تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۱۹ دی ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

دعوای مضحک درباره تولیت گردشگری سلامت با وجود کرونا، FATF و .../ درآمد ارزی از توریسم سلامت، تصادفی است تا برنامه‌ریزی شده

پاندمی کرونا در یکسال گذشته بیشترین لطمه را به بخش درمان و گردشگری زد، اما در این بین میان وزارتخانه‌های بهداشت و گردشگری بر سر تولیت گردشگری سلامت دعوای عجیبی به راه افتاده است.
مدعیان راهبری گردشگری سلامت درکی از واقعیت ندارند/ وضع ایران در گردشگری سلامت خوب نیست/ دعوای وازت بهداشت و گردشگری
اقتصاد۲۴ - در یک سال گذشته کرونا هم کادر پزشکی و پرستاری را به شدت درگیر کرده است و هم باعث تعطیلی کسب و کار‌های گردشگری شده است؛ در این گیرودار، اما میان وزارتخانه‌های بهداشت و گردشگری بر سر تولیت گردشگری سلامت دعوای عجیبی به راه افتاده است؛ هریک از این دو وزارتخانه با علم به اینکه گردشگری سلامت می‌تواند منشأ تولید چه حجمی بالایی از درآمد ارزی باشد، خود را متولی اصلح راهبری و سیاستگذاری در این حوزه می‌دانند و مدعی‌اند که تنها حضور رقیب است که می‌تواند بساط جدیدی برای سوء استفاده مافیا در ایران فراهم کند.
 
کامبیز لعل، پژوهشگر اقتصاد درمان و سلامت، اما مطرح شدن چنین دعوایی را در این شرایط مسئله‌ای مضحک و خنده دار می‌داند و در گفتگویش با اقتصاد۲۴ می‌گوید: اگر شرایط جامعه عادی بود می‌شد وقت گذاشت و به این نتیجه رسید که حق با کدام مدعی است یا نهایتا سازوکاری را فراهم کرد تا از طریق عقد یک تفاهم نامه دو وزارتخانه به طریق منصفانه امور مربوط به گردشگری سلامت در ایران را مدیریت کنند.
بیشتر بخوانید: اما و اگرهای ورود ایران به گردشگری سلامت
وی ادامه می‌دهد: خنده دار بودن این مسئله آنجاست که حوزه‌های تخصصی هر دو وزاتخانه‌های بهداشت به شدت درگیر کرونا هستند؛ وزارت بهداشت که تمام توان و ظرفیتش را برای بهبود بیماران کرونایی بسیج کرده و صنعت گردشگری هم به دلیل پرهیز‌ها و ممنوعیت‌های کرونایی رکود مشهودی در جریان است؛ این اتفاق نه در ایران که در همه دنیا رخ داده است. گردشگری سلامت می‌تواند منشا درآمد ارزی برای کشور‌ها باشد، اما نه در شرایط کنونی که پاندمی کرونا دو حوزه تخصصی بهداشت و گردشگری را درگیر تبعات خود کرده است.
 
لعل در ادامه برشماری دلیل بی معنی بودن این دعوای وزارتخانه‌های بهداشت و گردشگری می‌گوید: فرض کنیم پاندمی کرونا مشکل خاصی نیست؛ با مسئله تحریم‌ها چه خواهیم کرد؟ ایران شاید برای آمدن به گردشگران خارجی مشوق‌هایی هم بدهد، اما بحث نقل و انتقالات مالی را چه خواهد کرد؟ گردشگر بیمار خارجی که نمی‌تواند یک چمدان وجه نقد برای تامین مخارج تردد و اقامت و درمانش به ایران بیاورد.
 
این کارشناس اقتصاد درمان می گوید: بخش عمده گردشگرانی که تا به امروز برای امور درمانی از خارج به ایران آمده‌اند یا تجربه سفر و اقامت در ایران را دارند یا اینکه آشنایان و بستگانی برای کمک گرفتن دارند. درآمد ارزی حاصل از این توریست‌ها بیشتر یک درآمد تصادفی است تا برنامه ریزی شده.
 
