اقتصاد۲۴ - هرازگاهی اقلام اساسی سبد خانوار با نوسانات قیمتی رو به رو میشود که این امر بیش از پیش اقشار ضعیف و متوسط جامعه را در تامین نیازهای حداقلی خود دچار چالش میکند.
بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که قیمت هر کیلو عدس ۲۷ تا ۳۰ هزار تومان، لوبیا چیتی ۲۵ تا ۲۹ هزار تومان، لوبیا قرمز ۲۷ تا ۳۰ هزار تومان، لیمو امانی ۸۵ تا ۱۱۰ هزار تومان، ماش ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان، نخود ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان، چای خارجی ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار تومان، چای ایرانی ۱۲۰ تا ۱۴۰ هزار تومان، برنج هندی ۲۰ تا ۲۳ هزار تومان، برنج پاکستانی ۲۳ تا ۲۶ هزار تومان، برنج ایرانی ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان، هر مثقال زعفران ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان، هر قوطی روغن ۵ کیلویی ۶۰ هزار تومان و هر شانه تخم مرغ ۴۵ تا ۴۸ هزار تومان در بازار عرضه میشود که نسبت به ماههای اخیر جهش معناداری داشته است.
همچنین قیمت هر کیلو شقه گوسفندی ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار تومان، شقه گوساله ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان، سردست گوسفندی ۱۲۵ هزار تومان، سردست گوساله ۱۲۰ هزار تومان و مرغ ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان است.
بسیاری از مسئولان بر این باورند که با وجود افزایش چندبرابری هزینههای تولید، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و هزینههای بالای حمل و نقل، قیمت اقلام سبد خانوار دچار التهاب شده است که اگر تدابیری برای توزیع نهادهها اندیشیده نشود، سیر صعودی قیمتها ادامه دار خواهد شد و با این وجود بسیاری از اقلام به عنوان کالای لاکچری در سبد خانوار قلمداد میشود.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین جزئیات بازار اقلام اساسی، دلایل گرانیها و آینده قیمتها با خبر شویم:
قاسمعلی حسنی دبیر کل بنکداران مواد غذایی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه اقلام اساسی نداریم، اظهار کرد: علی رغم واردات کالا با ارز ۴۲۰۰ تومانی و نیما، اما واردکنندگان تمامی اقلام را بر مبنای دلار آزاد حساب میکنند که این گرانی کالا ناشی از کمبود نیست، بلکه گرانفروشی مصرف کنندگان است.
وی افزود: با توجه به پیک برداشت حبوبات و برنج، قیمت محصولات باید کاهشی باشد که متاسفانه واردکنندگان با سود حداقل راضی نیستند و سودهای بادآوردهای را نصیب خود میکنند.
حسنی زمزمه گرانی در ۶ ماهه دوم سال را تکذیب کرد و گفت: در حال حاضر کالا با ارز آزاد به هر میزانی که بخواهیم وحود دارد و تنها با نرخ دولتی نیست که این امر نشان میدهد منافع و سودجویی علت اصلی گرانی است.
دبیر کل بنکداران مواد غذایی با اشاره به اینکه حبوبات و برنج در بازار عمده فروشی نوسان چندانی نداشته است، بیان کرد: این درحالی است که در بازار خرده فروشی به سبب سودجویی عوامل واسطه قیمت با نوساناتی روبرو شده است.
وی آینده بازار اقلام اساسی را تابع تک نرخی شدن ارز، ثبات قیمت ارز و آزاد شدن واردات کالا اعلام کرد.
مصطفی دارایی نژاد رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار از ثبات قیمت میوه نسبت به هفته قبل خبر داد و گفت: با توجه به فراوانی تولید، کمبودی در عرضه میوه نداریم.
وی قیمت هر کیلو نارنگی انشو را ۵ تا ۷ هزار تومان اعلام کرد و افزود: قیمت هر کیلو نارنگی تخم ژاپنی ۸ هزار تا ۱۱ هزار تومان، هلو انجیری ۷ هزار تا ۹ هزار تومان، هلو زعفرانی ۵ هزار تا ۸ هزار تومان، انجیر زرد ۱۰ هزار تا ۱۸ هزار تومان، انجیر سیاه ۵ هزار تا ۹ هزار تومان، انگور بی دانه زرد ۸ هزار تا ۱۲ هزار تومان، انگور بی دانه قرمز ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار تومان، انگور عسگری ۶ هزار تا ۹ هزار تومان، آلو قطره طلا ۷ هزار تا ۱۱ هزار تومان و الو سیاه ۴ هزار تا ۷ هزار تومان است.
دارایی نژاد با اشاره با نرخ سایر میوه در میدان مرکزی بیان کرد: در حال حاضر هر کیلو خیار رسمی ۴ هزار تا ۶ هزار تومان، خیار گلخانه ۴ هزار تا ۶ هزار تومان، سیب ۲ رنگ ۸ هزار تا ۱۰ هزار تومان، سیب لبنانی زرد ۶ هزار تا ۹ هزار تومان، سیب لبنانی قرمز ۵ هزار تا ۸ هزار تومان، شلیل شبرنگ ۵ هزار تا ۹ هزار تومان، گلابی بیروتی ۱۳ هزار تا ۲۰ هزار تومان و گلابی شاه میوه ۱۲ هزار تا ۱۸ هزار تومان است.
