اقتصاد۲۴ - بنابر اعلام تارنمای رسمی سازمان ملل متحد، مسئول برنامه محیط زیست و انرژی در برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) در لبنان، در نشست مطبوعاتی در ژنو بیان کرد: افزون بر قربانیان انفجارهای بیروت که بر طبق آخرین آمار منتشر شده، ۱۹۰ نفر کشته و بیش از شش هزار و ۵۰۰ نفر مجروح شدند؛ این انفجارها پیامدهای بلندمدت زیست محیطی شدیدی در پی دارد.
وی افزود: به دنبال تخریب بندر بیروت، مقادیر زیادی زباله تولید شده که بین یکصد هزار تا ۸۰۰ هزار تن ارزیابی شده است؛ برخی از این زبالهها با توجه به نوع مواد ذخیره شده در بندر بیروت، از جمله سموم دفع آفات، فرآوردههای دارویی، محصولات شیمیایی و صنعتی و انواع مختلف فلزات سنگین، خطرناک هستند. افزون بر آن، یکی از دو مرکز مهم دفن زباله شهری در بیروت خسارات جدی متحمل شده است و بحران انباشت زباله را تشدید کرده است.
این کارشناس سازمان ملل هشدار داد: این مواد شیمیایی برای سلامتی انسان مضر است و منجر به آلودگی محیط زیست (آب و خاک) میشود؛ چنانچه زبالههای موجود در بندر بیروت به درستی دفن و یا بازیافت نشوند، بیروت همچنین میتواند در معرض آلودگی محیط دریا از طریق نشت مواد شیمیایی قرار گیرد.
وی ادامه داد: اگرچه از شدت آلودگی هوا که در ساعات اولیه این حادثه بسیار وخیم ارزیابی شده بود، کاسته شده؛ با این حال، آلودگی شیمیایی ذرات پراکنده در اثر انفجار میتواند مجدداً در هوا منتقل شده و سلامت جامعه را تهدید کند.
بیشتر بخوانید: برآورد سازمان ملل از میزان نیاز بیروت به کمکهای مالی
مسئول برنامه محیط زیست و انرژی در برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) در لبنان در ادامه تصریح کرد: در این راستا، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا با هم همکاری میکنند تا اطمینان حاصل شود که آواربرداری و مدیریت بحران زباله به درستی و به شیوهای سازگار با محیط زیست انجام شود. افزون بر آن، تحقیقات اولیه پیرامون بحران انباشت زباله و آثار زیست محیطی آن در مناطق خارج از بندر بیروت و همچنین تحقیقات ویژه در مورد آثار مواد شیمیایی در محدوده داخل بندر بیروت آغاز شده است.
به نوشته تارنمای رسمی سازمان ملل متحد، بانک جهانی همچنین گزارشی از ارزیابیهای اولیه از خسارات و ملزومات این حادثه منتشر کرده است؛ این دادهها برای طراحی برنامههای مدیریت فنی پسماند به کار میرود.
این کارشناس افزود: به منظور اجتناب از آلودگی محیط زیست و به مخاطره افتادن سلامت عمومی، زبالههای خطرناک در بندر بیروت باید به صورت مجزا و تحت تدابیر خاصی جابه جا شوند؛ اقدامات تفکیک زبالهها آغاز شده؛ بخشی از این زبالهها ازجمله بتونها و سنگها که میتوان آنها را به قطعات کوچکتری تبدیل کرد، قابلیت کاربرد مجدد در سنگفرش کردن خیابانها و پیاده روها دارد. کارشناسان بین المللی و محلی در حال بررسی چنین قابلیتهایی با هماهنگی مقامات لبنانی هستند. همچنین ارزیابی اثرات آلودگی هوا و اکوسیستمهای دریایی آغاز شده است، اما حمایت بیشتری برای تقویت سیستم نظارت و جبران خسارتها ضرورت دارد.
وی همچنین بیان کرد: ایجاد هماهنگی میان دست اندرکاران ملی که در این زمینه کار میکنند از جمله ارتش و وزرای لبنانی همچنین سازمانهای مردم نهاد حائز اهمیت است. گاه برخی مداخلات اگر بر پایه اطلاعات فنی و تخصصی نباشد، ممکن است عواقب زیست محیطی منفی به دنبال داشته باشد.
مسئول برنامه محیط زیست و انرژی در برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) اعلام کرد: هزینه ترمیم و بازسازی زیست محیطی انفجارهای بندر بیروت بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارزیابی شده است که باید به آن هزینه تخریب محیط زیست در لبنان را نیز افزود؛ هزینهای که در سال ۲۰۱۸ میلادی حدود ۲.۳۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
به گزارش ایرنا عصر روز سه شنبه (۴ آگوست / ۱۴ مرداد) یک انبار بزرگ نیترات آمونیوم در بندر بیروت دچار انفجار شد که در پی این حادثه بیش از صد تن کشته و زخمی شدند.