تاریخ انتشار: ۱۲:۳۷ - ۲۴ اسفند ۱۳۹۹

بانک‌ها در حال فتح رکورد پرداخت تسهیلات مسکن

مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر هدایت ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی به حوزه مسکن در صورت اجرا شدن می‌تواند ۴۴۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی در قالب تسهیلات ساخت را به حوزه مسکن هدایت کرده و منجر به ایجاد بیش از ۳ میلیون شغل شود.
 

وام بانکی

اقتصاد ۲۴-  رکورد زنی و شکستن حد نصاب‌های بر جا مانده از گذشته تنها مختص به حوزه ورزش نیست و رکورد‌ها در سایر حوزه نیز برای شکسته شدن خلق می‌شوند. البته رکورد زنی همیشه بار معنایی مثبتی هم ندارد و می‌تواند یک رویکرد کاملا منفی را عیان سازد.

یکی از زمینه‌هایی عرصه تاخت و تاز رکورد‌ها محسوب می‌شود، عرصه فعالیت نظام بانکی است که همه ساله با رکورد‌های بعضا مثبت و منفی در اقتصاد کشور اثر گذار است.

بانک‌های در حال فتح رکورد پرداخت تسهیلات

یکی از این رکورد‌ها مرتبط با آمار تسهیلات پرداخت بانکی است. برای اطلاع دقیق از این موضوع به سیر این آمار در طول ۱۰ سال گذشته نگاه بیندازیم.

سال ۱۳۹۱ میزان تسهیلات پرداختی نظام بانکی با رقم ۱۹۵ هزار میلیارد تومان سیر کاهشی را نسبت به ابتدای دهه ۹۰ طی کرد، اما این کاهش تنها یک دورخیز به منظور ثبت رکورد‌های نجومی پرداخت تسهیلات توسط بانک‌های کشور بود.

در همین راستا سیر تسهیلات پرداختی در طول ۱۰ سال گذشته از ۱۹۵ هزار میلیارد تومان به ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان در طول تنها ۱۰ ماه از سال ۱۳۹۹ رسیده است. با یک برآورد ساده می‌توان پیش‌بینی کرد، میزان تسهیلات پرداختی در ۱۲ ماه سال ۱۳۹۹ به نزدیک ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان نیز نزدیک شود. به عبارت دیگر، در هر ماه از سال ۱۳۹۹ تقریبا معادل کل تسیهلات پرداختی در سال ۱۳۹۰، وام پرداخت شده است.

نکته قابل توجه در افزایش تسهیلات پرداختی نظام بانکی در طول ۱۰ سال گذشته، رشد نجومی ۷۰ درصدی تسهیلات پرداختی بانک‌ها در یکسال گذشته است. در حقیقت به احتساب میانگین افزایش تسهلات پرداختی توسط بانک‌ها در بازه زمانی مذکور، بانک‌ها به طور متوسط بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در هر سال نسبت به افزایش پرداخت تسهیلات اقدام کرده‌اند.

وام بانکی چنددرص داز نیاز نقدینگی مسکن را پوشش می دهد؟

افزایش تسهیلات پرداختی بانک‌ها خوب است یا بد؟

همانگونه که در ابتدای بحث پیرامون رکورد‌ها به مسئله مثبت یا منفی بودن ثبت این حدنصاب‌ها اشاره شد. بحث پیرامون اینکه رشد تسهیلات پرداختی بانکی به عنوان یکی از مهمترین منابع رشد نقدینگی خوب است یا بد نمی‌تواند بحث دقیقی محاسبه شود.

در همین راستا، احمد قدسی، کارشناس مسائل بانک، با اشاره به اینکه اگر تسهیلات پرداختی نظام بانکی به حوزه مولد اقتصاد تعلق گیرد شاهد اتفاق بسیار مثبتی در اقتصاد هستیم، گفت: «بزرگ شدن کیک اقتصاد با هدایت تسهیلات به بخش مولد اتفاقی است که زمینه رونق بازار‌های مولد و ایجاد اشتغال را به دنبال دارد.»

قدسی در بیان اینکه اگر این تسهیلات به بخش غیر مولد تعلق گیرد و صرف تسهیلات کوتاه مدت فعالیت‌ها سوداگرانه شود، دو ضربه عمیق به اقتصاد وارد می‌شود، گفت: «افزایش تسهیلات پرداختی اگر سهم بازار غیر مولد شود، نه تنها زمینه تورم ناشی از رشد نقدینگی همراه ما است بلکه از آثار تخریبی تامین مالی بخش غیر مولد نظیر رکود تورمی نیز در امان نیستیم.»

