اقتصاد۲۴ - فلز گرانبهای زرد رنگ در بین سرمایه گذاران خرد و البته معامله گران حرفهای جزو کالاهای محبوب است. معمولاً نوسان قیمت در این کالا برای اقتصاد اهمیت فراوانی دارد. این روزها، اما به گفته نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر بازار خرید و فروش آن راکد است. به نظر میرسد حالا فعالان بازار منتظر اتفاقات سیاسی بعدی در داخل و خارج هستند.
محمد کشتیآرای درباره وضعیت بازار طلا و سکه در روزهای اخیر، اظهار کرده بود: «با توجه به کم نوسان بودن قیمت طلا و سکه و کاهش تدریجی قیمت ارز، درحالی که قیمت جهانی طلا با افزایش همراه بوده است، کاهش تقاضا باعث ثبات بیشتر قیمتها در بازار طلا و سکه شده است.» با این همه روز دوشنبه قیمت سکه و طلا تحت تاثیر برخی خبرها با افزایش همراه بود.
با این همه، اما بازار همچنان در حالت رکودی به سر میبرد و البته نقش قیمت انس جهانی نیز در قیمت داخلی تاثیر دارد هرچند اگر قیمت دلار کاهشی باشد بالا رفتن انس تاثیری در بازار داخلی نخواهد داشت.
در این خصوص نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره نوسانات جهانی طلا این طور گفت که قیمت جهانی طلا در سال گذشته میلادی با رشد ۲۵ درصدی همراه بود، ولی در سالهای گذشته این میزان افزایش حداکثر تا ۱۸ درصد بود، ولی در سال ۲۰۲۰ بالاترین رشد قیمت را در بازار طلا داشتیم که علت اصلی آن شیوع ویروس کرونا بود.
این فعال در بازار طلا درباره پیش بینیها از آینده قیمت طلا هم اینطور توضیح داد: باید تا ۲۰ ژانویه و انتقال قدرت در آمریکا صبر کنیم؛ با توجه به اعلام سیاستهای اقتصادی جدید آمریکا، قیمت جهانی طلا مسلما تغییر خواهد کرد، اما اکثر تحلیلگران پیش بینی کرده اند بعد از واکسیناسیون کرونا اگر سایه کرونا از دنیا برداشته شود و با رشد اقتصاد جهانی مواجه خواهیم شد که همین امر باعث تضعیف قیمت اونس طلا میشود.
چرا همه دلال شدهاند؟
اهمیت قیمت ارز، سکه و طلا این روزها بیش از گذشته به چشم میآید. مردم مدام قیمت این کالاها را رصد میکنند. عبادالله محمد ولی، عضو انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا و جواهر در گفتگو با اقتصاد۲۴ در این باره میگوید: سالهای سال است کشور درگیر تحریمهای ظالمانه و ناجوانمردانه است و متاسفانه برخی تصمیم سازان سازوکارهای جایگزینی درآمدی را نادیده میگیرند. در چند دهه گذشته در رابطه با رونق صنایع، اشتغال و صادرات اقدامات موثری صورت نگرفته است. در این شرایط بازار ما بیشتر از اخبار در حوزههای مختلف میگیرد و سکه در یک روز ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است و در روز بعد به ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میرسد.
محمدولی میافزاید: اگر سیاست گذاریها مبتنی بر ایجاد اشتغال به واسطه رونق تولید و صنایع بود و همچنین ورود ارز به کشور تسهیل میشد، امروز اکثریت جوانها به دلالی روی نمیآوردند. امروز حتی برخی افراد بعد از پنجاه سال فعالیت در صنعت طلا، به واسطهگری روی آوردهاند. این موضوع هم اشتغال و تولید را در صنعت به خطر انداخته و هم باعث ایجاد نوسان در بازار طلا میشود.
این فعال بازار طلا تصریح میکند: نوسان در بازار طلا همواره بوده و تا زمانی که صنایع مولد احیا نشوند، ادامه خواهد داشت. صنعت طلا مانند بسیاری از صنایع ما دچار خودتحریمی شدهاند. نفت کشور با هر اقدامی دچار مشکل در صادرات میشود، اما چرا تمرکز خود را بر سایر صنایع نمیگذاریم. صنایعی در کشور داریم که میتواند بالاتر از نفت برای کشور سودآوری داشته باشد. برای نمونه صنعت تلفیقی سنگ و طلا میتواند ارزآوری فراوانی برای کشور داشته باشد.
دو دلیل مهم برای بالا رفتن قیمت جهانی طلا
محمدولی همچنین با بیان اینکه قیمت جهانی طلا در حال حاضر نرخ واقعی ندارد، اظهار میکند: انس جهانی در حال حاضر ۱۹۳۲ دلار است که با ارزش فعلی پول باید حدود ۲ هزار و ۴۰۰ دلار باشد.
وی در ادامه گفتگو با اقتصاد۲۴ توضیح میدهد: برای این تحلیل دو دلیل عمده وجود دارد؛ نکته اول این است که استخراج طلا بسیار سخت است و تا امروز حدود ۸۰ درصد طلا قابل استخراج بیرون آمده است و تا امروز جایگزینی برای آن نیست. منابع طلا در جهان عمدتاً در صنایع مختلف از جمله پزشکی، هوافضا، طلا و جواهر و... استفاده شده و ذخایر جهانی کاهش یافته است.
این فعال بازار طلا میافزاید: دلیل دوم این است که برخی کشورها در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ طلا را پشتوانه ضعیفی دیدند و به جای آن صنایع اشتغال محور و عدد صادراتی خود را پشتوانه اقتصادی قرار دادند. این کشورها امروز مشغول ذخیره طلا هستند بنابراین این نشان میدهد آینده قیمت طلا در جهان رو به افزایش است.
محمدولی خاطرنشان میکند: در داخل میتوان قیمت طلا را کنترل کرد، اما این کار از طریق تقویت پول ملی و رقابتی کردن آن امکانپذیر است. تورم پیش بینی شده برای سال آینده به طور قطع اثر خود را بر قیمت طلا نیز خواهد گذاشت مگر اینکه وزارتخانهها و نهادهای مرتبط با تقویت اشتغال و تولید و بانک مرکزی با دخالت در بازار بتوانند از بالا رفتن قیمت جلوگیری کنند. هرچند متاسفانه حمایت از تولید در حد شعار باقی مانده است. گاهی وقتها شعارها برعکس عمل میکنند و این بی اعتمادی سبب میشود تا بازار به حرف هیچ مسئولی گوش ندهد و کار خود را بکند.