از جدیدترین کاندیدای اصلاح طلبان در انتخابات ۱۴۰۰

با توجه به ردصلاحیت‌هایی که در انتخابات مجلس یازدهم مشاهده شد، چندان نمی‌توان خوش‌بین بود که صلاحیت معین نزد اعضای شورای نگهبان احراز شود. اما مصطفی معین کیست که چنین فرضیه‌ای را بر او می‌توان متصور بود؟
کاندیدای اصلاح طلبان
اقتصاد۲۴ -  اگر اصلاح‌طلبان بخواهند با یک نامزد کاملا اصلاح‌طلب وارد انتخابات ریاست‌جمهوری شوند، حتما مصطفی معین گزینه خوبی است و می‌تواند یک نامزد تمام‌عیار اصلاح‌طلب باشد؛ فردی که از ‌قضا به دلیل همین صفت در سال‌های متمادی در معرض تندترین حملات از سوی جناح اصولگرا بوده و البته هیچ‌گاه از مواضع اصلاح‌طلبانه خود کوتاه نیامده است. او خاصه اکنون که  غال اصلاح طلبان به این نتیجه رسیده‌اند که دیگر وقت آزمون و خطا نیست و دست‌کم باید از هویت اصلاح‌طلبانه جریان اصلاحات دفاع کرد، می‌تواند چنین خواسته‌ای را محقق کند.
بیشتر بخوانید:توصیه انتخاباتی یک اصلاح‌طلب به مردم
البته همه اینها در حالی است که استفاده از چنین نامزدی چندان راحت هم نیست؛ زیرا با توجه به ردصلاحیت‌هایی که در انتخابات مجلس یازدهم مشاهده شد، چندان نمی‌توان خوش‌بین بود که صلاحیت معین نزد اعضای شورای نگهبان احراز شود.
 
اما مصطفی معین کیست که چنین فرضیه‌ای را بر او می‌توان متصور بود؟
 

سابقه چند دوره نمایندگی


معین فوق ‌تخصص ایمونولوژی و آلرژی بالینی و استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران است. در دوران دانشجویی و در مراحل مختلف شکل‏‌گیری و گسترش مبارزات انقلابی، حضوری فعال داشته است؛ تا حدی که سابقه بازداشت پیش از انقلاب را هم در کارنامه خود دارد. او با پیروزی انقلاب و پایان دوره تخصص کودکان (۱۳۵۸)، سمینار طب ملی و مردمی را در خرداد سال ۵۸ با هدف تحقق عدالت در بهداشت و درمان کشور طراحی و برگزار کرد و پس از آن، سرپرستی طرح طب روستایی را با همکاری دانشگاه اصفهان، جهاد سازندگی و وزارت بهداری آن زمان در راستای محرومیت‌زدایی فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و بهداشتی-درمانی در مناطق محروم استان اصفهان بر عهده گرفت. معین در سال ۶۰ با تشکیل شورای برنامه‌ریزی بهداشت و درمان استان فارس، مسئولیت آن را عهده‌دار شد.
 
او در نخستین دوره‌ مجلس به‌عنوان نماینده شیراز راهی مجلس شد و از سال‌های ۶۲ تا ۸۲ نیز عضو ستاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی بود. او در سومین دوره‌ مجلس شورای اسلامی نماینده‌ مردم تهران شد و در دولت اول سازندگی به‌عنوان وزیر فرهنگ و آموزش عالی فعالیت کرد. او در مجلس پنجم نیز از سوی مردم اصفهان انتخاب شد تا آنکه در سال ۷۶ از سوی سیدمحمد خاتمی، رئیس‌جمهوری وقت، به‌عنوان وزیر علوم به مجلس معرفی و توانست رأی اعتماد کافی را از مجلس اخذ کند.

