اقتصاد۲۴ - محمد خدابخشی اظهار کرد: بودجه شرکتهای دولتی بخش اعظم بودجه کشور را تشکیل میدهد همانطور که اعلام شده بودجه شرکتهای دولتی و مؤسسات وابسته به دولت در لایحه ۱۴۰۰ که دولت به مجلس تقدیم کرده بیش از هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است.
وی تصریح کرد: البته نسبت به سال ۹۹ که هزار و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بود اگر بخواهیم مقایسهای کنیم با رشد بودجه عمومی رشد چندانی نداشته است تقریباً ۸ درصد رشد داست.نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: اما واقعیت این است که همه بودجه شرکتهای دولتی در لایحه ۱۴۰۰ انعکاس داده نشده و محاسباتی که انجام شده و گزارشی که دیوان محاسبات کشور به کمیسیون برنامهوبودجه اعلام کرده است رشد بودجه شرکتهای دولتی نزدیک به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان نسبت به سال ۹۹ بوده است.
خدابخشی اضافه کرد: در یکی دو سال اخیر با توجه به تغییراتی که در آئیننامه داخلی مجلس انجام شده حرکتهای بسیار خوبی برای بررسی بیشتر بودجه شرکتهای دولتی انجام شده است.وی بیان کرد: دو سال پیاپی است که خود دولت مکلف شده که بودجه شرکتهای دولتی را گزارشی را یک ماه قبل از زمان تقدیم لایحه کل بودجه به مجلس ارائه دهد که امسال نیز قبل از ۱۵ آبان دولت گزارشی از بودجه شرکتهای دولتی به مجلس ارائه داد.
بیشتر بخوانید:الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ شد
نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: طبق آییننامه داخلی مجلس کمیسیون برنامهوبودجه آن را به دیوان محاسبات ارجاع داد که ظرف مدت ۲۰ بررسی و گزارشان را به کمیسیون برنامه و محاسبات ارائه داد و به جلسات کارشناسی برای بودجه شرکتهای دولتی شروع کردیم.خدابخشی عنوان کرد: امسال مصمم هستیم آن شرکتهای که سهم بیشتری از بودجه شرکتهای دولتی دارند مخصوصاً شرکتهای ملی نفتی هستند وقت بیشتری بگذاریم تلاش میکنیم که در قانون بودجه ۱۴۰۰ مصارف مربوط به شرکت ملی نفت ایران را از محل آن ۱۴ و نیم درصدی که از محل فروش نفت و گاز به دست میآورد آن را شفاف کنیم.
وی اظهار کرد: همان کاری که برای هدفمندی یارانهها انجام دادیم و تبصره ۱۴ بودجه سنواتی جدولی آوردیم که مصارف هدفمندی یارانهها و درآمدهای آن مشخص شود و همین حالا نیز نزدیک به ۲۶۷ میلیارد در لایحه ۱۴۰۰ است همین کار را برای شرکت ملی نفت انجام دهیم تعداد از اینها هستند که نزدیک ۳۵ که ۸۲ درصد از بودجه دولتی را تشکیل میدهند بنابراین وقت بیشتری برای آنها بگذاریم ضمن اینکه باید به این نکته توجه کنیم که همه شرکتهای دولتی مؤسسات وابسته به دولت که در زمره شرکتهای دولت محسوب میشوند همه اینها ماهیت شرکتی و دولتی ندارند.
نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: بهطور مثال باید همه اینها باید تفکیک شوند که ببینیم که کدام حاکمیتی هستند کدام نیستند و کار خوبی که وزارت نیرو سال گذشته انجام داد ۳۱ شرکت آب و فاضلاب روستایی که زیان ده بودند در شرکتهای آب و فاضلاب شهری ادغام شدند.
خدابخشی خاطرنشان کرد: مصارف مربوط به ۱۴ و نیم درصد شرکت ملی نفت ایران از درآمدهای نفت خام و معاینات گاز شفاف شود این باید شفاف شود.
وی اضافه کرد: بعضی از شرکتها که زیاده هستند کمکهای از بودجه عمومی دولت میگیرند ارتباطی که وجود دارد به این شکل است درجاهای مثل هدفمندی یارانهها هم منابع و مصارف آن باید سرجمع بودجه عمومی باشد این کار امسال انجام شد و ۲۶۷ میلیاردی که مربوط به منابع هدفمندی است به سرجمع بودجه عمومی اضافه شد در منابع مربوط هدفمندی نیز بعضی از شرکتهای دولتی تأمین شود این ارتباط به این شکل هست بین دولت و شرکتهای دولتی ولی این ارتباطِ باید خیلی شفافتر باشد مخصوصاً برای شرکت ملی نفت ایران که ارتباط شرکت ملی نفت ایران با خزانه با دولت مشخص و شفاف شود منابع مربوط به شرکت نفت هست از آن ۱۴ و نیم درصد تائید خزانه باشد.
نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس بیان کرد: مجموع درآمدهای اختصاصی دستگاههای اجرایی آنهایی که بودجه عمومی دولت میآید سال ۱۴۰۰ گفته شده ۸۸ هزار میلیارد تومان است.
خدابخشی ادامه داد: این رقم از سرجمع ۹۳۰ هزار میلیارد تومان این رقم خیلی پایینی است اگر این تحقق یابد بخشی از هزینه آن دستگاه تأمین میکند اگر تحقق پیدا نکند که بدهکار و زیان ده میشود.وی عنوان کرد: هم برای این شفافیت و بعد از فراغت از بودجه تفریق بودجه. حین اجرای بودجه و تحقق هدفگذاری آنها مهم است که آن هدفگذاری که شده محقق شده است.
نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: خیلی از این شرکتها هدفگذاری آنها با برنامه کشور هم راستا نیست این کمک میکند شفافیت و منجر به کاهش هزینهها میشود و همافزایی نیز ایجاد میکند.خدابخشی تصریح کرد: مالیات در سال ۱۴۰۰ ۲۲۵ هزار میلیارد تومان است آن رشدی که بودجه عمومی کشور داشته که نسبت به سال ۹۹ بالای ۴۷ درصد است این درآمد مالیاتی است آنچیزی که مربوط به مالیات است ۲۰ درصد است آن منابعی که مربوط به مالیات و گمرک بوده و بر اساس درامدها میآید ۱۰ درصد رشد داشته است.