اقتصاد۲۴ - ترکیه همسایه شمال غرب ایران است که در دو دهه آغازین قرن بیست و یکم در زمره اقتصادهای مطرح دنیا قرار گرفت. این کشور تا دهه 80 قرن اخیر از ثبات سیاسی و اقتصادی برخوردار نبود، اما بعد از پشت سر گذاشتن یک دهه پرفراز و نشیب در اواخر قرن بیستم توانست تدابیر ویژهای را اجرایی نماید که منجر به حضور این کشور در میان بیست اقتصاد برتر جهان گردید.
امروزه توجه ایرانیان به این کشور افزایش یافته است و همواره سوالات مختلفی در خصوص اقتصاد ترکیه یا چگونگی مهاجرت به ترکیه یا شرایط زندگی در این کشور اوراسیایی میپرسند. ما نیز در این مقاله تصمیم گرفتهایم تا به یکی از سوالات متداول در خصوص اقتصاد ترکیه پاسخ دهیم. به راستی ترکیه چگونه در جمع برترین اقتصادهای جهان قرار گرفته است؟
صندوق بین المللی پول همه ساله جایگاه اقتصادی کشورهای جهان را تعیین میکند. اصولا پنج اقتصاد برتر جهان و به تبع آن ده اقتصاد اول به همراه بیست اقتصاد مطرح جهان از اهمیت بسزایی در تعیین سرنوشت بازار اقتصاد جهانی ایفا میکنند. هرچند سالیان طولانی است رتبه های اول و دوم در اختیار امریکا و چین قرار دارد، اما تغییرات مهمیدر رده های پایینتر صورت میگیرد.
در سال 2019 کشور ترکیه توانست خود را به جمع بیست اقتصاد برتر جهان برساند. اهمیت این موضوع را زمانی درک خواهیم کرد که بدانیم رتبه نوزدهم در اختیار یکی از محبوبترین کشورهای جهان یعنی کشور سوییس بود. قرار گرفتن ترکیه در چنین جایگاهی با افزایش رونق اقتصادی این کشور همراه گردید، به گونهای که خود را برای رتبه های بهتر آماده ساخت.
هرچند سال 2020 به علت شیوع ویروس کرونا بسیاری از مسائل اقتصادی در سطح جهان پدیدار شد و صنعت گردشگری ترکیه (به عنوان مهمترین بخش صنعت در این کشور) را تحت تاثیر قرار داد، اما با تلاش در سایر زوایای اقتصادی توانستند رشد بهتری در مقایسه با سایر کشورهای جهان به دست آورند. کشور ترکیه حتی در دوران سخت و رکود جهانی اقتصاد بر اثر شیوع کرونا دست از برنامه های خود نکشید و توانست در عین رعایت شرایط ضروری به نتایج موققیت آمیزی دست یابد.
سال 2020 به عنوان یکی از مهمترین سال های تاریخ اقتصاد در کشور ترکیه شمرده میشود، چرا که این کشور توانست رشد اقتصاد خود را یک پله ارتقا بخشیده و حتی کشور سوییس را نیز پشت سر بگذارد.
کشور سوییس در میان ایرانیان و حتی سایر مردم جهان به عنوان یکی از رویاییترین کشورهای اروپا برای سکونت و اقامت دائم شناخته میشود و هم اکنون در رتبه هایی پایینتر از کشور ترکیه قرار دارد.
افزایش قدرت ترکیه در مسائل اقتصادی را میتوان از سال 2000 مورد توجه قرار داد. مسائل مختلفی دست در دست یکدیگر دادند تا از یک اقتصاد بحران زده در اواخر قرن بیستم یک اقتصاد شکوفا در قرن حاضر ساخته شود. اگر بخواهیم مهمترین علل و عوامل دخیل در این امر را بدون ذکر حواشی و پرهیز از جزییات سردرگم کننده شرح دهیم باید به موارد ذیل اشاره کنیم:
ترکیه در حال حاضر ماه های اولیه رشد اقتصادی در سال 2021 را پشت سر میگذارد. شرایط کرونایی نیز اجازه بهره برداری از تمامیپتانسیل های اقتصادی بخصوص صنعت گردشگری و صنعت هوانوردی را نمیدهد. هرچند محققین در سال 2020 رشد اقتصادی 5 درصدی را برای این کشور در نظر گرفته بودند، اما شیوع گسترده کرونا در این کشور باعث شد تا میزان این نرخ به کمتر از چهار درصد نیز برسد.
دولت ترکیه ابراز امیداواری کرده است که بعد از اتمام دوره کرونا با شرایط موجود مبارزه کرده و رشد اقتصادی 5 درصدی را نیز تجربه خواهد نمود. رشد پنج درصدی در زمینه مسائل اقتصادی بسیار فراتر از رشد ابرقدرتها در این عرصه است این در حالی ست که احتمال وقوع آن در خصوص کشور ترکیه وجود دارد. البته تجربه این رشد از اقتصاد داخلی و بین المللی در گرو حفظ ارزش لیر است.
شاید قدری عجیب به نظر برسد، اما کشور ترکیه حتی در دوران کرونا نیز رشد اقتصادی درخوری داشته است. این کشور که در طی یک سال گذشته مهمترین صنایع پول ساز و کسب درآمد خود را در معرض رکود میدید از طرق ذیل کمبودهای اقتصادی را جبران نمود:
دهها عرصه اقتصادی دیگر در کشور ترکیه و در دوران کرونا شاهد پیشرفت های عظیمیبود که به عرصه های کشاورزی، صنعت، دامداری، خودروسازی و جانداران دریایی اختصاص دارد. انتظار میرود این روند در دوران بعد از کرونا نیز ادامه یافته و با توسعه صنعت گردشگری در این کشور و اجتماع آنها با یکدیگر، شاهد یک کشور توسعه یافتهتر در میانه دو قاره آسیا و اروپا باشیم.