تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۲۶ آذر ۱۳۹۹
اقتصاد۲۴ بررسی کرد:

بالاخره عامل گرانی کشف شد!/ دولتی که وزیرِ حامیِ مردم ندارد!

عضو کارگری شورای عالی کار در واکنش به اظهارات رئیس جمهوری که عامل گرانی‌ کالاها را فقدان وزیری که حامی مصرف کننده و مردم باشد، عنوان کرد، گفت: حرف‌هایی از این جنس، هرقدر هم که برای عده‌ای کشف مهم محسوب بشود باز هم چیزی غیر از روی آوردن مجدد سیاستمداران به فرافکنی و فرار رو به جلو نیست.

کشف رئیس جمهور

اقتصاد۲۴ - هشت ماه مانده به پایان کار دولت، بالاخره عامل گرانی مشخص شد؛ حسن روحانی، رئیس جمهوری روز دوشنبه در نشست خبری خود از کشف دلیل بی ثباتی قیمت‌ها در بازار خبر داد و گفت: در کابینه، وزیر صنعت دنبال صنعت و وزیر کشاورزی دنبال کشاورزی است و در این میان جای وزیری که حامی مصرف کننده و مردم خالی است؛ برای این کار مجلس به اندازه دو دقیقه وقت نگذاشت تا لایحه تشکیل وزارت بازرگانی را تصویب و مشکل را حل کند.

هرچند دوره ریاست جمهوری حسن روحانی رو به پایان است و کابینه دوازدهم مجال کافی برای استفاده از این کشف تازه را نخواهد داشت، اما اگر صحبت‌های اخیر روحانی صحت داشته و عامل گرانی کشف شده باشد، از دولت او میراث گرانقدری برای دولت‌های بعدی برجای خواهد ماند!

با این وضعیت، افکار عمومی از رئیس جمهور بعدی و کابینه او این توقع را دارند که در راستای کشف عامل گرانی کالا و بی ثباتی قیمت‌ها، همکاری با مجلس را آغاز کند هرچه زودتر به جمع اعضای کارخانه، وزیری را بیفزایند که فکر و ذکر و دغدغه‌اش مردم باشد.


بیشتر بدانید: فیلم/ دلیل اصلی گرانی‌ها از نظر روحانی!


به رغم این کشف مهم، در میان منتقدان اقتصادی، هستند کسانی که نگاهی متفاوت به صحبت‌های اخیر رئیس جمهور دارند. فرامرز توفیقی، عضو کارگری شورای عالی کار که از دو ماه پیش به این سو خواستار تشکیل جلسه فوری شورای عالی کار برای ترمیم قدرت خرید کنونی مزدبگیران است و عقیده دارد که در موقعیت کنونی یافتن راه حلی برای علاج مشکل گرانی به مراتب مهمتر از صحبت کردن در مورد دستمزد‌های سال ۱۴۰۰ است، به اقتصاد۲۴ می‌گوید: حرف‌هایی از جنس آنچه که به تازگی از زبان رئیس جمهور شنیده شد، هرقدر هم که برای عده‌ای کشف مهم محسوب بشود باز هم چیزی غیر از روی آوردن مجدد سیاستمداران به فرافکنی و فرار رو به جلو نیست. معمولا هربار که قافیه برای اهالی سیاست به تنگ می‌آید استفاده از چنین روشی مرسوم است و فرقی ندارد که استفاده کنندگان از این روش حقوقدان باشند یا استاد دانشگاه.

از نظر منقدانی مانند توفیقی پاشنه آشیل استدلال‌هایی از این دست چیزی نیست غیر از آنکه گویندگان و طرفداران این استدلال معمولا در رابطه با جزئیات ساختار اداری و حقوقی کابینه و وزارتخانه‌ها دچار فراموشی می‌شوند؛ اینکه مثلا اگر در دهه ۸۰ دولت وقت از ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و اقتصاد و امور بازرگانی، وزارتخانه جدیدی تحت عنوان صنعت، معدن و تجارت خلق شد، شرح وظایفشان هم به وزارتخانه جدید واگذار شد. غیر از این، سازمان برنامه و بودجه نیز هنوز به قوت خود باقیست و اگر در وزارتخانه‌های ادغام شدن شرح وظیفه رسیدگی به دغدغه‌های مردم گم شده باشد حداقل در سازمان برنامه مدیران و کارشناسانی هستند که این موضوع را به دستگاه‌های مربوطه گوشزد کنند.

