تاریخ انتشار: ۱۶:۱۶ - ۱۰ آذر ۱۴۰۰
در اولین نشست تخصصی سوپراپلیکیشن در ساترا بررسی شد؛

سه چالش نظام حکمرانی رسانه‌ای در تعامل با سوپراپ‌ها

اولین نشست چهار جانبه تخصصی سوپراپلیکیشن با حضور نمایندگانی از ساترا، مرکز ملی فضای مجازی، فعالان حوزه سوپراپلیکیشن‌ها و حوزه پژوهشی و دانشگاهی در ساترا برگزار شد.

سه چالش نظام حکمرانی رسانه‌ای در تعامل با سوپراپ‌ها

اقتصاد ۲۴ - اولین نشست چهار جانبه تخصصی سوپراپلیکیشن در سالن جلسات سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر (ساترا) برگزار شد. این نشست در حالی برگزار شد که نمایندگان مرکز ملی فضای مجازی از حوزه سیاست‌گذاری فضای مجازی، ساترا از حوزه تنظیم‌گری، فعالان حوزه سوپراپلیکیشن‌ها و نمایندگان حوزه‌های پژوهشی و دانشگاهی در آن حضور داشتند.

سوپراپلیکیشن، اپلیکیشن اپلیکیشن‌ها

محمدرسول حاج‌اقلی؛ مدیرکل صدور مجوز و امور رسانه‌های ساترا در ابتدای جلسه با اشاره به دغدغه‌های موجود درخصوص سوپراپلیکیشن‌ها گفت: دغدغه نهاد حاکمیتی و مرکز ملی این است که ما پیش از این با رسانه‌های کاربرمحور، محتوای نمایشی، پیام‌رسان، رادیو اینترنتی و... مواجه بوده‌ایم، اما در حال حاضر حتی پلتفرم‌هایی که به صورت تخصصی در حوزه ویدئو فعالیت می‌کنند تمایل دارند به سایر حوزه‌ها نیز ورود کنند.

وی افزود: برخی از پلتفرم‌ها به حدی فعالیت‌های متنوع دارند که به طور مشخص در مواجهه نخست نمی‌توان اسمی روی آن‌ها گذاشت؛ همچنین در حال حاضر مصرف کاربران از تک سرویسی به سمت چند سرویسی رفته است.

حاج‌اقلی با بیان این مطلب که این پدیده فقط مختص به کشور ما نیست و در دنیا رواج دارد گفت: پلتفرم‌های شرقی و خاصه چینی بیشتر به این سمت رفته‌اند و بسیار موفق بوده‌اند و در بازار هم نفوذ داشته‌اند. تصور می‌کنم جنس صنعت و کاربران ما هم مشابه بلوک شرق است بنابراین بایستی برای آن فکری کرد.

مدیرکل صدور مجوز و امور رسانه‌های ساترا در ادامه با مطرح کردن چند سوال در این خصوص گفت: سوال اول این است که اسم این پلتفرم‌ها را چه باید گذاشت؛ سوال دوم این‌که این موجودیت، چه مخاطراتی برای کاربر و به طور کل برای حکمرانی فضای مجازی کشور دارد؛ سوال سوم هم این است که ما چه راهکار‌هایی برای جمع‌بندی این موضوع داریم.

وی در پاسخ به سوال اولی که مطرح کرده بود و نام این پلتفرم‌ها گفت: ادبیات دنیا موجودیت این پلتفرم‌ها را با عنوان سوپراپلیکیشن می‌شناسد؛ درواقع اپلیکیشن اپلیکیشن‌ها یا اپلیکیشن بزرگی که شرایطی فراهم می‌کند تا سایر پلتفرم‌ها در بستر آن سرویس دهند.

