اقتصاد۲۴- بندر امام خمینی(ره) به عنوان یکی از مناطق ویژه اقتصادی کشور شناخته شده که این روزها نقش مهم و استراتژیکی از نظر تامین کالاهای اساسی در کشور دارد. خیلی از کالاهای اساسی از طریق این بندر به صورت فلهای واردات و به سراسر کشور عرضه میشود. همین امر در تعادل قیمتی این کالاها در بازار نیز اثرگذار است.
طی ماههای اخیر مردم نسبت به کمبود روغن خوراکی و جامد در استانهای مختلف از جمله اراک، کهگیلویه و بویر احمد، خراسان شمالی و جنوبی، آذربایجان غربی، ایلام، هرمزگان و ... گلایه داشتهاند. از این رو طی سفر اخیری که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور به مجتمع بندری امام خمینی(ره) داشته است، این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. به گفته جهانگیری؛ ذخایر بسیار زیادی از این کالا وارد کشور شده است بطوریکه بیش از ۳۰۰ هزار تن ذخیره در بندر وجود دارد و در همین حال کشتیهایی در حال تخلیه بار هستند.
بیشتر بخوانید: بندر امام خمینی (ره) از استراتژیکترین بنادر کشور در تامین کالاهای اساسی است
همچنین امید جهاننژادیان، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خوزستان هفته پیش خبر داده بود: یک فروند کشتی حامل ۴۳هزار تن روغن خام آفتابگردان و سویا روز چهارشنبه گذشته در بندر امام خمینی (ره) پهلو گرفته است که میتواند بخشی از نیاز کشور به روغن خوراکی را تامین کند.
به تازگی برای مدیریت کمبود روغن در کشور اقدامات دیگری نیز از سوی مسئولان بندر امام خمینی(ره) صورت گرفته است. علاوه بر واردات این کالای اساسی، یکی دیگر از اقدامات اخیر، احداث تصفیهخانه روغن خوراکی با ظرفیت روزانه ۱۵۰ تُن روغن خام در بندر امام خمینی (ره) بوده است. در واقع آنچه موجب گلایه مردم است، افزایش قیمت این کالای اساسی است. بر این اساس با راهاندازی کارخانه روغنکشی در بندر امام خمینی(ره)، هزینههای حمل و ذخیره سازی این محصول کاهش یافته و به نوعی بر هزینه تمام شده این کالا نیز موثر خواهد بود.
عادل دریس، مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان و مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) در توضیح ویژگیهای این کارخانه تازه تاسیس در این منطقه گفته بود: تصفیهخانه یاد شده با بهرهگیری از واحدهای خنثیسازی، بلیچر، بیرنگسازی، بیبوسازی به روش تقطیر همراه با ۱۶ مخزن ذخیره به همت و تلاش متخصصان ایرانی ساخته و نصب شد. به لحاظ مجاورت آن با سه واحد کارخانه روغنکشی، امکان دسترسی آسان به روغن خام تولیدی فراهم میشود و به دنبال آن مسافت حمل، جابهجایی و هزینههای ذخیرهسازی و قیمت تمام شده تولید روغن خوراکی کاهش قابل ملاحظهای خواهد داشت.
او ادامه داد: فعالیت این تصفیهخانه به عنوان بخشی از کارخانه روغنکشی نوید خلیج فارس ضمن اینکه موجب کاهش نیاز کشور به واردات روغن خوراکی میشود، در ایجاد ارزش افزوده از طریق استقرار صنایع تبدیلی در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) تاثیر بسزایی دارد.
در کنار احداث تصفیه خانه روغن خوراکی نیز پیش از بندر امام خمینی در راستای توسعه ظرفیتهای زیرساختی نیز اقداماتی شده است. ارتقای ظرفیت چهار اسکله این بندر به ۸۰ هزار تن از طریق عملیات روی اسکلههای شماره ۳۱ تا ۳۴ بندر امام خمینی (ره) به متراژ ۷۴۰ متر و با اعتباری بیش از ۵۱ میلیارد تومان از محل اعتبارات سازمان بنادر و دریانوردی انجام گرفته است. این مسئله میتواند به استمرار و ارتقای سطح خدمات بندری کمک کند و طبعاً در مواردی که نیاز کشور ایجاب میکند، این امتیاز ویژه بندر امام خمینی راهگشا خواهد بود.
در اهمیت بندر امام خمینی در مراودات تجاری در کشور همین بس که با ظرفیت تخلیه و بارگیری سالانه ۵۰ میلیون تن کالای نفتی و غیرنفتی دومین بندر بزرگ عملیاتی ایران پس از بندر شهید رجایی در استان هرمزگان است. در واقع این بندر با ۳۸ اسکلۀ فعال به طول هفت کیلومتر، بزرگترین بندر در زمینه واردات غلات و کالاهای اساسی به کشور است که حدود ۷۵ درصد غلات مورد نیاز کشور و ۹۰ درصد نهادههای دامی و طیور مورد نیاز کشور از طریق بندر امام خمینی (ره) و به صورت فله وارد کشور میشود.
به گفته عادل دریس، مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره)؛ با توجه به ضرورت تسهیل و تسریع در پذیرش و تخلیۀ کشتیهای حامل کالاهای اساسی، با اتخاذ تمهید لازم در بخشهای تجهیزاتی و عملیاتی و بهرهگیری از ۲۰ دستگاه تجهیز پرقدرت و پیشرفته با میانگین تخلیه روزانه ۵۶ هزار و ۷۰۰ تن، این رکورد بیسابقه به ثبت رسید.
این اعداد به خوبی نشان میدهد که منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) چه اهمیتی در شرایط خاص کشور دارد. به ویژه که با وجود تحریمها و مشکلات اقتصادی در کشور از یک طرف و بالا رفتن قیمت کالاهای اساسی از سوی دگیر، نقش تسهیلگری و تامین امکانات زیرساختهای لازم برای تامین کالاهای اساسی مسئلهای مهم مینماید.