اقتصاد۲۴ - پلتفرم اتریوم اخیرا با راه اندازی فاز صفر اتریوم ۲ و افزایش هزینه گس اتریوم همهمه ی زیادی را در بین کاربران به راه انداخته و باعث نارضایتی بسیاری از آن ها شده است. افزایش بی رویه کارمزد سبب خروج کاربران Defi از این پلتفرم شده است.
فاز صفر اتریوم ۲ در تاریخ ۱۱ آذر ۱۳۹۹ راه اندازی شد. این پروژه شامل فازهای صفر، یک و دو است که هنوز زمان دقیق راه اندازی فاز ۱ و ۲ مشخص نیست. در فاز صفر اتریوم ۲، بیکن چین (Beacon Chain) اجرا شد. در این فاز هم از گواه اثبات کار و هم از گواه اثبات سهم استفاده می شود. اجرای این فاز باعث افت قابل توجه و ۱۱ درصدی ارزش اتریوم و بازگشت آن به زیر ۶۰۰ دلار شد.
آنچه در نقشه راه این پروژه به چشم می خورد، حاکی از آن است که فاز اول نیز در سال ۲۰۲۱ به اجرا در خواهد آمد. در این فاز عملیات شاردینگ که به معنی تقسیم زنجیره اتریوم به ۶۴ زنجیره جدا است انجام خواهد شد. این عملیات با هدف افزایش سرعت انجام تراکنش ها برنامه ریزی شده است.
فاز دوم اتریوم ۲ نیز در پایان سال ۲۰۲۱ یا اوایل سال ۲۰۲۲ انجام خواهد شد که هنوز اطلاعات دقیقی از جزییات این فاز در اختیار کاربران قرار نگرفته است.
دراین میان، هزینه های Gas اتریوم نیز در حال افزایش بی رویه است، این رشد سریع کارمزدها، استفاده از این پلتفرم را برای بسیاری از عملیات نامناسب و ناکارآمد می کند. در ۲۴ ساعت گذشته، هزینه های معاملات اتریوم ۲۰ درصد رشد داشته و میانگین کارمزد انجام یک عملیات در این پلتفرم به حدود ۱۷.۶ دلار رسیده است.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید، هزینه های کارمزد در پلتفرم اتریوم روز به روز در حال افزایش است، این روال باعث سوق دادن کاربران به سایر پلتفرم های بلاکچین شده است.
اولیو آلن (Olive Alen)، فعال این حوزه در توییتر خود هزینه Gas برابر با ۵۰۰۰ دلار را برای پذیرش برخی پروژه ها در پلتفرم اتریوم تخمین زده است.
با هزینه فعلی Gas اتریوم، کارمزد یک معامله ساده برای کاربران بین ۴۰ تا ۷۵ دلار تمام می شود.
مشکل اصلی این افزایش قیمت این است که بسیاری از پروژه های امور مالی غیر متمرکز (Defi)، به قراردادهای هوشمند و تراکنش های پیچیده نیازمندند و این افزایش بی رویه کارمزد، عرصه را بر آنها تنگ می کند. Defi به بخش بسیار مهمی از کاربردهای رمز ارزها تبدیل شده است، بی توجهی پلتفرم اتریوم به منافع این دسته از کاربران، آن ها را به سمت پلتفرم های بلاکچین دیگر سوق می دهد. طبق برآوردهای به عمل آمده، پس از افزایش هزینه های Gas، هزینه اجرای بسیاری از پروژه های Defi که نیاز به قراردادهای هوشمند پیچیده دارند، بیش از ۱۰۰۰ دلار برای کاربران تمام می شود.
تحلیل گران عواقب بد هزینه های فلج کننده اتریوم را از قبل به این شرکت هشدار داده بودند. در پادکستی که در سایت checkonchain.com منتشر شده است، به مردم در خصوص سرمایه گذاری در این شبکه هشدار داده شده است، در این پادکست تاکید شده که قبل از انجام هر نوع سرمایه گذاری در شبکه اتریوم، هزینه هایی را که در اجرای قراردادهای هوشمند باید پرداخت کنید را به طور کامل در نظر بگیرید.
نکته قابل توجه این پادکست این است که طبق بررسی های به عمل آمده توسط آن ها در شرایط جدید، هزینه تراکنش ها برای کاربران حتی بیشتر از سود آنان از تراکنش ها تمام می شود. بر اساس اسکرین شاتی که در این سایت منتشر شده است، کاربر در موقعیتی قرار گرفته که هزینه های Gas معاملات اتر از مقدار اتر معامله شده بیشتر است!
در روزهای اخیر قیمت اتریوم با شکست سقف قبلی به ۱۷۰۰ دلار رسید و در حال حاضر با کاهش حدود ۸۶ دلاری در قیمت ۱۶۱۵ دلار معامله می شود. شما میتوانید جدیدترین اخبار اتریوم رو در https://sekeh.news مطالعه کنید.
نکته ای که باید به آن توجه کنید، همبستگی قیمتی اتریوم به بیتکوین است، طبق این قانون، اتریوم و برخی از لایت کوین هایی که مکانیسم قیمت گذاری مشابه بیت کوین دارند روند قیمتی مشابهی را دنبال می کنند، این بدان معناست که روند صعودی یا نزولی قیمت بیتکوین بر اینگونه رمزارزها نیز تاثیر گذار است و آن ها با اندکی تاخیر روند قیمتی بیتکوین را تقلید می کنند.
همانطور که بیتکوین با شکست سقف قیمتی به ۴۲۰۰۰ هزار دلار رسید و پس از آن روندی نزولی به خود گرفت، اتریوم نیز پس از شکست سقف قیمتی با کاهش قیمت مواجه شد. انتظار می رود اتریوم نیز وضعیت مشابهی را در پیش گیرد.
اتفاقات اخیر اتریوم که در بالا به آنها پرداختیم نیز در روند قیمت اتریوم تاثیرگذار بوده اند. افزایش قیمت Gas سیگنالی منفی برای کاربران این پلتفرم است، باید دید جامعه کاربران اتریوم به این تصمیم شرکت چه واکنشی خواهند داشت.