اقتصاد۲۴ - به نقل از شبکه خبری اسکاینیوز، بندهای توافق صلح میان امارات و رژیم صهیونیستی شامل این موارد است:
۱. برقراری صلح و روابط دیپلماتیک و عادیسازی کامل روابط دوجانبه.
۲. دو طرف در روابطشان به منشور سازمان ملل و اصول قوانین بین المللی تکیه میکنند و هر کدام حاکمیت دیگری و حق زیستن در صلح و امنیت را به رسمیت میشناسد و دو طرف روابط دوستانه بین خود و مردمشان برقرار کرده و تمام اختلافات را به روش مسالمتآمیز حل میکنند.
۳. افتتاح سفارتخانهها و کنسولگریها و تبادل سفرای دائم در سریعترین زمان ممکن بعد از امضای معاهده.
۴. دو طرف به اهمیت تفاهم و همکاری و هماهنگی در زمینههای صلح و ثبات به عنوان پایه و اصل روابطشان و ابزاری برای تقویت صلح و ثبات در خاورمیانه توجه میکنند. دو طرف متعهد میشوند اقدامات لازم را برای ممانعت از هرگونه فعالیتهای تروریستی و خصمانه علیه یکدیگر اتخاذ کرده و اجازه حمایت از چنین فعالیتهایی را در داخل یا خارج ندهند.
۵. به خاطر پیشبرد روند صلح و ثبات و شکوفایی در تمام خاورمیانه دو طرف توافقهای دوجانبهای را در زمینههای نظارت پزشکی، علوم و تکنولوژی، گردشگری، فرهنگ، ورزش، انرژی، محیط زیست، آموزش، دریایی، ارتباطات، پست، کشاورزی، امنیت غذایی و آب امضا میکنند.
دو طرف میتوانند توافقهایی در زمینههای دیگر از جمله حمایت مالی و سرمایهگذاری، هواپیمایی، ویزا و خدمات کنسولگری، اختراع، تجارت و روابط اقتصادی داشته باشند.
بیشتر بخوانید: امضای توافق صلح امارات و بحرین با اسرائیل در کاخ سفید
۶. تقویت فرهنگ همزیستی بین مردم امارات و اسرائیل از طریق ایجاد برنامهها و مذاکرات ادیان و تبادلات فرهنگی و آکادمیک و علمی و اتخاذ تدابیر درباره ویزا برای تسهیل سفر امن شهروندان. دو طرف برای مقابله با افراطگرایی که به انزجار، دودستگی و تروریسم دعوت میکند و مقابله با تبعیض و عضوگیری و ایجاد همایش مشترک صلح و همزیستی تلاش میکنند.
۷. دو طرف آماده پیوستن به آمریکا برای ارتقا و ایجاد دستورکارهای استراتژیک خاورمیانه برای گسترش روابط دیپلماتیک و تجاری و ثبات در منطقه هستند.
۸. این معاهده بر وظایف و حقوق دو طرف به موجب منشور سازمان ملل و اجرای احکام توافقهای چندجانبه که هر کدام از امارات و اسرائیل در آن شرکت دارند، تاثیری ندارد.
۹. دو طرف برای عمل به تعهداتشان صرف نظر از هرگونه اقدام یا سستی طرف مقابل و صرف نظر از هرگونه سندی که با این معاهده همسو نباشد، حسن نیت داشته باشند. هر طرفی به دیگری توضیح میدهد که مغایرتی بین تعهداتش در این معاهده وجود ندارد. دو طرف متعهد میشوند که وارد هیچگونه تعهد و توافقی که مغایر با این معاهده باشد، نشوند.
۱۰. دو طرف در سریعترین زمان ممکن این معاهده را تصویب کرده و بعد از تبادل اسناد وارد مرحله اجرایی میشود.
۱۱. نزاعهایی که بر سر اجرا یا تفسیر این معاهده به وجود میآید از طریق مذاکره حل میشود. هر نزاعی از این قبیل که نتوان از طریق مذاکره آن را حل کرد به داوری گذاشته میشود.
