اقتصاد۲۴ - زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در توییت خود نوشت که تست ابتلای وی و همسرش ملانیا به کووید ۱۹ مثبت اعلام شده است، اقتصاد جهانی نسبت به این خبر واکنش نشان داد؛ از افت قیمت نفت گرفته تا کاهش شاخصهای بورس آمریکا!
هرچند نفت پیش از اعلام این خبر هم تحت تاثیر شیوع کرونا ویروس و همچنین ابهامات درباره به توافق رسیدن کنگره و کاخ سفید درباره بسته کمک مالی کرونایی جدید روند کاهشی داشت، اما اعلام خبر مثبت شدن تست کرونای ترامپ این روند را تشدید کرد.
اما در اصل ترکش ابتلای ترامپ به کرونا نتوانست بازار نفت را به سمتی هدایت کند که نتوانند آن را کنترل کنند.
به گفته استفن اینس، استراتژیست ارشد شرکت اکسی کورپ، قیمت نفت در برابر اخبار کووید به شدت حساس مانده، زیرا این دیدگاه تقویت شده که هر کسی حتی رییس یک دولت هم در معرض ابتلا به این ویروس قرار دارد.
این در حالی است که قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز (۱۱ مهرماه) ۳۹ دلار و ۳۰ سنت و قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا ۳۷ دلار و ۵ سنت بود. اما در همین رابطه قیمت نفت روز دوشنبه حدود ۲ درصد افزایش یافت، زیرا اظهارات پزشکان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، مبنی بر احتمال ترخیص وی از بیمارستان در روز دوشنبه (۱۴ مهرماه)، تنها چند روز پس از مثبت بودن آزمایش کرونای وی، سبب نگرانی گستردهای شد.
هرچند گزارشهای متناقضی درباره سلامتی ترامپ منتشر میشود، اما بازار همچنان متأثر از شرایط سیاسی و اقتصادی در دنیاست.
در همین راستا محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه نفت و انرژی در گفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: همواره بازار نفت تحت تاثیر عوامل مختلف قرار میگیرد و همین موضوع نگرانی را برای شرکتهای تولید کننده نفت به وجود میآورد.
بیشتر بخوانید: فروش نفت ایران هیچگاه متوقف نمیشود/ خودتحریمی بیشتر از تحریمهای ترامپ مخرب است
به گفته صادقی، قطعاً خبری همچون ابتلای ترامپ به بیماری کرونا یا بهبود وی بر بازار نفت تأثیرگذار است. رئیس جمهور آمریکا به عنوان کسی که پل سیاستهای خارجی در بخش عمده کشورهای مصرف کننده به ویژه با سیاستهایی که در رابطه با چین داشته است میتواند نبض قیمت نفت را در دست داشته باشد.
صادقی ادامه داد: احتمالا بازار نفت تغییرات عمده و نوسانات جدی خواهد داشت، اما مقدار آن بستگی به میزان ذخایری دارد که در حال حاضر موجود است.
این کارشناس حوزه نفت گفت: قیمت نفت تحت تاثیر وقایع آمریکا مانند ابتلای رئیس جمهور آن به کرونا با کاهش قیمت مواجه شد و ارزش دلار نیز روند کاهشی داشته است، اما بازار با این شرایط پیش نخواهد رفت و قطعاً تغییرات رو به صعود قیمتها وجود دارد.
وی یادآور شد: بازار نفت متاثر از پیامهای سیاسی است و هرگونه تغییر در سیاست کشورهای تولید کننده نفت میتواند بازتاب واکنشهایی در همین بازارها باشد.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: مشکلات مربوط به انتخابات آمریکا و احتمال تعویق آن، بازارهای جهانی را ملتهب کرده است، اما میتوان پیش بینی کرد که این اتفاقات مقطعی بوده و دوباره بازار به شرایط عادی خود بازخواهد گشت.
صادقی افزود: حالا با آغاز فصول سرد سال میزان تقاضا برای خرید نفت در بازار افزایش چشمگیری خواهد داشت، اما این موضوع به پایداری و تصمیم اعضای اوپک برای اجرای دقیق تعهدات خود باز میگردد چراکه اعضا به دلیل مدیریت عرضه نفت در بازار تصمیمات جدیدی خواهند گرفت.
وی در ادامه گفتگو با اقتصاد۲۴ اظهار داشت: اعضای اوپک پلاس طی ماههای گذشته تعهدات خود نسبت به کاهش تولید نفت را اجرا کرده اند، اما برخی از کشورهای بنا به دلایلی اقدام به تولید بیشتر نفت کردند؛ برخی از کشورها از جمله عراق به دلیل حضور شرکتهای خارجی و نیاز به درآمد برای بازسازی خرابیهای ناشی از جنگ، تعهدات خود را به طور کامل اجرا نکردند.
این کارشناس حوزه نفت ادامه داد: برای برخورداری از یک سیستم هماهنگ در عرضه و قیمت نفت ضرورت دارد مدیریت همچنان از سوی اعضای اوپک اجرایی شود چراکه هرگونه تغییر در روند سیاسی کشورهای تولید کننده میتواند تنشهای زیادی را در بازار نفت برجای بگذارد.
صادقی در پایان با تاکید بر اینکه قیمت نفت متأثر از سیاستهای اجرایی کشورهای تولید کننده است، گفت: امروز نگرانی کشورهای تولید کننده نفت بیش از گذشته شده است چراکه با هر تغییر و اجرای سیاستی جدید از سوی اَبر تولیدکنندگان نفت، قیمتها در بازار با افت و یا افزایش مواجه میشود، این در حالی است که بازار نفت از ابتدای شیوع کرونا تاکنون به دلیل رکود اقتصادی در روزهای خاکستری بسر میبرد.