چند بار استعفا

معین پس از حوادث ۱۸ تیر استعفا داد، اما این استعفا که به گفته او «یک اعتراض بسیار بسیار جدی» بود، از سوی رئیس‌جمهوری وقت پذیرفته نشد. معین چند سال بعد و در سال ۸۲ نیز استعفا داد؛ استعفایی که دلیل آن «تداخل مسئولیت‌ها با شورای عالی انقلاب فرهنگی، سوءظن‌ها، دخالت‌ها و تعرض‌های نهادها و شوراهای غیرمسئول یا غیرپاسخ‌گو» و همچنین مورد خشونت و کژاندیشی قرارگرفتن «حریم مقدس دانشگاه، منزلت، حرمت و امنیت فکری و اجتماعی دانشجویان، استادان و دانشگاهیان و به‌طورکلی جوانان، متفکران و فرهیختگان» اعلام شد؛ استعفایی که در نهایت با موافقت خاتمی همراه شد. وزیر وقت علوم در همان مقطع در نشستی با حضور اعضای انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه فردوسی مشهد، دلایل استعفای خود را این‌گونه بیان کرد: «مقطع اول بعد از ۱۸ تیر ۷۸ و مقطع دوم در تابستان ۸۲ بود که فلسفه این دو استعفا با یکدیگر تفاوت داشت... . هدف استعفای اول [...] من دفاع از دانشجویان بود؛ چون این‌گونه استعفا را شدیدترین اعتراض می‌دانستم. من در اعتراض به اوضاع آن زمان، جلسه دولت را ترک کردم و از ساعت چهار عصر تا ۱۲ شب در جمع دانشجویان حاضر شدم و با آنها صحبت کردم.

این ترک مسند نیست، بلکه دفاع از دانشجویان است». او درباره دلیل استعفای دوم خود در تابستان ۸۲ نیز گفته بود: «من برای خود اصولی داشتم که به آنها پایبند بودم. این اصول همان برنامه‌ای بود که به ‌خاطر آن از نمایندگان مردم رأی اعتماد گرفته بودم.
 
در برنامه‌ای که به مجلس ارائه دادم، تحول ساختار وزارت علوم را مطرح کرده بودم؛ چون این ساختار قدیمی بود و نمی‌توانست نیازهای روز جامعه را برآورده کند. برای تحول ساختار در وزارت علوم، ۱۰ طرح پژوهشی به مدت سه سال از سوی متخصصان انجام شد تا طرح تغییر ساختار آماده تحویل به دولت شد.
 
من به‌دلیل ایستادگی برای تصویب آن برنامه استعفا دادم؛ چون معتقدم قوانین ۳۰ سال پیش پاسخ‌گوی نیاز امروز جامعه دانشگاهی ما نیست... . من می‌توانستم با دل‌خوش‌کردن به مقام عالی وزارت، وزارتخانه را چند سال دیگر هم اداره کنم، اما چون معتقد بودم مردم به من اعتماد کرده‌اند و منتظر عمل هستند، ترجیح دادم استعفا دهم... . من این استعفا را تهدید خاتمی نمی‌دانم و این مسئله را با ادله فراوان برای ایشان بیان کردم. همین باعث شد که ایشان نیز در پاسخ نامه من، استعفا را موجه بخواند».

انتخابات ریاست‌جمهوری ۸۴

معین پس از پایان دوره دوم ریاست‌جمهوری خاتمی، در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۴ ثبت‌نام کرد و پس از ردصلاحیت از سوی شورای نگهبان، با حکم رهبری تأیید صلاحیت شد. معین در آن دوره انتخابات بر شعار «حقوق بشر و دموکراسی‌خواهی» تأکید می‌کرد.
 
جبهه مشارکت حامی اصلی او در انتخابات بود، اما در نهایت به دلیل تکثر نامزدهای اصلاح‌طلب، او نتوانست در انتخابات ریاست‌جمهوری نهم به توفیقی دست یابد و فقط توانست چهارمیلیون‌و۸۳هزارو ۹۵۱ رأی، یعنی نزدیک به ۱۴ درصد آرای کل در دور اول انتخابات را از آنِ خود کند.
 
در آن انتخابات، معین، کروبی و مهرعلیزاده به‌عنوان نامزدهای اصلاح‌طلب شرکت کرده بودند و اکبر هاشمی‌رفسنجانی نیز که آن روزها اصلاح‌طلبان به او نگاه مثبت این ‌روزها را نداشتند، در انتخابات حضور داشت.
 
