تاریخ انتشار: ۱۳:۱۱ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با پیمان مولوی بررسی شد؛

عبور سهامداران از حالت پانیک به ترس/ چه خبری بورس را به یکباره متحول خواهد کرد؟/ عطش سخنرانی‌ها علیه بازار سرمایه

پیمان مولوی درباره وضعیت این روزهای بورس می گوید: بازاری که در شرایط ترس قرار دارد فعلا کج دار و مریز سپری می کند، اما چیزی که می تواند بازار را یک شبه دچار تحول کند خبری خارج از فضای اقتصادی است.

شاخص بورس

اقتصاد۲۴ - درباره دلایل افت بازار طی چند هفته گذشته اظهارنظرهای بسیاری شده است. هر چند کارشناسان معتقدند این یک روند طبیعی در هر بازاری است. در عین حال وزیر اقتصاد می گوید: «امیدوارم اجازه بدهند بازار سرمایه همچنان به صورت حرفه‌ای اداره شود، از مداخلات سیاسی در امان بماند و عده‌ای کم‌لطفی نکنند و برای بهره‌برداری‌های سیاسی، اظهارنظر‌هایی اقدام نکنند که این بازار را دچار خدشه و آسیب کند.» این حرف هر چند درست است اما شاید بتوان نخستین جرقه افت بازار را در اختلاف دو وزارتخانه اقتصاد و نفت بر سر دارادوم دانست. هر چند به واقع برخی افراد سیاسی در جناح مقابل دولت با اظهار نظرهایی از ابتدای رشد بازار سعی در تخریب آن را داشتند با این حال اما شاید نقطه عطف این مسئله را باید در خود دولت جستجو کرد.

پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد۲۴ در این خصوص می گوید: برخی از اظهار نظرها و عطش سخنرانی ها و اظهارنظرها در برخی مسئولان باعث می شود تا جو بازار سرمایه در حوزه سیاستگذاری یکپارچه نباشد و باعث می شود تا سرمایه گذاران کوتاه مدت به بازار سرمایه نگاه کنند. برای مثال یکی از نمایندگان مجلس گفته بود اگر سهم 10 روز پشت سر هم مثبت 5 شد به آن مشکوک شوید، در حالی که نگفته بود اگر سهمی 10 روز منفی 5 شد چه؟

رشد و نزول بازار سرمایه چگونه رخ داد؟

مولوی در ادامه گفتگوی خود با اقتصاد۲۴ با اشاره به اتفاقات چند ماه گذشته در بازار سرمایه اظهار می کند: انتهای سال 98 بازار سرمایه رشد قابل توجهی داشت که دلیل آن به چند عامل بر می گشت. نخست آنکه سرمایه گذاران در بازارهای موازی به خصوص در ارز افق روشنی نداشتند چرا که به صورت دستوری این بازار تحت کنترل بود. همچنین بازار ملک هم با وجود رشدی که داشت اما جذابیت بازار سرمایه را نداشت. بنابراین برخی از سرمایه گذاران در پاییز 98 با پیش بینی این جهش به سمت بازار سرمایه آمدند.
 
وی می افزاید: دولتمردان در این شرایط فرصت را مناسب دیدند تا سهام برخی از شرکت های دولتی را در بورس عرضه کنند تا هم درآمدی حاصل شود و هم عمقی به بازار داده شود. این فراخوان که در هر کدام از شبکه‌ها یک نفر از مزایای بازار سرمایه سخن می گفت، باعث شد تا میلیون ها ایرانی در اقتصاد، منابع مالی و سپرده های خود را وارد بازار سرمایه کنند. شاهد بودیم که حرکت صعودی بازار تا تیر ماه ادامه داشت که هم دولت و هم مردم و هم ارکان بازار از این شرایط راضی بودند.

