تاریخ انتشار: ۱۳:۲۹ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۷

چینی‌های خودروساز هم از ایران می‌روند!

آخرین آماری که از وضع تولید خودروهای سواری منتشر شده، به وضوح گویای عقبگرد شرکت‌های چینی در صنعت خودرو کشوراست و با ادامه این روند، هیچ بعید نیست طی ماه‌های آینده شاهد خروج چشم بادامی‌ها از ایران باشیم.
chery-logo
اقتصاد24 - در حال حاضر چند شرکت چینی در خودروسازی ایران حضور دارند که بیشتر آنها در بخش خصوصی فعالیت می‌کنند و برخی نیز میهمان ایران خودرو و سایپا به‌عنوان شرکت‌های وابسته به دولت، هستند. از جمله شاخص‌ترین چینی‌های حاضر در صنعت خودرو ایران می‌توان به «چری»، «جک»، «لیفان»، «FAW»، «BYD»، «جیلی»، «ام جی»، «برلیانس» و «چانگان» اشاره کرد که تیراژ همه آنها در آخرین آمار اعلامی (آمار مربوط به دی‌ماه ۹۷) کاهشی و حتی در برخی موارد صفر بوده است. به‌عنوان مثال، چری که در ایران تحت عنوان «مدیران خودرو» محصولاتش را عرضه می‌کند، طی دی‌ماه امسال حتی یک دستگاه محصول نیز تولید نکرده است. همچنین جیلی نیز که «بم خودرو» میزبان محصولاتش در ایران است، هیچ تولیدی در دی‌ماه نداشته و لیفان نیز همین شرایط را دارد. شرکت‌هایی مانند «BYD» و جک نیز روندی نزولی در تولید داشته‌اند و طبق شنیده‌ها، برلیانس و ام جی نیز ظاهراً چندان تمایلی به ماندن در ایران ندارند.

سه عامل افت چینی‌ها

عقبگرد چینی‌ها ریشه در عوامل مختلفی دارد که البته سرنخ بیشتر آنها به تحریم خودروسازی ایران مربوط می‌شود. در این بین، سه عامل اصلی تضعیف فعالیت خودروسازان چینی در کشور عبارتند از «قطع یا کند شدن روند تأمین قطعات از خارج»، «ضعف داخلی‌سازی خودروهای چینی» و «تغییر رویکرد خودروسازان چینی در بازار ایران».
به جز موضوع «ضعف داخلی‌سازی»، دو مورد دیگر کاملاً با تحریم‌های آمریکا و متحدانش علیه خودروسازی ایران در ارتباط است و طبعاً تا گشایشی سیاسی رخ ندهد، نمی‌توان امید چندانی به حل آنها داشت.

با اعمال تحریم‌های آمریکا علیه خودروسازی کشور، قابل‌پیش‌بینی بود که روند تأمین قطعات از خارج، مختل شود و برخی خودروسازان خارجی، ایران را ترک کنند، با این حال گمان می‌رفت چینی‌ها مانند دور قبلی تحریم (سال‌های ۹۱ و ۹۲) به فعالیت خود ادامه داده و حتی حضورشان را پر رنگ تر نیز کنند.

در دور قبلی تحریم‌ها، خودروسازان چینی نه‌تنها از ایران نرفتند و فعالیت خود را کاهش ندادند، بلکه بر تعداد آنها افزوده شد و سهم‌شان در بازار خودروی کشور رو به فزونی گذاشت. در واقع چینی‌ها از خلأ حضور شرکت‌های معتبر آسیایی و اروپایی در صنعت و بازار خودروی ایران طی سال‌های ۹۱ و۹۲ بهره برده و فعالیت‌های‌شان را توسعه دادند. شرایط به شکلی پیش رفت که علاوه‌بر پررنگ‌تر شدن فعالیت خودروسازان چینی (آنها که از قبل در ایران بودند)، شرکت‌های جدیدی نیز به کشور آمدند و در نتیجه، سهم چینی‌ها در بازار خودروی ایران رشد قابل‌توجهی به خود دید و از مرز ۱۷ درصد نیز رد شد.

با توجه به این رویکرد چینی‌ها در تحریم قبلی، گمان می‌رفت در تحریم‌های جدید نیز چشم بادامی‌ها بمانند و فعالیت خود را گسترش نیز بدهند، با این حال عکس آن اتفاق افتاد. با آغاز تحریم‌های آمریکا علیه خودروسازی ایران در نیمه مرداد امسال، روند تولید خودروهای چینی در کشور رو به نزول رفت، به نحوی که هم محصولات متعلق به بخش خصوصی افت تولید را تجربه کردند و هم میهمانان چشم بادامی ایران خودرو و سایپا.

مختل شدن روند تأمین قطعات از چین، موضوعی بود که برخلاف پیش‌بینی‌ها گریبان خودروهای چینی را در ایران گرفت و سبب شد تیراژ در مسیر افت قرار گیرد. این اتفاق خود ریشه در ماجرایی دیگر داشت و آن، همکاری نکردن بانک‌های چینی با ایران بود. در واقع شدت تحریم‌های آمریکا کار را به جایی رساند که بانکی‌های چینی نیز قید همکاری با ایران را زدند و در این بین، چرخش «کونلون بانک» بدترین اتفاق ممکن برای خودروسازی ایران بود. این بانک چینی در دوران تحریم قبلی همکاری مناسبی با ایران داشت و به نوعی پل ارتباطی برای نقل‌وانتقال پول در آن مقطع بود و هرچند گمان می‌رفت در تحریم‌های جدید نیز نقش قبلی را بازی کند، اما تغییر چهره داد و از ایران به سمت آمریکا چرخید. گفته می‌شود برخی خودروسازان چینی تمایلی به ماندن در ایران ندارند و می‌خواهند به‌تدریج خارج شوند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره دیده نشده از فوزیه و آخرین پادشاه مصر ۶۰ سال پیش در مراسم تشییع ملک فاروق