عضو کارگری شورای عالی کار در دنباله برشمردن ایراداتی که به صحبت‌های روز گذشته رئیس دولت وارد می‌کند، می‌افزاید: اینکه در کابینه وزیری باشد که دغدغه‌های مردم را داشته باشد خوب است، اما سوال اینجاست که کار مابقی وزیران و اعضا چیست؟ با این اوصاف حتی بودن وزیر بازرگانی هم دردی را از مردم دوا نخواهد کرد چرا که این وزیر هم مانند وزرای صنعت و کشاورزی که دغدغه صنایع و کشاورزی را دارند، سرگرم امور بازرگانی خواهد شد و مشکل گرانی به قوت خود باقی خواهد ماند.

توفیقی تصریح می‌کند: اصلا اگر این رویکرد جواب می‌داد پس چرا دولت برای سایر دغدغه‌های مردم وزیر وارد کابینه نمی‌کند؟ مثلا یک وزیر برای کارگرانی که سالهاست مزدشان فریز شده است، یا یک وزیر برای بازنشستگانی که نسبت به ناچیز بودن مستمری‌هایشان معترضند؛ یا یک وزیر برای بیمارانی که قادر به تامین مخارج درمانی نیستند، یک وزیر برای معلمان و اساتید و یک وزیر هم برای دانش آموزان و دانشجویان.

این فعال کارگری ادامه می‌دهد: البته این رویکرد ایراد دیگری هم دارد و آن اینکه از این پس ممکن است اعضای کابینه به تعداد شهروندان جامعه عضو داشته باشد؛ بدیهی است که این اتفاق بدنه دولت را بیش از اندازه سنگین خواهد کرد؛ در نتیجه راه حل بهتر همان است که دولت در چارچوب ساختار‌های موجود برای کابینه‌اش عضو گیری کند، فقط حواسش باشد که مسئولان شرح وظایفشان را فراموش نکنند؛ این دقیقا همان کاری است که در قانون اساسی برای دولت تعیین شده و انتظار می‌رود تا دولت‌ها طبق آن دوره فعالیتشان را سپری کنند.

به باور توفیقی مشکل گرانی و ناپایداری قیمت‌ها بیش از آنکه نتیجه ادغام غیر مرتبط وزارتخانه‌های صنایع و معادن و اقتصاد و امور بازرگانی باشد، زاییده تصمیم خطایی است که سه سال گذشته برای تعیین دستوری دلار ۴۲۰۰ تومانی گرفته شد، اتفاتی که در بخش‌های مختلف اقتصادی در عمل نادیده گرفته و حتی دور زده شد و باعث شد تا در تمامی بازار‌ها قیمت کالا و خدمات افزایش چندبرابری پیدا کند؛ برای کالا‌هایی که نایاب بودنشان بی معنی تلقی می‌شد صف‌های طولانی متقاضی تشکیل شود و در این میان تنها مزدبگیران شاغل و بازنشسته بودند که درآمدشان ثابت نگه داشته شد؛ این اتفاقی بود که حتی اگر دولت هم از آن خبر نداشته باشد هیچ اقدامی هم در مواجهه با آن انجام نداد.

وی می‌افزاید: فرض کنیم که در وزارت صنعت، معدن و تجارت، رسیدگی به امور مردم و کنترل قیمت‌ها رسالت فراموش شده باشد، پس تکلیف سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان، سامانه ۱۲۴، نظارت‌ها و بازرسی اصناف و... مسئولیتشان در برابر مردم چه خواهد شد؟ طبق قانون رئیس جمهور و کابینه اش پاسدار قانون اساسی هستند. مگر نه اینکه همین کابینه افزایش ۲۰۰ هزار تومانی حق مسکن کارگری را چند ماه به تاخیر انداخت، خب چرا اعضای کابینه در مورد گرانی اقدامی صورت ندادند؟ اینکه از میان حسن و محمود و محمد و... چه کسانی عضو کابینه هستند مهم نیست، طبق قانون هرکس که عضو باشد به سهم خود مسئول اجرای قانون اساسی است که در آن بر ایجاد زندگی شرافتمندانه برای مردم تاکید شده است.

