اقتصاد۲۴ - ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از افزایش ۵۷۳ درصدی قاچاق دام فقط از مرزهای استان کردستان خبر داده است. به گفته این ستاد از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ۱۶ هزار و ۲۶۹ راس احشام قاچاق در استان کردستان کشف شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۵ برابری داشته است.
کارشناسان سه عامل اصلی را برای افزایش قاچاق دام عنوان میکنند که همگی آنها ریشه در عدم حمایت مناسب از دامداران در شرایط مازاد تولید و افزایش هزینهها دارد.
منصور پوریان رئیس شورای تامین دام کشور با تاکید بر اینکه مازاد تولید در شرایط عدم کشش بازار داخلی اتفاق افتاده است، افزود: برخی گزارشها نشان میدهد میزان مصرف گوشت قرمز کاهش ۴۵ درصدی داشته است.
وی ادامه داد: بخشی از کاهش مصرف مربوط به شرایط بد اقتصادی مردم و بخشی دیگر مربوط به بسته شدن مراکز عمده مصرف است.
به گفته پوریان؛ مازاد تولید در شرایط عدم کشش بازار داخلی موجب شده دامداران روزهای سخت اقتصادی را تجربه کنند ضمن اینکه هزینههای تولید نیز رشد چشمگیری داشته است.
وی با تاکید بر اینکه در این شرایط اجرای طرحهای حمایتی از دامداران ضروری است، افزود: وزارت جهاد کشاورزی در سال ۹۸ طرحهای حمایتی از دامداران را در قالب خرید تضمینی ارائه داده است که تا امروز به دلیل عدم همکاری برخی از دستگاههای ذی ربط اجرای آن لنگ میزند.
پوریان یکی از این دستگاهها را ستاد تنظیم بازار عنوان کرد که تا امروز از اعلام قیمت برای خرید حمایتی از دامداران خودداری کرده است.
وی سوق دامداران به قاچاقچیان که در این شرایط به دامداران قیمت مناسبی پیشنهاد میکنند طبیعی دانست.
پوریان یکی دیگر از عوامل افزایش قاچاق را بالا رفتن نرخ ارز برشمرد که طمع قاچاقچیان برای افزایش قاچاق دام را بیشتر کرده است.
وی معتقد است؛ بسته شدن مسیرهای قانونی این فرصت را به قاچاقچیان داده است که از شرایط به وجود آمده برای رونق کار خود استفاده کنند.
پوریان باز شدن مسیر قانونی صادرات مازاد دام حتی به صورت موقت و اجرای کامل طرح خرید حمایتی از دامداران را از راهکارهای مبارزه با قاچاق دام برشمرد.