تاریخ انتشار: ۰۹:۲۲ - ۱۸ آبان ۱۳۹۹
نگهداری بازار با خبر سازی

تلاش دلالان برای تخریب بازار‌ها

آنچه که در روز‌های پس از انتخابات امریکا در اقتصاد ایران رخ می‌دهد و مایه تعجب بسیاری از مردم است، نه واکنش بازار‌ها (که پیشتر پیش‌بینی شده بود با انتخاب فرد دموکرات، اثر روانی بر بازار‌ها سبب تقویت روند نزولی قیمت‌ها به خصوص در بازار دلار شود) که اقدامات عرضه‌کنندگان یا فروشندگان کالاهاست.

دلالان

اقتصاد۲۴ - هنوز رییس‌جمهور جدید امریکا در کاخ سفید شروع به کار نکرده که گشتی در سایت‌های خرده‌فروشی کالا نشان از افزایش هیجان برای فروش و کاهش قیمت کالا‌هایی است که تا پیش از انتخابات با هر نوسان قیمتی در دلار، قیمت کالا‌ها را افزایش می‌دادند یا آن‌ها را «ناموجود» اعلام می‌کردند تا با قیمت جدید به فروش رسانند.

با وجود تقویت زمزمه‌های کاهش بیشتر قیمت دلار در میدان فردوسی، هیجان در روز اخیر به سطح بالاتری رسید تا جایی که هیجان فروش به خصوص در بازار مسکن و خودرو شدت گرفته است. هر چند در این بازار‌ها خریداران کمتر از فروشندگانند و به نوعی منتظر سیاست‌های متقابل ایران در برابر رییس‌جمهور جدید امریکا هستندچرا که معتقدند اگر سیاست‌ها متناسب باشد، چه بسا نرخ دلار از قیمت‌های فعلی نیز پایین‌تر می‌آید بنابراین خرید با قیمت‌های فعلی منطقی نیست. اما تلاش بخش دیگری از اقتصاد ایران که از جریان‌سازی و بالا رفتن قیمت دلار نفع می‌برد نیز باعث شگفتی شده و بعضا مشاهده شده این افراد در برخی کانال‌های تلگرامی به «خبرسازی» روی آورده‌اند تا بتوانند جلوی کاهش بیشتر قیمت را بگیرند. خبرسازی برای جلوگیری از ریزش قیمت‌ها در ابتدا در یک گروه تلگرامی فروشندگان خودرو آغاز شد و با اقدام متقابل مردم در شبکه‌های مجازی و هشتگ «دلال سکته کن» ادامه یافت.

حتی دامنه اعتراض به عدم تغییر قیمت‌ها آن هم در شرایطی که نرخ دلار نسبت به ابتدای آبان ۱۴ درصد کاهش داشته، به سایت‌های بزرگ فروش کالا نیز رسیده و بسیاری از کاربران شبکه‌های مجازی با انتقاد از عملکرد آن‌ها در عدم کاهش قیمت محصولات‌شان در شرایطی که نرخ دلار افت داشته، از آن‌ها خواسته‌اند قیمت‌ها را تغییر دهند. به گفته کاربران در بسیاری از سایت‌ها کالا‌هایی که تا هفته آخر مهر ماه و به دلیل صعود قیمت دلار، «ناموجود» بود به یک‌باره موجود شدند، اما با همان قیمت مهرماه. به نظر می‌رسد دلالان و خبرسازان بازار‌ها از هر فرصتی برای جلوگیری از کاهش حاشیه سود دلالی استفاده می‌کنند.


بیشتر بخوانید: چالش پیشگویان دلار


نگهداری بازار با خبرسازی

تغییر رفتار دلار در بازار از صبح پنجشنبه و در شرایطی آغاز شد که اخبار مخابره شده از امریکا، پیشی گرفتن بایدن از رقیب جمهوری‌خواه خود را نشان می‌داد. با وجود اینکه بازار نیمه تعطیل بود، اما نرخ دلار تا کانال ۲۶ هزار تومان کاهش یافت. به گونه‌ای که طی ۶ روز کاری و از شنبه ۱۰ آبان تا پنجشنبه ۱۵ آبان بیش از ۵ درصد نزول داشت و از ۲۸ هزار تومان به ۲۶ هزار و ۳۵۴ تومان رسید. هرچند کاهش قیمت‌ها با بازگشایی بازار‌ها در روز گذشته کاهش بیشتری گرفت و حتی برخی فعالان بازار ارز معتقدند قیمت‌ها روند نزولی خود را ادامه می‌دهند.