تسهیلات بانک‌ها در بخش مولد اقتصاد هزینه نمی‌شود

به منظور بررسی اینک بدانیم آیا تسهیلات پرداختی نظام بانکی به حوزه تولید هدایت شده بیایید، سهم تسهیلات یک حوزه مولد اقتصاد یعنی مسکن را بررسی نماییم.

در همین راستا و در شرایطی که ۱۷ درصد از تسهیلات بانکی در سال ۱۳۹۱ به بخش مسکن تعلق داشت است، این رقم در سال ۱۳۹۹ به کمتر از ۶ درصد رسید. البته سهم بخش ساخت مسکن به عنوان یک پیشران اقتصادی در طول سال‌های اخیر به کمتر از ۲ درصد رسیده است.

به معنای دیگر در حالی که میزان تسهیلات پرداختی به طور دائم رکورد زنی می‌کند و رو به افزایش است، سهم بخش مسکن از تسهیلات پرداختی در طول ۱۰ سال گذشته با افت چشمگیری مواجه شد.

کاهش سهم تسهیلات بخش مولد اقتصاد تا جایی پیش رفت که شورای پول و اعتبار با تاکید رئیس جمهور و رئیس بانک مرکزی تصمیم به وضع قانونی کرد که ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی نظام بانکی به حوزه مسکن به عنوان موتور محرک اقتصاد هدایت شود.

همچنین مجلس شورای اسلامی نیز برای هدایت منابع نقدینگی ناشی از تسهیلات به بخش مسکن در قالب دو قانونی جهش تولید و تامین مسکن و قانون بودجه ۱۴۰۰، با پیروی از تصمیم شورای پول و اعتبار، خلا قانونی این حوزه را پوشش داد.

وام بانکی چنددرص داز نیاز نقدینگی مسکن را پوشش می دهد؟

مصوبه شورای پول و اعتبار ۴۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات را به حوزه مسکن روانه می‌کند

حال برای آنکه بدانیم احیای سهم تسهیلات پرداختی بنابر مصوبه شورای پول و اعتبار در سال ۱۴۰۰ چه حجم از منابع مالی را در اختیار بخش ساخت مسکن  قرار می‌دهد، بیایید کمی از علم ریاضیات بهره بگیریم.

بنابر محاسبه روند افزایش تسهیلات پرداختی بانکی، این تسهیلات به طور میانگین سالانه ۳۵ درصد رشد می‌کند، در همین راستا با توجه به اینکه سال ۱۳۹۹، نزدیک به ۱۶۸۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است، لذا با حفظ روند یاد شده بانک‌ها در سال ۱۴۰۰، بیش از ۲۲۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به حوزه غیر مولد و مولد پرداخت خواهند کرد. در نتیجه ۲۰ درصد از مبلغ یاد شده ۴۴۰ هزار میلیارد تومان منابع را در اختیار نظام بانکی کشور قرار می‌دهد.

گفتنی است مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال آینده، ۳۶۰ هزار میلیارد تومان را برای حوزه مسکن در نظر گرفته هنوز با مقدار ۲۰ درصد از تسهلیلات پرداختی یعنی ۴۴۰ هزار میلیارد تومان فاصله دارد.


بیشتر بخوانید: مسکن بازار: آخرین قیمت فروش و اجاره ملک در نقاط مختلف تهران و ایران


 

منبع: فارس
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

خبر مهم درباره صدور احکام همسان‌سازی بازنشستگان

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ گشت و گذار روناک سریال نون خ با تیپ تینیجری و کلاه کپ در دربند

عکس/ عاشقانه تازه سلنا گومز با نامزدش جلوی آینه با گوشی‌های اجق وجق

اینفوگرافی/ ۵ انفجار بزرگ نیترات آمونیوم در جهان

عکس/ تیپ گنگ مریم سریال تاسیان با لباس جین و مو‌های فر بلوند

عکس/ زیبایی خیره کننده هان هیو جو بازیگر کره‌ای در ۳۸ سالگی با لباس‌های فانتزی

عکس/ چوب‌بری با اره مخصوص ۱۰۰ سال پیش در حضور خان قاجاری

عکس/ شکل و شمایل اردشیر زاهدی ۱۴ سال پیش در سوئیس

عکس/ ژست زنان مطرب و لباسدار حرم احمدشاه ۱۱۴ سال پیش با پوشش عجیب و موهای گل زده

عکس/ شیطنیت پدر و دختری بازیگر سریال عشق اجاره‌ای در رستوران با عینک آفتابی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره دیده نشده از سردار اسماعیل قاآنی در دوران جوانی با لباس نظامی

