
اقتصاد۲۴- خرما یکی از مواد خوراکی جدا ناپذیر سفرههای افطار در ماه رمضان است. بر اساس توصیه پیامبر بسیاری از مسلمانان روزه خود را با خرما افطار میکنند. خرما بهترین غذا برای روزه داران در ماه مبارک رمضان است و احادیث و روایات زیادی به مصرف خرما سفارش کردهاند که نشان دهندهی اهمیت و فواید مصرف این مادهی غذایی در ماه مبارک رمضان است. در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک درباره اهمیت مصرف خرما در ماه مبارک رمضان بیشتر بخوانید.
در روایات بسیاری نقل شده است که امامان و پیامبر اکرم (ص) روزهی خود را با خرما افطار میکردند و به افطار روزه با خرمای حلال بسیار تاکید داشتند. در این باره احادیث بسیاری موجود است که معروفترین آنها حدیث معروف حضرت محمد (ص) و امام صادق (ع) است که اهمیت افطار با رطب را مطرح کردهاند.
پیامبر اعظم (ص) فرمودند: مَنْ أَفْطَرَ عَلَی تَمْرَةِ حَلَالٍ تُضَاعَفُ ثَوَابُ صَلَاتِهِ أَرْبَعُمِائَةِ مَرَّةٍ؛ هر کس با خرمای حلال افطار کند ثواب نمازش چهارصد برابر میگردد.» (زاد المعاد، جلد ۱، صفحه ۸۶)
و امام صادق (ع) فرمودند: أَنَّ النَّبِی (صلّی اللَّه علیه وآله) اِذَا کانَ صَائِماً یفْطِرُ عَلَی الرُّطَبِ فِی زَمَانِهِ؛ رسول خدا (صلّی اللَّه علیه وآله) هرگاه روزه بود با رطب افطار مینمود.» (طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص ۲۹).
بیشتر بخوانید:چرا مساجد دیگر پررونق نیستند؟
اما دلیل سفارشات پیشوایان دینی ما درباره مصرف خرما در ماه رمضان چیست و چرا ما باید در ماه رمضان خرما مصرف کنیم؟
روزه داران در بدو افطار بهتر است یک لیوان آب جوش همراه یک خرما بخورند. خرما سبب کنترل اشتها میشود و از پُر خوری به هنگام افطار ممانعت میکند. خرما با فعال کردن آنزیمهای معده که در طول روز کاهش یافته بوند معده را آماده دریافت مواد غذایی میکند.
خرما با اثرات آنتی اکسیدانی اسید معده را نیز خنثی میکند پس بهتر است در ماه رمضان همراه چای کمرنگ به جای قند خرما مصرف کنید. خرما به آسانی هضم میشود و به معده روزه دار آسیب نمیرساند و فرد روزه دار برای هضم آن دچار مشکل نمیشود.
خرما سرشار از فیبر است و احتمال یبوست که به دلیل تغییر زمان وعدههای غذایی و کاهش فیبر در وعدههای غذایی ایجاد میشود را در فرد روزه دار کاهش میدهد. خرما خاصیت ملین دارد و روده ها را پاکسازی می کند. ماده نیکوتینیک موجود در خرما، دارویی فوق العاده مؤثر برای رفع ناراحتی روده ای است. خوردن خرما سبب ایجاد و تقویت باکتری های مفید روده ای می شود.
با آغاز ماه رمضان در سفرههای افطار غذاهای چرب و سنگین و شیرینیهای مختلف مانند زولبیا و بامیه دیده میشوند. زولبیا و بامیه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامینها و مواد معدنی) هستند و افراط در مصرف آنها به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت پس به جای زولبیا و بامیه خرما بخورید. قند خرما از نوع طبیعی بوده و در صورت استفاده کم موجب چاقی نمیشود.
در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش پیدا میکند، کاهش قند خون بر مغز تاثیر میگذارد و سبب میشود فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه دار کاسته میشود. هنگامی که در افطار خرما مصرف میکنیم به سرعت مواد مورد نیاز به بدن جذب شده و ذهن توانایی خود را باز مییابد.
در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش یافته و کاهش قند بر حرکات جسمی نیز تأثیر میگذارد و معده تقریباً در حالت سکون قرار میگیرد و فعالیت آنزیمهای دستگاه گوارشی به علت کمی مایعات در بدن به شدت کم میشود بنابراین بدن انسان هنگام افطاری به غذایی نیاز دارد که به سرعت هضم شود و به معده آسیب نرساند و آن را فعال کند و به سرعت مواد مورد نیاز به بدن جذب شود و به مغز و عضلات برسد تا ذهن و بدن توانایی خود را بازیابند. افراد با مصرف خرما در زمان افطار میتوانند ظرف بیست دقیقه قدرت و توانایی خود را باز یابند.
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان سبب کاهش اضطراب و عصبانیت و ایجاد آرامش میشود. برای بهبود کیفیت خوابتان آخر شب شیر و خرما بخورید.
خرما خواص تغذیهای متعددی دارد و به تقویت ایمنی بدن در برابر بیماریهای عفونی و غیر عفونی شده و سبب افزایش مقاومت بدن میشود.
خرما یک نوع میوه است و سرشار از ویتامینهای A ,B ,C ,E و املاح معدنی شامل فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم است. هر سه عدد خرما یک واحد میوه محسوب میشود. خرما برای پیشگیری از افزایش فشارخون و کم خونی تاحدی موثر است.
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است. مصرف چند خرما در وعده افطار میتواند انتخاب خوبی به جای قندهای صنعتی باشد و به دلیل اینکه قند خرما آهسته و به مرور در بدن آزاد و مواد مغذی و فیبر لازم برای بدن را تأمین میکند.
خرما دارای آهن، اسیدفولیک، پروتئین و چربی و کربوهیدرات است. مصرف سه عدد از آن با ۶۰ کیلوکالری، انرژی لازم برای بدن را تأمین میکند. خرما دارای قندهای طبیعی مانند گلوکز، ساکارز و فروکتوز است که مصرف ۲ تا ۳ عدد از آن با یک لیوان آب گرم هنگام افطار موجب سرحال شدنتان پس از حدود نیم ساعت میشود و به تقویت انرژی در شما کمک میکند.
افراد دیابتی نیز میتوانند خرما مصرف کنند، اما در میزان استفاده از آن نباید زیاده روی شود.
مصرف خرمای تازه از خرمای خشک بهتر و فواید آن نیز بیشتر است.