مقابله با انحصار

محمد صاحب‌بیانی نماینده مرکز ملی فضای مجازی در ادامه بحث بیان کرد: دغدغه مرکز ملی فضای مجازی مقابله با انحصار است؛ اما درعین حال قصد نداریم مانعی برای بخش خصوصی باشیم. بلکه عمل طبق حد و مرزی که در قانون انحصار مرکز ملی فضای مجازی با عنوان سیاست‌ها و الزامات مشخص شده مدنظر ماست. این مقوله نباید مغفول بماند چراکه ممکن است بحث امنیت ملی ما را نیز تحت‌الشعاع خود قرار دهد.

فقط ساترا حرف ما را شنید

عمادالدین پاینده پژوهشگر آزمایشگاه داده و حکمرانی نیز در ادامه مباحث مطرح شده در نشست عنوان کرد: سال ۹۷ پدیده‌ای فراگیر از شرق را شناسایی کردیم؛ بر همین اساس سوپراپلیکیشن را پدیده‌ای شرقی و در حال صادر به غرب می‌دانیم. درباره موضوع سوپراپلیکیشن‌ها از بین نهاد‌هایی که در حوزه فضای مجازی مسئولیت داشتند تنها نهادی که حرف ما را شنید ساترا بود.

وی افزود: زمان آغاز پروژه سوپراپلیکیشن‌ها، مبنای صحبت ما با دوستان این بود که این موجودیت، پدیده‌ای است که مرز‌های تنظیم‌گری بخشی را در هم خواهد شکست؛ بنابراین نهاد تنظیم‌گر باید برای یک مرکز فرماندهی تنظیم‌گر آمادگی داشته باشد.

پاینده در پایان صحبت‌های خود تاکید کرد: سوپراپلیکیشن‌ها موجودیت‌هایی هستند که حاکمیت باید نگاهی تسهیل‌گرایانه به آن‌ها داشته باشد و روی‌شان سرمایه‌گذاری کند.

ذائقه شرقی

میثم عسکری‌عنایت مدیرعامل آی‌گپ در بخش دیگری از نشست درمورد سوپراپلیکیشن‌ها گفت: نکته اصلی در این خصوص ذائقه یا همان فرهنگ ماست که ذائقه‌ای شرقی است. موجودیت و ادامه آن نیز از بازار می‌آید.

عسکری‌عنایت خاطر نشان کرد: تنظیم‌گری سوپراپلیکیشن‌ها خیلی هم سخت نیست. نمونه تنظیم‌گری آن‌ها در سایر کشور‌های دنیا وجود دارد. ما ابتدا باید حوزه تنظیم‌گری را مشخص کنیم؛ زیرا دغدغه هم بسیار داریم؛ در نهایت بازار، انتخاب خود را خواهد داشت.

وی در ادامه پیشنهاد خود را مطرح کرد وگفت: من پیشنهاد می‌کنم ساترا در این مقوله موضوع تنظیم‌گری را به نقطه‌ای مشخص برساند. ما پیرو نکات و اقدامات نهاد تنظیم‌گر هستیم و آن‌ها را رعایت می‌کنیم. مرکز فرماندهی مشخص نیست. اگر قرار است قانونی مثل صیانت تنظیم و اجرا شود بایستی برای همه یکسان باشد.

زورآزمایی بین سازمان‌های تنظیم‌گر

بهروز استادمحمدی مدیرعامل روبیکا با بیان چهار چالش اصلی درباره سوپراپلیکیشن‌ها بیان کرد: اولین چالش، تنظیم‌گری چند سازمان مختلف است که به نظر می‌رسد نوعی زورآزمایی بین سازمان‌های مختلف برای گسترش حیطه تنظیم‌گری وجود دارد؛ به همین دلیل مشخص شدن خط و مرز هریک از این‌ها لازم است. مورد دوم تضاد منافع بین سازمان‌های تنظیم‌گر است که پلتفرم‌های متعلق و وابسته به خودشان دارند.

استادمحمدی در ادامه چالش‌های بعدی را بیان کرد و گفت: نحوه مواجهه صحیح نهاد تنظیم‌گر با پلتفرم‌های خارجی و داخلی یکی دیگر از چالش‌های موجود است و مورد چهارم نحوه تنظیم‌گری پلتفرم‌هایی که به طور کلی خودشان ارائه‌کننده خدمات هستند. در مجموع تنظیم‌گر علاوه بر اعمال محدودیت باید حمایت‌های خود را نیز عملی کند.