صحنه‌های تکان دهنده از سومین روز انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ ملاقات صمیمی و دوستانه الهام علی اف و پزشکیان کنار دریا

عکس/ واکنش تند مونا مهرجویی به انتشار تصاویر جانباختگان بندرعباس

عکس/ آسمان مشهد در وسط روز سیاه شد

عکس/ ظاهر متفاوت صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در حال نماز خواندن کنار هلی کوپتر

عکس کمیاب از دکتر شریعتی ۷۴ سال پیش در کنار علمای مشهد با لباس رسمی

عکس/ رونمایی از پوستر سریال کنکل با بازگشت هانیه توسلی

عکس/ استوری خاص الناز شاکردوست برای همدردی با مردم بندرعباس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ دیدار هاشمی رفسنجانی با میخائیل گورباچف ۳۶ سال پیش در روسیه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

رمزارز ترامپ به پرواز درآمد

فیلم/ روز پرترافیک غرفه هلدینگ خلیج فارس در ایران اکسپو ۲۰۲۵

شکایت جدید علیه اصغر فرهادی برای فیلم قهرمان

فیلم/ واکنش دبیر به پیدا شدن جام کشتی در عتیقه‌فروشی

تنها زن کابینه پزشکیان در آستانه استیضاح + سند

عکس/ نمایی شگفت انگیز از کنسولگری روسیه ۱۳۵ سال پیش در رشت

اولین واکنش سپاه به انفجار در بندر شهید رجایی

فیلم/ رونمایی از قرص اورانیوم هسته‌ای در روی آنتن زنده

فیلم/ سرانه مصرف نان ۱۰ میلیون مهاجر افغان بیش از ۹۰ میلیون ایرانی

عکس/ زمان مذاکرات ایران و اروپا مشخص شد

فیلم/ جزئیات انفجار بندر شهید رجایی از زبان استاندار هرمزگان

کف قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ چقدر بود؟ + جدول

علت تلف شدن توله‌های پلنگ در کرمان چه بود؟

بمب ساعتی بازار مسکن زیر پای مستاجران

جدیدترین قیمت آپارتمان در منطقه ۹ نهران از هوشیار تا استاد معین + جدول

پیام سیدمحمد خاتمی در پی انفجار بندر شهید رجایی

گزارش بورس امروز سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

حال و هوای نشا مکانیزه برنج در گیلان

چرا عطش خریداران بورسی سرکوب شد؟

عکس/ پوشش تینیجر‌ای بهاره رهنما با بند عینک و گردنبند عجیب در خانه لاکچری اش

جزئیات آتش سوزی گسترده ۷ مغازه در شهر نور

خریداران شمش طلا بخوانند؛ تاریخ برگزاری حراج مشخص شد

فیلم/ درخواست جدی جناب خان از مسئولین بعد از حادثه بندرعباس

توافق اولیه استقلال با یک ستاره خارجی

افشای رقم درخواستی پیتسو موسیمانه از استقلال

عکس/ قابی کمیاب از هاشمی، روحانی و صیاد شیرازی ۳۸ سال پیش با لباس نظامی در چابهار

بیانیه حزب اعتدال و توسعه در پی حادثه آتش سوزی بندر شهید رجایی

عکس/ پرترۀ دختر قاجاری با لباس محلی و زیورآلات خاص ۱۱۰ سال پیش بر روی یک قالی ایرانی

عکس/ چهره دیده نشده و خاص از شهناز پهلوی ۷۳ سال پیش در کنار پدر و نامادری اش

تقابل زودهنگام مجلس علیه گزینه‌های وزارت اقتصاد؛ پایداریچی‌ها شمشیر را از رو بستند

حسین الله‌کرم: جنگ بلوفی بیش نیست

رقص رنگ و زیبایی در دشت ریواس کرمان

روایت حسن روحانی از پذیرش پرونده هسته‌ای ایران؛ در ملاقات با رهبر انقلاب چه گذشت؟ + فیلم

گرمای زودرس تقاضای مصرف برق را افزایش داد

عکس/ ظاهر خاص رونی کلمن اسطوره بدنسازی ۵۱ سال پیش با خنده شیرین در کودکی

تعریف پست جدید در استقلال

بازگشت نام ثروتمندان عربستانی به فهرست فوربز

فیلم/ بغض خانم مجری برای جانباختگان انفجار بندرعباس روی آنتن زنده

عکس/ گشت و گذار مهراب قاسم‌خانی و خانواده‌اش در شیراز با تیپ اسپرت و برند

تعداد بالا و حیرت انگیز زوج‌های نابارور در ایران

عکس/ ژست خندان اردشیر زاهدی ۴۷ سال پیش در حال کباب درست کردن با لباس سرآشپز

از قابلیت‌های جدید نرم افزار CRM دیدار رونمایی شد

انفجار بندر شهید رجایی چه تبعاتی برای اقتصاد ایران دارد؟

جنجال تازه محمدحسین میثاقی علیه علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری‌های مریم معصومی از سفر لاکچری‌اش به چین با لباس سنتی

آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور/ خودرو جدید ایگل هم به طرح فروش اقساطی پیوست + جدول فروش

پیام توئیتری مسعود پزشکیان به علی‌اف

فیلم/ وداع تلخ با عروس و داماد انفجار بندرعباس

سناریو‌های مذاکره ایران و آمریکا در راند چهارم؛ آیا ترکیب تیم مذاکره‌کننده آمریکایی تغییر می‌کند؟

عکس/ صحنه‌هایی عجیب از عملیات اطفای حریق بندر رجایی