وی می‌افزاید: مدعیان راهبری گردشگری سلامت قبل اینکه برای از میدان به درکردن رقیبان وارد دعوا شوند باید برای جلب مشتری در کشور‌های مبدا برنامه ریزی کنند و این اتفاقی است که هنوز نیفتاده است. ما در دوره‌ای هستیم که فناوری‌های اطلاعاتی امکان برنامه کامل را فراهم کرده و برخلاف گذشته آدم‌ها می‌توانند از قبل از جابجایی بدانند که قرار است برای چه مدت در کجا باشند و چقدر هزینه کنند و فقدان این مسئله باعث می‌شود تا گردشگران سرگردان در ترمینال‌های مسافرتی طعمه سودجویان واقع شوند.
 
این کارشناس اقتصاد درمان تصریح می‌کند: از طرف دیگر شاید در سال‌های گذشته امکانات بهداشتی و درمانی موجود در ایران برای کشاندن گردشگرانی از کشور‌های آذربایجان و عراق جذابیت داشته باشد، اما در سایه تحریم‌ها معلوم نیست که شبکه بهداشت و درمان ایران بتواند مانند گذشته نیاز‌های خارجی خود را درست تامین کند. اگر خدای نکرده از این رهگذر آسیبی به کسی وارد شود جبران آن کار ساده‌ای نخواهد بود و حالا اگر بیمار یک شهروند خارجی باشد که تبعا و طبعا شدت حواشی ایجاد شده به مراتب بیشتر خواهد بود.

به باور لعل حتی این امکان وجود دارد که در آینده نزدیک در نتیجه فشار تحریم‌های اقتصادی مشتریان خارجی موجود خدمات پزشکی به جای ایران به دیگر کشور‌ها سفر کنند؛ در نتیجه این اتفاقات هیچ بعید نیست که اهالی آذربایجان از این پس رهسپار ترکیه شوند. البته سوای تبلیغاتی ماهواره‌ای که کشور ترکیه برای جذب گردشگران درمانی ایران به راه انداخته است، همین حالا در برخی نواحی کشور با روند معکوس گردشگری درمانی مواجه هستیم؛ محض نمونه در سیستان و بلوچستان و کردستان معمول است که مردم عادی برای رفع نیاز‌های درمانی خود به کراچی پاکستان و اقلیم کردستان مراجعه کنند.

وی در خاتمه می‌گوید: به نظر می‌رسد که دعوای اخیر دو وزارتخانه گردشگری و بهداشت بیشتر ناشی از رقابتی باشد که میان مافیای بهداشت و گردشگری برسر تصاحب بازار گردشگری سلامت به راه افتاده باشد؛ متولیان فعلی که تا نیمه تابستان سال آینده در مصدر امور هستند. انتشار لایجه بودجه و برآورد فروش نفت هم نشان داد که مجموعه دولت در بحث پیش بینی درآمد و هزینه نگاهی بیش از حد خوشبینانه به نفت دارد؛ دو بخش درمان و گردشگری هم که در این یک سال بیشترین لطمه را از کرونا دیده‌اند؛ با این وضعیت ادعای راهبری گردشگری درمان کمکی به اقتصاد تحت تحریم ایران نمی‌کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تصویری دردناک از ای دی کارت امید عالیشاه

فیلم/ روش محاسبه حقوق سال آیندۀ کارمندان و بازنشستگان

گزارش بورس امروز سه شنبه ۶ آذرماه ۱۴۰۳

کشف جسد مرد جوان در پارک ستارخان

عکس/ تعهدات بیمه تکمیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بازنشستگان

هشدار برف و سرما به این ۱۸ استان

پیش بینی آینده مذاکرات هسته ای ایران و اروپا

عکس/ سنگ تمام استقلالی‌ها برای عالیشاه

فیلم/ پرداخت یارانه به بازی تایید و تکذیب رسید

عکس/ سنگ‌نگاره شاهنشاه ساسانی در حال دادن گل به همسرش

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