دغدغه‌ها و الزامات جدید

حنانه اکبری پژوهشگر دفتر مطالعات ساترا در بخش دیگری از جلسه با اشاره به چالش تنظیم‌گری پلتفرم‌ها توسط نهاد‌های تنظیم‌گر رسانه در اروپا گفت: پیش از این نهاد‌های تنظیم‌گر رسانه در اروپا تنظیم‌گری رادیو و تلویزیون و سرویس‌های ویدئوی درخواستی را بر عهده داشتند.

وی افزود: با تغییر و افزایش مصرف رسانه‌ای بر بستر پلتفرم‌ها، چالشی جدی برای تنظیم‌گران رسانه اروپا ایجاد شد. از این رو در قوانین جدید اتحادیه اروپا به طور ویژه دستورالعمل رسانه‌های صوتی و تصویری ۲۰۱۸ برای اولین بار پلتفرم‌های اشتراک‌گذاری ویدئو در محدوده تنظیم‌گری نهاد‌های تنظیم‌گر رسانه قرار گرفت.

اکبری تاکید کرد: با این وجود بر سر اجرایی‌سازی الزامات و تفاوت کارکردی این پلتفرم‌ها با سرویس‌های دیگر نظیر رادیو و تلویزیون و سرویس ویدئوی درخواستی مسائلی جدی وجود دارد. چالش جدی‌تر در حوزه پلتفرم‌ها و سوپراپلیکشین‌هایی است که خدمات صوتی و تصویری بخشی از کارکرد این بازیگران قرار گرفته و از این رو دغدغه‌ها و الزامات جدید و متفاوتی را در حوزه‌های مختلف تنظیم‌گری ایجاد کرده است.

افزایش نسبت مصرف سرویس داخلی به خارجی

محمود کلانتری مدیر محتوا ذره‌بین در بخش دیگری از نشست با تعریفی از تنظیم‌گری گفت: اگر عدم تنظیم‌گری به معنای رها کردن باشد اشتباه است و به صلاح نیست. کسی به دنبال عدم کنترل و نظارت نیست. سرویس‌هایی که شبیه یا تبدیل به سوپراپلیکیشن شده‌اند باید در دایره تنظیم‌گری قرار بگیرند، اما مسئله اصلی هدف‌گذاری تنظیم‌گری است.

وی افزود: در اینجا باید مدیریت اقتضایی داشته باشیم؛ به این معنا که تنظیم‌گر با توجه به شرایط امروز سیستم سرویس‌های دیجیتال باید بتواند تصمیمی بگیرد که در آینده امکان تغییر آن را داشته باشد. درواقع باید مبتنی بر دانش روز تصمیم گرفت.

کلانتری تاکید کرد: اگر امروز در حوزه موتور جست‌وجو ذره‌بین یک درصد سرویس می‌دهد اسم آن را نباید انحصار و ضد رقابت گذاشت. اولین هدف و وظیفه امروز ما افزایش نسبت مصرف سرویس داخلی به خارجی است.

وی خاطرنشان کرد: رقیب کس دیگری است و ما باید به درستی آن را تعریف کنیم. به روز بودن، مدیریت اقتضایی و انعطاف‌پذیر بودن در تصمیم‌گیری از مهم‌ترین نکاتی است که باید در نظر گرفت.

سوپراپ، مسیری غیرقابل اجتناب

وحید علی‌عسگری مدیر بازاریابی ذره‌بین نیز گفت: سوپراپ یک مسیر غیرقابل اجتناب است. به علاوه منطق تجاری را هم به همان سمت می‌برد؛ به‌طوری که شرق و غرب هم ندارد. نکته کلیدی این است که نقطه مسئولیت در قوانین باید مشخص شود. ارائه دهنده محتوا اهمیت بالایی دارد. در مسئله دیوار اگر کسی که آگهی داده است را مسئول بدانیم مدیرعامل دیگر مسئول نیست؛ بنابراین کسی که محتوا را بارگذاری می‌کند مسئول است.