این اقتصاددان تصریح می کند: چند اتفاق باعث شد تا حرکت بازار متفاوت شود هر چند باید یادآور شد که حتی این اتفاقات هم در کلیت و ماهیت بازار سرمایه کاملاً طبیعی است.

مولوی می افزاید: باید در نظر داشت که وقتی در یک بازار گین، مارجین ها و حاشیه سود بالا می رود، دست اندرکاران و ذینفعان سایر بازارها احساس خسران می کنند. در واقع بازاری که 600 درصد رشد می کنند برای فعالان سایر بازارها ناخوشایند است. بنابراین صحبت هایی مبنی بر حباب بودن بازار و سایر مطالب به مرور تاثیرات منفی در دل سرمایه گذاران اعم از حقیقی و حقوقی خواهد گذاشت.

جرقه ای که تبدیل به بهمن ریزش شد

این کارشناس بازار سرمایه می گوید: نکته بعد مربوط به حمایت های دولت از بازار تحت عنوان صندوق های دارا یکم و دارا دوم بود. نخستین جرقه افت بازار از زمانی زده شد که در دارا دوم دچار مشکل شدیم، در واقع اولین مشکل سیاسی در بازار مربوط اختلاف دو وزارتخانه در دولت رخ داد.
 
وی می افزاید: دومین دلیل افت بازار مربوط به طرح گشایش اقتصادی و همچنین فروش اوراق سلف نفتی بود که معلوم نشد چه اتفاقی قرار است بیفتد. اما سرمایه گذاران در این بین تصور کردند که بازار سرمایه به دلیل توجه دولت رشد کرده و حال تصمیم دولت بر خروج از این بازار است.

مولوی تاکید می کند: سومین دلیل افت بازار مربوط به سهام عدالت بود. زمانی که شاهد افت بازار بودیم بسیاری از حقوقی ها و حقیقی ها به این نتیجه رسیدند که بازار به نقطه اوج خود رسیده و زمان خروج و حضور در بازارهای موازی فرا رسیده است.

وی یادآور می شود: این مساله جزئی از ذات هر بازاری است حتی اگر دستوری باشد. در واقع نمی توان بر میلیون ها سهامدار حقیقی و 20 هزار سهامدار حقوقی کنترل داشت.
 
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از سرمایه گذاران به دنبال بازدهی کوتاه مدت و خروج از بازار هستند و این کار با دستور متوقف نمی شود، می افزاید: حمایت دولت هم البته بر روی سهام شاخص ساز است که تحت اختیار اوست، اما پاشنه آشیل نزول بازار، عدم هماهنگی ها در دولت بود که کلید افت را روشن کرد و تبدیل به بهمن شد.

مولوی یادآور می شود: در این بین بازارهای موازی هم ساکت ننشستند و از فرصت استفاده کردند تا به رشد ادامه دهند. اما این اتفاق یک تجربه جدید برای سهامداران حقیقی و حقوقی بود.
 
وی می گوید: قبل از ورود به بازار سرمایه این ریسک را باید پذیرفت، اما مهم این است که با استفاده از روش هایی که متاسفانه کسی علاقه به آموختن آن ندارد این ریسک ها را کاهش داد.

تاثیر دلار بر بازار سرمایه چیست؟

مولوی درباره تاثیر سایر بازارها مانند قیمت دلار بر روی بازار سرمایه می گوید: الگو در بازارها اقتصادی برای مدتی تغییر کرد. پیش از این زمانی که قیمت دلار بالا می رفت، بازار طلا، بازار خودرو ، بازار مسکن و در نهایت بازار سرمایه رشد می کرد، اما در سال 99 به خاطر تعطیلی ها و کرونا دلار هرچه قدر بالا می رفت در وهله اول روی بازار سرمایه تاثیر می گذاشت.
 