برخی اصلاح‌طلبان مانند کارگزاران سمت هاشمی ایستاده بودند و دیگر اصلاح‌طلبان نیز بین سه نامزد دیگر و خاصه کروبی و معین متفرق بودند. مجموع آرای نامزدهای اصلاح‌طلبان در آن دوره گرچه از اصولگرایان و شخص احمدی‌نژاد بالاتر بود، اما به دلیل پراکندگی آرا، هاشمی‌رفسنجانی و محمود احمدی‌نژاد به دور دوم رفتند و در بهت همگان احمدی‌نژاد ناشناخته توانست بر هاشمی‌رفسنجانی پیروز شود که متعاقبش هشت سال در سمت ریاست دولت باقی ماند. برخی همچنان باور دارند که اگر معین در دور اول به نفع کروبی کنار می‌کشید، کروبی می‌توانست در همان دور اول پیروز انتخابات شود، اما دقیقا سبد رأیی که می‌توانست در اختیار کروبی باشد، میان او و معین تقسیم شد.

نامزدی در انتخابات مجلس دهم

معین در انتخابات مجلس دهم نیز از حوزه انتخابیه شیراز ثبت‌نام کرد که باز از سوی شورای نگهبان ردصلاحیت شد. او در سال ۹۴ درباره علت حضورش در انتخابات به روزنامه «اعتماد» گفته بود: «من می‌دیدم با توجه به مشکلاتی که در فضای مجلس وجود دارد، آن‌چنان که باید و شاید نمی‌توانم تأثیرگذار باشم. وقتی مجلس را می‌دیدم، با فضای درهمی مواجه می‌شدم. در مجلس نهم می‌دیدم که فراکسیون‌هایی واقعی که در یک انتخابات برابر وارد مجلس شده باشند و در سایه تعامل، سیاست‌ها و قوانین را به تصویب برسانند، وجود ندارد.
 
چیزی که مشاهده می‌کردم، این بود که جمعی یکدست با نگاه‌های خاص به مردم، سیاست، فرهنگ و مقداری هم با چاشنی بی‌اخلاقی همراه بود. فضایی که وقتی وارد آنجا می‌شویم، به نظرم وقت انسان تلف می‌شود. انسجامی که امروز بین نیروهای اصلاح‌طلب به وجود آمده، تصادفی و اتفاقی نبوده و جلسات زیادی روی آن گذاشته شده و ساعت‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است... .
 
اصلا قرار نبود چهره‌های شاخصی که در معرض ردصلاحیت جدی هستند، کاندیدا شوند. من واقعا به‌عنوان یک وظیفه اخلاقی که نمی‌توانم از آن سر باز بزنم، رفتم و ثبت‌نام کردم. البته بگویم که قرار جمعی محکمی نبود که چهره‌های شاخص ثبت‌نام نکنند، اما در صحبت‌ها این بود که با ورود چهره‌های شاخص، آنها را حساس نکنیم که بخواهند ردصلاحیت کنند که در آخر نیز دیدیم چه می‌رفتیم و چه نمی‌رفتیم، ردصلاحیت گسترده می‌شد».

انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰

معین هرچند در گفت‌وگو با سایت خبری-تحلیلی «انصاف‌نیوز» گفته است «برای انتخابات ۱۴۰۰ برنامه‌ای ندارم و کاندیدا نخواهم شد»، اما در محافل سیاسی این گمانه‌زنی مطرح است که شاید او لحظه آخر تصمیمش را تغییر دهد و بازهم شاید تأیید صلاحیت شود تا با دست‌ به ‌دست هم دادن همه این شرایط، با حمایت اصلاح‌طلبان از او و ایجاد یک موج انتخاباتی، بتواند رأی مردم را از آن خود کند که البته این فرضیه قدری دور از ذهن است؛ زیرا تا این لحظه نشانه خاصی وجود ندارد که چهره‌های سرشناس اصلاح‌طلب در انتخابات سال آینده تأیید صلاحیت شوند؛ به‌خصوص چهره‌ای مانند معین که حواشی سیاسی در دوران مسئولیتش برای او به وجود آمده است.
منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟

استقبال سرمایه داران بورسی ازطلا و نقره در بورس کالا

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با چاشنی احتیاط

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