نگاه به آینده

امیرحسین ایماغیان مدیر محتوای آی‌گپ در قسمت دیگری از نشست با بیان موضوع قانون‌گذاری گفت: همه قانون‌گذاری ما متعلق به گذشته است. ما آینده‌پژوهی در این‌باره نداریم. اگر قصد داریم تنظیم‌گری صحیحی داشته باشیم، باید نگاه به آینده را مدنظر قرار دهیم.

رسانه صوت و تصویر فراگیر تعریف دارد. آی‌گپ، ذره‌بین و ... رسانه نیستند. ساترا روی صوت و تصویر فراگیر تنظیم‌گری می‌کند. اگر من سرویسی را فراهم کرده باشم تنظیم‌گر باید از من سوال کند. درباره انحصار هم باید بگویم تکلیف مشخص است؛ به عنوان مثال وی‌چت از چین یک سرویس انحصار مشخص است. در غرب هم شرایط به همین شکل است.

فعالیت رو به رشد سوپراپلیکیشن‌ها

حاج‌اقلی در پایان نشست، مباحث مطرح شده از جانب حاضران را جمع‌بندی و بیان کرد: باید بگویم فعالیت صوت و تصویری سوپراپلیکیشن‌ها در کشور وجود دارد و رو به رشد است. بر همین اساس ممکن است مخاطراتی در پی این فعالیت‌ها پیش آید که آن‌ها را در این جلسه برشمردیم؛ یکی از این مخاطرات مسئله رقابت و انحصار است که راهکار آن پایبندی به قوانین رقابت و شفافیت در انحصار است. دومین مخاطره جدی مسئله حوزه داده است؛ مسائلی مانند فروش داده، حفاظت داده، مالکیت داده و ... که این مسائل نیز از طریق پایبندی به قوانین مرتبط با صیانت داده برطرف خواهد شد؛ سومین مورد بحث خدمات عمومی و مسئولیت سوپراپلیکیشن‌ها در برابر ارائه خدمات عمومی است. دغدغه جدی دیگر این حوزه تعدد و چندگانگی نهاد‌های تنظیم‌گر و بازیگران حوزه نظارت است که بعضا تعارض کارکردی ایجاد می‌کنند؛ در نتیجه یکی از راهکار‌های آن ایجاد نظام حمکرانی واحد است که در حال حاضر مرکز ملی فضای مجازی آن را نمایندگی می‌کند؛ به علاوه این مسئله را باید به طور جدی در طرح حمایت از کاربران فضای مجازی گنجاند و حل کرد.

طبق این گزارش، محمدرسول حاج‌اقلی مدیرکل صدور مجوز و امور رسانه‌های ساترا، شقایق مکرمی و محمد صاحب‌بیانی از مرکز ملی فضای مجازی، حنانه اکبری پژوهشگر دفتر مطالعات ساترا، بهروز استادمحمدی مدیرعامل روبیکا، میثم عسکری عنایت مدیرعامل آی‌گپ، امیرحسین ایماغیان مدیر محتوای آی‌گپ، وحید علی‌عسگری مدیر بازاریابی ذره‌بین، محمود کلانتری مدیر محتوا ذره‌بین، عمادالدین پاینده پژوهشگر آزمایشگاه داده و حکمرانی شریف و سهراب مرتضوی تحلیل‌گر داده معاونت تنظیم بازار و توسعه کسب و کار ساترا حاضران این نشست بودند.

گفتنی است ساترا مسئولیت برگزاری سلسله نشست‌های تخصصی این حوزه را بر عهده دارد و این نسشت‌ها با حضور سایر مسئولان و کارشناسان ادامه خواهد داشت.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ساعت اپل، سامسونگ و شیائومی امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

استایل مجلسی هلیا امامی بازیگر شب‌های مافیا + عکس

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

تکرار سناریوی سرکوب ارز در سال ۱۴۰۳/ دلار ۸۰ هزار تومانی با فرود قوی سیاه در بازار ارز؟

فیلم/جمعیت عظیم افغان‌ها و نصب پرچم افغانستان در ایران!

