اقتصاد۲۴ - اگرچه تمام مسئولان جمهوری اسلامی از بالا تا پایین معتقدند انتخابات آمریکا ربطی به آینده سیاسی و انتخابات ندارد، اما کیست که نداند چنین ادعایی تا چه اندازه دور از واقعیت است. نه برای مسئولان، بلکه انتخابات آمریکا برای مردم هم اهمیت پیدا کرده و آنها اخبار انتخابات و مناظرهها را آنچنان دنبال میکنند که گویا این انتخابات قرار است در ایران برگزار شود. با این وصف به نظر میرسد تا ۳ نوامبر و زمان برگزاری انتخابات آمریکا، آرایش سیاسی در ایران چندان مشخص نخواهد بود، اما این به آن معنا نیست که نیروهای سیاسی فعالیت خود را آغاز نکرده باشند. هر کدام از آنها مصاحبهها و فضاسازی خود را آغاز کردند و پیامهای خود را به جامعه منتقل میکنند.
در این میان مهمترین چهرهای که فعالیتهای خود را بیش از همه افزایش داده، محمود احمدی نژاد است که طبیعتا به خاطر سابقه سیاسی او و تجربه ریاست جمهوریاش، بیش از سایرین در معرض توجه قرار گرفته است. هر چقدر فعالیت احمدی نژاد بیشتر میشود، اخبار علیه او نیز بیشتر میشود و حتی برخی برای اطمینان از رد صلاحیت دوباره او از «اخراج احمدی نژاد از مجمع تشخیص مصلحت نظام» سخن میگویند. احمدی نژاد البته بیتوجه به این فضا پیش میرود و تندترین مصاحبهها را میکند و ابایی هم ندارد که مصاحبه کننده از رسانه داخلی باشد یا رادیو فردا.
او یکبار رد صلاحیت شده و احتمال رد صلاحیت او بسیار وجود دارد؛ دستکم بعد از مصاحبههای ریز و درشتش با ایران و اینترنشنال و رادیو فردا، این احتمال بسیار جدیتر وجود دارد، به همین دلیل است که این روزها موضوع کاندیدای اجارهای برای احمدی نژاد مطرح شده است. سال ۱۳۹۶ این کاندیدای اجارهای اسفندیار رحیم مشایی بود که رد صلاحیت شد و برای سال ۱۴۰۰ در فضای سیاسی شایعه شده اگر احمدینژاد تائید صلاحیت نشود، این احتمال وجود دارد که با حمایت از یک نامزد اجارهای مانند غلامحسین الهام که سابقه حضور در وزارت امور خارجه و شورای نگهبان را در کارنامه خود دارد، شورای نگهبان را دور بزند و در تشکیل دولت آینده سهیم شود.
محمدحسن قدیری ابیانه فعال سیاسی اصولگرا، در ارزیابی میزان استقبال مردم از چهرههای نزدیک به احمدینژاد نظیر غلامحسین الهام گفته به نظر میرسد الهام برای کاندیداتوری ۱۴۰۰ مشکل تائید صلاحیت خواهد داشت چراکه او مسئولیت اجرایی بالایی نداشته است، یکی از ملاکهای شورای نگهبان برای تائید صلاحیت این است که نامزدها مسئولیت اجرایی بالایی داشته باشند و نشان داده باشند، میتوانند دهها یا صدها هزار نفر را مدیریت کنند که حالا بخواهند، کل کشور را مدیریت کنند.
وزن سیاسی غلامحسین الهام به نسبت محمود احمدی نژاد بسیار پایینتر است و در تودههای مردم الهام شخصیت شناخته شدهای نیست، از این منظر بعید به نظر میرسد احمدی نژاد برای بسط قدرتش در قوه مجریه با غلامحسین الهام شانسی داشته باشد.
در میان اصولگرایان چهرههای دیگر نیز بیکار نیستند؛ عزت الله ضرغامی و سعید محمد و سردار حسین دهقان از همین دسته هستند که فعالیت خود را افزایش دادهاند و در رسانهها حضور پررنگتر دارند و با احزاب جلسه میگذارند. به گزارش رویداد۲۴ علیرضا خجستهپور قائم مقام جامعه اسلامی مهندسین خبر داده که باهنر با سردار دهقان و عزت الله ضرغامی جلسه داشته است. نتیجه جلسات مشخص نیست، اما این دیدارها کاملا انتخاباتی بوده و نتیجه آن مدتی دیگر معلوم میشود.
سعید محمد نیز فعالیت خود را افزایش داده و هر چند روزنامه کیهان صفحه اول خود را به سعید محمد اختصاص میدهد، اما همه اصولگرایان چنین نگاهی به محمد ندارند و مثلا تسنیم فارس بیش از آنکه بخواهند سعید محمد را برجسته کنند، روی رییسی و قالیباف مانور میدهند.
بیشتر بخوانید: دلیل عجیب احمدی نژاد برای تغییر وزرایش
کیهان از هفته گذشته صحبتهای سعید محمد را به صورت ویژه پوشش میدهد تا بحث نامزدی او برای انتخابات ریاست جمهوری جدیتر از گذشته دنبال شود. رویداد۲۴ برای نخستین بار نام سعید محمد را مطرح کرد و نوشت اصولگرایان در حال سرمایهگذاری روی او هستند. در آن گزارش نیز تاکید شده بود که احتمال دارد او کاندیدای پوششی بشود تا در نهایت بتواند به شهرداری تهران راه پیدا کند و گزینه اصلی بتواند کاندیدای ریاست جمهوری شود و با این روش صرفا او را در مقام یک مدیر ارشد جا بزنند.
از میان اصولگرایان، نام حجت الاسلام قمی رییس سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان گزینه جدید مطرح شده است. کانال عماریون خبر اعلام آمادگی قمی را با کنایه به بذرپاش تنظیم کرده و نوشته «پس از اینکه مهرداد بذرپاش کاندیدای جوان جریان اصولگرایی در خصوص نحوه انتصابش به ریاست دیوان محاسبات با حاشیههایی همراه شد، اکنون حجتالاسلام قمی رییس سازمان تبلیغات به عنوان گزینه جدید مطرح شده است.»
ظاهرا گزینه جوان جهادی انقلابی برای آنها مهرداد بذرپاش بوده، اما بعد از انتخاب رییس دیوان محاسبات وضعیت تغییر کرده است و به سمت قمی چرخش کردهاند. البته این توضیح عماریون چندان واقعی به نظر نمیرسد و بیشتر به رپرتاژ آگهی البته برای تخریب شبیه بود تا تبلیغ؛ چه آنکه در بخش دیگر خبر خود ادعاهایی علیه قمی مطرح کرده که کمی غیر واقعی به نظر میرسد. به گزارش رویداد۲۴ کانال عماریون نوشته «مجموعه رسانهای اطلس سپاه برای تکمیل شدن تیم رسانهای حجتالاسلام محمد قمی توسط سازمان تبلیغات خریداری شده است. این مجموعه شامل رسانههای نسیمآنلاین، نود اقتصادی، سفیر فیلم و… بوده که در حدود قیمتی معادل ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان خریداری شده است. با توجه به اینکه سازمان تبلیغات مجموعه تبیان و خبرگزاری مهر را در اختیار دارد، خرید این مجموعه در راستای اهداف انتخاباتی حجتالاسلام محمد قمی ارزیابی میشود.»
چنین سرمایهگذاری روی گزینهای که احتمال رایآوری بالایی ندارد، چندان نزدیک به واقعیت به نظر نمیرسد و دلایل انتشار این اخبار در روزهای آینده بهتر مشخص میشود.
در میان اصولگرایان اسامی واقعا زیاد است. آنها خود را برنده قطعی انتخابات ۱۴۰۰ میدانند، اما همه آنها معتقدند اگر محمدجواد ظریف به عرصه انتخابات ریاست جمهوری پا بگذارد، معنای دو قطبی به طور کامل شکل میگیرد، چون ظاهرا ظریف هنوز محبوبیت خود را از دست نداده است. با این حال خود ظریف در گفتوگویی با روزنامه کارگر در انتخابات شرکت نخواهد کرد.
منبع: رویداد24