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴/ معامله‌گران در انتظار شنبه سرنوشت‌ساز

عکس/ چهرۀ متفاوت امیر دریادار سیاری در دوران جوانی در جبهه

عکس/ نوه‌های ناصرالدین شاه در کنار برده‌های سیاهپوست

ایرادات لایحه پالرمو به روایت سخنگوی مجمع تشخیص

مصوبه دولت؛ اراضی واگذار شده به پتروشیمی موسوم به میانکاله مسترد می‌شود

پیش بینی سالی خیره کننده برای طلا

فیلم/بخشی از اعترافات پشتیبان عملیاتی و فنی ترور شهید صیاد خدایی

عباس عبدی: شاهد یک نوع بلبشوی مدیریتی هستیم

توضیحات نماینده قم درباره یک کلیپ خبرساز

عکس/پرتره‌ای از چارلز یکم، پادشاه انگلستان در حدود ۴۰۰ سال پیش

تمام ادارت، بانک‌ها و مدارس این شهر فردا (۱۱ اردیبهشت) تعطیل شد

نخستین عکس از بابک زنجانی خارج از زندان

تاریخ پرداخت کسورات معوقه بازنشستگان مشخص شد

ساعت کاری کارمندان از ۱۵ خرداد از ۶ صبح تا ۱۳ ظهر خواهد بود

اعتبار کالابرگ اردیبهشت ۱۴۰۴ شارژ می‌شود؟

عکس/ رضاشاه و نازلی صبری ملکه مصر ۹۱ سال پیش

آخرین وضعیت پرونده فساد ۱۲۳ میلیون دلاری پتروشیمی جم

فعالیت‌های بارگیری، تخلیه و اعلان بار در بندر شهید رجایی به شرایط عادی بازگشت

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

باتلاق یمن و خسارت‌های میلیارد دلاری که آمریکا متحمل شده

سازمان حج و زیارت اطلاعیه داد

آغاز عملیات جست‌وجوی مفقودین انفجار بندرعباس

نماینده خدابنده: استیضاح‌کنندگان همتی به دنبال های و هوی بودند

عکس/ چارلی چاپلین در کنار گاندی

هشدار وقوع طوفان و باد شدید در تهران

رویترز: اوکراین احتمالا امروز توافق معدنی با آمریکا را امضا می‌کند

معرفی خودرو تویوتا کراون مجستا؛ زیبا و استوار با رینگ‌های آلومینیومی

اینفوگرافی/ وضعیت محبوبیت ترامپ در ۱۰۰ روز ریاست جمهوری

فیلم/ ادامه آتش سوزی مرگبار در اسرائیل

عکس/ صحنه‌های وحشتناک از آتش سوزی در اورشلیم

دیدار عجیب بلندترین و کوتاه‌ترین سگ جهان

درمان قطعی زانو درد با یک دارو

فیلم/ فرار اسرائیلی‌ها از اورشلیم

فیلم/ تخلیه ساکنان ارتفاعات اورشلیم

فیلم/ پشت صحنه دیده نشده و جذاب از سریال خط قرمز

آیا گوجه‌فرنگی جلوی افزایش وزن را می‌گیرد؟

فیلم/آتش سوزی گسترده و عظیم در جنگل های اورشلیم

علی صلاحی نژاد مدیرعامل بیمه سینا کیست؟

عکس/ ۹ فیلم سینمایی پروانه نمایش گرفتند

عکس/ چهره شکسته بازیگر جومونگ، ایرانی‌ها را شوکه کرد

فیلم/ تغییرات شوکه کننده بازیگران سریال دردسر والدین

مشخصات خودروی نیروی ویژه HMT Extenda/ابزاری با قدرت شلیک عالی

عکس/ آب تنی پدر به همراه پسرانش در انزلی ۱۲۰ سال پیش روبروی شمس‌العماره

تالاب و اراضی میانکاله همچنان در خطر حمله پتروشیمی؛ دلیل سکوت مسئولان وزارت کشاورزی چیست؟

رقیب علی دایی سرمربی شد

عکس/ کشف گنج ۱۰۰ میلیون دلاری با سکه طلای ۵۰ تومانی آقامحمدخان

دو روز مهم اردیبهشت ماه برای بازار طلا

فیلم/ برنج پخته در کانتینر‌های سوخته بندر شهید رجایی

عکس/ پیام توییتری سخنگوی دولت به مناسبت روز خلیج فارس