پست جدید میلاد کی مرام با تم جشن تولد + فیلم

جزییات جدید از پرونده مرگ زهره فکورصبور!

بی قانونی در واگذاری پرسپولیس/ بانک‌‎ها با کدام مجوز سهام باشگاه زیان ده را می‌خرند؟/ تکرار بی‌راه‌های خصوصی‌سازی

سارا و نیکای پایتخت به ایران بازمی‌گردند؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سونامی افزایش قیمت خودرو تا کی ادامه دارد؟/ همان پیکان را به مردم بدهند هنر کرده‌اند

پوستر «مست عشق»، سوژه خنده کاربران شد

حکم اعدام برای ۳ پسر به اتهام تجاوز به ۲ دختر نوجوان

شورای اسلامی نسیم شهر منحل شد

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟

توماج صالحی به اعدام محکوم شد؟

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

بی‌انضباطی‌های نان دار برای فدراسیون

حسین انصاریان‌: نماز جماعت در کشور به خط پایان رسیده است

هشدار باران شدید در ۲۱ استان

عکس/خالکوبی منشوری تتلو

عکسی از پوشش جالب یک زن دیپلمات در دیدار با رئیسی

ماجرای تجمع مردم مقابل فرمانداری بندرعباس

تماس علی دایی با پدر ترانه علیدوستی

یادداشت یک پدر روی کلید کولر + عکس

رئیسی دکتری گرفت + عکس

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

یک نکته عجیب در عکس‌های جدید تتلو در دادگاه

خلاقیت عجیب و خبرساز وزارت بهداشت در تولید قلیان!

قتل جوان ۱۷ ساله و دستگیری قاتل در نهاوند

حمایت تمام‌قد میرسلیم از بازگشت گشت ارشاد

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

شیرینی فرانسه رفع پلمب شد

تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی

خبر بد و ناراحت‌کننده برای بانوان هوادار تراکتور

چرا مردم هشدار‌های سیل را جدی نمی‌گیرند؟

کاهش محسوس علاقه پسران به دانشگاه ها؟

این سه ادویه، ماکارونی شما را معرکه می‌کند!

سه سناریو درباره رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۳

عضو اتاق بازرگانی: بانک مرکزی مسئول قیمت نهایی نیست

گل مژه چشم چیست؟ و آیا درمان دارد؟

اولین تمدیدی پرسپولیس مشخص شد!

ممنوعیت ورود زنان تبریزی به استادیوم+ عکس

یک مزایده بی نظیر در تاریخ صرافی ها: مزایده "ساتوشی حماسی (Epic) " کوینکس اکنون در حال برگزاری است

کت و شلوار هوتن شکیبا جهانی شد+ عکس

قتل وحشتناک مدیر یک شرکت مشهور در برج ۲۰ طبقه‌اش

حقوق رایزن‌های اقتصادی ایران در خارج چقدر است؟

درآمد شغل مدلینگ در ایران چقدر است؟

اعتراض ژاپن به تاکتیک‌های تجاری گوگل

قیمت جدید انواع برنج ایرانی در بازار

شاسی بلند جدید چری که خیلی گران نیست! + عکس

فیلم/پاداش ۱۸ میلیونی فرزند آوری در یک وزارت خانه

فیلم/ وقوع سیل در نطنز

نگاهی به هزینه‌های صداوسیما در سال ۱۴۰۳+ اینفوگرافی

فیلم/ این دولت را دیگر کسی گردن نمی‌گیرد، حتی مسعود‌های ده نمکی!

سقف درآمد مالیاتی دولت در سال ۱۴۰۳ تغییر کرد؟

مدیران سازمان تامین اجتماعی چقدر حقوق می گیرند؟

جایزه خودرو برای کم مصرفان برق خانگی!

برندگان دومین جشنواره بزرگ اصناف بانک تجارت معرفی شدند