اقتصاد۲۴ - تهران از ابتدای سال تا کنون تنها ۱۵ روز هوای پاک را تجربه کرده است. در این بین ۴۵ روز هوا برای گروههای حساس ناسالم و ۲ روز هم برای تمامی گروهها آلوده عنوان شده است. از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا در کشور و همزمانی آن با آلودگی هوا بهویژه در روزهای سرد سال باعث شد که تاثیر آلودگی هوا بر روند انتقال و ابتلا به کرونا مورد بررسی قرار بگیرد.
چندی پیش محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران از لزوم تعطیل شدن کامل تهران به مدت ۲ هفته سخن گفت. او گفته بود اگر اینکار را نکنیم به نظر میرسد نتوانیم از پس موج سوم بربیایم.
هاشمی با بیان اینکه در فصل پاییز قرار داریم و تردد خودروها باعث آلودگی هوا میشود که تاثیر جدی بر ایمنی و سلامت گروههای مختلف دارد، عنوان کرده بود که ما در آبان ماه در پی شیوع آلودگی هوا طرح ترافیک را تشدید و آن را از درب خانه اجرا میکردیم و حالا هم باید این کار را مجددا انجام داد و اگر تعطیل شود حمل ونقل عمومی خلوت میشود.
از سوی دیگر عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفته بود بر اساس مطالعهای که درباره تاثیر آلودگی هوا بر افزایش مرگ و میر کرونا در ایران انجام دادیم، دریافتیم که ذرات معلق هوا تا ۶ درصد، ازون تا ۷ درصد و دی اکسید نیتروژن تا ۱۵ درصد باعث افزایش مرگ و میر کرونا میشود.
او با بیان اینکه درخواست وزارت بهداشت اجرای قانون هوای پاک است، از سازمان محیط زیست خواسته بود که بر منابع متحرک و ثابت آلاینده هوا نظارت کند.
این سخنان که به نوعی بر تاثیر آلودگی هوا بر افزایش موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا تاکید داشت باعث ایجاد نگرانی بیشتر در جامعه و بهویژه در گروههای در معرض خطر شد. بهویژه آنکه با وجود آلودگی هوا و تشدید موارد ابتلا به کرونا همچنان مشاغل و اصناف به کار خود ادامه داده و تاکید شورای شهر بر تعطیلی دو هفتهای و کامل تهران نیز تا کنون به نتیجهای نرسیده است.
مصطفی قانعی دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا میگوید: درباره ارتباط آلودگی هوا و ابتلا به ویروس کرونا تنها یک ارتباط مستقیم وجود دارد مبنی بر اینکه اجزای آلایندههای هوا بر سیستم ایمنی ریه تاثیرگذار بوده و آن را تضعیف میکند. در مطالعات قبلی اثبات شده بود که تماس طولانی با این آلایندهها ریسک ابتلا به سرطان را افزایش میدهد، به این دلیل که سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.
وی ادامه میدهد: وقتی جزیی از این آلایندهها وارد ریه میشوند، سیستم ایمنی این بخش از بدن باید مشغول دفع آلاینده از ریه و مقابله با آن شود. به همین دلیل هم اگر فردی همزمان با وجود آلاینده در ریه، ویروس کرونا را هم در این بخش از بدن داشته باشد، احتمال اینکه سیستم دفاعی بدن وی نتواند از عهده مقابله با کرونا برآید وجود دارد.
بیشتر بخوانید: در روزهای آلودگی هوا؛ چه بخوریم و چه نخوریم؟
دبیرکل کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا میافزاید: برخی از افرادی که دارای بیماری زمینهای هستند زمانیکه در معرض آلایندهها قرار میگیرند، بیماری زمینهای آنها تشدید شده و مشکلاتی ایجاد میکند، از جمله آنکه در شرایط گسترش شیوع ویروس کرونا، آزمایشهایی داده تا مشخص شود که مبتلا به کرونا نیست یا هست، همچنین این افراد باید نسبت به درمان بیماری اقدام کنند مانند بیماران مبتلا به آسم و بیماری قلبی که در معرض آلایندهها بیماریشان تشدید شده و انجام اقدامات درمانی و تشخیصی برای آنها کمی سخت میشود.
وی عنوان میکند: در سالهای گذشته اثبات شد که وقتی میزان آلایندهها افزایش یافته و به حد خاصی میرسند پذیرش در اورژانسهای بیمارستانی افزایش مییابد. امسال اگر این اتفاق رخ داده و وجود آلایندهها در هوا به حد اضطرار برسد افرادی که به خاطر آلودگی هوا بیماری زمینهای ناشی آنها تشدید شده است ناچارند به بیمارستان مراجعه میکنند که در شرایط کرونایی این احتمال وجود دارد که به این ویروس هم مبتلا شوند.
قانعی با بیان اینکه سهم عمده اشتغال تختهای بیمارستانی و پذیرش اورژانسها به بیماران کرونایی تخصیص یافته است، خاطرنشان میکند: در این شرایط پذیرش بیمارانی که به دلیل تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی به بیمارستان مراجعه میکنند برای کادر درمان مشکلساز میشود؛ لذا هر تدبیری که اندیشیده شود تا مشکل بیماران ناشی از آلودگی هوا به بیماران فعلی اضافه نشود، امر بسیار مهم و پسندیدهای است.
دبیرکل کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا اظهار میکند: ریسک ابتلای به کرونا در بیماران مبتلا به آسم بیش از مردم عادی نیست، اما اگر این افراد در معرض آلودگی قرار بگیرند ممکن است با تشدید آسم مواجه شده و ناچار باشد به مرکز درمانی مراجعه کرده و در آن مرکز احتمال ابتلای وی به آسم بیشتر شود. بیماران سیگاری نیز در زمان افزایش آلایندهها در هوا، آسیب بیشتری میبینند.
وی توضیح میدهد: برای ابتلا به کرونا حتما باید فرد مبتلا در ارتباط با سایرین قرار گرفته و در نزدیکی آنها سرفه و عطسه کند تا سایرین مبتلا شوند. اما در خصوص آلایندهها وقتی فرد از خانه خارج میشود دیگر در معرض آلودگی قرار گرفته و کاری نمیتواند بکند، اما همین ماسکها که امروز برای پیشگیری از ابتلا به کرونا استفاده میشوند، میتوانند ذرات بالای ۱۰ میکرون را پالایش کند که این موضوع احتمال آسیب ناشی از آلودگی هوا را نیز کاهش داده است.
مسعود مردانی متخصص بیماریها عفونی و عضو ستاد ملی مقابله با کرونا نیز درباره تاثیر آلودگی هوا بر افزایش احتمال ابتلا برای کرونا توضیح میدهد: هیچ شواهد متقنی که به ما بگوید افزایش آلودگی هوا باعث ابتلا به کرونا میشود وجود ندارد. اما درباره عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی مانند برونشیت، سینهپهلو و ذاتالریه به صورت مشخصا آلودگی هوا باعث افزایش عفونتهای دستگاه تنفسی میشود، لذا از مردم خواهش میکنیم که کمک کنند تا ویروس کرونا بیش از این اشاعه نیافته و بتوانیم این بیماری را کنترل کنیم.
وی با تاکید بر ضرورت در خانه ماندن مردم برای پیشگیری از دچار شدن به مشکلات ناشی از آلودگی هوا، اظهار میکند: مردم با اینکار باعث عدم انتقال ویروس به دیگران هم میشوند. نکته دیگر آن است که مردم باید از انجام مسافرتهای غیر ضروری واقعا خودداری کنند چرا که این کار باعث افزایش موارد ابتلا میشود.
منبع: رویداد ۲۴