اقتصاد۲۴ - طبق گفته کارشناسان ورود نقدینگی به بازار بورس و سرمایه هیچگاه متوقف نمیشود. یکی از علل اصلی هجوم نقدینگی و ورود سرمایه مردم به بورس، نرخ بهره سپردههای بانکی است.
رشد پر سود بورس در شرایطی ادامه دارد که علاوه بر رکود تورمی حاکم بر اقتصاد بیشتر فعالیتهای اقتصادی و کسب و کارها در ایران همزمان با شیوع کرونا متوقف شده بود بطوری که همزمان طی چند ماه اخیر بازارهای مالی جهان شاهد سقوط چشمگیری بوده است.
اما این تقویت بورس از طرف دولت آن هم با این سرعت در کنار افزایش تقاضای خرید و علاقه مندی مردم به بازار سرمایه بسیاری را به تعجب واداشته است؛ کم نیستند کسانی که رشد این بازار را "غیرطبیعی" میدانند و به سرمایهگذاران درباره ریزش قریبالوقوع آن هشدار دادهاند و البته بسیاری هم چنین روندی را منطقی دانسته و دلایلی ارائه میدهند؛ اما بازدهیهای چند صد درصدی و ورود سهامداران و سرمایه گذاران جدید به این بازار باعث شده تا بسیاری به دنبال پاسخ این پرسش باشند که بورس تا چه زمانی به روند صعودی خود ادامه خواهد داد؟
همایون دارابی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ نظر خودش را درباره نوسانات اخیر بورس چنین ابراز کرد: در بازار، فراز و فرود کاملا طبیعی است و قیمتها نمیتوانند برای همیشه رشد داشته باشند. ماهیت بازار سهام و بقیه بازارها نیز به همین منوال است و هر از چند گاهی قیمتها متوقف یا اصلاح و استراحتی را تجربه میکنند، این در واقع جزئی از ذات بازار است.
به گفته دارابی، خبرها، اطلاعات، انتشار آمار و مسائل دیگر نیز میتوانند به این اصلاح و استراحت یا رشد دامن بزنند. به هر حال بورس یک دماسنج و یک نماگر اقتصادی مهم در کشور است که در آن وضعیت اقتصادی، صحت و یا نادرستی تصمیمات را میتوانیم ببینیم.
این کارشناس بورس ادامه داد: بازار ما نیز از ابتدای سال تاکنون دارای رشد خوبی بوده است و لازم بود یک دوره استراحت و اصلاح را داشته باشد که البته برخی عوامل نیز به آن دامن زد.
وی در ادامه درباره اینکه آیا دولت در این موضوع دخیل است یا خیر توضیحاتی ارائه داد و گفت: دولت قطعا دست بالا در تمام اقتصاد ما را دارد. نزدیک به بیش از ۸۰ درصد اقتصاد ما دولتی است و دولت به هر حال در برابر بازارها مسئولیت دارد . همچنین رفتار آن هم مهمترین تأثیرات را بر روی بازار میگذارد.
بیشتر بخوانید: ریزش های بورس درس عبرتی برای مسئولان شد
این تحلیلگر بازار سرمایه یادآور شد: از ابتدای سال، دولت حمایت خوبی از بازار سرمایه کرده است و صرف نظر از برخی تصمیمات، در مجموع میتوان گفت نمره قبولی را در این زمینه گرفته است.
این کارشناس بورس در پاسخ به سوالی مبنی بر راهکار تقویت بورس گفت: برای رسیدن به ایده آلهای این بازار، در حال حاضر به شفاف بودن در نحوه تصمیمات دولت و همچنین تاثیرگذاری تصمیمات درست دولت و تدوام آنها نیاز است.
این کارشناس بورس ادامه داد: ماهیت اصلی بازار سرمایه حفظ شرایط و توسعه داده های رسیده به این سمت است. اگر قرار باشد تداومی برای حمایت از بازار اجرایی شود تنها به لحظههای تصمیم گیری شده برای ارتقاء میتوان امیدوار بود چراکه برخی از پارامترهای اقتصادی ضامن حفظ این بازار است.
به گفته دارابی، از تصمیمات درست دولت میتوان به کاهش نرخ بهره، تدوام اجرای اصل ۴۴ و خصوصی سازی و نیز تداوم حمایت از بازار سرمایه اشاره کرد.
این کارشناس بورس در رابطه با مسیر نقدینگی پس از افت بورس نیز گفت: امروز که بازار برگشته است، به نظر نمیرسد نقدینگی از بازار خارج شود، زیرا بازارهای موازی جذابیت چندانی برای نقدینگی که در بورس است ندارند به هر حال بنده فکر میکنم خیلی زود است که بخواهیم درباره مسیر آتی نقدینگی صحبت کنیم و فعلا شرایط همچنان در بازار سرمایه دور خواهد زد.
دارابی در پاسخ به این سوال که احتمال انحراف مسیر نقدینگی از بازار سهام به سمت بازارهای طلا، سکه، ارز، مسکن و خودرو چقدر است؟ گفت: اصل این است که ما در کشور یک استراتژی توسعهای درست را اجرایی کنیم و بر اساس آن اقدام به ایجاد مزیت یا از بین بردن مزیت در بخشهای مختلف اقتصادی کنیم.
این کارشناس بورس ادامه داد: در حال حاضر امیدوار هستیم که دولت همچنان در مسیر بازار سرمایه که یک مسیر شفاف، توأم با ارتقای بهرهوری و حفظ سلامت بنگاهها است و همچنین مشارکت مردمی را به دنبال دارد حرکت کند، اما در واقع بحث برنامه ریزی است که نشان خواهد داد ما میتوانیم به کدام سمت برویم.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال اگر امروز دولت بیاید امتیازاتی را برای بخش پتروشیمی درنظر بگیرد، قطعا نقدینگی به سمت پتروشیمی خواهد رفت یا اگر بیاید سیاستی علیه صنعت پتروشیمی در پیش بگیرد، ممکن است نقدینگی به سمت بازاری مثل دلالی خودرو حرکت کند؛ تمام این موضوعها بستگی به استراتژی کلی دولت دارد.
دارابی درباره راهکار صحیح حفظ نقدینگی چنین تاکید کرد: قطعا اگر جذابیتی در آن بازارهای دیگر نیز به وجود آید، این امر دور از ذهن نخواهد بود، اما در حال حاضر فکر نمیکنم این شرایط وجود داشته باشد و فعلاً بازار سرمایه بازاری امن و پرسود برای سرمایه گذار محسوب میشود؛ ادامه این رویه نیز باز هم به تصمیمات تحمیل شده به این بازار بستگی دارد.