تاریخ انتشار: ۱۱:۱۰ - ۱۲ بهمن ۱۳۹۸
مستخدمین حسینی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ پاسخ داد؛

چرا سپرده‌های بانکی در حال افزایش است؟/ مردم ایران در سرمایه‌گذاری محتاط شده‌اند؟

مستخدمین حسینی گفت: بانک‌ها پل‌های موقتی هستند که مردم پول‌های خود را در آن سرمایه گذاری می‌کنند و این راهی است تا مردم از بانک‌ها به سوی بازار سرمایه و سایر بازار‌ها سوق پیدا کنند.
حیدر مستخدمین حسینی
 
سحر گلی‌زاده، اقتصاد24 - چندی پیش بانک مرکزی در آماری اعلام کرد وضعیت کل مانده سپرده‌ها و تسهیلات ریالی و ارزی بانک‌ها و موسسات اعتباری در پایان تیرماه سال ۱۳۹۸ حاکی از آن است که مانده کل سپرده‌ها بالغ بر ۲۲۱۶۵.۱ هزار میلیارد ریال رسیده است که نسبت به تیر ماه سال گذشته ۴۶۹۶.۴ هزار میلیارد ریال (۲۶.۹ درصد) و نسبت به پایان سال گذشته معادل ۱۴۹۱.۷ هزار میلیارد ریال (۷.۲ درصد) افزایش یافته است. اما بعد از آن بانک مرکزی گزارشی منتشر کرد که وضعیت کل مانده سپرده‌ها و تسهیلات ریالی و ارزی بانک‌ها و موسسات اعتباری در پایان مهرماه سال ۱۳۹۸،  مانده کل سپرده‌ها بالغ بر ۲۳۷۲۵.۶ هزار میلیارد ریال شده که نسبت به مقطع مشابه سال قبل ۵۳۵۶.۲ هزار میلیارد ریال (۲۹.۲ درصد) و نسبت به پایان سال قبل معادل ۳۰۵۲.۲ هزار میلیارد ریال (۱۴.۸ درصد) افزایش یافته است. همچنین بیشترین مبلغ سپرده‌ها مربوط به استان تهران با مانده ۱۲۸۴۳.۴ هزار میلیارد ریال و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد معادل ۶۳ هزار میلیارد ریال است.

اما این آمار نشان از تمایل مردم به سپرده گذاری در بانک‌ها دارد. دلیل این مسئله چیست؟

در همین رابطه حیدر مستخدمین حسینی، معاون اسبق بانک مرکزی به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: وقتی اقتصاد کشور را در سال های ۹۷ و ۹۸ نگاه می‌کنیم متوجه آن می‌شویم که نقدینگی در کشور حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است و این افزایش نقدینگی به این میزان متناسب با افزایش سپرده‌هایی است که در بانک‌ها شکل گرفته است.

وی افزود: سپرده‌های بانکی پل موقتی است که صاحبان نقدینگی، سرمایه خود را در ایستگاهی به نام بانک قرار بدهند تا بتوانند آن را به مجرای درست و صحیح هدایت کرده و در مسیری سرمایه گذاری کنند که بازدهی بیشتری دارد.

معاون اسبق بانک مرکزی بیان کرد: در سازوکاری که بانک ها سپرده‌های بیش از یک سال را نمی‌پذیرد و در اوایل فعالیت دولت سپرده‌های چند ساله حذف شد، مفهوم و علامت آن در اقتصاد این است که دولت به سپرده گذار‌ها می گوید که بانک محلی برای سرمایه گذاری‌های بالا نیست بلکه به عنوان یک ایستگاه موقتی است که صاحبان نقدینگی، سرمایه خود را در بانک ها تحت عنوان سپرده کمتر از سال قرار می‌دهند تا موقعیت سرمایه گذاری با بازدهی بالا فراهم شود؛ بنابراین این سپرده گذاری‌ها زمانی می‌تواند مفهوم اقتصادی داشته باشد که بتواند برای بلندمدت شکل بگیرد و آن سپرده‌های بلند مدت بالای یک سال که در حال حاضر حذف شده و به حداکثر یکسال می‌رسد، نمی‌تواند تعیین کننده وضعیت اقتصادی و یا اعتماد مردم نسبت به بانک باشد.

مستخدمین حسینی بیان کرد: بانک‌ها پل‌های موقتی هستند که مردم پول‌های خود را در آن سرمایه گذاری می‌کنند و این راهی است تا مردم از بانک‌ها به سوی بازار سرمایه و سایر بازار‌ها سوق پیدا کنند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش سپرده‌های بانکی نشان دهنده این نیست که مردم کشور ما برای حضور در سایر بازار‌ها مانند بازار سرمایه، آموزش ندیده‌اند؟ اظهار کرد: با وجود گذشت چندین سال از راه اندازی بازار سرمایه، این بازار هنوز بازار نوپایی محسوب می‌شود، اما در همین مدت کم توانسته که فرهنگ استفاده و سرمایه گذاری در بازار را ایجاد کند تا مردم در کنار بازار‌های دیگر از بازار سرمایه هم استفاده کنند. برای آنکه مردم در بازار سرمایه، سرمایه گذاری کنند باید سرمایه خود را در بانک گذاشته و بعد از بانک به بازار سرمایه منتقل کنند.
 
