اقتصاد۲۴ - حسن بهشتی پور کارشناس مسائل هستهای در پاسخ به این سوال که طرح مجلس شورای اسلامی برابر با خروج ایران از برجام است، به خبرآنلاین گفت: طرح به شکلی طراحی شده و مواردی را پیشنهاد کرده است که اگر ایران آنها را انجام دهد از برجام خارج خواهد شد و برای کشورهای دیگر هم بیانگر خروج ایران از توافق است حتی اگر آن را به زبان نیاورد.
البته چیزی که مهم است، اجرای این طرح است. این طرح مبتنی بر ایدهای است که ذخایر اورانیوم را عاملی بازدارنده برای دشمنان ایران تلقی میکند. یعنی تصورش این است که هرچقدر میزان ذخیره اورانیوم یا غنای آن بیشتر باشد، قدرت ایران هم افزایش مییابد. این تئوری هم به خودی خود مبتنی بر اندیشهای است که برجام را از ابتدا قبول نداشته است و انتقاد اصلی اش هم بر توافق هستهای همین بود که چرا ذخایر اورانیوم را کاهش داده است. اما بحث در شرایط کنونی بر سر این است که آیا چنین اقدامی درست است و بازدارندگی دارد؟ آیا این اقدام در تعارض با دکترین هستهای که بر اساس آن ایران به دنبال ساخت بمب اتمی نیست، قرار ندارد؟
مهم است که بدانیم آیا این طرح در نهایت تبدیل به افزایش قدرت خواهد شد یا تهدید و دشمنانمان را افزایش میدهد؟ بنده قائلم که اجرای این طرح موجب افزایش تهدیدها علیه ایران خواهد شد و دشمنان را جریتر خواهد کرد.
تصویب و اجرایی شدن چنین طرحی باعث دور شدن دوستان ایران خواهد شد. چین و روسیه در سالهای اخیر پشتیبان ایران بوده اند و حتی با ارای خود ایالات متحده را مجبور کرده اند که مکانیسم ماشه و.. را تصویب نکند. اما این اتفاقات باعث خواهد شد که چین و روسیه هم به همان سیاق سابق خود برگردند که با کشورهای غربی در زمانی که لایحهای علیه ایران مطرح میشد، همکاری میکردند. ایران توانسته است که کشورهای جهان را با خود همراه کند و حتی متحدان آمریکا را وادارد که ترامپ را تنها بگذارند. در واقع اتفاقاتی که در تابستان شاهدش بودیم و موجب انزوای امریکا هم شد، به وسیله برجام اتفاق افتاده بود و حالا با بی معنی شدن آن، دیگر ایران نمیتواند کشورها را به همکاری باخود وادارد. اما جدای از مساله اقتصادی از نظر امنیتی مساله حساستر است و ما دوستانمان را در جهان از دست خواهیم داد و این خیلی وضعیت مشکلی را ایجاد میکند.