این کارشناس اقتصادی معتقد است: در حال حاضر سیکل و الگو به حالت قبلی بازگشته است. در واقع با بالا رفتن قیمت دلار بازار خودرو به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد و در بازار ملک به اپتمیم خود می رسد. در واقع با هر افزایش قیمت دلار، قیمت ملک متوسط هزار دلار تغییر می کند و در نهایت به بازار سرمایه سرایت خواهد کرد. دلیل آن این است که ورود نقدینگی به این بازار مانند سه ماهه نخست سال نیست.
 
مولوی تاکید می کند: در واقع تاثیر این افزایش بر بازار سرمایه برای کسانی است که حرفه ای تر هستند و یا دیدگاه بلند مدت تری دارند. در واقع باید پذیرفت که دیدگاه های کوتاه مدت از بازار سرمایه در حال رخت بر بستن است.

شاخص چه زمانی به نقطه اوج باز خواهد گشت؟

مولوی می گوید: شاخص زمانی به نقاط اوج خود بازمی گردد که اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران خرد و حتی حقوقی‌ها بازگردد. این موضوع نیازمند زمان است. ما در بازارهای اقتصادی شاهد چرخه های خوشبینی و بدبینی هستیم. در بخش بدبینی قسمتی به نام پانیک (اضطراب شدید) و بخشی به نام ترس داریم. در مرداد ماه بازار در حالت پانیک بود و در حال حاضر در مرحله ترس است که از آن خارج نشده است.
 
وی می افزاید: بخشی از سرمایه گذاران پیش از این وارد بازار شدند که با سیو سود با اصل پول خود در بازار هستند که نوع نگاه این دسته متفاوت است. دسته ای دیگر تیر و مرداد وارد بازار شدند و ضررهای سنگینی کردند که منتظر هستند تا بازار رشد کند و سریع پول های خود را از بازار خارج کنند. بخشی هم تازه می خواهند وارد بازار شوند تا در صورت رشد مجدد در اول صف قرار بگیرند.

این کارشناس اقتصادی یادآور می شود: بازاری که در شرایط ترس قرار دارد فعلا کج دار و مریز سپری می کند، اما چیزی که می تواند بازار را یک شبه دچار تحول کند خبری خارج از فضای اقتصادی است. هر خبر مثبتی در عرصه سیاسی و سیاست خارجی به شدت به نفع بازار سرمایه خواهد بود و چشم انداز تمام بازارها را مثبت خواهد کرد. 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

عکس/ استایل تابستانی رامسین کبریتی با لباس هاوایی

عکس/ شکل و شمایل مهستی، فردین و گلی زنگنه ۵۴ سال پیش در اوج جوانی

فلسطینی‌های گرسنه و ناامید در غزه

اینفوگرافی/ داده‌ها و آمارهایی از یهودیان ایران

عکس/ چهره متفاوت رهبری ۶۲ سال پیش در سفر به استان گیلان به همراه یک دوست لبنانی

عکس یادگاری عراقچی و وزرای خارجه شرکت‌کننده در اجلاس شانگهای

عکس/ استایل رسمی محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۴ سال پیش در یک مراسم

عکس/ تغییر چهره ابن مرجانه سریال مختار پس از ۱۹ سال با مدل موی جدید

عکس دیده نشده از زهرا پزشکیان در کنار زینب سلیمانی در یک مراسم

عکس/ ژست و استایل جذاب بیتا سحرخیز در کافه‌ای دنج و لاکچری

عکس/ مراسم عروسی فروغ فرخزاد و پرویز شاپور ۷۳ سال پیش با تیپ اروپایی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نه کاهش دلار بر بازار خودرو اثر گذاشت، نه جنگ/ رکود همچنان پابرجاست

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۵ تیر ۱۴۰۴/ طلا بخریم یا ارزان می‌شود؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۵ تیر ۱۴۰۴/ قیمت دلار تا مردادماه کاهشی است؟