هر چند به باور کارشناسان اقتصادی کاهش نرخ دلار ناشی از اثرات روانی انتخاب بایدن است و در میان مدت نرخ دلار در یک قیمت تثبیت خواهد شد که «نرخ یا کانال تثبیت» نیز بستگی زیادی به اقدامات دولت فعلی و دولتی که در ۱۴۰۰ بر سر کار می‌آید، دارد. اما جدای از انتظاراتی که در بازار‌های دارایی برای کاهش یا ثبات میان مدت قیمت‌ها آن هم در شرایطی که مراسم تحلیف رییس‌جمهور منتخب هنوز برگزار نشده، شکل گرفته، تلاش‌های برخی بازارسازان برای جلوگیری از سقوط بیشتر قیمت‌هاست. به نظر می‌رسد باز شدن روزنه امید برای بهبود شرایط، گروهی از دلالال را به فکر انتشار اخبار غیرواقعی انداخته تا بازار‌ها را در شرایط نااطمینانی نگه دارند.

شایعه‌پراکنی در بازار خودرو

همه‌چیز با یک اسکرین‌شات از گروه فروشندگان خودرو آغاز شد. جایی که یک فروشنده خطاب به هم صنف‌هایش گفته بود که در گروه‌های مختلف شایعه پراکنی کنند تا «مردم پول‌های‌شان را به جای بورس به بازار خودرو آورند چرا که بورس در آینده ریزش خواهد داشت و ضرر هنگفتی به سهامدارانش می‌زند». اصرار برای ورود نقدینگی‌های سرگردان به بازار خودرو در حالی است که بر اساس مشاهدات میدانی افراد برای خرید خودرو عجله‌ای ندارند و معتقدند قیمت‌ها کاهش بیشتری خواهد یافت. چرا که بهانه خودروسازان برای افزایش قیمت‌ها که همان نوسان نرخ ارز بود، به زودی از بین می‌رود و نرخ ارز در یک قیمت یا کانال تثبیت خواهد شد.

البته سعید موتمنی، رییس اتحادیه فروشندگان خودرو در مصاحبه ۱۳ آبان خود کاهش قیمت در بازار خودرو را حتمی نمی‌دانست چرا که بر این‌باور است اقدامات بانک مرکزی در مدیریت شرایط پس از انتخابات امریکا برای کاهش قیمت‌ها در بازار دارایی‌ها تعیین‌کننده‌تر از هر عامل روانی دیگر است. اما نکته دیگر در خصوص بازار خودرو، تغییرات «اغلب مثبت» قیمت خودرو‌های داخلی نسبت به آخرین روز بازار در سایت‌های فروش است. به عنوان مثال گروه پراید نسبت به آخرین روز بازار بین ۲.۶ و ۰.۸۷ درصد افزایش داشته‌اند. در گروه سمند نیز قیمت‌های روز شنبه بین ۱.۵۶ تا ۲.۲۵ درصد افزایش را نشان می‌دهد. این در حالی است که برخی خبرگزاری‌ها از کاهش ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومانی خودرو در مشاهدات میدانی خبر دادند. با وجود اجازه افزایش ۲۵ درصد قیمت خودرو‌ها در پاییز، به نظر می‌رسد این کاهش پایدار نخواهد بود. چرا که فعالان می‌گویند عمده خریداران منتظر کاهش قیمت‌ها هستند و این بازار در رکود به سر می‌برد.