۱۲. این معاهده برای دبیرکل سازمان ملل فرستاده میشود تا طبق احکام ماده ۱۰۲ منشور سازمان ملل آن را ثبت کند.
براساس بند پنجمی که به آن اشاره شد دو طرف توافقهای دوجانبهای در زمینههایی امضا خواهند کرد و این احکام همراه معاهده و بخش جداییناپذیر آن هستند. این زمینهها عبارتند از:
دو طرف فورا برای گسترش روابط سرمایهگذاری و دادن اولویت به امضای توافقهایی در زمینه حمایت مالی و سرمایهگذاری و اهمیت دادن به نقش اصلی این توافقها در توسعه اقتصادی دو طرف و خاورمیانه تلاش خواهند کرد.
دو طرف اهمیت انجام پروازهایی مستقیم و منظم میان اسرائیل و امارات به عنوان ابزار اصلی برای ارتقای روابط را به رسمیت شناخته و برای ایجاد گذرگاه بین المللی هوایی و اجرای توافقهای لازم درباره ویزا و خدمات کنسولگری برای تسهیل سفر شهروندان تلاش خواهند کرد.
امارات و اسرائیل بر تمایلشان برای تقویت همکاری در زمینه گردشگری به عنوان عنصر اصلی توسعه اقتصادی و تقویت روابط مردمی و فرهنگی تاکید دارند. برای تحقق این هدف دو طرف برای تسهیل تبادل اطلاعات و شرکت در نمایشگاههای گردشگری و تبلیغ پروژههای گردشگری مشترک و برنامهها تلاش میکنند.
همکاری در زمینه اختراع و روابط تجاری و اقتصادی افزایش مییابد تا مردم از فایده صلح بهره ببرند.
دو طرف به نقش مهم علوم و تکنولوژی و اختراع در رشد بخشهای اصلی اذعان دارند و تلاش مشترک و همکاری در زمینه پیشرفت علمی و تکنولوژی را تقویت میکنند.
دو طرف به اهمیت حفاظت از محیط زیست و بهبود آن و تشویق ابتکار در این زمینه برای توسعه پایدار در منطقه و خارج آن اذعان دارند.
دو طرف برای ارتقای مستمر ارتباطات و تکنولوژی اطلاعاتی و خدمات پست تلاش میکنند. همچنین به ایجاد خدمات ارتباطی مستقیم از جمله خطوط تلفن و تقویت تبادلات پست و کابل دریایی و استفاده از ماهواره میپردازند.
امارات و اسرائیل برای مقابله با کرونا و در زمینه آموزش پزشکی و اختراع در زمینه هوش مصنوعی و مدیریت شرایط فوق العاده و موارد دیگر همکاری میکنند.
دو طرف برای توسعه کشاورزی پایدار و نقش آن در حل دغدغههای امنیت غذایی و حفظ محیط زیست اهمیت قائلند و درباره تبادل و ارتقای تکنولوژیها و اختراع در زمینه کشاورزی و آبیاری و زمینههای دیگر تلاش میکنند.
امارات و اسرائیل اهمیت زیادی برای استفاده پایدار از آب قائلند و برای حل مسائل در این زمینه و مدیریت منابع آبی و امنیت آبی و حفظ و تصفیه همکاری میکنند.
دو طرف در زمینه نیازشان برای تقویت انرژی و گاز طبیعی و شبکههای منطقهای و انرژی جایگزین و امنیت انرژی همکاری میکنند.
هر کدام از دو طرف حق کشتیهای طرف مقابل برای عبور از طریق آبهای منطقهای را براساس قوانین بین المللی به رسمیت میشناسد و به دیگری حق ورود کشتیها و محمولهها به بنادر خود را میدهد.
با توجه به اهمیت وجود چارچوب قانونی و حقوقی برای حمایت از اشخاص و کالاها و تقویت محیط کاری دوستانه باید دو طرف نهایت تلاششان را برای همکاری در این زمینه و کمک حقوقی متقابل در امور مدنی و تجاری به کار گیرند.
این معاهده را عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر خارجه امارات و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی سهشنبه در کاخ سفید امضا کردند.