تاریخ انتشار: ۰۴:۴۵ - ۲۲ مهر ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

فرصت‌هایی که گردشگران عراقی در منطقه آزاد اروند ایجاد می‌کنند/ راه‌اندازی سفر بهترین راه برون‌رفت از مشکلات گردشگری در دوران کرونا

مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد اروند درباره سفر گردشگران عراقی به این منطقه گفت: اگر عراقی‌ها برای گردشگری به منطقه آزاد اروند بیایند، خیلی از مشکلات گردشگری در این منطقه حل می‌شود. در این زمینه در حال رایزنی با طرف عراقی هستیم

جاذبه های گردشگری منطقه آزاد اروند

اقتصاد۲۴ - صنعت توریسم به ویژه برای کشور‌های در حال توسعه یک مزیت اقتصادی است، حوزه‌ای که جایگاه بالایی در توسعه اقتصادی برخی کشور‌ها پیدا کرده است. گردشگری، منبع درآمد در تجارت جهانی و عنصر مهمی در بهبود و تنظیم موازنه بازرگانی و تراز تجاری کشور‌ها است که در ایران منطقه آزاد اروند، به علت ارتباط با بازار گردشگران عراقی، از  اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به ویژه که گردشگری سلامت، زیارت و بازار‌های آبادان و خرمشهر جذابیت ویژه‌ای برای شهروندان عراقی به خصوص استان بصره دارد.

منطقه آزاد اروند با بیش از ۳۷ هزار هکتار اراضی در شمال غربی خلیج فارس شامل شهر‌های آبادان، خرمشهر و مینوشهر (جزیره مینو) است که در محل تلاقی دو رودخانه اروند و کارون قرار دارد. این منطقه در همسایگی عراق و کویت ظرفیت‌های مناسبی نظیر حمل و نقل جاده‌ای، ریلی، دریایی و هوایی دارد. از این رو درباره آخرین تحولات گردشگری منطقه آزاد اروند و جذب گردشگران عراقی و بوم‌گردی با محسن قنبری، مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد اروند گفتگو کردیم. 

برندسازی از محصولات بومی در اروند

* پیش از این اقداماتی در مناطق آزاد در حوزه توسعه گردشگری روستایی صورت گرفته است. به نظر شما تمرکز در این حوزه از گردشگری چقدر دارای اهمیت است و آیا پتانسیل کسب درآمد دارد؟

- ما در حال تدوین طرح جامع گردشگری هستیم تا بتوانیم اولویت‌ها، مزیت‌ها و پتانسیل‌های منطقه آزاد اروند را شناسایی کرده و گردشگری بومی یا روستایی را توسعه دهیم. با توجه به نبود زیرساخت‌ها و هزینه بالای آنها، بوم‌گردی و گردشگری روستایی خیلی سریع‌تر می‌تواند به نتیجه برسد. بر همین اساس دوره‌های آموزشی برای روستاییان برگزار کرده و کسب و کار‌های روستایی را حمایت کرده‌ایم تا بتوانند به درآمدزایی برسند.


بیشتر بخوانید: فیتور فرصتی برای ارائه ظرفیت های گردشگری اروند


مدیریت توسعه گردشگری و میزاث فرهنگی منطقه آزاد اروند، محصولات بومی را برندسازی می‌کند تا به عنوان پایلوت و الگو مطرح شوند. در شرایط فعلی و با توجه به اینکه زیرساخت‌های گردشگری در این منطقه ضعیف است و هزینه آن خیلی بالا است، گردشگری روستایی و بوم‌گردی بهترین پاسخی است که برای توسعه گردشگری و فعال شدن جامعه محلی در حوزه گردشگری می‌توان به آن رسید.

* در اروند چه روستا‌هایی برای توسعه گردشگری و تشکیل شبکه مدیریت مقصد گردشگری در مناطق آزاد معرفی شده است؟

- پیش از این طی مطالعاتی روستا‌هایی مشخص شده‌اند و عملیات اجرایی در آن‌ها آغاز شده است. در این راستا در روستا‌ها، ساحل‌سازی شده و به عنوان روستا‌های هدف گردشگری مشخص شده است که از این بین روستا‌های بدریه خرمشهر، معاف خرمشهر، سادات آبادان، صنگور آبادان و ... هستند که به لحاظ برق، فاضلاب، آب، مسیر دسترسی و... اقداماتی برای تامین زیرساخت صورت گرفته و برای روستا‌های حاشیه کارون نیز ساحل‌سازی انجام شده است. این روستا‌ها در مطالعاتی که ۲ تا ۳ سال قبل انجام دادیم تعیین شده‌اند.