مورد عجیب در بازار مسکن

انتشار آگهی فروش ۲۵۲ واحد به صورت یکجا در منطقه ۲۲ تهران و فروش یکجا ۵۶ واحد آپارتمان در اصفهان نیز از دیگر رخداد‌های عجیب بازار مسکن پس از نزدیک شدن بایدن به کاخ سفید بود. اما روز گذشته نیز روند فروش یکجای آپارتمان در سایت‌ها شدت گرفته بود به گونه‌ای که تا لحظه نگارش این گزارش (ساعت ۱۷) ده آگهی فروش یکجا از سه تا یازده طبقه ثبت شده که برخی از این آگهی‌ها در مناطق گران تهران بودند. افزایش ثبت آگهی‌های فروش یکجای منزل مسکونی در حالی است که تا پیش از انتخابات امریکا مهم‌ترین مساله بازار مسکن از دید کارشناسان هم تراز نبودن عرضه مسکن با تقاضا عنوان شده که به همین دلیل قیمت‌ها شتاب بیشتری به خود گرفته و تقاضاکنندگان اصلی از بازار خارج شدند. از سوی دیگر عرضه‌کنندگان نیز تمایلی برای ساخت خانه ندارند.

چرا که معتقدند هیجان زیادی بر بازار حاکم است که می‌تواند قیمت‌ها را حتی در کوتاه‌مدت تغییرات دهد. در این راستا مهدی سلطان محمدی، کارشناس مسکن گفت: «در چند ماه گذشته بازار‌ها خود را بر اساس پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا و نرخ‌های بالای دلار تنظیم کرده بودند. پیروزی بایدن اطلاع جدیدی بود که به بازار‌ها آمد و به همین دلیل قیمت‌ها فورا اتفاق نمی‌افتد. صاحبان کالا‌ها منتظر تثبیت نرخ ارز می‌مانند و اگر ببینند قیمت آن ثابت شده به تدریج قیمت کالا‌ها را پایین می‌آورند. شاخص تورم هم مقداری کاهش می‌یابد.»

فروش سریع برای جلوگیری از ضرر

واکنش به انتخابات امریکا محدود به بازار دارایی نمی‌شود و حتی در خرده فروشی‌ها نیز هیجان برای کاهش قیمت‌ها وجود دارد. با جست‌وجویی در برخی از این خرده‌فروشی‌ها می‌توان دریافت کالا‌هایی که تا دیروز «ناموجود» بودند مانند گوشی تا لپ‌تاپ به ناگهان موجود شدند، اما با همان نرخ ارز ۳۰ هزار تومانی آماده فروش هستند. در تاریخ ۲۹ مهر سال جاری گزارشی تحت عنوان «سرنوشت جمله نخرید تا ارزان شود» به چاپ رسید که در آن قیمت برخی اقلام نیز عنوان شده بود. در زمان نگارش آن گزارش نرخ دلار نزدیک به کانال ۳۲ هزار تومان بود و در ۳۱ هزار و ۸۰۰ تا ۳۱ هزار و ۹۰۰ تومان معامله می‌شد. با وجود کاهش بیش از ۲۱ درصدی قیمت ارز، اما نرخ لپ‌تاپ «ایسوس مدل vivobook- X۵۴۰YA» که در آن گزارش عنوان شده بود تنها ۲۰۰ هزار تومان کاهش داشت و به ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید. قیمت گران‌ترین لپ‌تاپ موجود در بازار در آن شرایط که «ایسوس مدل ROG Zephyrus Duo ۱۵ GX۵۵۰LWS» بود نیز با ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کاهش به ۱۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید که ۴ درصد کاهش قیمت را نشان می‌دهد.

منبع: روزنامه اعتماد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۵ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت طلا

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴/ طلا سرگردان میان سقوط و صعود

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره عجیب نسل‌شاه‌سلطان شاهدخت عثمانی در ۹۰ سالگی با گل سینه لاکچری

اینفوگرافی/ تصمیمات هوشمندانه در زمان هیجان بازار طلا و دلار

عکس/ ادای احترام سلطنتی پرنسس دایانا ۳۹ سال پیش به سلطان عمّان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعلام موجودیت دوباره دلواپسان و روز از نو، روزی از نو/ تحرکات طیف‌های تندروی مخالف مذاکره در سه دولت اخیر

عکس/ چهره بدلکار نقی و بهتاش در سکانس جنجالی پایتخت لو رفت

مشکلات خط حمله استقلال چیست؟

عکس/ اولین دیدار سال نو مسئولان ارشد سه قوه با رهبری

غایبان قطعی سپاهان مقابل پرسپولیس

عکس/ تیپ شیک و امروزی شریِ پایتخت با گوشواره‌ای بزرگ و تی شرت پروانه ای

عکس/ استقبال امیر قطر از جولانی در دوحه

عکس/ پوشش متفاوت جمعی از زنان کوچ‌نشین درساحل دریای خزر و دوران قاجار

خسرو اول اشکانی کیست؟/ پادشاه دوران نبرد ایران و روم

عکس/ ناصرالدین شاه در حال سوارکاری با اسب محبوب اش با تفنگ دو لول

مخالفت ایران با انتقال ذخایر اورانیوم خود به کشور سوم

عکس/ چهره متفاوت شیخ محمد بن راشد حاکم دبی در ۶ سالگی در آغوش پدرش

فیلم/ رهبری: مسائل کشور را به این گفت‌و‌گو‌ها گره نزنید

عکس/ حاشیه‌های جلسه علنی امروز مجلس

فیلم/ جولان پلنگ زیبای ایرانی در پارک ملی گلستان

فیلم/ فریاد چمران سر معاون زاکانی؛ خدا از شما نمی‌گذرد

معرفی خودروی زرهی Gepard

پورعلی‌گنجی: دوست دارم با لباس پرسپولیس خداحافظی کنم

فیلم/ ویتکاف خواستار تحدید برنامه موشکی ایران شد

عکس/ رقص شمشیر پادشاه عربستان ۶۶ سال پیش در جوانی

خسوف سیاسی در خاورمیانه؛ چشم انداز مذاکرات ایران و آمریکا

اولین نمایشگاه تخصصی تجهیزات عکاسی، فیلمبرداری و تولید محتوا «مدیا اکسپو ۱۴۰۴» برگزار می‌شود

نوبل سوءاستفاده از خاک هرمز به ماساژور‌ها رسید

عکس/ قاب کمیاب از ملک فواد اول ۱۰۴ سال پیش در کنار فرزندان اش فوزیه و فاروق

دیدار جمعی از مسئولان ارشد سه قوه با رهبر انقلاب

تصاویر دیده نشده از داخل سفارت متروک ایران در آمریکا

عکس/ ترند‌های تماشایی این روز‌های چت‌جی‌پی‌تی

بانک مرکزی میزان تسهیلات ساخت مسکن برای سال ۱۴۰۴ را به یک میلیارد تومان برساند

عکس/ حضور مسعود پزشکیان در وزارت ارتباطات

مردی همسرش را مقابل چشمان فرزند خردسالش سر برید و بعد خودکشی کرد+ عکس

گزارش بورس امروز سه شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴

عکس/ پوستر استقلال برای بازی مقابل گل‌گهر

آبادانی‌ها اسیر در چنگال گردوغبار

ساپینتو و مجیدی سوژه جدید تخریب استقلال!

پرسپولیسی‌ها از استقلال کمک خواستند

عکس/ چهره بامزه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ۳۶ سال پیش در ۴ سالگی

فیلم/ درخواست فوری برای کسر امتیاز از پرسپولیس

عکس/ چهره متفاوت شیرین سریال نون خ با تیپ بهاری و رنگارنگ

شرط عجیب استقلال برای ماندن در لیگ

چرا مکان مذاکرات ایران و آمریکا تغییر کرد؟

فیلم/ شوخی سریال پایتخت با قیمت لحظه‌ای دلار

عکس/ کاخ اعیانی داماد ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش در تهران

فیلم/ فریاد عراقچی بر سر رسایی و تندرو‌ها در بحبوحه مذاکرات برجام

عکس/ چهره بامزه هانیه سریال جان سخت با تیپ تینیجری

کمک‌داور مشترک پرسپولیس و استقلال!

عکس/ چهره زیبای پرنسس دایانا ۴۴ سال پیش در مراسم عروسی اش با لباس و تور چند متری

عکس/ کاهش ۱۲ هزار تومانی قیمت دلار پس از مذاکرات با آمریکا

عکس/ چهره جذاب بازیگر سریال عشق اجار‌ه‌ای با عینک لاکچری و گردنبند مروارید

فیلم/ بوسه کتی پری به خاک زمین پس از بازگشت از فضا

آزاد سازی و واردات بنزین سوپر در بن بست