وی نرخ کنونی هر کیلو موز را ۱۵ هزار تا ۱۸ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به ممنوعیت ثبت سفارش و کاهش ۵۰ درصدی واردات نسبت به ماه گذشته، قیمت موز با نوساناتی روبرو شده است و تازمانیکه این معضل برطرف نشود، گرانی ادامه دارد.
حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی از کاهش قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون متوسط قیمت هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۱۲ هزار تا ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان و مرغ گرم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تا ۱۸ هزار تومان است.
بیشتربخوانید:روغن نباتی گران میشود؟
وی افزود: علی رغم وعدههای مسئولان طی روزهای گذشته تغییری در وضعیت نهادههای دامی ایجاد نشده و کماکان شرایط در این حوزه بحرانی است.
اسداله نژاد قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده با احتساب نهاده دولتی را ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: این درحالی است که در شرایط فعلی تولیدکنندگان نمیتوانند نهادههای مورد نیازشان را با نرخ مصوب تأمین کنند.
این مقاممسئول با اشاره به اینکه ۴۰ درصد نهادهها با نرخ مصوب و مابقی از بازار آزاد تامین میشود، بیان کرد: براین اساس قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده به بالای ۱۶ هزار تومان و مرغ گرم ۲۳ هزار تومان میرسد.
نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه قیمت مرغ با هزینه تمام شده تولید همخوانی ندارد، گفت: روز گذشته مسئولان با افزایش قیمت مصوب تخم مرغ موافقت کردند و امیدوار هستیم در کنار تسریع در تأمین نهادهها، نرخ مصوب مرغ افزایش یابد چرا که قیمت فعلی به هیچ عنوان مورد رضایت تولیدکنندگان نیست.
وی درباره اظهارات برخی فروشندگان مبنی بر عرضه مرغ با نرخ بالای ۳۰ هزار تومان در فصل پاییز گفت: در حال حاضر بخش عمده نهاده مورد نیاز از بازار آزاد تامین میشود که این امر در افزایش هزینه تمام شده تولید تاثیر بسزایی دارد، اما از الان نمیتوان پیش بینی دقیقی راجع به شرایط بازار داشت.
علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی کشور از کاهش قیمت گوشت در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۹۲ تا ۹۵ هزار تومان به مغازه دار و ۱۱۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه میشود.
وی رکود بازار و کاهش قدرت خرید خانوار را علت اصلی افت قیمت گوشت در بازار اعلام کرد و افزود: با توجه به خروج غیرقانونی دام از مرزهای کشور به سمت امارات نمیتوان پیش بینی خاصی راجع به وضعیت بازار داشت چرا که با استمرار این روند زمینه برای عرضه گوشت در بازار کاهش مییابد.
ملکی قیمت هر کیلو دام زنده را ۴۲ تا ۴۴ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با رکود حاکم بر بازار، قیمت دام زنده نسبت به هفتههای اخیر کاهش یافته است.
کمبودی در عرضه دام نداریم/نرخ هر کیلو دام سبک ۴۰ هزار تومان
منصور پوریان رئیس شورای تامینکنندگان دامکشور در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه مشکلی در تولید دام نداریم، اظهار کرد: با توجه به انباشت دام در دامداری ها، نبود بازار مناسب و همچنین گران شدن و کمبود نهادههای دامی فشارهایی بر دامداران وارد میشود، اما در مجموع مشکلی در عرضه نداریم.
وی افزود: با آغاز زایش دام در فصل پاییز، جمعیت زیادی به دام اضافه میشود که این امر بر انبوه مازاد دام و مشکلات دامداران میافزاید.
پوریان قیمت کنونی هر کیلو دام سبک درب دامداری را ۳۹ هزار تا ۴۰ هزار تومان و دام سنگین ۲۹ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این درحالی است که در میادین هر کیلو دام سبک به سبب سودجویی عوامل واسطه و دلال با نرخ ۴۷ تا ۴۸ هزار تومان عرضه میشود.
ناصر نبی پور رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران از افزایش قیمت تخم مرغ خبر داد و گفت: هم اکنون متوسط نرخ هر کیلو تخم مرغ درب مرغداری ۱۳ هزار و ۵۰۰ تا ۱۴ هزار تومان است.
وی قیمت تمام شده تولید تخم مرغ را بالای ۱۴ هزار تومان اعلام کرد و افزود: مرغداران انتظار دارند که قیمت تخم مرغ درب مرغداری به ۱۵ هزار تومان برسد.
نبی پور ادامه داد: در حال حاضر ۳۰ تا ۴۰ درصد نهادههای مورد نیاز تولید با نرخ مصوب و مابقی بازار آزاد تامین میشود که درنهایت کمبود عرضه و گرانی نهادههای دامی در کاهش جوجه ریزی و افت قیمت جوجه تاثیر سو داشته است.
این مقام مسئول در پایان تصریح کرد: با استمرار این روند قیمت هر کیلو تخم مرغ به ۲۰ هزار تومان و شانهای ۵۰ هزار تومان افزایش مییابد.