برای تشکیل شبکه مدیریت مقصد گردشگری نیاز به شاخص‌های مشترک داریم

برای تشکیل شبکه مدیریت مقصد گردشگری، بقیه مناطق آزاد نیز باید مطالعات لازم را انجام داده و روستا‌های هدف را معرفی کنند. البته هنوز شرح خدمات طی جلسه‌ای اعلام نشده است. قاعدتا باید یکی از مشاوران، مطالعات را شروع کند و براساس یک شاخص مشترک این روستا‌ها انتخاب شوند. اینکه منطقه آزاد اروند براساس شاخص خودش این روستا‌ها را انتخاب کند و مناطق آزاد دیگر نیز بر اساس شاخص خودشان، ممکن است هماهنگی و همخوانی لازم به وجود نیاید. لیکن اول باید معیار‌های مشترکی انتخاب شود و بر اساس آن‌ها روستا‌ها انتخاب و معرفی شوند. لذا ما چند سال پیش مطالعاتی انجام دادیم و روستا‌هایی که بیشترین پتانسیل را دارند، انتخاب کردیم. عملیات اجرایی و ایجاد زیرساخت‌های فیزیکی هم در آن‌ها انجام شده است. باید ببینیم در چارچوب کلی شبکه مدیریت مقصد گردشگری در کدام بخش می‌تواند جاگذاری شود.

محسن قنبری

*آسیب‌های کرونا در حوزه گردشگری بیش از دیگر حوزه‌ها بوده است؛ چه برنامه‌هایی برای توسعه گردشگری اروند و جبران خسارت‌های ناشی از کرونا دارید؟

- برگزاری همایش‌ها و سمینار‌ها و فرصت‌های برگزاری جشنواره‌ها از جمله اقداماتی است که بتوانیم درآمد‌هایی برای هتل‌ها ایجاد کنیم. امیدواریم بتوانیم با کشور عراق مذاکرات بیشتری انجام دهیم. اگر عراقی‌ها برای گردشگری به منطقه آزاد اروند بیایند، خیلی از مشکلات گردشگری در این منطقه حل می‌شود.

از دیگر اقداماتی که برای توسعه گردشگری دراروند انجام شده، معرفی تور‌هایی است که برای مقاصد جامعه هدف طراحی شده که تور‌های گردشگری نوستالژیک، جنگ، آموزشی، صنعتی و طبیعت‌گردی از جمله آن‌ها است. در این راستا با آژانس‌های مسافربری و گردشگری تهران و دیگر شهر‌های بزرگ گفتگو کردیم. منطقه آزاد اروند به آژانس‌ها قابلیت‌ها را معرفی کرده و درباره سلایق آن‌ها نظرخواهی خواهد کرد. آن‌ها مشتری‌هایشان را می‌شناسند و می‌دانند که چه سلایقی دارند.

گردشگری اروند در عصر کرونا

ما بر مبنای این مسئله تلاش می‌کنیم پکیج تورهایمان را تغییر بدهیم و بتوانیم با رعایت تمام پروتکل‌ها و مسائل بهداشتی کرونا، در بهمن و اسفند ماه تور‌هایی داشته باشیم که به حوزه گردشگری کمک کند. به لحاظ مالی منطقه آزاد اروند از بودجه خودش، کمکی به آژانس‌های گردشگری نکرده است. آژانس‌های گردشگری تسهیلات دولتی را می‌گیرند. مدیریت توسعه گردشگری و میراث فرهنگی منطقه آزاد اروند به صورت جداگانه اقدامی را انجام نداده است. البته مکاتباتی با برخی بانک‌ها انجام داده‌ایم که قسط‌هایی را نگیرند یا هزینه آب و برق آن‌ها را تسهیل کنند یا الکل به آن‌ها داده شود، اما کمک مالی مستقیمی انجام نشده است. ما در حوزه مدیریت توسعه گردشگری بیشتر به دنبال این هستیم که برای هتل‌ها و آژانس‌هایمان مشتری بیاوریم.