مستخدمین حسینی در ادامه بیان کرد: زمانی می‌توانیم بگوییم که سرمایه گذار بین همه‌ بازارهای سرمایه گذاری، بانک را انتخاب کرده است که ما سپرده‌های بالای یک سال هم در بانک‌ها داشته باشیم. میزان سپرده‌هایی که مردم برای مقاطع زمانی یک تا پنج سال انتخاب می‌کنند، نشان دهنده‌ امنیت و بازدهی مطمئن است که سپرده گذار‌ها از بانک خواهند داشت و میزان آن را می‌شود تشخیص داد که چه میزان سپرده‌ وجود دارد. از طریق درصد سپرده‌هایی که در این مقاطع زمانی شکل گرفته مردم به سپرده‌های بلند مدت اعتماد خواهند کرد و میزان آن را سیاستگذار می‌تواند تشخیص دهد که این اعتماد افزایش و یا کاهش یافته است. هرچه سپرده‌ گذاری در بانک ها بلندمدت‌تر باشد نشان دهنده‌ این است که مردم به آینده و سپرده گذاری در بانک‌ها، اعتماد دارند.

این کارشناس بانکی افزود: از اوایل دولت فعلی، بانک مرکزی سپرده‌های بالای یک سال را قطع و امروزه دیگر بانک‌ها سپرده های بالای یک سال ندارند لذا این میزان سپرده‌ها در مقطعی است که مردم که دیدگاه سرمایه گذاری در هیچ بازاری را ندارند به اجبار منابع خود را به بانک می سپارند. همچنین در شرایطی که تورم حدود ۴۰ درصد است، راضی هستند سود ۱۵ درصد را دریافت کنند.

مستخدمین حسینی در پاسخ به این سوال که کمیسیون تلفیق پیشنهاد داده بود که از سپرده‌های بالای یک میلیارد تومان، یک درصد مالیات دریافت کنند که البته این مسئله ظاهرا منتفی شده است اما آیا گرفتن سود از سپرده‌های بانکی در دنیا متداول است؟ عنوان کرد: در شرایطی که نرخ تورم بالاتر از نرخ سود بانکی قرار دارد، گرفتن مالیات یک اشتباه محض است برای آنکه مردم خود را با شرایط جدید تطبیق می‌دهند، یعنی همان یک میلیارد تومان را به نام چند نفر در بانک سرمایه گذاری می‌کنند و یا سرمایه خود را از بانک‌ها بیرون آورده و در سایر بازار‌ها مانند ارز، طلا و مسکن سرمایه گذاری می کنند که قابلیت نظارت بر آن هم وجود ندارد.
 
معاون اسبق بانک مرکزی اظهار کرد: در این شرایط مردم به جای سرمایه گذاری در بانک ها که حتی باعث پایین آمدن قدرت خرید هم می‌شود، سرمایه خود را در سایر بازار‌ها که سالم‌ترین آن می‌تواند بورس باشد، سرمایه گذاری می کنند که اگر در مجلس تصویب می‌شد، ضربه بزرگی به نظام بانکی وارد می‌آمد.

وی افزود: در حال حاضر کسانی که در بانک ها سرمایه گذاری کرده اند، قدرت خریدشان کاهش و سپرده‌های خود را از بانک‌ها بیرون می‌آورند.

این کارشناس بانکی خاطرنشان کرد: در مقطع فعلی اخذ مالیات از سپرده های بانکی اصلا عملیات اقتصادی محسوب نمی‌شود و مجلس بدون مطالعه و بحث‌های کارشناسی ابتدا این تصمیم را گرفت و انتظار نمی‌رفت در مجلس به تصویب برسد. به عبارتی این طرح کمک می‌کند اقتصاد از شفافیت دور بماند یعنی سرمایه بالای یک میلیارد تومان به سمت و سویی برود که سود‌های سفته بازی را رواج دهد. زمانی که نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم باشد، می توان مالیات گرفت اما در شرایط فعلی، اقتصاد ما این قابلیت را ندارد. 
 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ازازیل با دو معنای متفاوت در عربی و گیلکی/ معنای واژه ازازیل چیست؟

مبلغ عیدی بازنشستگان اعلام شد؟

بنای ۹۰۰ ساله بقعه درویش در حال فروریختن + عکس

واریز یارانه نقدی ۱.۲۰۰.۰۰۰ تومان به حساب این دهک‌ها

مسیر متناقض قیمت دلار در بازار رسمی و غیررسمی

عکس/ در کانال ایتا حمید رسایی چه خبر است؟

افشای منابع مالی مدرسه احمدی نژاد با نام مدیریت ایرانی/ تکرار مدل تشکیلات مصباح و جبهه پایداری در پارادایم ذهنی احمدی نژاد

عکس/ اطلاعیه تشییع قاضی رازینی از تهران به شهر قم

توضیحات وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر پلتفرم‌ها

عکس/ تیک‌تاک در آمریکا از دسترس خارج شد

پیوستن به FATF درخواست مهم مسکو از تهران؛ ایران به گروه ویژه اقدام مالی پیوسته و در توافق جامع قید شود

عکس/ آقای قاضی؛ رونمایی از دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر

ترامپ در چالش خاورمیانه‌‏ای متفاوت

بررسی رسانه‌های جهان درباره سفر پزشکیان به روسیه

فرونشست در کمین میراث تاریخی ایران/ ۲۷ سایت از ۶۳ سایت میراث جهانی ایران در مناطق پرخطر فرونشست

چالش‌های مالی ناترازی‌های برق

ترور در دیوان؛ بازخوانی جزییات عملیات تروریستی که منجر به شهادت ۲ قاضی در محل کارشان شد

قیمت All-in-One اپل

صرافی XT: لیستینگ سریع و رشد استراتژیک – راز موفقیت یک پلتفرم پیشرو

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

زیان ۴ میلیارد دلاری ناترازی انرژی به فولادی‌ها/ دولت زمین‌های کویری را برای تولید برق ۱۷ میلیارد به صنایع می‌فروشد!

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۳۰ دی ۱۴۰۳

پیش بینی بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رژیم کم‌ سدیم چیست؟

فواید زود شام خوردن

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد