حمیده قاسمی، اقتصاد۲۴ - شاخص کل بورس در هفته گذشته از یک میلیون و ۳۷۱ هزار واحد به یک میلیون و ۴۷۰ هزار واحد رسید. این رشد معادل ۷.۳ درصد رشد را تجربه کرد.
شاخص کل هم وزن نیز این هفته از ۳۹۶ هزار واحد به ۴۲۳ هزار واحد رسید که معادل ۶.۷ درصد رشد است.
در هفته گذشته صنایع خودرویی و بانکی پر اقبالترین صنایع بازار بودند که در دو سهم خودرو و وتجارت در هر یک از این دو گروه پرحجمترین معاملات را پشت سر گذاشتند.
ارزش کل معاملات در این هفته به ۷۳ هزار و ۷۴۶ میلیارد تومان رسید و در مجموع ۱۰۰۴ میلیارد تومان ورود پول حقیقی به سهام را نیز به همراه داشت.
فشار عرضه در روز چهارشنبه نشان از اصلاح حدود ۱۰ تا ۱۵ درصدی در اغلب سهام بزرگ و شاخص ساز در هفته آینده دارد. این اصلاح موقت خواهد بود و میتوان گفت که روند کلی بازار مثبت است.
اما بر اساس آنچه از هفته گذشته نیز در بازار دیده شد، سهام کوچک به تدریج راه خود را از سهام بزرگ جدا کرده و در حال حرکت هستند. همین مساله میتواند سکان بازار را به دست سهام کوچک بسپارد و حقیقیها را به سمت خود جذب کند.
در این میان برخی پولهای حقوقی نیز با خروج از سهام بزرگ به سمت خرید اوراق دولتی رفته اند و برای حرکت دوباره سهام بزرگ باید منتظر پولهای بزرگ بازار بود. البته با اصلاح این سهام پولها نیز از راه میرسند و حرکتهای جدید را برای این سهام که عموما شاخص ساز نیز هستند رقم میزنند.
در بودجه ۱۴۰۰ واگذاری دارایی مالی در مجموع ۲۹۸ هزار میلیارد تومان خواهد بود که نسبت به امسال ۱۳۹ درصد رشد دارد که ۱۲۵ هزار میلیارد تومان آن به صورت فروش اوراق مالی و واگذاری شرکتهای دولتی برابر با ۹۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود.
همچنین برداشت از صندوق توسعه ملی در بودجه ۱۴۰۰ برابر با ۷۶ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است. واگذاری دارایی سرمایهای نیز به میزان ۲۲۵ هزار میلیارد تومان و بیشتر در قالب فروش نفت و فرآوردههای نفتی خواهد بود.
از سوی دیگر در بودجه ۱۴۰۰ مالیات حاصل از نقل و انتقال سهام با افزایش حدود ۷ برابری نسبت به امسال رقمی در حدود ۱۴ هزار و ۱۶۴ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
چنانچه قرار باشد واگذاریهای دولت در بودجه ۱۴۰۰ بیش از صد برابر امسال شود دولت چارهای جز رونق بورس و جذب نقدینگی به این بازار ندارد؛ همچنین با مالیاتی که پیش بینی میکند تا از نقل و انتقال سهام بگیرد پیداست که پیش بینی افزایش حجم معاملات را برای سال آینده دارد.
بر این اساس چنانچه بخش بورسیتر بودجه بخواهد با همین شرایط تصویب شود دولت باید ضمن جذب نقدینگی ساختار بورس را نیز تقویت کند تا بتواند به بستر تامین منابع خود نیز برسد.
بورس از گذشته تا به امروز مسیر پر پیچ و خمی را طی کرده است؛ اما بهترین و بدترین روزهای خود را در سال جاری و تنها در ۸ ماه دیده است! بنابراین توانسته در کنار شیرینترین روزها، طعم تلخترین روزها را نیز به سهامداران بورس بچشاند.
بیشتر بخوانید:تاثیر لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بر روند معاملات بورس
آنچه از این تجربه به جا مانده این است که سرمایه گذاران بورسی باید با دانش، برنامه و تحلیل وقایع روزمره در این بازار فعالیت کنند. از سوی دیگر نیز سازمان بورس و ذینفعان اصلی باید بستر مناسب تری برای این سرمایه گذاری فراهم کنند و نفع دو سویه را برای تداوم بهره گیری از بورس در اولویت قرار دهند.
دیگر بازار تب تند و عرق سردی نخواهد داشت؛ حرکت بازار به رشدی آهسته و استراحتهای کوتاه پس از هر رشد است. این شرایط سهامداران را به دید میان مدت و بلندمدت سرمایه گذاری در بورس دعوت میکند. این دید مستلزم سرمایه سهامداری در سهام بنیادیتر است که توجه به بنیاد و تحلیل فاندامنتال را پُررنگتر میکند.
سهام بزرگ پس از رشدهای کوتاه مدت خود از هفته گذشته اصلاحاتی را آغاز کرده اند که در برخی از آنها احتمالا این اصلاحات تکمیل خواهد شد.
اما سهام کوچکتر که مسیر خود را جدا کرده اند بسته به میزان فاکتورهای بنیادی به حرکت خود ادامه خواهند داد؛ بنابراین سرمایه گذاری در شرکتهای کوچک با بنیاد خوب که هنوز رشد چندانی نکرده اند میتواند گزینه مناسب تری باشد.
سهام شرکتهای بزرگ نیز پس از پایان اصلاح در میانه هفته میتوانند با دید بلندمدت بخشی از سبد سرمایه گذاران را به خود اختصاص دهد.
مساله مهم این است که دیگر تکیه بر تکنیکال نمی تواند برای تحلیل بازار چندان کارگشا باشد؛ شاخص کل و اغلب سهام شاخص ساز مدت هاست که از تکنیکال تا حد زیادی خارج شده اند و رفتارهای پیچیده ای را در پیش گرفته اند.این نوع رفتارها پیش بینی تکنیکالی حرکت بازار را سخت و یا در شرایطی غیرممکن می کند.
از سوی دیگر چکش کاری، تصویب و تحلیل اثر بودجه، قطعی نبودن وضعیت برجام و اتفاقات سیاسی پیش رو و اثرات اقتصادی آن و مسائلی از این دست نیازمند صبوری بیشتر است. حداقل تا یک ماه آینده و وجه سیاسی ریسک های بازار با وجود گذر از مانع سخت ترامپ باز هم روشن نیست و چاره ای جز صبر باقی نمی گذارد.
این که بازیگرهای اقتصادی در زمین جدید نیمه برجامی و کمتر تحریمی چگونه جایگیری کنند نیز نیازمند عملیاتی شدن و تحلیلهای جدید است.
برآیند همه این اتفاقات در کنار سایر ریسکهای احتمالی ظاهرشونده حرکت و مسیر بازار سرمایه را برای ماههای آینده رقم خواهد زد مسیری که با نشانه های موجود در کلیت خود صعودی است؛ اما شدت و ضعف آن به اثرپذیری از این وقایع بستگی دارد.