اقتصاد۲۴- «محمد خدادادی» در پاسخ به اینکه اگر در زمستان نیروگاهها با محدودیت سوخت روبرو شوند، شرایط برای فعالیت استخراج کنندگان رمزارز چگونه خواهد بود، افزود: چنانچه در زمستان سوخت مورد نیاز نیروگاهها با محدودیت روبرو و منجر به کمبود برق شود، فعالیت استخراج کنندگان مجاز رمزارز هم مانند سایر فعالیتهای اقتصادی محدود خواهد شد.
وی ادامه داد: استخراج کنندگان مجاز رمزارزها هم به عنوان یکی از مشترکان صنعت برق در این گونه مواقع با سایر مشترکان اقتصادی تفاوتی نخواهند داشت و باید فعالیت خود را محدود کنند.
مجری طرح تامین برق رمزارزها در شرکت توانیر در پاسخ به این سوال آیا تعداد فعالان این کسب و کار افزایش یافته است یا نه، گفت: البته وزارت صنعت، معدن و تجارت مسوول مجوز دادن به این فعالان است، اما از نظر انشعاب برق تاکنون انشعاب جدیدی داده نشده است.
خدادادی ادامه داد: وزارت نیرو تاکنون ۳۲۵ مگاوات مجوز فعالیت برای استخراج کنندگان رمز ارز صادر کرده که تنها ۲۰۹ مگاوات آن در مرحله بهره برداری قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: این تعداد هم تا اول خردادماه که برق آنها با هماهنگی قطع شده، فعال بوده اند و بنابراین از سوی وزارت نیرو انشعاب جدیدی داده نشده است.
مجری طرح تامین برق رمزارزها در شرکت توانیر درباره اثر فعالیت این دستگاهها بر شبکه برق گفت: استخراج کنندگان مجاز هیچ مشکلی برای شبکه ایجاد نکرده و عامل خاموشی نیستند.
خدادادی ادامه داد: این استخراج کنندگان غیرمجاز هستند که فعالیت آنها اثرسو بر شبکه برق داشته و موجب خاموشی میشوند.
وی در پاسخ به اینکه آماری از استخراج کنندگان غیرمجاز رمزارز دارید، گفت: تعداد استخراج کنندگان زیاد و شناسایی آنها مشکل است، اما از حدود ۲ هزار مگاوات مصرف که در اردیبهشت ماه برآورد شده بود، تنها ۲۰۹ مگاوات مجاز بوده و بقیه به صورت غیرمجاز فعالیت دارند.
مجری طرح تامین برق رمزارزها در شرکت توانیر ادامه داد: ضمن آنکه فعالان مجاز استخراج رمز ارز تحت فرمان مدیریت شبکه قرار داشته و هر زمان شبکه برق صلاح بداند به آنها فرمان خاموشی داده و آنها نیز رعایت میکنند.
خدادادی افزود: حدود ۵۰ شرکت در ایران هستند که به صورت مجاز به فعالیت در زمینه استخراج رمزارز مشغول بوده و همکاری خوبی با صنعت برق دارند.
به گزارش ایرنا، شرکت مدیریت شبکه برق ایران اعلام کرده است که تاکنون تعداد ۲۱۹ هزار و ۳۶۳ دستگاه ماینر غیرمجاز به ظرفیت مصرف ۶۱۷ هزار و ۹۳۱ کیلووات در کشور کشف شده است.
تاکنون ۵ هزار و ۶۱۰ مرکز استخراج غیرمجاز رمزارز در کشور کشف شده است.
براساس گزارشهای دریافتی، در هفتهای که گذشت، ۱۹۴مرکز غیر مجاز استخراج رمزارز به تعداد ۲هزار و ۲۲۷ دستگاه و به ظرفیت ۴ هزار و ۵۲۷ کیلووات در کشور کشف شد.
بیشتر بخوانید: حرکت به عقب نهنگهای بیت کوین
در ۲ هفتهای که گذشت (۲۰ شهریور تا دوم مهر) استان تهران با ۲۰ درصد، بیشترین میزان از مجموع ظرفیتهای کشف را داشته و پس از آن به ترتیب استانهای آذربایجان شرقی، فارس، خوزستان، کرمان و البرز قرار گرفتند.
بر اساس تحلیلهای انجام شده در کشفیات در تعرفههای مختلف بر حسب ظرفیت، میتوان افزایش درصد کشفیات در تعرفه خانگی را مشاهده کرد که این افزایش ظرفیت نسبت به هفته گذشته، به دلیل افزایش ارسال گزارشهای مردمی و بازرسی محلی بوده است.
سهم ۴۳ درصدی ظرفیتهای بین ۱۰ تا ۱۰۰ کیلوواتی نسبت به تمامی کشفیات، نشان دهنده این واقعیت است که در این هفته تعداد دستگاه کشف شده به ازای هر پرونده افزایش یافته است.
ماینر، دستگاه تولیدکننده رمز ارز است. رمز ارز نوعی دارایی دیجیتال است که به طور غیرمتمرکز تولید و نگهداری میشود و برای استخراج رمز ارزها باید محاسبات ریاضی پیچیدهای توسط رایانه بهصورت مستمر انجام شود که مستلزم مصرف برق زیادی است.
متوسط انرژی مورد نیاز برای استخراج هر بیتکوین به عنوان اولین رمزارز ساخته شده، حدود ۳۰۰ مگاوات ساعت برآورد میشود که این انرژی به صورت متوسط معادل مصرف برق بیش از ۳۵ هزار واحد مسکونی در یک روز است.
به استناد تخمین مراجع بین المللی (Cambridge، ۲۰۲۱) در حال حاضر متوسط مصرف برق سالانه کل شبکه جهانی بیت کوین در حدود برابر ۹۶ میلیارد کیلووات ساعت برآورد میشود که این مقدار از مصرف سالانه برق در کشورهایی مانند بلژیک، فنلاند و اتریش بیشتر است.
روزهای گذشته نیز شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران اعلام کرد: مهمترین راهکار از بین بردن پدیدههای شومی مانند استخراج غیرمجاز رمز ارز یا قاچاق سوخت در کشور، آزادسازی قیمت حاملهای انرژی است تا به طور عملی امکان سوءاستفاده از تفاوت قیمت این حاملها در داخل و خارج از کشور از افراد گرفته شود.