فیلم/ پیش بینی کاظمی قمی درباره احتمال حمله مجدد به ایران

بی‌خبری وزیر جهاد کشاورزی از قیمت برنج در بازار

اینفوگرافی/ کدام کشور‌ها دی‌اکسید کربن بیشتری تولید می‌کنند؟

فیلم/ درخواست سام درخشانی از چاووشی برای پرداخت بدهی‌اش

عکس احساسی بازیگر خط قرمز و مادرش

عکس/ پیراهن سردار حاجی‌زاده در لحظه شهادت

فیلم/ برخورد ایرانی‌ها با مهاجران افغان در مرز‌ها از شایعه تا واقعیت

اینفوگرافی/ بهترین جنگنده‌های جهان در سال ۲۰۲۵

حکم نهایی ترامپ درباره حمله به مسکو اعلام شد

پشت پرده همکاری عمیق باکو با اسرائیل علیه ایران

فیلم/ عربی حرف زدن جالب المیرا شریفی مقدم در تلویزیون

عکس/ استوری احساسی علی اوجی برای تولد بازیگر پایتخت

عکس/ ژست احساسی بازیگر نون خ و دخترش در استانبول

عکس/ قاب تازه خانواده منوچهر هادی پربازدید شد

عکس/ استایل فوق العاده ضیا پسر شیث در سریال طوبی در ۳۶ سالگی

پیغام تازه اتحادیه اروپا به ایران درباره مذاکره

عکس/ صدام حسین در حال روشن کردن سیگار برگ ۴۴ سال پیش در سالن اجلاس سران عرب

فیلم/ اظهار نظر مطهری درباره حمله دوباره اسراییل به ایران

عکس/ کاپیتان جدید استقلال در ترکیه مشخص شد!

عکس/ حمایت تمام قد طارمی از علیرضا فغانی

عکس/ محتوای یک بنر در بازار تهران جلب توجه کرد

عکس/ ساختمان اساتید یک ماه پس از اولین حملات

عکس/ یادداشت احساسی مجید بنی فاطمه برای محمود کریمی

فیلم/ ضرب المثلی که وزیر نیرو برای کم آبی خواند

فیلم/ دیدار دختر پزشکیان با خانواده شهید حاجی زاده

عکس/ واکنش برادر داماد رئیسی به تهدید‌ها درباره اجرای مکانیسم ماشه

بازگشایی محور کرج ـ چالوس و آزادراه تهران ـ شمال

فیلم/ فروش خانه‌های متری یک میلیارد در تهران

سووشون رفع توقیف شد

فیلم/ بازدید وابستگان نظامی ۲۰ کشور از جنایات اسراییل در زندان اوین

اروپا ۹ فرد و نهاد ایرانی را تحریم کرد

عکس/ کنایه جنجالی آذری جهرمی به مسعود پزشکیان

هر آنچه از آ سه آن باید دانست

محتوای مکالمه جنجالی ترامپ با زلنسکی لو رفت

عکس/ حضور پزشکیان در مراسم یادبود حسین طیب‌نیا

عکس/ استوری انتقادی ستاره استقلال خطاب به مدیران

دادستانی تهران علیه یک نماینده اعلام جرم کرد

عکس/ تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی در تهران

ارزش سهام عدالت امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴+ جدول

فیلم/ تراشیدن سبیل مردان دروزی توسط شورشی‌های جولانی

عکس/ ادامه تمرینات پرسپولیس در سالن بدنسازی

عکس/ چهره متفاوت بنی صدر ۸۴ سال پیش در کنار برادران و خواهرش

فیلم/ صحنه‌هایی از گوش خونین یک سرباز پیاده‌نظام در روز ملی فرانسه

۶ نشانه گرمازدگی را بشناسید

فیلم/ شقایق فراهانی پس از مدت‌ها آفتابی شد

عکس/ سردار باقری در کنار امیر ایرانی و امیر موسوی در بازدید از نیروی دریایی ارتش

عکس/ مراسم عروسی فروغ فرخزاد و پرویز شاپور ۷۳ سال پیش با تیپ اروپایی