اقتصاد۲۴ - نام شهر «کاتوویتس» در جنوب لهستان، شهر صنعتی بزرگی که در دوران پس از جنگ جهانی دوم با توسعه صنایع سنگین، هزاران کارگر را به کار گماشت، در بین نام بهترین مناطق آزاد اروپا و جهان دیده میشود.
در سال ۱۹۳۹، پس از به دست گرفتن ورماخت شهر، کاتوویتس و سایر استان ها در رایش سوم گنجانیده شدند. این شهر سرانجام در ژانویه ۱۹۴۵ توسط ارتش شوروی آزاد شد، شهری که عمدتاً لهستانیها در آن ساکن هستند اما اقلیتی آلمانی، چک و ... نیز در آن زندگی میکنند که باعث تنوع مذهبی و فرهنگی زیادی شده است.
فایننشال تایمز در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹ نام کاتوویتسِ لهستان را به عنوان بهترین منطقه آزاد اروپا ثبت کرد و در سال ۲۰۱۹ دومین رتبه جهانی را نیز کسب کرد. در سال ۲۰۱۳ ، در همان رتبه بندی منطقه ویژه اقتصادی کاتوویتس در اروپا دوم و در جهان در جایگاه یازدهم بود.
بیشتر بخوانید: چرا مناطق آزاد ترکیه موفقند؟/ برندسازی و وسعت کم، رمز موفقیت تُرکها
اکنون ارزش سرمایهگذاریها در منطقه آزاد کاتوویتس به ارزش ۸.۴ میلیارد یورو رسیده است و بیش از ۸۰ هزار کارگر در این شهر صنعتی اشتغال دارند.
منطقه ویژه اقتصادی کاتوویتس به مساحت ۲۷۵۰ هکتار در دو استان سیلزیا و اوپوله در لهستان واقع شده است. در این منطقه طیف گستردهای از طرحهای سرمایهگذاری، سالنهای تولید، انبارها، ساختمانهای اداری وجود دارد. از دلایلی که این منطقه را به عنوان یکی از موفقترین مناطق آزاد پیش میکشد، تخفیف مالیات بر درآمد شرکتها از ۲۵ تا ۵۵ درصد است، شهری که در فراهم کردن زیرساختهای فنی تا حد زیادی موفق بوده و یکی از مهمترین مزیتهایش موقعیت آن در جنوب لهستان، در امتداد بزرگراه A۴ (اتصال آلمان-لهستان-اوکراین) و بزرگراه A۱ (اتصال لهستان-جمهوری چک) است، اما کاتوویتس زیرساختهای آموزشی کافی نیز دارد، شهری با ۴۴ دانشگاه و ۱۰۰ هزار دانشجو که شهر ۵ میلیون نفری سیلزیا واقع است.
اما مالیات بر درآمد تنها راه مالیاتپردازی در کاتوویتس نیست. در این شهر شرکتها میتوانند در قالب کمکهای مردمی تخفیف مالیاتی بگیرند. در عین حال تخفیف مالیاتی اعطا شده با مقررات موجود در موسسات مشابه فعال در کشورهای اتحادیه اروپا مطابقت دارد. البته در کاتوویتس به شرکتهای کوچک و متوسط ۱۰ تا ۲۰ درصد تخفیف مالیاتی اضافی داده میشود.
منطقه ویژه اقتصادی کاتوویتس در سال ۲۰۱۸، حدود ۶۶ پروژه جدید و ۱.۱۴ میلیارد یورو سرمایهگذاری جدید در طیف وسیعی از صنعت از جمله خودرو، متالورژی، شیمیایی، پلاستیک و فرآوری مواد غذایی را به خود جلب کرد. زیرساختهای تدارکاتی قوی شامل دو بزرگراه، شبکه ریلی، سه فرودگاه بینالمللی، یک بندر داخلی و یک ترمینال حمل و نقل در نزدیکی آن از مهمترین مزیتهای کاتوویتس برای جذب سرمایهگذاران است. زیرساختهای لازم برای سرمایهگذاری و در دسترس بودن ساختمانهای صنعتی و اداری از مهمترین دلایل سرمایهگذاری در این منطقه آزاد عنوان شده است.
در سال ۲۰۱۷ این منطقه با همکاری شرکای محلی بیش از ۱۴ میلیون یورو در تهیه زمین سرمایهگذاری هزینه کرد و املاک آن را ۳۰ درصد (معادل ۴/۷۷۳ هکتار) توسعه داد؛ این اقدامات در سالهای بعد نیز انجام گرفت تا همچنان نام کاتوویتس در صدر جذابترین شهرها برای سرمایهگذاران بماند. اکنون بیش از ۴۰۰ شرکت در این منطقه آزاد فعالیت دارد.
اتریش، فرانسه، آلمان، فنلاند، اسپانیا و کشورهای دیگری سرمایههای خود را به کاتوویتس بردهاند و صنایع مهمی را در آن راهاندازی کردهاند. در بین صنایع البته صنعت خودرو بیشترین حجم صنایع کاتوویتس را شکیل میدهد که مطابق آماری که دولت لهستان منتشر کرده ۶۱.۲ درصد از کل صنایع این منطقه آزاد است.
در پایان جاذبههای گردشگری کاتوویتس را نیز باید در کنار دیگر ویژگیهای آن برشمرد. از دیدنیهای شهر کاتوویتس می توان به کلیسای سنت مری نئو گوتیک، مرکز کنگره بین المللی، کتابخانه سلیس، موزه سیلزی، گالری کتویچا و ... اشاره کرد.
اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند ، سنگاپور ، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، پاناما، کلمبیا، اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را میتوانید مطالعه کنید.