به گزارش اقتصاد ۲۴، هرچند از منظر صاحب‌نظرانی نظیر فرامرز توفیقی که در این سال‌ها به واسطه حساب و کتاب هزینه‌های زندگی شناخته شده‌اند، صحبت‌های روز دوشنبه رئیس جمهور نمی‌تواند علاجی برای مشکل گرانی کالاها و خدمات محسوب شود، اما باید دید دولت بعدی از چه منظری به ماجرا نگاه کرده و عقیده دارد که مشکل گرانی ناشی از ساختار نادرست وزارت صمت است یا مشکل در جای دیگری است؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

اینفوگرافی/ بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال ۲۰۲۳

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع ماشین بی ام و در بازار امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

خاورمیانه و این بار نبرد کریدور‌ها/ چگونه ایران در ۷ محور و کریدور دور خورد؟/ حتی مسیر افغانستان به ترکیه نیز ایران را دور زده است

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

عکس/استوری تازه حامد آهنگی به مناسبت تولد پسرش

برنامه علی دایی مشخص شد

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

الحوثی: در ۲۰۲ روز، ۱۰۲ کشتی هدف قرار گرفتند

تحریم مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

پریسا صالحی کیست و چرا به زندان احضار شد؟

حکم اعدام توماج صالحی لغو می‌شود؟

پیشنهاد هلندی برای مهدی قایدی

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدید نظر کنید

طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می‌شود

خاطره منشوری فریدون زندی از وحید هاشمیان!

در واگذاری سرخابی‌ها، کدام تیم سود کرد؟ کدام تیم ضرر؟

فرهاد مجیدی مهمان مخصوص فینال لیگ قهرمانان آسیا

سریال جدید مهران مدیری خبرساز شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف

پارلمان اروپا قطعنامه ضد ایران صادر کرد

بکارگیری منشی‌های خانم ممنوع شد!

تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟

اینفوگرافی/ مردم کدام کشورها بیشتر کتاب می‌خوانند؟

کدام مناطق ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟

بهترین زمان نوشیدن قهوه

فیلم/راز‌هایی از تایتانیک که هرگز نمی دانستید

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

این زنان در دام «پیج اینستاگرام مادر» افتادند

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلم/ پسر ناصر عبداللهی جا پای پدرش گذاشت

تقویت پلکانی حقوق کارگران با فرمول ۵۷+۶۰

رقم نهایی حقوق بازنشستگان مشخص شد

رشد ۶۴ درصدی منابع بانک سینا در دو سال گذشته

همه دارندگان کارت ملی بخوانند

استایل بهاری مرجانه گلچین حسابی سر و صدا کرد + عکس

آخرین خبر از وضعیت بیماری ترانه علیدوستی

در سال ۱۴۰۳ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم نباشید

میتسوبیشی با لباس رنو در ایران + عکس

کاهش فاصله ازدواج و فرزندآوری در ایران

علت ریزش قیمت سکه/ طلا زیر پای سکه را خالی کرد؟

علت گرانی پیاز مشخص شد

خبر خوب درباره رتبه بندی معلمان

فیلم/ دستور تخلیه یک روستا بخاطر شکسته شدن سد!

درخواست هادی چوپان برای بخشش توماج صالحی+ عکس

رقابت کنکور سراسری ۱۴۰۳

تصمیم افزایش قیمت پژو پارس چه بلایی سر بازار خودرو می‌آورد؟

قیمت ماکارونی چقدر افزایش یافت؟

مرز‌های تقلب در کنکور ۱۴۰۳ جابجا شد

عکس/ بهاره رهنما با شلوار غیرمتعارف ظاهر شد!

ستاره پرسپولیس لیگ را از دست داد

اینفوگرافی/ تمام «نه»‌های رهبر انقلاب به سلاح اتمی

استوری اوسمار خطاب به محمد حسین میثاقی+ عکس

مشکل استقلال با مالک جدید پرسپولیس چیست؟

قیمت جهانی طلا کاهش یافت

ساده‌ترین راه برای دریافت سود سهام عدالت

فرار محمد صادقی از ایران؛ بازیگر جنجالی کجا به سر می‌برد؟