* منطقه آزاد اروند برنامه‌هایی در زمینه گردشگری سلامت و جذب مخاطبانی از جمله عراقی‌ها داشته است. این برنامه‌ها تا چه حد موفق بوده و پتانسیل‌های این بخش از گردشگری چقدر است؟

- در حوزه گردشگری سلامت، شورای راهبردی گردشگری سلامت را تشکیل دادیم و با نماینده‌هایی از دانشگاه علوم پزشکی، وزارت امور خارجه و نظام پزشکی منطقه آزاد اروند و برخی شرکت‌هایی که تمایل دارند در این خصوص فعالیت کنند، گفتگو کردیم و مجوز‌های خاص داده‌ایم. این مجوز‌ها از وزارت میراث فرهنگی و وزارت بهداشت و درمان گرفته شده است. در تلاش هستیم تا بیمارستان‌هایی را تجهیز کنیم که در حوزه گردشگری سلامت، در شاخه گردشگری پزشکی جای می‌گیرند.

گردشگری سلامت شاخه‌های دیگری نیز دارد که در حوزه طبیعت درمانی یا ریلکسیشن است. مدیریت توسعه گردشگری و میراث فرهنگی طی مطالعاتی که انجام داده، در حاشیه سواحل رودخانه مکان‌یابی کرده و آنجا را بهترین فضا برای ایجاد اینگونه تأسیستات دیده است. همچنین بسته‌های سرمایه‌گذاری را تهیه کردیم. در همایش‌های فرصت سرمایه‌گذاری یا سایر همایش‌هایی که با سرمایه‌گذاران ارتباط دارند، به صورت ویژه کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی که بیشتر سرمایه‌گذاران آنجا حضور دارند و جلساتی هم در منطقه آزاد اروند با آن‌ها داشتیم، فرصت‌های سرمایه‌گذاری را معرفی می‌کنیم. زیرساخت‌های آن با تفاهم‌نامه مشترک با وزارت بهداشت انجام می‌شود.

راه‌اندازی سفر ممکن است؟

* با توجه به شیوع کرونا چه ایده‌هایی برای احیای حوزه گردشگری و رفع مشکلات آن در این دوره دارید؟

- بهترین ایده برای توسعه گردشگری راه‌اندازی سفر است. ما جلسات مختلفی را با تمام ذینفعان حوزه گردشگری گذاشتیم و خیلی از آن‌ها به دنبال وام و تسهیلات کم بهره با مدت طولانی بازپرداخت بودند، ولی بهترین راه این است که سفر و تور‌های گردشگری را راه بیاندازیم. در منطقه آزاد اروند با تهیه برنامه‌ها و سنجیدن شرایط، تور رایگان گذاشتیم تا لااقل مردم اروند با جاذبه‌های آن آشنا شوند، اما به علت کرونا و اعتراضاتی که شد، مجبور شدیم لغو کنیم. اگر شرایط مقداری بهتر شود، راه اندازی سفر با رعایت همه پروتکل‌ها بهترین راه درمان برای حوزه گردشگری است، چون آژانس‌دار، هتل‌دار، راننده تاکسی، رستوران‌دار، صاحبان حرفه صنایع دستی و موزه‌داران با سفر نفع می‌برند.

* دولت چه کمک‌هایی می‌تواند بکند؟

- دولت در حوزه‌های مختلف از جمله وزارت نیرو، وزارت راه و شهرسازی، بانک‌ها و در هزینه‌های هواپیما، آب و برق و... می‌تواند به حوزه گردشگری کمک کند، اما مهم‌ترین مسئله این است که بتوانیم سفر را برای مدتی آسان و ارزان کنیم. البته باید همه پروتکل‌ها به طور دقیق اجرا شود و در این راستا همه وزارتخانه‌ها دخیل هستند که نیاز به بررسی بیشتری نیز دارد. این مسئله به صورت جدی در هیئت دولت می‌تواند مطرح شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رژیم کم‌ سدیم چیست؟

فواید زود شام خوردن

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی