چرایی افزایش سپردهگذاری مردم نزد بانکها؛ مردم ایران ریسکپذیر نیستند/ سرمایه در بخش تولید حرکت نمیکند
یک کارشناس بانکی درباره افزایش میزان سپردهگذاری مردم نزد بانکها گفت: وقتی مردم سرمایهشان را در بانکها میگذارند نشان دهنده این است که سرمایه در بخش تولید حرکت نمیکند و فقط در بخش بانکی رسوب میشود.
اقتصاد24 - بر اساس آخرین آمار از سپرده های بانکی که بانک مرکزی در اواخر فروردین ماه امسال منتشر کرد، میزان سپردهگذاری در بانکها و موسسات اعتباری در دی ماه سال گذشته به حدود دو هزار هزار میلیارد تومان رسیده است که استان تهران با هزار و 114 میلیارد تومان سپرده بانکی بیش از ۵۶ درصد از سپردههای بانکی کل کشور را به خود اختصاص داده است.
روند سپردهگذاری طی ۱۰ ماهه ابتدایی سال ۹۷ نشان میدهد، مقدار سپردههای بانکی در این مدت ۲۰.۶ درصد رشد داشته و از هزار و 646 میلیارد تومان در ابتدای فروردین به هزار و 986 میلیارد تومان در پایان دی ماه سال گذشته رسیده است.
در همین رابطه الهوردی رجایی سلماسی بنیانگذار بانک سامان در گفت و گو با اقتصاد 24 بیان کرد: حجم نقدینگی بر حجم سپرده گذاری در بانک ها با هم تناسب دارد.
بنیانگذار بانک سامان با بیان اینکه اعتماد مردم از بین رفته است عنوان کرد: مردم به بازارهای دیگری جز سپرده گذاری در بانک اطمینان ندارند و اعتماد از دست رفته مردم گریبانگیر دولت و سیستم بانکی شده است.
وی افزود: مردم ایران ریسک پذیر نیستند به همین علت به جای سرمایه گذاری در بازارهای دیگر، سرمایه خود را در بانک ها می گذارند. افرادی ریسک پذیر هستند که در بانک ها کمتر سرمایه گذاری کرده و بیشتر در بازارهای جدید، نوپا و بازارهای طلا و سکه سرمایه گذاری کنند.
رجایی سلماسی افزود: وقتی مردم سرمایه شان را در بانک ها می گذارند نشان دهنده این است که سرمایه در بخش تولید حرکت نمی کند و فقط در بخش بانکی رسوب می شود.
بنیانگذار بانک سامان در پاسخ به این سوال که افزایش سپرده گذاری مردم در بانک ها نشان دهنده چیست؟ بیان کرد: مردم به بازارهای دیگری جز سپرده گذاری در بانک اطمینان ندارند و اعتماد از دست رفته مردم گریبان گیر دولت و سیستم بانکی شده است.
وی افزود: اگر پایه پولی در کشور 10 برابر افزایش یابد حجم نقدینگی هم 6 برابر روند صعودی را طی می کند.
رجایی سلماسی در پاسخ به این آمار که آیا سیستم بانکی می تواند حوزه تولید در کشور را رونق دهد؟ عنوان کرد: سیستم بانکی دچار مشکلات بسیاری است و سپرده گذاری جدید هم مشکل بانکی را حل نمی کند؛ این مشکلات فراتر از اینها است و بانک ها باید به سمت وصول مطالبات قدم بردارند و از بنگاهداری دست بکشند.
بنیانگذار بانک سامان تاکید کرد: منابع جدیدی که وارد بانک ها می شود باید به سمت رونق تولید حرکت کند یعنی در واحدهای تولیدی سرمایه گذاری شود.
تهران رکورردار سرمایه گذاری در بانک ها است
در همین رابطه ابوالحسن معصومی کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با اقتصاد 24 عنوان کرد: بازار پولی سهم بالایی در اقتصاد کشور داشته است که نتیجه آن حاصل رسوب گذاری است و بخش اعظم این رسوب گذاری در تهران اتفاق افتاده است. وقتی پول در بانک ها رسوب می شود به منزله رسوب نهایی و نگرانی نیست.
وی ادامه داد: اگر میزان خروج منابع ما، کمتر از نرخ رشد سپرده و کمتر از نرخ رشد نقدینگی باشد نشان دهنده این است که بازار پولی ما رسوب گذاری کمتری را تجربه کرده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: در سال گذشته نرخ رشد سپرده گذاری در بانکها و موسسات اعتباری کمتر از نرخ رشد تورم بود بر همین اساس بازار پولی ما اقبالش کمتر از سایر بازارهای کالایی (بازار غیرتولیدی) بوده و رسوب بازارهای کالایی بیشتر است.
معصومی افزود: اگر به بازارها نگاهی بیاندازیم با وجود چند بازار همزمان فعال با هم، نسبت سایر بازارها به بازار پول، کمتر و نرخ بازدهی بازارهای سرمایه بیشتر از نرخ بازار پول بوده است.
وی اضافه کرد: رسوب منابع در طول یک سال کمتر از منابع بازار پولی بوده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: با توجه به اعداد و ارقام، سیستم بانکی می تواند حوزه تولید در کشور را رونق دهد. سیستم بانکی محور تولید در کشور است و تمام واحدهای اقتصادی با حمایت نظام بانکی تقویت میشوند.