اقتصاد۲۴ - موج گرانی هر روز به یک کالا و محصول میرسد؛ امروز نرخ انواع محصولات فولادی رشد بیش از دو برابری را در بازار تجربه کرده در حالی که تولیدکنندگان از این افزایش قیمت رضایت ندارند و در عین حال مسئولان تنظیم بازار، عرضه مواد اولیه محصولات فولادی در بورس را عامل شفافیت بیشتر کشف قیمت و فروش این محصولات میدانند.
در همین رابطه علیرضا رزمحسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت به تازگی اعلام کرده است که بر اساس قانون و در راستای اجماع تشکلهای بخش خصوصی، دولت و مجلس مقرر شده تا بعد از ابلاغ دولت هرچه سریعتر فولاد در بورس عرضه شود و این موضوع به تدریج بر قیمت فولاد در بازار تاثیر خواهد گذاشت.
به گفته رزم حسینی، حداقل خرید فولاد در بازار بورس ۲۰ تُن است و هر شخص میتواند با این ظرفیت خرید کند؛ تجربه ۶ ماه گذشته در بحث بازار سهام خوب بوده و مسلماً در بحث فولاد هم به خوبی ادامه پیدا خواهد کرد.
وزیر صنعت همچنین اعلام کرد با افرادی که در بیرون از بازار بورس برخلاف قانون اقدام به عرضه فولاد کنند از طریق تعزیرات برخورد خواهد شد، همانطور که طی چند ماه گذشته از همین طریق با متخلفان برخورد و سختگیری شده است.
بهادر احرامیان، عضو هیات مدیره انجمن تولید کنندگان فولاد در گفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: اینکه به صورت اجباری بگویند که تمام کالاها در بورس کالا عرضه شود کار صحیح و عقلانی نیست.
به گفته احرامیان، کارشناسان بازار معتقدند این طرح شدنی نیست، چون واقعاً با شرایط فعلی این صنعت امکان عرضه وقیمت گذاری در بورس وجود ندارد.
وی ادامه داد: به دلیل پیچیدگیهای بسیاری که کالاها و بازارهای فولادی دارند نمیشود یک نسخه را برای تمامی آنها در نظر گرفت و برای همین شاید نسخهها و پیشنهادها طوری باشد که کمکی به ایجاد ثبات در بازار نکند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: در حال حاضر در شرایطی فعلی که روزانه ۲۵۰۰ میلیارد تومان به نقدینگی در اقتصاد کشور اضافه میشود، قیمت تمامی کالاها در حال افزایش است.
وی تصریح کرد: امروز وضعیت اقتصادی کشور به گونهای شده که از مواد غذایی تا موبایل، خودرو، فلزات و تمام کالاها با گرانی نرخ ارز و رکود اقتصادی افزایش نقدینگی را رقم زده و این روند همچنان ادامه دارد.
نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: التهاب، بازار را رها نکرده و سراسر بازارها را فراگرفته و اگر مشکلات را درست تشخیص ندهند قطعاً نمیتوانند راه حل درستی را برای اقتصاد به ویژه تولید و صنعت تجویز و اعمال کنند.
بیشتر بخوانید: دولت صنعت فولاد را به سرنوشت خودرو دچار نکند/ آزادی عمل را از زنجیره فولاد گرفتند
این فعال صنعتی در ادامه یادآور شد: اگر فکر کنند که فقط بازار فولاد التهاب پیدا کرده، یک ایده پردازی کاملاً اشتباه است چراکه تجربه نشان داده این بازار با توجه به ارزآوری و ظرفیت بالای تولید نمیتواند باعث تنش در بازار شود بلکه عواملی که در ابتدا به آن اشاره شد، واکنشهای این صنعت در بازار را افزایش میدهد.
به گفته احرامیان؛ اگر راه حل اشتباه برای آرام بخشی و ثبات به این بازار ارائه و اجرا شود نه تنها مشکل را مرتفع نمیکند بلکه باعث تشدید این بحران خواهد شد.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: معضل اصلی صنعت فولاد این است که قیمتها سه برابر شده اند و این موضوع به هیچ وجه از داخل این صنعت و این بازار سرچشمه نگرفته است، بلکه مشکل مربوط به متغیرهای اقتصاد کلان است و به هیچ وجه، تولیدکنندگان یا دست اندرکاران بازار فولاد در شکل گرفتن این شرایط نقشی نداشتند. به اعتقاد من مشکل درست تشخیص داده نشده است و به همین خاطر راه حلهای نادرستی هم تجویز میشود.
احرامیان ادامه داد: زمانی که روزانه ۲۵۰۰ میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه میشود هر قانون اقتصادی و حتی قوانین اولیه اقتصادی میگویند تورم خواهیم داشت و هیچ کاری نمیتوانند برای آن انجام دهند .
وی تصریح کرد: این ایراد (افزایش قیمت) از ناحیه داخل صنعت و بازار فولاد نیست و مربوط به متغیرهای اقتصاد کلان کشور است؛ اگر علت یابی را درست انجام ندهند، قطعا راه حلهای نادرست هم تجویز خواهند کرد و نتیجه نمیگیرند.
احرامیان خاطرنشان کرد: مشکل از بازار فولاد یا فعالان تأمین کننده در این زنجیره نیست. درحال حاضر درمورد شرایطی صحبت میشود که طی چند ماه اخیر قیمتها به اندازهای بالا رفته است که تولید کننده هیچ دخالتی در آن نداشته بلکه عوامل بیرونی (خارج از زنجیره فولاد) توانسته بازار و قیمت را اینطور مورد هجمه قرار دهد.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در پایان تاکید کرد: شاید بورس بازار برای سایر کالاها و محصولات مناسب باشد، اما امروز شرایط فولاد در وضعیت نابسامانی بسر میبرد که نباید نسخهای برای آن پیچیده شود که وضعیت این صنعت را به مخاطره بیندازد و قیمتگذاری فولاد در بورس نمیتواند واقعی و قابل کنترل باشد.