اقتصاد۲۴ - برنج از جمله کالاهای اساسی است که از اوایل امسال از لیست دریافت کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج شد و با ارز نیمایی که به حدود ۲۶ هزار تومان میرسد، تامین میشود؛ موضوعی که از نظر فعالان بازار موجب رشد قیمت برنج وارداتی شد. اما در کنار آن، دپوی بیش از ۲۳۰ هزار تن برنج وارداتی از سال گذشته تاکنون و عدم امکان ترخیص، در افزایش قیمت این محصول تاثیرگذار بود.
وضعیت واردات برنج نشان از کاهش آن داشت؛ به طوری که طبق اعلام مسئولان گمرک از ابتدای سال جاری تاکنون نسبت به ترخیص ۵۸۰ هزار تن برنج به ارزش ۵۳۳ میلیون دلار از گمرکات کشور اقدام شد، در حالی که در مدت مشابه سال قبل ۹۸۶ هزار تن برنج به ارزش بیش از یک میلیون دلار ترخیص شده بود. این آمار نشان میدهد که ترخیص برنج در سال جاری از لحاظ وزنی ۴۱ درصد و ارزش دلاری تا ۴۹ درصد کاهش دارد.
از سویی بررسی قیمت برنجهای خارجی براساس گزارش مرکز آمار از این حکایت دارد که قیمت هر کیلو از این محصول در مهر پارسال ۸۹۰۰ تومان بوده که در شهریور امسال به ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان و در مهر تا ۲۱ هزار و ۸۰۰ تومان میرسد که حداقل قیمت برنج وارداتی در مهر سال جاری ۱۸ هزار و ۴۰۰ تومان و حداکثر آن تا ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومان بوده است.
قیمت برنجهای وارداتی از شهریور تا مهر ۱۲.۳ درصد و از مهر امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل تا ۱۳۶ درصد گرانتر شده است.
بیشتربخوانید: تخصیص ۸۰ میلیون دلار برای ترخیص ۲۳۰ هزارتن برنج
دپوی هزاران تن برنج در گمرک در شرایطی ادامه پیدا کرد که صاحبان کالا با گلایه نسبت به عدم ترخیص و اینکه محصول آنها در حال فاسد شدن است، بارها خواستار اقدام دستگاههای ذیربط برای رفع موانع شده بودند؛ آن هم در شرایطی که گمرک تاکید داشت به دلیل عدم تامین ارز و صدور کد رهگیری بانک مجوز ترخیص ندارد، این در حالی است که بعد از مدتها چالش سرانجام در هفته گذشته طبق توافقات صورت گرفته بانک مرکزی نسبت به صدور کد رهگیری برنجهای وارداتی اقدام کرد.
بر این اساس ترخیص برنجهای دپو شده در گمرک از هفته گذشته در دستور کار قرار گرفت و اعلام مسئولان گمرک ایران از این حکایت دارد که در همین مدت کوتاه حدود ۲۵ هزار تن ترخیص صورت گرفته است.
با ترخیص تدریجی برنجهای دپو شده در گمرک و ورود آن به بازار این انتظار وجود دارد که تا حدی قیمتها که با افزایش قابل توجهی همراه بوده متعادل شود.